Postul Saptamanii, 30 Martie - 6 Aprilie

Sunday, 05 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Asa cum am promis, gasiti mai jos cateva comentarii despre fiecare dintre cei inscrisi. Binevoiti a le privi cu distanta si a le consuma cu sare, sunt doar niste opinii. Ale mele.

Urmatoarea editie se desfasoara in perioada 6 - 13 Aprilie, nominalizarile se depun mai jos, la comentarii, alaturi de comentariile care nu sunt nominalizari. Dupa cum, de altfel, ne-am si obisnuit deja, nu ?

http://contact.romania-inedit.ro/ioana-basescu-nu-isi-poate-justifica-averea/

Nimic nou, nimic interesant, slab tratament al datelor. In particular, daca un om spune ca a facut un lucru, nu se poate aduce argumentul ca oamenii in general fac alt lucru, si deci statistic vorbind si omul nostru tot alt lucru trebuie c-a facut, doar ca nu mai stie.

http://reinvented.ro/type-in-comedy/stand-up-frustration/

Mi se pare ca vrei mai degraba sa-ti faci curaj sa incerci chestia cu stand-up-ul. Merita sa iesi in fata publicului macar de cateva ori. Care-i cel mai rau lucru care se poate intampla, or sa rada de tine ? In particular, agorafobia e teama de spatii deschise, nu de multimi.

http://www.selfhelp.ro/2009/03/30/filtru-pentru-ratiune-gandeste-cu-capul-tau/

Exemplificari foarte bruste. Apendicita, cancer, sida ? Cum, toate, oricare ? Un exemplu bun e de mare folos oricarei argumentari, dar mai multe exemple, diferite si ale caror diferente sunt aparent indiferente dau mai degraba impresia de confuzie mentala.

"intrebi o persoana apropiata care o consideri cu autoritate." completiva directa, nu atributiva. Pe care. Cum adica "cu autoritate" ?

N-am inteles la ce serveste exemplul cu programatorii (rau formulat cum se gaseste), cand de fapt se dovedeste a fi alaturea de chestia despre care vorbim ?

In particular, mainstream media (cnn/bbc/etc) mi se par niste surse fantastice de dezinformare, un soi de centrii de control ai hoardelor de oi ce nu gandesc cu mintea lor. Nu le-as recomanda.

Problema esentiala ramane ca a gandi cu capul tau e o idee buna doar daca capul tau este suficient de puternic si suficient de bine mobilat incat sa dea rezultate mai bune decat rezultatele pre-existente generate de societate. Asta depinde, evident, de la caz la caz.

Daca spre exemplu ne-am apuca sa gandim cu capul nostru care ar trebui sa fie regulile de circulatie in fiecare moment, am avea parte mai ales de accidente. In aceasta situatie particulare, standardizarea, si gandirea cu un singur cap, face lucrurile sa mearga. Ce ne-am face daca soferii de camion ar deduce ca trebuie sa circule pe partea stanga, si motociclistii ar deduce ca trebuie sa conduca pe partea dreapta, intr-o buna dimineata ?

Este deci mai bine pentru soferi sa nu gandeasca cu capul lor, si sa urmeze regulile de circulatie, tot asa cum este mai bine pentru majoritatea lumii sa faca ce le spune seful la servici, parintii/nevasta/rudele acasa, scl. Pe scurt, gandeste cu capul tau atunci cand el exista si contine ceva.

http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2009/04/michael-radu-admiratie-tirzie-o-veste.html

Un necrolog pentru Michael Radu, un personaj mai degraba neinteresant, propagandist de-a doua mana, angajat in serviciul grupului republican cel mai indigest.

De la el aflam cum drepturile omului sunt mai degraba "un pretext" decat orice altceva, ca sa nu mai vorbim de libertatea expresiei. Lumea iesita din mintea lui Radu este o constructie onirica, curgand din guvernul federal al Statelor Unite ca din Dumnezeu tatal, cu conditia ca acest guvern sa fie aliniat cu saracia ideatica a neoconservatorismului fara perspectiva prizat in Texas.

