Capital.ro

Friday, 21 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Capital, versiunea cu pretentii a Libertatii inventeaza stiri foarte interesante. Spre exemplu, ce citim de-o schioapa la categoria "Eveniment" ?

Primarul Sibiului a cumpărat calculatoare de 25.000 de lei bucata

Cum adica ?

Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu, a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru cumpărarea a o sută de calculatoare, destinate funcţionarilor, ceea ce înseamnă 250 de milioane de lei vechi pentru un PC, conform Agerpres.

Primăria municipiului Sibiu a decis să înlocuiască calculatoarele funcţionarilor cu unele mai moderne şi a organizat în acest sens o licitaţie. Condiţiile contractuale, foarte stricte, au făcut ca la licitaţie să participe doar o singură firmă care a şi câştigat, respectiv Industrial Software Sibiu.

Fiind ei jurnalisti cu staif, avem si confruntare :

Pe piaţă se găsesc sisteme desktop cu preţuri care sar de 20.000 de lei, însă acestea se adresează în special programatorilor sau împătimiţilor de jocuri. Un asftel de sistem este Alienware Area 51 ALX. Computerul are un procesor Intel Core i7 975 de 3,86 Ghz, două plăci video ATI Radeon HD 5870, 12 GB memorie DDR3. Preţul unui astfel de sistem este de 22.500 de lei.

Brava mai baieti. Cumva, magic, n-au reusit sa descopere oferta publicata perfect transparent in sistemul de achizitii publice (prin licitatie) al statului roman - pe care-o puteti gasi si singuri, de-acasa, cautand dupa anuntul nr. 93098 din 14.01.2010 - ceea ce ma face sa suspectez ca jumatate de miliard de dolari e un cost subevaluat pentru a realiza proiectul e-Romania. Numai rescolarizarea jurnalistilor tonti de pe la trustul Ringier, altfel cu mari pretentii, ar putea sa coste mai mult.

In care oferta se solicita, ca sa citez, "echipamente ; licente software ; instalarea, configurarea, punerea in functiune si intretinerea echipamentelor si produselor software". Ca sa vezi chestie, deci nu-i de fapt cum si-o inchipuit reporterul anonim, ca-ti cumperi calculator de birou si iei jocuri de pe torenti si de la vecinu' Vasile. Ce chestie.

Si ce echipamente anume ? Pai, unitati de extensie pentru sisteme de stocare, inclusiv SATA, unitati de stocare RAID si unitati de stocare pentru virtualizarea serverelor (valoare 0, ca jurnalistu' nu stie ce-s astea, nu ?), 3 servere cu configuratie minima Xeon dual quad core, 10 Gb RAM si alte marafeturi, 3 servere idem Xeon single, inca 6 single cu suport de cache pentru dual, 2 bucati servere cu patru procesoare, 4 bucati controllere de RAID cu criptare, 2 bucati UPS-uri performante (10 kVA), 100 clienti hardware pentru virtualizare plus monitoare, tastaturi.

Si ce licente anume ? Pai 100 VMWare pentru virtualizare, 8 procesoare fizice, 100 de clienti, View Enteprise + sPhere 4.0 Enteprise Plus.

Da' nu conteaza fineturi de-astea. Ca noi stim cine-i patronu', si ce interese are, si cine-i primarul din Sibiu (chiar daca nu fix primarul se ocupa cu achizitiile publice), si ca atare nu ne mai intereseaza adevarul. Ce conteaza ca nimeni nu mai cumpara Capitalul dupa ce afla de pe bloguri ce soi de gherle demne de CVTudor publicam noi acolo ? Nu conteaza.

Moare presa ? Moare. Da' nu se preda.

A, si apropo de mincinosi :

  @zoso: neamţu ştie să facă afaceri
  @Mircea_Popescu: Minti, ba. @zoso http://trilema.com/2010/capitalro/
  @zoso: computerele cumparate de johannis vin cu bill gates ataşat.
  @Mircea_Popescu: VMWare bai mincinosule. Incredibil, tu n-ai rusine ? @zoso computerele cumparate de johannis vin cu bill gates ataşat.

Este ca-i fain pe internet ?

