Exceptionalismul feminin

Friday, 04 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ati intalnit sigur in viata de zsi cu szi macar o latura sau alta a acestei strategii/psihopatologii sociale (depinde de ce parte a bolii va aflati, inlauntru sau afara), chiar daca poate nu v-a parut la momentul respectiv c-ar face parte dintr-un intreg structurat si descriptibil, asa cum nu oricine se impiedica de-un os de mastodont iesit pe jumatate din tina se apuca sa si reconstruiasca intregul animal cu habitatul lui cu tot. Scuzabil, doara tati avem treaba, si-n plus la tati ni-i greu.

Exceptionalismul feminin incepe, cum sugereaza si numele, cu o exceptie. "Sigur, in aceasta camera nu se fumeaza, dar eu pot fuma ?". "Sigur, pe card scrie sa nu spui PIN-ul nimanui, banca iti trimite scrisori sa-ti aminteasca sa nu spui PIN-ul nimanui, pe ecranul bancomatului apar avertismente sa nu spui PIN-ul nimanui, dar nu-i asa ca mie mi-l spui ?". Lista in principiu este nesfarsita, dar in practica se reduce intotdeauna la o schema foarte simpla. Regula e X, sigur ca da, dar pisi nu considera ca-i cazul sa i se aplice si ei.

Nu contesta ca intr-adevar regula exista, nu contesta nici ca n-ar fi o regula buna, neaparat. De fapt, n-o intereseaza deloc discutia daca regula-i buna sau rea, chiar dimpotriva, asa o discutie ar distrage de la adevaratul punct de interes pentru ea. Nu contesta nici ca ea face parte din categoria de aplicabilitate a regulii. Chiar din contra, pentru ca exceptionalismul feminin sa functioneze, e neaparat nevoie de o regula valida, utila si in al carei aplicabilitate sa cada.

De ce ? Aici ajungem la adevaratul mobil psihologic al intregii operatiuni : pisi sufera de-o problema de stima de sine. Se simte, se considera, sau a fost invatata sa se creada inferioara. Eventual toate trei. Inferioara nu doar celorlalti barbati, si nu doar celorlalte femei, ci chiar si ei insasi, sau in fine, "potentialului" ei insasi.

Pentru a combate aceasta sechela psihologica, se simte nevoita sa-si propteasca existenta prin tratamente speciale. Fiecare regula valida si aplicabila care este incalcata ii ofera o bula de oxigen : poate ca nu-i chiar cu totul o zdreanta de aruncat, din moment ce uite, e atat de speciala.

Prostul gust de-a cere sa fumezi intr-un spatiu in care proprietarul nu fumeaza, de-aceasi specie si clasa cu a cere untdelemn cand la masa se serveste unt n-o intereseaza, pentru ca ea nu este de fapt binecrescuta, ci chiar din contra, poarta inca sub unghii mizeria existentei clasei de jos spre (aproape) mijloc care-a si blagoslovit-o cu vergeturile si striatiile sufletesti despre care discutam.

Si bineinteles, ca orice problema psihologica din clasa tranzactionala, aceasta suferinta manifesta doua particularitati specifice. In primul rand, este progresiva. Daca ieri m-ai lasat sa fumez desi nu se fumeaza, astazi nu mai este suficient, nu mai produce efect, asa ca voi fuma doua, patru, opt, saizeci de tigari. Pana la urma, stimulii trebuie sa progreseze geometric pentru ca receptorii sa fie stimulati in progresie aritmetica.

Daca ieri m-ai asteptat cinci minute, astazi va trebui sa ma astepti jumatate de ora, si maine vom fi siliti sa mergem in alt oras, in loc de cafeneaua la care ne intelesesem, fara alt motiv decat ca pisi nu se simte tocmai bine. Cu capul.

Si-n al doilea rand este, ca orice tranzactie, pasibila de reactii disproportionate. Daca pisi si-a negociat in mintea ei ca pentru ziua de azi dovada faptului ca nu-i o zdreanta de aruncat sa se manifeste prin aia ca o lasi sa-ti conduca masina, si tu n-o lasi sa-ti conduca masina, din orice motiv, absolut si indiferent orice motiv, cum ar putea fi ca ti-a cazut in lac, ti-a fost furata peste noapte, si-au facut viespile cuib in ea sau orice altceva, pisi isi va exploda capu', urland ca cum poti tu sa spui ca ea-i o zdreanta numa' buna de aruncat.