Cam asta ar fi tot. Cu regret, aceasta saptamana nu exista castigator. Ne auzim saptamana urmatoare.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Toate la timpul lor. ;)
    (but that wasn't the point of the article, anyway)

    Da, stiu ca e frica de spatii deschise, dar e in stransa legatura cu oamenii, pentru ca multimile aduc elementul de nesiguranta.
    "Agoraphobia- Fear of open spaces or of being in crowded, public places like markets. Fear of leaving a safe place."

    As fi putut spune "Enochlophobia", dar cine naiba a auzit de enochlophobia? :)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 April 2009

    Parca exista si o fobie de termeni complicati. Frica de enochlophobie :D

  3. Hahaha. In orice caz, nu-si avea locul intr-un articol care se dorea amuzant. :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 April 2009

    Pai tocmai ai ras mei :D

  5. La "enochlophobia" ma refeream.
    Asta de care ai zis tu ar fi mers, doar ca nu stiu care-i termenul. :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 April 2009

    Sesquipedalophobia

  7. selfhelp`s avatar
    7
    selfhelp 
    Sunday, 5 April 2009

    Intr-adevar exemplificarile sunt bruste cum spui tu, sau minimaliste. Justificarea mea este ca incerc sa ma limitez la nu mai mult de 2-3 pagini sau 1000 cuvinte pentru ca lumea nu citeste posturi lungi. Si probabil de multe ori omit sa explic ceva esential.

    Cu autoritate in sensul autoritatii descris de experimentul Milgram. Aici poate ar fi trebuit sa explic. Probabil ca am presupus ca se va intelege.

    Exemplul cu programatorul se vrea sa explice ca adesea
    cautam sa gasim raspunsuri la sursele cele mai la indemana, de multe ori fara a verifica daca raspunsul primit este corect. La fel cum copilul mic inghite galusca cu barza sau cu mousu (personal l-am tras de barba ca imi parea foarte dubios) si oamenii mari inghit diverse pe nemestecate.

    Corect cu mainstrem media externa, de multe ori abereaza, dar macar nu citeaza sursa ca fiind pravda sau "cercetatorii rusi" cum face libertatea sau altele locale.

    Exemplul cu soferii este edificator. Cum de nu mi-a trecut atunci prin cap :(. E un exemplu, probabil ca multe altele in care a gandi cu capul tau n-ar face bine. Din nefericire soferii nostri prea gandesc cu capul lor :)
    Cu angajatul si seful poate fi discutabila, sunt si cazuri in care angajatul vine cu o solutie de optimizare a unui proces (chiar fara a afecta the big picture) si seful nu aproba datorita anumitor prejudecati personale.

    In concluzie, mersi pentru viziunea critica. As putea spune ca daca nici macar tu nu ai inteles ce-am vrut sa zic, probabil am o prolema grava de comunicare :)). In capul meu imi suna bine toate datele, dar ajung distorsionat la receptor :P

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 April 2009

    E foarte buna ideea cu 1000 cuvinte maximum. Si eu scriu pentru blog cu gandul de-a ma potrivi intre 500 si 1000 de cuvinte.

    Pe chestia cu autoritatea, a spune "x are autoritate" in sensul de "opinia lui x are greutate" sau "x/opinia lui x este demn/a de respect" e un barbarism. Autoritate functioneaza in acest sens in limba engleza, dar nu in limba romana, unde autoritatea este tocmai constrangerea externa, in lipsa respectului/greutatii intrinseci. Basescu are autoritate, Patapievici n-are.

    Pe chestia cu programatorul, eu inteleg ce vrei sa ilustrezi, dar e un exemplu prost ales : cei mai multi oameni nu sunt programatori. Si de ce ai ilustra contra-punctul tezei tale ? Produci confuzie.