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

 1. yo9fah`s avatar
  1
  yo9fah 
  Friday, 21 May 2010

  Asta înseamnă că stau bine cu banii lor, impozite, taxe, alea, alea ... ! :D

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  Apai nu, da' pe de-o parte cetateanu' nu sufera sa astepte, ma-ntelegi, un minut la ghiseu (si foarte bine face), da' pe de cealalta, functionarii sa fie platiti doua sute de dolari, ca doar e criza, taiem, si pe de-a treia, sa se descurce cumva din cap, daca s-ar putea, cu toate problemele, ce infrastructura, ce calculatoare.

  Chiar toate trei nu se poate.

 3. yo9fah`s avatar
  3
  yo9fah 
  Friday, 21 May 2010

  De acord cu tine ... dar: cât de adevărată mai este "Mentosana in corpore sanatoriu", în țara asta !?

 4. Florin`s avatar
  4
  Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Friday, 21 May 2010

  Is putini aia care inteleg despre ce-i vorba in contractul de achizitie publica. Ma intreb daca jurnalistii lu' peste prajit s-or gandit macar o clipa sa caute oferta, ca de citit, banui ca nici prin vis nu or citit-o de vorbesc numai de PC-uri si de tristeme desktop.
  In vremea in care lucram cu SCSI, stiu ca numai un controler bun costa enorm, daramite HDD-urile la 10k de ture. Nu stiu cat costa acum HDD-urile SAS de 146 GB la 10k de ture, da nu's de ce am vaga impresie ca nici nu vreau sa stiu, la fel cum nu vreau sa aflu cat or costat cele 3 servere tip 1.
  Pentru mine ii educativa (si amuzanta - mirorarea datelor) lecturarea ofertei, mai invat si io cate ceva, toata stima pentru cel care o conceput-o, si vreau sa spun ca am dubii serioase ca s-ar fi gasit multe firme care sa se bata pe oferta asta. In fapt, cred ca ii mare lucru ca s-o gasit cineva sa se inhame la treaba.

 5. da, precum bine a zis aseara la Realitatea e vorba de terminale + server central de virtualizare...

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  @Florin Sau asa de-o curiozitate, o sursa de 10,000 de Volti-Amperi, si cu 13 minute jumate la half-charge, cam cate mii de $ costa ? Etcetera.

  Din cate se vede n-o fost decat un singur ofertant, si judecand strict prin prisma a ce se livreaza, e o afacere destul de buna pentru Primarie, daca iesim din criza la toamna le vinde in profit :p

  @F Pfoai, o fo' si pe la televizor ?

 7. pe Realitatea, impreuna cu liderul tau minimo si cu Gionel 'V' Jr.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  Lideru' lu' peste.

 9. Bine ca-m' deschisasi oichii c-asa crezui si eu!

 10. kokofifi`s avatar
  10
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Friday, 21 May 2010

  dupa perla pe care-a scos-o Johannis in legatura cu salariile bugetarilor, nu ma mir ca e subiect de bascalie

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  @Morom3t3 Ce credeai zici ?

  @kokofifi Da' ce-o zis ?

  Ca io sincer n-u urmaresc alea cu televeu'.

 12. kokofifi`s avatar
  12
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Friday, 21 May 2010

  Klaus Johannis:
  “Deocamdată scăderea salariilor bugetarilor cu 25 la sută va avea două efecte: nemulţumirea profundă a bugetarilor va fi primul şi o diminuare substanţială a veniturilor la bugetul de stat va fi al doilea. Aceasta fiindcă toţi bugetarii plătesc impozite la bugetul de stat şi sunt o sursă sigură. Dacă vor apărea şi alte efecte vom vedea după”

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  Mda, o citisem. Si-o uitasem prompt, ca sa vezi cum functioneaza memoria cetateanului :p

 14. romania inedit`s avatar
  14
  romania inedit 
  Friday, 21 May 2010

  De cand a fost cumparat de Paunescu , eu nu mai citesc ce scrie in capital decat din intamplare !

 15. Problema nu-i ca o dat el 100.000 euro pe o masina ca ale e pretul corect la pecificatii ci de ce aveau ei nevoie de Audi Q7. Pe scurt: la ce foloseste Primaria Sibiu 100 de calculatoare asa de performante pe care nu le stie nimeni de acolo folosi? Bănui ca expunerea de motive justifica oportunitatea ?

