Vai de capul nostru

Sunday, 22 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mergand pe drum am trecut pe langa o sucursala Ion Tiriac Bank si mai c-am lesinat acolo in drum. Din vitrina ma privea implementarea celei mai tampe idei din cat imi amintesc eu istoria publicitatii neaose.

Poate c-ati vazut-o. Se zice ca "11 clienti nu vor mai trebui sa-si plateasca creditul". Are si site si tot ce vrei.

Asta-i reclama la o banca. Sa-mi explicati si mie rationamentul alora de-or copciolit tampenia, alora de-or executat-o, si alora de-or acceptat-o. Deci clientul meu e o banca. Clientul meu face bani din aia ca pastreaza in siguranta economiile unor clienti, si respectiv imprumuta alti clienti, mai precis, aia care vor inapoia banii. Asta ar fi, explicat pe scurt, modul de functionare al cutiei negre, instalatiei mitico-mitologice numita "banca".

Ce as putea eu face, agentie de publicitate/comunicare/mama dracu' ce ma gasesc eu, pentru acest client al meu care vrea sa-i fac reclama ? Pai hai sa incercam o campanie de descurajare a disciplinei. Sa vina cat mai multi oameni care n-au, de fapt, cu ce sa-si plateasca creditele. In felul acesta, ii vom mari cota de piata fix acolo unde nu isi doreste sa ajunga niciodata : intre rau-platnici. Cum frant poti sa propui asa ceva unui client ?

Si cum dracu' sa accepti asa o tampenie ? Care-o fost rationamentul de partea oamenilor de la banca ? "In mod normal un client dintr-o mie nu isi plateste ratele la creditele contractate, dar daca am face de exemplu o campanie in care 10 clienti sunt scutiti de plata obligatiilor, atunci dintre mia de clienti astfel castigati, vom avea cel putin 10% care nu-si vor plati ratele, in crestere de 10000% fata de normal. Si daca stam si ne gandim ca beneficiul per client care plateste este intre 1 si 2% din valoarea creditului, in timp ce pierderea per client care nu plateste este intre 100% si 200% din valoarea creditului, atunci cu putina matematica, 900 * 1.5% - 100 * 150% = -13650%, deci la mia aia de clienti reusim sa pierdem valoarea a aproximativ 136 de credite medii si jumatate bonus. Pai atunci sa acceptam campania, si sa si platim ceva bani agentiei care ne-o propus idiotenia asta". Asa ceva ?

Asta am ajuns, o generatie de fufi tampi si fufe tampe, fara educatie, fara intelegere, fara nici o competenta reala, fara bun simt si fara sentimentul propriei nulitati au preluat fraiele, conduc banci, concep reclame, implementeaza, organizeaza, managerizeaza si asa mai departe. Bine ca aveti conversi, bine ca aveti biciclete, bine ca aveti sentimente, pareri si opinii, ba prostalailor, ca minte vad ca nu-i nici o speranta.

Al dracu' sa fiu daca nu-mi vine sa rup o sipca din gard la ei. Pfoai.

Sincer spun, mi-e o ciuda teribila ca nu se mai face armata obligatorie, da' nu 9 luni, ar trebui 1 an si 8 luni, ar trebui dusi toti pampalaii si toate cocodristinele astea numa' la pompieri si la marina, mi-e ciuda ca nu se mai da treapta dupa clasa a 10-a, mi-e ciuda ca nu se mai administreaza batai in scoala, mi-e ciuda ca-i lasa oamenii sa se uite la televizor, sa-si dea cu parerea, sa se tina de mana pe strada si sa ia loc la bar.

Mi-e ciuda ca nu se mai fac repartitii obligatorii la cuca macaii, mi-e ciuda ca nu mai exista practica obligatorie peste vara la prasila si adunat castane sau ce mama dracului, mi-e ciuda inclusiv ca nu-i mai pune nimeni sa lesine de foame un weekend intreg facand repetitii cu "multumim din inima partidului".

Atata de sila mi-e de rezultatele libertatii capetelor tampe ca mi-e absolut dor de timpurile in care nici capetele luminate nu puteau sa miste-n front. Decat douajitrei de milioane de tampiti si tampite alergand in toate partile pe campiile patriei, ca spermatozoizii lu' Homer Simpson, dand tot cap in cap, mai bine douajitrei de mii de indivizi inteligenti scrasnind sub jug.

Icter fac, pur si simplu.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

 1. Flaviu Comănescu-Balla Luchian`s avatar
  1
  Flaviu Comănescu-Balla Luchianinsigna de criptograf 
  Sunday, 22 November 2009

  Bă, în fond și J.C. s-o înfuriat odată. Decât. Că după aia i-o trecut enervarea...

