Bonza

Saturday, 21 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Intr-o antologie de (foarte reusite) povestioare japoneze de pe vremea copilariei mele, se gasea si povestea lui Bonza, care-i face de trebuinta amicului Flaviu Comănescu-Balla Luchian spre crestineasca invatatura. Din memorie, era cam asa :

Intr-un satuc oarecare, muri o femeie maritata, lasand in urma ei un copil, numit simplu Guchi. Barbatul femeii statu el singur cu un copil cat statu, dar dupa o vreme fiindu-i si frig in pat si saturandu-se de scutece si gatit si ce mai era de lucru intre peretii casei, se hotara sa se insoare din nou.

Nevasta de-a doua, o femeiusca frumusica si vanitoasa, ramase grea de indata, si la intervalul obisnuit facu si ea un copil, tot baiat. Punandu-se problema sa-l boteze, si nevasta nepacatuind cine stie prin inteligenta, se duse la un ghicitor care sa-i spuna cum sa-i aleaga copilului cel mai bun si norocos nume.

Ghicitorul, altul dintre cei a carora va fi imparatia cerurilor, dupa cum zice la scriptura, o lamuri ca secretul unei vieti indestulate si imbelsugate este un nume cat mai lung. Pentru ca doar lungimea numelui, si alt nimic, asigura norocul si bunastarea in viata posesorului.

Asa ca femeia sezu, se scociori in toate orificiile si alcatui cel mai lung nume peste care-a rasarit soarele vre-odata : Bonza cel Mare, Bonza cel Mic, Bonza peste toti Bonzii Bonza cel destept Bonza cel nevazut (aici mai continua cu numele dar nu-mi mai amintesc) etc.

Timpul trecu, copii crescura, si intelepciunea vraciului incepu sa se vadeasca : daca Guchi facea vre-o boroboata, tata-so il striga repede Guchi! si copilul isi incasa, mai de voie mai de nevoie papara. Dar daca alalalt plod facea oarece, bietul om incerca sa-l strige, dar se incurca, o lua de la capat, tusea si ragusea scarpinandu-se in cap, dar la capat tot nu ajungea si se lasa pagubas. Cand era ceva de facut, iarasi la fel, mai simplu facea cu mana lui decat sa-l strige pe mezin dupa nume. In schimb, Guchi era chiar la indemana, sarea de pe limba si mai multe nu.

Si asa bietul Guchi asuda la toate treburile, in timp ce frate-su sedea molcom si astepta ziua de pe urma, fara a se teme ca l-ar deranja cineva ori cu munca, ori cu joarda.

Ei, dar intr-o zi, jucandu-se copii prin curte, Guchi aluneca din nebagare de seama si cazu in fantana. Ceilalti copii dara fuguta in casa, strigand din toti plamanii "Sariti! Guchi a cazut in fantana! Sariti!" Oamenii se adunara cu funii si scari, si scoasera copilul din fantana, mai mult mort decat viu. Vezi ce-nseamna un nume prea scurt, isi zise indesine femeia ? Mai-mai sa moara inecat. Daca n-a avut noroc de mama...

Ca un facut, dupa nici o saptamana, cazu si mezinul tot in fantana, si copii iarasi se repezira in casa. Sariti ! Bonza cel Mare Bonza cel Mijlociu...uhhh..nu, stai, Bonza cel Mare Bonza cel Rotofei si Rotund... asa era ? nu, nu, Bonza cel Mare, Bonza de Sare mmmmm si ce mai venea ?

Si pana sa ajunga ei la capat cu numele, se ineca bietul copil in fantana, si gata.

Ei, v-a placut ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

 1. din cauza aia pe twitter ti-ai pus tu userul cel mai lung din ro?

 2. Nu prea! Asiaticii astia nu erau mai intelepti? Mai misto e Miorita noastra ... si e si in versuri! ;)

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Saturday, 21 November 2009

  @Dr.A 1.Alis are nume mai lung ca al meu. 2.Da. 3.Intreaba fata daca stie povestea ?

  @Ionut mono no oto hitori taoruru kagashi kana

 4. alicedelakiss-13 litere
  Mircea_Popescu - 14 litere
  un RT la tine mananca peste 10% numai cu numele.

 5. Flaviu Comănescu-Balla Luchian`s avatar
  5
  Flaviu Comănescu-Balla Luchianinsigna de criptograf 
  Sunday, 22 November 2009

  : ))))) ce bine că pe net există operațiunea dă "copy-paste".

 6. Flaviu Comănescu-Balla Luchian`s avatar
  6
  Flaviu Comănescu-Balla Luchianinsigna de criptograf 
  Sunday, 22 November 2009

  Mey țăranilor, atenție c-au hăckuit saitele lui *copy-paste*! Vezi ce scurt e?

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 22 November 2009

  @Dr.A Buei, deci nu vei gasi tu alte 16 caractere (ca intra si-un spatiu si-un @) in care sa pui ceva mai de valoare decat o referinta la je :D

  @Flaviu Comănescu-Balla Luchian Nu m-am prins ?

 8. Daca n-ai fi asa popescucentric n-ai fi mircea!

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Sunday, 22 November 2009

  Asta-i o idee, mi-as putea schimba numele in Mircea_Popescucentric_cel_Bun.

  Sa fac un tweet eu singur, zic.

 10. Rahat, a cazut Vercingetorix Da Mumu Lui Cezar in fantana...

 11. Da nu puteau sal porecleasca cumva si sai zica dupa porecla ca era mai scurt.

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Friday, 27 November 2009

  @krossfire Da ce ?!

  @dadatroll Ba da.

 13. Deci ghicitoru ala era pe spate. Nu ma mira, can Romania nusi face nimeni treaba bine.

 14. Nu mai zi cu "pe spate" si faze ca se prinde lumea ca ai peste 30:D

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.