A nu-ti accepta conditia.

Saturday, 06 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Unii oameni sunt prosti. Sau inconsecventi. Sau mincinosi. Sau irelevanti. Sau mincinosi. Ramasi cu oarecare sechele din copilarie. Sau mincinosi. Sau hoti. Sau invidiosi. Sau mincinosi. Sau prost crescuti. Sau invidiosi. Sau desocializati. Dupa cum vedeti, e lunga si nesfarsita lista neajunsurilor care pot apasa pe sufletul semenilor - si nici macar n-am intrat in profunzime, ci doar i-am atins intrucatva suprafata.

vali_petcu Rar insa, si anume, ori de cateori e nevoie, se intampla ca toate aceste neajunsuri, scurtimi, lipsuri si cocarjari sa se adune intr-un singur personaj, un fel de clopotar de la Notre Dame al vremurilor sale. S-ar zice ca fiecare secol cel putin, daca nu fiecare decada de-a dreptul, are nevoie de cate un Quasimodo al ei, probabil pentru a avea parintii cu cine-si speria fetele cu fierbinteli desi n-ar avea chiar varsta adecvata stingerii lor, inca. Probabil asta se aude in satuce si comune, dupa citirea parinteasca a carnetelor de note pentru clasa a unspcea si-a doispcea, "Tu! Daca nu-ti bagi mintile-n cap, te dau dupa zoso!".

Sa fie primit. Fascinatia morbida pe care-o exercita asemenea amenintare asupra sufletelor calde si impresionabile de liceence explica o oarecare agitatie in jurul respectivului, tot asa cum se face si inghesuiala la zoo cand fata hipopotamul, respectiv pe drum cand isi imprastie cate un zarghit continutul abdomenului pe piatra de pavaj. Oamenii vor sa vada, ca sa stie cad de groaznic ar putea fi. Si sa se simta astfel mai bine.

Fata cu atare stare de lucruri, care sa recunoastem deschis, nu-i vina nimanui, nici macar a bietului Quasimodo - ci eventual a naturii, nenorocitii au doua optiuni. Unii dintre ei isi asuma conditia, devenind astfel cumva simpatici. Sigur, nu pot fi priviti fara grimasa, dar poate, cu putin noroc, cineva sa le ofere un pic de compasiune umana, tocmai pentru ca nu-i de fapt vina lor, si in modul lor, asa cum pot si ei, sunt totusi oameni. Quasimodo se refera la forma, pana la urma, nu la fond.

Aceasta solutie este frecvent intalnita in literatura, si rar intalnita in practica - pasamite autorii simt indeobste o mai mare nevoie de echilibru decat creatorul. Explicabil.

Asa incat nu surprinde, sau cel putin nu ma surprinde pe mine, ca bietul clopotar al internetului romanesc se gaseste inca in faza de negare. Pe care o vom ilustra cu un exemplu : Ziarul Gandul are un site, gandul.info. Pe acest site se mai publica si opinii sau pareri de-ale blogerilor. Cineva, din mila, probabil cu sprijinul Fundatiei Pentru Voi, i-a oferit si bietului Petcu un loc acolo. Mai nou asa se face, integrezi si copii cu deficit sau handicap in clasele normale, decat sa-i izolezi. Mie unul nu mi se pare o idee chiar asa de stralucita neaparat, dar nici nu pot zice ca-s din cale-afara de milos prin natura, asa ca sa trecem.

S-ar zice totusi ca nu-s singurul de aceasta opinie, pentru ca un responsabil cu calitatea obiectului a sesizat inadecvarea, si pana spre seara l-a trimis pe bietul cocosat la plimbare. Ei, in loc sa se bucure c-a prins si el 12 ore intre oameni, ceea ce totusi, e mult, judecand obiectiv, ce face Vali ?

E, pai se supara. Si cand se supara, spumega, nu asa.

zoso_gandul_1

zoso_gandul_2

Cine este acest Claudiu Pandaru pe care se supara zoso ? Ei, este bietul om caruia i-a revenit neplacuta sarcina sa-i taie macaroana plodului, si-a avut neasemuita neobrazare s-o faca in termeni politicosi, invocand ceva explicatii de natura formala.

Eu nu-s Pandaru, nu ma aflu obligat prin contract sa ma port frumos cu toata lumea, asa incat pot sa ti-o spun pe-aia dreapta, Vali draga : Esti prea prost pentru comunitatea Gandul. Nu ca ar fi ea cine stie ce comunitate, ca nu-i, Domnul stie, dar tu esti chiar atat de prost. Si scrii inca si mai prost decat esti, ceea ce poate parea o performanta, daca ne multumim a privi teoretic. Da' ne trece cand incercam sa privim practic, si chiar ne ia cu lesin dinspre lingurica.

In final, cu cat mai repede intelegi ca nu esti croit pentru lumea asta, si-ti cauti pe undeva o scorbura/pestera adecvata, cu atat mai repede vei inceta sa suferi. Da' tu chinuie-te pana-ti ajunge, nu-i suparare, mai radem si noi. Numa' atata am vrut sa stabilim, ca alternative ai avea, si daca insisti, mnoa, alegerea ta, nu-i problema.

