Naivitate de consumator.

Tuesday, 16 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Uite ce reclama a traznit CRK Advertising in Manhattan (Lafayette colt cu Houston) pentru clientul si proprietarul ei, Calvin Klein :

Calvin Klein Jeans. Babe, batteries sold separately.

Calvin Klein Jeans. Babe, batteries sold separately.

Evident, exista si o problema.

I find this kind of ad repulsive, I find it disgusting, I find it inappropriate for a public venue. For my family of five, Calvin Klein will never see a dollar of our money.

Randy Sharp, American Family Association.

Observatia nu-i neaparat traductibila, daca vrem sa pastram savoarea ei specifica, dar sa incercam totusi :

Dupa mine, aceasta reclama este gretoasa, imi pare dezgustatoare, imi pare inacceptabila intr-un spatiu public. Cat priveste familia mea de cinci suflete, Calvin Klein nu va vedea un dolar din banii nostri.

Cam pe-acolo. Stimatul domn Sharp nu este neaparat cea mai ascutita unealta din sopru. De fapt, intreaga situatie creaza un comic recursiv si debordant. Sa vedem piesa :

Vanzatorul cumpara rahaturi pe cativa centi si le pune in vanzare pe sute de dolari.
Opresivul construieste liste si regulamente, care sa explice fiecaruia ce are de facut.
Tineretul cauta metode prin care sa-i dea cu tifla Opresivului.
Advertiserul cauta metode prin care sa pacaleasca tineretul sa cumpere produsele Vanzatorului.

Oare cat de inteligent trebuie sa fii ca sa observi ca da, fix ce-si doreste Advertiserul este stampila ta ca Opresiv ca intr-adevar, chestia Vanzatorului te enerveaza ? In caz ca Tineretul mai avea dubii.

Ce va face Jannie R. Outtacontrol (R. vine de la Rebelious, apropo), dupa interventia onorabilului domn Randy P. Sharp (P vine de la Pinhead, apropo) ? Este ca va fugi disperata sa stea la coada pentru a cumpara ingrozitorii si intolerabilii si dezgustatorii blugi care n-au loc intr-un loc public ? Este.

Isi da seama Sharpie ca singurul lucru pe care l-ar fi putut spune ca sa nenoroceasca brandul CK Jeans ar fi fost ceva de genul, "eu si cu familia mea de lameri suntem incantati de blugii CK, eu am de exemplu o salopeta de lucru CK care e foarte buna pentru ca rezista la petele de ulei de motor de pe folie" ? Pana la urma, singurul motiv pentru care lumea cumpara blugii aia e ca el, Sharp, nu-i poate suferi.

Si-aici intervine delicioasa naivitate care-i si motivul pentru care Sharp este capul de pioneza care este el : Sharp isi inchipuie cu seriozitate ca e mainstream, atat de mainstream incat un produs care nu-i este adresat lui, nu poate sa existe. De fapt, daca el, Sharp, nu-l cumpara, treaba nu va merge. Si zambetului nostru superior el ii intoarce un, "Sunt multi ca mine!", sigur de sine si de calitatile de solvent a grupului social cu care se identifica.

Cineva a gandit toate chestiile astea, a distribuit rolurile in piesa, si a scris scenariul. Acel cineva e agentia de publicitate, care isi chiar cunoaste, si-si chiar face meseria. Si inca bine. Bravo lor. Poate intr-o zi vom avea si noi.

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. făniţă`s avatar
    1
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 16 June 2009

    credeam că o să te legi de reclamă, imediat aş fi sărit să spun câteva. dar citind, am ajuns la concluzia că le-ai spus tu. cam aceaşi părere o am şi eu. prin urmare o şi repet, dar cu alte cuvinte.

    personal nu am fost în usa, dar am mulţi prieteni care au fost via w&t. toţi mi-au spus că americanul mainstream se îmbracă oribil. mă uit la documentare şi am văzut câteva filmate pe stradă în usa(de exemplu cu un nenea iluziosnist ce făcea tot fel de trucuri trecătorilor). concluzia mea: americanii habar nu au să se îmbrace.

    nici în românia nu suntem cu mult mai breji, însă mno, noi venim după o jumătate de secol de comunism. totuşi spiritul european s-a păstrat şi se vede că generaţiile noi cam dau câţiva bani pe ce şi cum se îmbracă.

    chestia cu sharpy, e aidoma cum adrian năstase ar ieşi pe televizor să comenteze că noua reclamă de la bergenbier e lipsătă de moralitate şi că el nu va bea în viaţa lui bergenbier. consumatorii de bere economy şi mainstream vor scuipa ecranele televizoarelor când va apărea năstase cu discursul, iar apoi la auzul veştii vor izbucni în urale: uraaa, nu împărţim aceaşi bere cu gunoiul ăsta.

    aşa şi cu reclama c&k. doar că în loc de consumatorii respectivi, va fi tineretul corporatist care o arde prin petreceri de noapte în manhattan!

  2. romania inedit`s avatar
    2
    romania inedit 
    Tuesday, 16 June 2009

    Eu nu-i inteleg pe fraierastenii care cumpara fel de fel de gunoaie crezand ca este imbracat dupa ultima moda !