Ceea ce, la drept vorbind ea chiar este, de preferinta a fi aruncata intr-un tomberon care merge macar aproximativ in directia spitalului de boli nervoase, unde cine stie, cu grija atenta si ajutorul experitlor, se mai poate alege ceva din ea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

38 Responses

  1. "Pana la urma, stimulii trebuie sa progreseze geometric pentru ca receptorii sa fie stimulati in progresie aritmetica."

    ...nu e chiar asa.

  2. Misogin esti :)

    Am vazut chestia asta la ambele sexe. Sigur, la barbati de obicei se manifesta prin overworking himself ca sa se valorizeze, d-aia poate nu e asa vizibil, insa efectul devalorizarii se vede.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 December 2009

    @factor Cred ca tre' sa discuti partea aia cu Fechner.

    @dAImon Da' nu-s misogin, doar ca nu ma intereseaza barbatii mai deloc.

  4. Acuma ca ne-am lamurit cu femeile, poate ne explici si noua :D cum functioneaza exceptionalismul Mircea Popescu.

    Ai impresia ca psihologia sociala se aplica doar femeilor ? Eu cred ca e aplicabila tuturor purtatorilor de cromozomi x. Eventual proportional cu numarul lor.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 December 2009

    Nu explic nimic nici macar in fata marii adunari nationale :D

  6. mi se pare mie sau daca cineva nu e misogin pare gay!? :D

  7. Fechner - mara malitie! - is so yesterday! Recomand simplu "Basic and Clinical Pharmacology" - Katzung. Orice editie.

  8. @Mircea Popescu: slip of the finger! "mara" = fără... Te rog să primești și scuzele, totodată...

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 December 2009

    @factor Noa ok lol, in acele limite ale discutiei, nu e chiar asa. Da-n rest e destul de aproape.

  10. @Mircea Popescu Merci! N-am vrut să stric licența literară, dar uneori am o rigoare ce mă roade ca un sfredel!
    Dacă n-am stricat nimic, să spun că aprecierea mea pentru stilul autorului rămâne intactă!

  11. Scuze ,dar va spun verde in fata :toti care ati comentat articolul inaintea mea si M.P. habar nu aveti cum stau lucrurile.Nici eu nu am stiut pana nu am citit articolul "El a spus ,ea a spus ...." , in engleza.Acum traduc .Pe masura ce reusesc sa traduc si public in site-ul meu,si pe twitter citez .
    Autorul este un psiholog ,deci nu eu.Si eu am multe de invatat din articol.
    Mircea ,sa stii ca partea despre barbati s-a incheiat.Urmeaza explicarea comportamentul femeilor.
    Partea despre barbati a fost destinat femeilor ca si lectii de invatat.
    Acum urmeaza lectii pentru barbati ,despre comportamentul femeilor.
    Vreau sa subliniez ca articolul este un sir de sfaturi despre "cum sa rezolvi conflictele aparute cu sexul opus" .Parerea mea este ca da rezolvari care se pot accepta de ambele parti.
    Sarbatori fericite pentru toti.

  12. @bayass
    ai dreptate. Da de ce vrei sa-l tradiuci ?

  13. Dr A
    Nu inteleg cum "De ce vrei sa traduci ? "
    Pai toata lumea stie engleza ?
    In magazinul meu online de cosmetice ,este o pagina pentru ziar online de infrumusetare:"Frumusetea inseamna sanatate "Aici nu pot sa pun articolul in engleza.

    Nu poti sa fii frumos fara WELLNESS ( SPA ) .Definirea exacta a cuvantului este
    " a trai viata la maxim constient si constant"(wikipedia )

    Definirea sanatatii de ONU este :

    ".Sanatatea este resurasa vietii de zi cu zi pentru capacitate sociala , personala si fizica ,si nu doar pentru obiectivul de a trai".

    Deci proverbul "Nimic nu conteaza ,doar sanantate sa ai " este stupid,fals si inselator.

    Deci articolul despre viata de cuplu are loc in ziarul online "Frumusetea inseamna sanatate".
    Have a nice day.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 December 2009

    Cata energie.

  15. unele lucruri sunt inutil de tradus: de exemplu spam. wink:wink

  16. Aha ,deci asa.Consideri ca articolul este spam .
    Pentru mine este o comoara .
    Nu suntem la feli.

  17. No bre, ti-am citit articolele. Nu-i mare branza, in sensul ca tu zici acolo in 3 cuvinte ceea ce altii au reusit sa explice si sa exprime scriind carti intregi, mult mai pe larg cum s-ar zice. Recomand Allan Pease - "De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda". Ca side-topic, as zice si ca-i o idee proasta sa te apuci de traduceri daca nu stapanesti limba romana prima data.