 16. +1 @dottore. Vazusem si prin comentariile de la articol o parte din specificatii. Inca nu-s in clar cum naiba ii trebuie unui functionar de ghiseu asa o racheta.

 17. kokofifi`s avatar
  17
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Friday, 21 May 2010

  Trilemoi: eu n-am uitat cum se dadeau in ceasul mortii gladiol & joanna sa-l incoroneze drept messia pe "genialul" numai din cauza ca are nume nemtesc. si era cât pe ce sa le iasa

 18. doi precizari: io am zis inca de-atunci ca nu e asa cavaler in armura shiny apropo de ce zice kkooffii
  si doi: vaz ca inca tot nu s-a inteles ca nu-i vorba de rachete individuale ci de o racheta mare cu compartimente pt fiecare angajat al primariei in ea + punte de comanda

 19. @F
  Poate face sistemul cadou Bursei din Sibiu in caz ca preia BVB-ul.
  Investiția mare trebuie justificata si tehnic de necesitate.

 20. .........
  crezui la inceput ca a cumparat computoarele alea cu 25 mii bucata.

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  @romania inedit Deh, din cand in cand mai ascultam si trompetele.

  @Dr.A Mei, cum am zis si pe twitter, mie mi-ar place foarte mult sa vaz o analiza serios facuta pe tema asta. Cred c-ar fi instructiva, si pentru electorii omului dar mai ales pentru jurnalisti, sa vada si ei cum se face pe bune.

  Sincer nu-mi pare ca pot sa-mi dau seama, de unde sed si pe ce informatii am, daca intr-adevar e utila si utilizabila investitia respectiva. Dar la nivelul asta de chiftele la care se poarta discursul jurnalistic nici macar nu-mi pare ca aia-i problema reala. Ar fi, intr-o tara populata de alti oameni.

  @dAImon Mei, functionarul de la ghiseu are un Intel Atom, care nu-i racheta, si niste lcd-uri luate la bulk. Serverul[ele] in sine nu-s la dispozitia functionarului decat prin virtualizare, si ca o banuiala imi imaginez ca se incearca sa se copieze specificatiile unor sisteme similare cine stie din ce municipalitate germano-austro-lichtensteiniana. Zic si eu, n-am idee.

  @kokofifi Pe sistemul, "ce frumos o vorovit popa-n biserica, nimic n-am inteles".

  @F Exact.

  Si-acu, asta cu cavalerii in armura... nu cred ca omul vrea sau se pretinde. Ca asa incearca sa-l vanda astia, ma rog.

  @Dr.A Depinde ce standarde vor sa aplice la documente.

  Uite un exemplu simplu sa-ti dau, sistemul AFP TM e intr-un asa hal incat orice stick sau discheta iei de la ei are minimum minimorum doua duzini de virusi diferiti pe ea. M-as mira daca la ora actuala mai exista cineva dintre actorii medii, nu importanti, care n-are baza de date completa a intrarilor iesirilor si situatiilor fiscale, care nu-i asa ar trebui sa fie confidentiale.

  Da' merge si asa. La AFP. La un moment dat, tot vor trebui luate masuri pentru a aduce sistemele informatice la standarde, pentru ca nu-i asa simplu ca si cum ai cumpara doua troace second si angajezi un baiat tanar sa "aiba el grija". Aia-s anii 90 si au trecut.

  @Morom3t3 A, a. Noa, vezi la ce-i bun si internetu' asta ? Mai aflii una, alta.

 22. Mihai`s avatar
  22
  Mihaiinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Friday, 21 May 2010

  @Dr.A

  oare de ce? ca sa faca bani cei care pun stampila pe contract.

  on topic: hai sa fim seriosi, nu ii mai spala mircea, ca te murdaresti in public. 250 de milioane pe un calculator cu licente, cu tot este foarte mult in conditiile realitatii de piata. si folosit in sectorul administratiei publice chiar nu isi justifica investitia.

  daca neaparat o sa continui sa o tii pe a ta si sa ii speli mai departe, te rog fa-mi o schema a amortizarii acestor active. chiar sunt curios in cati ani se are in vedere amortizarea acestor calculatoare si ce beneficii presupune achizitionarea lor.