Category: Rautati si Mizerii
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. buna categoria asta

  2. kokofifi`s avatar
    2
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 6 March 2010

    ar trebui sa te taxez, Trilemoi, pentru daune morale serioase, ca daca nu erai tu, n-aflam in veci de existenta lui Zoso.
    you owe me

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @Flaviu :p

    @kokofifi Bine. Cand gasesc niste morale cu care n-am ce face, tie ti le trimit intai.

  4. Cred ca Badea l-a gonit pe oratanie de pe site-ul Gandu, parca a zis in emisiune ca nu mai intra cat e ala cu "fata calcata de tren" si dupa a disparut si a 2 a zi a citat iar de pe gandu.info!

  5. am cautat si am gasit, poftim: http://videonews.ro/action/viewvideo/39078/Mircea-Badea-Citim-din-nou-Gandul/

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    Da' nu crez ca are legatura.

  7. da' zoso asta ce lucreaza el, asa?

  8. da, unde are el cartea de munca?

  9. eu puneam comentarii din ora in ora pe singura lui postare acolo, si mi le stergea, asa ca am facut plangere , credeam ca e meritul meu :D , probabil nici liu muistu asta nu i-a placut faptul ca nu poate controla comentariile si de aia a disparut.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @Mihai, Ionut Din cate stiu eu curvele nu lucreaza pe carte de munca in Romania, ca n-o trecut legea cu legalizarea. Daca bine retin.

    @cipslim Mai stii ?

  11. kokofifi`s avatar
    11
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 7 March 2010

    cred ca e angajat la proteve onlain, sau asa ceva

  12. Mirceo, de cat timp il stii tu pe Zoso? Eu, de vreo 7 ani, de cand era supermoderator pe fanclub.ro
    Voiam sa stiu cat de bine il cunosti.

    http://forum.fanclub.ro/viewtopic.php?f=274&t=20436&p=535543#p535543

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 March 2010

    @kokofifi De la el sau de la ei ? Ca-i o diferenta, de la el poti sa afli ca-l iubeste in secret Meg Fox, cum il iubea in secret si Ingrid Bergman acu 50 de ani, si respectiv ca-i un om inteligent, inegru si interesant, respectiv urmarit de zece mii si mai bine de oameni zilnic, si tot soiul de alte avioane.

    @Anihilator De vre-un an, "il stiu" prin licenta, adica dupa ce scrie. Nu ne-am intalnit niciodata. De fapt, daca ma gandesc bine, il stiu cam cum stiam si-un copil sarac din Africa pe la sfarsitul mileniului trecut, i-oi trimiteam bani de-o paine si el imi scria din cand in cand scrisori de multumire cu o mana nesigura intr-o engleza aproximativa. Cam aceeasi relatie.

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 7 March 2010

    nu mai tin minte unde-am citit, cred ca intr-un comment.

    (asta-i blogherul care-i numeste pe toti ceilalti robotei, prosti si hoti de content, parca? sau il confund cu Arhi?)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 March 2010

    Pai ori il confunzi ori nu-l distingi. Ei sunt cam aceeasi chestie, doar ca unu'i inalt si slab, si alalalt ii mai scurt si gras. Fac cuplu chiar reusit de comedie onlaine.

  16. kokofifi`s avatar
    16
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 7 March 2010

    pat & patachon-like?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 June 2010

    Iegzact.

  18. ce se mai aude? mai e in vreun ziar? vad ca nu se mai lauda cu nimic si nu se mai cearta cu nimeni pentru ca ... nu-s interese financiare la mijloc?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 March 2011

    Apai nu stiu, probabil ca nu-l mai lasa salvamontistii sa se apropie de munti si ca atare nu mai are cu ce ajunge-n ziare.

  20. trist sfarsit.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 March 2011

    Sa gindim pozitiv : e un trist nou inceput.

  1. A nu-ti accepta conditia- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Unii oameni sunt prosti. Sau inconsecventi. Sau mincinosi. Sau irelevanti. [..] Rar insa [..] se intampla ca toate aceste neajunsuri, scurtimi, lipsuri si cocarjari sa se adune intr-un singur personaj.....

  2. [...] anume prostia mea, ca prostelile Realitatii chiar nu vaz pe cine-ar interesa. Deci, aflam de la o curvistina de online cu mari pretentii si absente realizari ca eu sunt prost. To wit : Registrul Comertului nu te fură? [...]

  3. [...] Din pacate, si complet impredictibil, a doua caramida n-a mai interesat pe nimeni, asa ca pana la a doua editie a cenaclului Juliacara (in 1878) femeia s-a prins totusi ca lumea rade fix de ea. In stilul caracteristic al plebei, si-a gasit repede un deget dupa care sa se ascunda, explicand publicului la final ca "ei au platit 25 de centi fiecare ca sa vada o proasta, dar ea a fost platita 75 de dolari si vede o sala plina de prosti". Chipurile situatiile ar fi cumva comparabila, zice mintea cea neteda. Un argument pe care de altfel l-am mai auzit. [...]

  4. [...] apud Valentin Petcu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.