    Partea interesanta este ca ce explicati tu si Allan Pease nu are nici o legatura cu articolul de fata. Diferentele dintre sexe sunt surmontabile, nu dai vina pe mostenirea genetica pentru ca omul nu se stie valoriza pe sine insusi si incearca sa se valorizeze prin altii.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 December 2009

    @dAImon Depinde, uite Dragos Roua, traduce in cea mai execrabila engleza dar zice-se ca asa ajunge s-o invete. Problema cu internetul este ca nu ai o linie de demarcatie clara intre piesele de ucenic (destinate deci invatarii) si piesele destinate consumului.

  19. @dAImon
    mersi pentru comentariu.Ai idei cu care pot sa fiu de acord 100 % ,si ai cateva cu care nu pot sa fiu de acord.

    Nu stapanesc limba romana ,este adevarat.Nu ma impiedica sa fac un website in limba romana ,si o sectiune de ziar online in limba romana .Critica si observatiile legat de greselile de exprimare totdeauna sint binevenite.

    Si eu m-am mirat cand am citit articolul in engleza ,si a inceput ca au radacini din epoca de piatra conflictele dintre sexuri opuse.Este primul lucru ce se scrie in articol.Era sa abandonez articolul ,chiar la inceput, fiindca nici eu nu am crezut.
    Am pregatire de inginer chimist si aceasta ma ajuta sa inteleg ce inseamna CODUL GENETIC .Este o structura moleculara .Avem in toate celulele din corp.Fiecare avem CODUL GENETIC UNIC .Asa cum apa are formula H2O ,CODUL GENETIC are formula moleculara .Cate fiinte sint si au fost, atatea coduri genetice sint.
    Codul genetic are formula moleculara extrem de lunga .Prin aceasta inteleg ca apa are in formula 2 hidrigen si 1 oxigen ,iar codul genetic are cateva mii de combinatii.In istorie in anii '80 au descoperit formula genetica prin cercetari.Stii cat a durat pana au gasit formula moleculara (la fel cum apa are H2O ) ?????...........5 ani !!!!!! Fiindca atat de complicata este formula.
    Astazi in anii 2000 ,formula se gaseste mult mai rapid.
    Tot ce se intampla in corpul nostru este chimie.
    Zambest --- organismul tau produce o anumita substanta chimica.
    Esti trist ----organismul tau produce o alta substanta chimica .
    Toate sentimentele ,ideiile ,vorbele se pot asocia cu o anumita substanta chimica care se produce in organismul tau.
    Nu santem la feli .Zambesti sau esti trist PORNESTE din codul genetic.Tot ceea ce esti PORNESTE din codul genetic.Esti un tip vesel ?,esti un tip harnic ? ,esti un tip inteligent ? ......totul PORNESTE din codul genetic.In codul genetic ai mult mai multe caracteristici decat ceea ce esti. Educatia ,mediul social activeaza doar anumite caracteristici din tine.La educatie si la stimul din mediul social raspunzi doar in modul cum iti permite codul tau genetic.
    Ce au trait stramosii tai din epoca de piatra incoace totul ai in codul genetic si iti defineste viata.Este pur chimie ,nu are legatura cu filozofie sau psihologie ,iti convine sau nu.
    Deci faptul ca barbatii se uita la meci si femeile in oglinda este definit din epoca de piatra.

    Zici ca ce am scris eu nu are legatura cu articolul de fata a lui Mircea !!!????????????????????????????????????????????????????????
    Pai in articol este vorba despre Mircea - un barbat ,si despre EA - o femeie .Articolul meu se focuseaza 100 % pe relatie barbat - femeie.

    In discutii eu nu ma limitez ,nu analizez doar ceea ce spune celalalt.

    Ma intorc inapoi la codul genetic , ca am de spus ceva foarte interesant.E FASCINANT sa studiezi ce este codul genetic.Uite :
    In Africa de Sud traieste un trib.Sunt negrii .Acum descriu ce inseamna om negru ,desi stiti cu totii --- are pile neagra ,are par cret si negru ,are buze pline si mari .
    Deci tribul respectiv este alcatuit 100 % din oameni negrii .Nu ghicesti niciodata de care natiune apartine !!!!!! EI sunt EVREI !!!!!!!!!