 2. scuze man, dar nu are rost sa iti faci atata sange rau! parca te-ai despartit de cineva! :)

  oamenii care fac publicitatea si oamenii care sefuiesc prin banci(cam oricare ar fi ele) sunt in principiu oameni tineri entuziasti si ajunsi pe acolo datorita pilelor familiare. mai rar unul cu experienta, care sa faca o analiza clara a situatiilor.

  ideea daca e pana acolo, e foarte tare. sa nu mai scriu... si proasta! :)

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Sunday, 22 November 2009

  @Flaviu Comănescu-Balla Luchian Pai si mie mi-o trecut. Mare chestie sa ai blog, scrii acolo, iti trece. Acu imi vine chiar si-a rade, si nici galben nu mai sunt in conjunctive.

  @fanitza Foarte tare proasta, da. As vrea sa-l vad pe ala care-o propus, si pe ala care-o aprobat.

  Hai, daca sunteti barbati si femei, nu soareci, iesiti cu incredere. Cine-o fost in camera si cine-o sezut la masa cand s-o facut pitchul la cacatul asta ? Pana nu ma apuc sa va caut.

 4. Noa Franţ. Adica, ce-si sapa cu mana lor, groapa se numeste. In publicitate imi pare ca o ajuns normal sa fie prezent ridicolul si sa se arate prostia.
  Am vazut io, o tante o stat o saptamana izolata, mai, da izolata, intr-o cutie din plexic, sa vada cat praf se aduna pe unde o trecut prontolino pana mea.
  Ori, o companie de telefoane te indemna sa-ti iei cartela de la ei, ca ramai fara jumatate.
  Ovtopic, cu venitul ideilor in baie, parca tin minte ca-ti veneu multe idei p'acolo, si mie imi vin, numai ca io am un mic problem, stau minim doo ore in cada, transpir, manc achene si mandarine, beu sucuri si cafeiuri, toate astea in apa oparita, si se face ca pe cand ies is toropit tot si mi-e lene de mor sa mai pun ceva la pastrare. Asta ca mi-o venit o idee legata de copii si facutul copiilor, cum si de ce, si in ce masura ii legata treaba asta de plictisul a tot si toate in viata, precum si dragalasenia prichindeilor.
  Si daca ii sa se insarcineze, cred ca intrebarea corecta ii ce ofera copiii, nu parinti copiilor.

 5. PS. noa frant in sensul ca-mi pare oarecum normal si obisnuit sa ne taiem picioarele, nu de alta. Ca si mie mi-o fost ciuda, parte tot din motive spuse de tine, ma gandeam ca pana acum o fost avantaje intr-un anume fel, toate practicile astea cu invatatul cu greul, rabdatul si disciplina, legatura cu realitatea ar fi trebuit sa scoata ceva din noi.

 6. a ajuns si la ei notiunea de sub-prime, numa' ca n-au inteles-o.
  ma distreaza rabufnirea ta, cica armata de 1 an si 8 luni, hehe! batai in scoala se mai administreaza, dar acuma o incaseaza profesorii :)

 7. starsgates`s avatar
  7
  starsgates 
  Monday, 23 November 2009

  Ai uitat să-ţi fie ciudă că nu mai sunt doarvreo 5 centre universitare.:)
  Acum trebuie să-ţi fie frică să mergi la stomatolog.:)

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Monday, 23 November 2009

  @Florin Sincer iti spun ca n-am priceput. Deci cum ?

  @kokofifi S-a intors lumea cu curul in sus, iti zic.

  @starsgate Sa stii ca nici nu discut cu doctori ori doctorite care nu-s carunti. Inteleg ca nu-i nici cinstit nici frumos, dar trebuie sa ma apar cumva. Nu-i drept, da-i sanatos, iata unde am ajuns.

 9. asta este si recomandat când cauti un medic dintzolog , sa fie destul de in vârsta incât sa-i fie clare urmarile actiunilor sale.

 10. Intr-adevar ai foarte mare dreptate, insa eu pun toate problemele astea pe seama 'baietilor destepti' care termina facultatile de marketing si habar nu au nimic despre economie.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Monday, 18 October 2010

  @Ionescu Sau despre orice altceva.

 1. [...] de exemplul asta absolut clasic, in care in mod evident curiozitatea creativilor era daca se poate falimenta o banca [...]

 2. [...] noiembrie 2009 : Creativitatea creativilor din departamentele de creatie e in continuare la fel de gaunoasa. Un numar de sape si alte instrumente de munca pamantului asteapta, rabdatoare, marea [...]

 3. [...] drept nu reusesc sa ignor o reclama. In general ori pentru ca-i prea frecventa, ori pentru ca-i prea idioata. In general asta se soldeaza cu o interdictie definitiva si irevocabila asupra produsului [...]

 4. [...] crezut o vreme ca ideea de-a face reclama unei banci despre cum clientii nu tre' sa-si mai plateasca creditul este limita absoluta si finala a prostiei in domeniul publicitatii, dat fiind ca n-ar avea cum fi [...]

 5. [...] reading : Vai de capul nostru ; Loc de munca asigurat! [↩]This disparity is also why all your Wunderkids (meaning, 10 [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.