    Chestia cu angajatul si seful este in principiu discutabila, dar in practica, crede-ma, sugestiile angajatului sunt dobitoace intr-o buna majoritate a cazurilor. Singurele exceptii consistente sunt muncile creative, care oricum nu-si au locul in schema angajat-sef. Dar in productie, nu prea ai mult de discutat.

    Cred ca stiu si de unde apare distorsiunea, daca esti programator vei intelege usor : In capul tau e tot codul, cu comentarii cu tot. Odata scris, ramane doar codul sursa. Ce aveai tu prin registrii in cap acolo a ramas.

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 6 April 2009

    păi, de ce nu un câştigător? :D

  10. Pinocchio`s avatar
    10
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Monday, 6 April 2009

    Opt zile in Romania m-am aparat cu indirjire impotriva povestilor cu madam Basescu si cu Becali. Pur si simplu n-am vrut sa le aud.

    In alta ordine de idei: Cine e personajul din poza?

    Uimit,
    P.

  11. [...] este mai bine pentru majoritatea lumii sa faca ce le spune seful [...] nevasta (!!!).

    Aha, deci esti insurat! Altfel nu aveai de unde sa stii chestia asta cu nevasta. :)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 April 2009

    @fanita tu de ce crezi ?

    @Pinocchio Din care poza ?

    @Dan : Ei uite ca nici insurat nu sunt, si totusi cunosc. Pam-pam...

  13. Pinocchio`s avatar
    13
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Mircea, poza din headerul blogului, evident. (Nu statuile din dreapta-jos.)

  14. făniţă`s avatar
    14
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 7 April 2009

    nu o să zic de ce cred, dar o să zic ce cred!

    cred că la cât ai scris despre articolul lui selfhelp, merita un titlu de postul săptămânii! :D

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    @Pinochio Pai eu mi-s, ce-ai crezut ?

  16. Pinocchio`s avatar
    16
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Am crezut ca e altcineva (si vroiam sa stiu cine). Si, ca sa fiu sincer, asta cred in continuare. Hm.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    Lol intreab-o pe Gina, mei necredinciosule.

  18. Pinocchio`s avatar
    18
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Re:hm. La momentul oportun isi inchisese telefonul, ocazia asta am scapat-o. La toamna.

  19. alphadog`s avatar
    19
    alphadog 
    Friday, 10 April 2009

    Pentru concurs - http://alphablog.ro/2009/domnisoara-basarabia/
    Să sparg eu gheaţa!

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 April 2009

    Noa, taci ca-i bine, esti primul, vineri. Sa fie-ntr-un ceas bun.

  21. http://blog.alexgalmeanu.com/?p=1810#comments

  22. N-a fost chiar saptamana cea mai buna, dar am produs ceva pe final:
    5 tactici pentru un blogging eficient si 5 feluri in care se pot intoarce impotriva ta.

  23. Andruska`s avatar
    23
    Andruska 
    Saturday, 11 April 2009

    Revenim si noi cu un post pe saptamina asta:
    http://andruska.wordpress.com/2009/04/11/religie-si-secularism/

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 April 2009

    Multumesc amandurora. Ba tustreiora. Asa e oare, tustreiora ?

  25. alphadog`s avatar
    25
    alphadog 
    Sunday, 12 April 2009

    Mai am şi eu o propunere:
    http://alphablog.ro/2009/buna-ce-mai-faci/

  26. doar un apropo la teama de a face stand-up comedy
    http://aristocratii.ro/2009/05/stand-up-comedy-in-fata-plutonului-de-executie/

  27. Sa incerc sa scriu si eu un link : http://blidaru.net/impresii-de-lectura-davinci-code/

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 April 2010

    A, chestia asta nu se mai face, e obsolete cum iizice englezu, vezi ca mai nou exista http://polimedia.us/fain

  1. [...] Castigatorilor - 2009 23 Martie : andruska.wordpress.com 30 Martie : subiectiv.ro 6 Aprilie : Nu exista castigator. 13 Aprilie : alexgalmeanu.com 20 Aprilie : Nu exista castigator. 27 Aprilie [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.