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 December 2009

    Mnu, nu este deloc vorba despre mine. Si nu, nu este vorba despre "o femeie", ci despre o groaza. Iar ideea ca povestea este despre relatia dintre mine si o femeie... sa csq si sa trecem.

    La chestiunea cu cel de-al saptelea trib (tribul pierdut), regret sa te dezamagesc : nu surprinzi, si noi am citit chestia acu' douaji de ani.

    In final, sa-ti atrag atentia ca prezinti ceea ce indeobste se numeste "o intelegere simplista" in raport cu probleme altfel destul de complexe.

  21. Auuuuu
    De 20 de ani stiti ca sint evrei negri ??????
    Stiinta abia acum a validat.
    Ok
    Deci nu v-ati mirat cand s-a aflat ca OBAMA este evreu .Uite aici:
    http://we3d.net/obama-e-evreu-si-negr

  22. Mi se pare ca nu e potrivit acest blog pentru caracterul meu.
    Va doresc Sarbatori fericite .
    Va las ,adio.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 December 2009

    Problema nu-i de caracter, ci de intelegere si cultura.

    Vestea buna este ca asta se remediaza mai usor decat caracterul.

  24. hamsyela`s avatar
    24
    hamsyela 
    Monday, 14 December 2009

    bun.. motivul era " pisi sufera de o lipsa de stima de sine " ... si concluzia"pisi e o zdreanta " si rezolvarea " o aruncam intr-un tomberon pana la spitalul de nebuni".

    Nu mai sunt si alte rezolvari ? Poate pornind de la cauza.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 December 2009

    Hehehehe.

    Sunt si alte rezolvari, cu siguranta. Daca nu le-a gasit pana acuma, le gaseste pisi de-acuma incolo. Si anume, daca nu tine sa fie aruncata intr-un tomberon.

    Bun venit in blogosfera.

  26. hamsyela`s avatar
    26
    hamsyela 
    Monday, 14 December 2009

    msms de bunvenit ). Bine , atunci o asiguram pe pisi ca ar face si ea cateva parale ( mintim)... dupa care speram sa devina de-un altruism rar...furam si tomberonu' ,i-l luam din raza vizuala ..

    dupa care riscam un sut ... de data asta primit... pana in tomberon)

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 February 2011

    Cita rautate, totusi.

  1. Exceptionalismul feminin pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Daca ieri m-ai asteptat cinci minute, astazi va trebui sa ma astepti jumatate de ora, si maine vom fi siliti sa mergem in alt oras, in loc de cafeneaua la care ne intelesesem, fara alt motiv decat ca pisi nu se simte tocmai bine. Cu capul....

  2. [...] The following is a[n attempt at] translation of the Trilema piece Exceptionalismul femenin. [...]

  3. [...] decit sa-l omori, si-atunci e mai simplu sa-l ignori sub acest aspect. Da' nu va inchipuiti fiecare exceptionalisme despre cum vai, eu sunt ala unul dintr-un milion care tre' batut pina moare. Nici vorba, curajosii [...]

  4. [...] the world" by means of you know, being in your workspace. Whether you want them or not (hey, the feminine guile!!! they gots it!!1), and whether you think they suck or not. They just want to be there. Like the women that spawned [...]

  5. [...] dedicated to meditation etcetera, like for instance through not being home that day or somesuch offensive nonsense. I didn’t think much about my imminent move to a new room, nor did I think much about who my new [...]

  6. [...] Dja remember about transactional analysis ? Because if you do it then signifies you're not a worthless piece of shit, but you did something, and therefore [...]

  7. [...] a cow. There are no exceptions to this dichotomyi, nor are there allowances for hallucinatedii exceptionalism. The transformation is complete around the age of 13 or so (except for the developmentally [...]

  8. [...] it to be a thing, it then and there becomes a thing, what! Because you have options, because reasons and [...]

  9. [...] Cheating is when you lie to the slavegirls, to cowardly support them in a misguided effort to misrepresent their own status of permanent second-bests. So yes, we agree with the words : don't cheat. Do exactly what Ballas [...]

  10. [...] Except this was in Europe, obviously. [↩]No, personality is not a collective label for "unjustifiable arbitrary quirks". A personality is when it wants 91 or 95 octane fuel, specifically, because that's what the engine [...]

  11. [...] are perfectly capable of "reproduction"ii and some limited cognition -- but neither parturition nor that limited cognition are the criteria for womanhood.iii They're actually sexually receptive, after a fashion, in the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.