  3. solutia de zi cu zi:
    - opriti televizoarele,
    - iesiti mai des in natura, in salbaticie,
    - beti apa din izvor,
    - culegeti o floare din padure,
    - priviti cerul stand pe spate intr-un camp de iarba necosita.
    - mananca un mar rupt cu mana ta din pom
    - uda o floare in fiecare zi
    - asculta "cantecul verii" cand rasare soarele deasupra satului

    si atunci poate o sa intelegeti ca totul converge spre sclavia banului. Scoateti banul din ecuatie si o sa intelegeti adevarul absolut.

    Toate astea nu sunt posibile decat intr'o societate ideala in care simtul proprietatii nu ar exista... ceva asemanator ca bosimanii , bastinasi din kalahari :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 June 2009

    @fanita Cam asa ceva.

    @romania inedit Si ca rezultat, nu le poti vinde :)

    @ByREV Imi pare mie ca un adevar obtinut prin scoaterea a ceva din ecuatie nu poate fi absolut.

  5. Uite, un exemplu privint din 3 directii, care este ideal si absolut ?

    in genetica:

    - 1. ce s-ar intampla daca am elimina problema telomerului ? Am trai vesnic (ideal dar, in practica omul moare mai des din alte motive decat de batranete)
    - 2. ce ar fi fost daca telomerul nu ar fi existat ? Probabil ca am fi un fel de molusca sponginoasa, un fel de burete din carne
    - 3. Cazul situatie actuale: telomerul este un fel de gunoi care ne apara de cancer. Fara acel gunoi, exista riscul ca o celula sa fie replicata in mod gresit si astfel sa apara tot felul de celule "programate" aleator.

    Care din cele 3 cazuri este cea ideala , absoluta, fara cusur ?

    Probabil o sa zici ca natura a ales bine dar, eu zic ca nu, natura nu a gasit inca solutia :)

    In felul asta cred ca si noi, inca nu am gasit solutia unei societati ideale, suntem intr-o etapa de tranzitie, ... cam de 2000 de ani !

    BTW, un ex matematic 1 + infinit = infinit.
    Acum scoate pe 1 ...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 June 2009

    Ei, dar procedezi prin abuz. In prima parte, tu vorbesti despre "cum se traieste", si propui "adevarul absolut" ce se va obtine scotand din totalul a "cum se poate trai" niste elemente (legate de bani).

    In aceste conditii, un adevar despre "cum se traieste - chestii cu banii" nu poate fi absolut. Ca sa fie absolut, ar trebui sa ramana valabil si pentru cazul cel mai general, "cum se traieste", fara nimic scos. Faptul ca ai nevoie de-a scoate pentru a institui adevarul demonstreaza ca el nu-i absolut.

    In a doua parte, nu mai vorbesti de acelasi lucru. In primul exemplu, ignori ca discutam despre un raport intre situatii si reprezentari, si compari intre ele situatii pur si simplu, cand de fapt ar trebui sa compari universalitatea diverselor reprezentari asupra situatiilor.

    In al doilea exemplu, nu scoti nimic, pentru a "scoate" in acelasi sens de pana acum, ar trebui sa demonstrezi ca 1 + infinit = infinit atat pentru o matematica care contine elementul "1" cat si pentru una care nu-l contine.

  7. ca sa "fiu rau" cine nu este de acord cu mine, sa demonstreze ca 1+ infinit nu este egal cu infinit ;) ...

    De ce crezi ca exista o vb mai veche "Banu-i ochiu dracului" ? ... Cunoasterea lui D'zeu (bosonul Higgs) consta in aflarea adevarului absolut.

    Urmareste documentarele despre Bosimani, niste bastinasi ai desertului Kalahari si ai sa ma intelegi - nu exista notiunea de a avea ceva al lor, de a dobandi pentru tine si numai pentr tine. Si daca nu-ti doresti ceva , ce sa faci cu banii ?

  8. Deja devenit cliseu : sexul se vinde formidabil. Oricum stau si ma gandesc la ce nume si-a construit CK chiar era nevoie de o astfel de reclama sau l-o fi afectat si pe "el" criza... Pe dracu !

  9. Marius Patrascu`s avatar
    9
    Marius Patrascu 
    Wednesday, 7 April 2010

    "Whear jeans and get a thresome?" asta ar fi ideea cu care ei vor sa vanda? Mai, daca puneau doua gagici si un baiat, mai intelegeam...dar...aa...sau stiu...asta e reclama ptr "pitzi"s :))

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 April 2010

    @ByREV Daca ne amintim analiza din liceu, inf + C = inf. Dar ca limita, nu ca valoare :)

    @Mercu Pai CK e cam leaderu' de piata la chestii gay, asta-i numele.

    @Marius Patrascu Ba pentru metrosexi's.

  11. inf + C = inf.

    Deci C = 0.

    Hai catata matematica stiu si eu ca se simplifica. Decat dacai cu minus si atunci numai stiu daca se simplifica sau amplifica.

  12. @dadatroll: de fapt nu stii prea multa matematica, lasa-i pe altii sa-si bata capul cu "d'astea".

  13. Sa sti cai dreptate casa zic si colegi mey.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 April 2010

    @dadatroll Nu ca se simplifica si plusu' cu egalu' si da direct C.

    @Mercu Este ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.