 23. @mihai
  dacă n-am citit nici unul dintre noi nota de fundamentare a achiziției atunci tot dialogul in jurul prețului e fără obiect. Eu zic sa continuam dezbaterea după ce vine careva cu informația.

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 May 2010

  Adica, ce pot fi de acord este ca fara nota de fundamentare atunci tot dialogul in jurul utilitatii, pe care-l propune amicul Mihai e fara obiect.

  Dialogul in jurul pretului are tot ce-i trebuie ca sa fie purtat, si se poarta cum l-am si purtat : la produsele alea, primaria a facut o afacere mai degraba buna.

  Care nici macar nu era de fapt subiectul, ca discutia pornise de la stilul pompieristic utilizat de "jurnalisti" si alti deformatori de opinie.

 25. 3 servere cu configuratie minima Xeon dual quad core, 10 Gb RAM si alte marafeturi, 3 servere idem Xeon single, inca 6 single cu suport de cache pentru dual, 2 bucati servere cu patru procesoare, 4 bucati controllere de RAID cu criptare, 2 bucati UPS-uri performante (10 kVA), 100 clienti hardware pentru virtualizare plus monitoare, tastaturi.

  Mna, după cum citesc eu aici, nu-i vorba nici de departe de sisteme ultra-mega-supercalifragilisticexpialidocious, ci doar de your a-bit-over-the-average server config. Ceea ce în mâna unui administrator de sistem competent (presupunând, ca niște oameni de bună credință ce suntem, că ei au așa angajați) în fond și la urma urmei nu-i mare brânză.

  Din nou, presupunând că hardware-ul ăla chiar va fi folosit (și au la ce să îl folosească), investiția mi se pare pe deplin meritată, mai ales pe termen mediu-lung, în ideea că n-o să schimbe tot într-un an doi. Asta în principiu. Dacă ei le-au cumpărat să facă trafic intens cu porn, aia-i altă treabă.

  Într-o altă ordine de idei, dacă nu prea sunt ofertanți buni la noi pe piața asta (iar emag *nu-s* ofertanți buni, fiindcă oferă doar produse, iar serviciile-s de fecale putrezite), o afacere de genul ăsta ar părea o idee bună pentru cine e dispus și poate.

 26. Mircea Popescu`s avatar
  26
  Mircea Popescu 
  Thursday, 27 May 2010

  Io nu-mi revin c-ai scris corect cuvantul Poppinsei. Brava.

  Si eu am fost placut impresionat de felul gandit in care-a fost scrisa specificatia hardware. Are loc de extensii, etc. Imho denota exact competenta de soiul ala care-i indeobste bine intentionata.

  Afacerea ar fi o idee buna, si sigur va fi un domeniu de crestere, problema mare la chiar acest moment este ca singura primaria Sibiului (si poate cu inca doua-trei exceptii) face oferte de-astea reale - si normal ca se gasesc aparatcicii de ieri, politicienii reprofilati de azi sa-i dea in cap, doara ameninta incompetenta ca regula - si-n rest e jale. Practic e un fel de elance.com pe e-licitatie.ro, clients from hell e mic copil.

 27. Bine scrisă pe mă-sa:

  3.1.13.1 Clienți hardware pentru virtualizare stații - 100 bucăți

  Configurația minimală solicitată:
  Paramterii tehnici minimali solicitați:
  ...
  Rezoluție maximă suportată: 1920x1200 24-bit

  Deci dacă stația aia poate 2560x1440 sau 2560x1600 nu mai e bună.

  De asemenea nu înțeleg de ce monitoarele LCD trebuie să suporte tot felul de rezoluții și de ce nu este obligatoriu să aibă un conector digital (DVI).

  Alt lucru mișto e faptul că tastatura trebuie să fie fabricată de același producător ca și „displayul LCD”. Idem pentru maus. Nu-i de mirare că toți fac în ziua de azi și plăci de bază și monitoare și unități optice și tastaturi și șoareci.

 28. Mircea Popescu`s avatar
  28
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 June 2012

  Totusi, astea par niste puncte minore.

 1. [...] nu din niste motive psihologic-subiective, ci pentru ca ati mai cacat batul o data. Ba pardon, de doua ori. Ba pardon, de-o infinitate de [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.