Colectia de cacat de lux.

Tuesday, 20 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De vre-un an ma agreseaza trustul Adevarul, prin paginile Dilemei vechi, care pare-se a esuat cumva in proprietatea magaoaiei, ma agreseaza zic cu o prostie demna de o cauza mai politica.

Isi fac acesti fini capitalisti reclama la ceea ce dansii numesc "Cea mai cuprinzatoare colectie de carte de lux din Romania - 137 de volume". Evident, ca daca i-ar zice "Cea mai intinsa colectie de cacaturi cultural-irelevante din Planosfera" n-ar cumpara-o probabil, nimeni. Ceea ce nu ma indoiesc de altfel ca nu se intampla nici acum. Cumpararea, adica.

Pai Karl May mei baieti mei ? Aventura, suspans, crima, dragoste, tradare, prietenie, sacrificiu ? Pentru toate varstele! ?! Atenţie! Los Angeles va sări în aer ? Sven Hassel ?

Theodor Constantin ? Cine, despotul Moreei ?! James Clavell ?

Astea or fi carti, ca asa merge treaba, daca au coperti cu pagini mazgalite dinauntru, carti se numesc. Ce conteaza ca deschise si de la cap la coada, si de la coada la cap, tot aia iese ?

Ce urmeaza sa mai vedem in spatiul publicitar din Dilema veche, adverturi pentru diplome de la Phoenix University, Arizona ? Livrare directa la domiciliu in 48 de ore, plus pizza pepperoni&cheese 280 grame inclusa in pret ?

Cine sunt mintile astea luminate care se ocupa de problema si vin cu asa idei stralucioase, as vrea si eu sa stiu. Adica, inteleg ideea ca o carte proasta tiparita frumos, daca se poate legata in piele de calator cu metroul si poleita cu aur de Maybach e fix si exact genul de chestie pe care si-o cumpara tot oieru', sa-i izoleze peretele dinspre grajd la vila, si in caz de nevoie sa incalzeasca si semineul.

Dar cine o tunat traznaia ca oieru' citeste Dilema ? Cum si in ce brainfarting grup s-o prasit ideea ca targetu' pentru colectia lui peste citeste Dilema ? Mai usor ar fi sa vinda masini de facut nisip in Egipt si apa sarata in Tara de Foc.

Zau si sincer, vreau sa stiu si eu. Cine o venit cu ideea asta ? Fii barbat(a), si recunoaste, sa te stie tara. Care esti ?

Category: Rautati si Mizerii
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

 1. Cartile din colectiile astea au ajuns in domeniul public si nu au drepturi de autor. Asa se fac banii si se creste tirajul = bani din publicitate.

  PS. Cartile astea au fost populare in generatia care mai citeste/cumpara ziare.

 2. exact, subscriu la ce zice Adrian mai sus.

 3. multam pentru vizita.

 4. Au bagat si niste Mark Twain dar in colectia cartilor esentiale, nu in cea in care se promova intens Vintila Corbul.

 5. Nu poci să fi intelectoal din ăsta în ziua de azi şi să nu citeşti Dilema! De asta îşi fac reclamă în ea.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 21 January 2009

  Adriane, io stiu ce spui tu, ca intre altele am fo lucrator la editura. Sa pui niste text intr-o colectie de "lux" auzi pe teoria ca e gratis mi se pare fix o aplicare a prostiei in procesul de productie.

  Iar faptul ca or fost Sandra Brownele anului 1960 nu inseamna si nici nu rezulta ca mai au vre-o relevanta azi.

  Da nu cu prostalau de editor ori coordonator de proiect, care-i evident bou de-mpunge ma razboiesc eu atat, cat cu ala de-o crezut el ca "tot culturai, daon masa." (Plus trei cratime aici - - - sa fie).

  Care nu mi se pare ca ii bun pentru munca de birou de nici un fel.

  @kross : Colectia cartilor esentiale nici nu ii chiar asa de rea. Si pun pariu cu tine pe trei scaune Aeron ca aia ii condusa de vre-un om serios si cu vechime in bransa, care primeste 1500 roni salar + bonuri de masa, iar colectia de lux ii condusa de vre-o pitipoanca ce primeste ce vrea ea + ceva cald in stomac. Ceea ce mi se pare tot asa de tembel ca mai sus.

 7. Pauza. Ploo. (Ploua, fireste!) Iara io cand ploo afara ma gandesc. Si cand e soare scriu. In fine...ce voiam sa zic?

  Nu, Vlade, nu e pe deplin adevarat ce spui tu acolo. Oricat de proasta parere am avea noi acum despre Dilema (veche, noua, nici macar nu mai conteaza!) nu poti inca spune ca aia de citesc acolo citesc intr-o devalmasie si Mark Twain si Sven Hassel si Vintila Corbul si...Nu! Fin'ca nu-i asa!

  I-adevarat, or fi ele unele categorii aproape la pamant din punct de vedere al optiunilor culturale, da' cetitorii Dilemei (inca!) se diferentiaza oleaca de ele, iara explicatia, zic io, nu rezida in asta. N-am acum vreme sa aprofundez, ma cheama datoria, da' oi incerca sa revin. Om fi noi, boboru', sclavii "trend"-ului, da' nici chiar asa!

 8. No, cititorii de Dilema veche n-au si ei copii? Pentru ei se poate lua Karl May, Sven Hassel si restul.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Thursday, 22 January 2009

  Da bun, dar in ceva prezentare precum biblioteca pentru toti, paperback cum ar veni, nu pretentioase editii de lux. Ca nu-i ce lux, din coada de magar.

 10. Porcul de York`s avatar
  10
  Porcul de York 
  Wednesday, 11 February 2009

  Absolut genial, m-am bucurat enorm citind aceste randuri. Am lucrat si eu printre altele la o editura si spun asta doar pentru a-mi sustine urmatoarea afirmatie: Atentie, se tiparesc mizerii ! Compost sub forma de litere se gaseste cu lejeritate. Ne napadeste mranitza literara. Sa fim atenti, sa nu calcam cu creierul in "dansul". O zi minunata !

 11. Ia uite ce bine merge smecheria :

  "În hotărârea executorie dată astăzi, instanţa „obligă pârâta (Adevărul Holding – n. red.) să suspende orice activitate de distribuire/difuzare directă sau prin alte reţele a volumului I şi II Memorii, autor Lev Tolstoi, traducător Ghenadi Strungar, până la soluţionarea irevocabilă a litigiului de fond între părţi ce formează obiectul dosarului nr. 469/3/2009 pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a V-a Civilă. Respinge cererea de retragere de pe piaţă a volumului”. Totodată, Adevărul Holding – care poate cere timp de două săptămâni recurs - este obligat de instanţă să plătească suma de 2439,5 RON cheltuieli de judecată către Fundaţia Culturală Ideea Europeană."

  De-aici : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/840174/Adevarul-Holding-obligat-sa-sisteze-difuzarea-lui-Tolstoi/

 12. Ca se "tiparesc mizerii" ca sa citez stim sau macar ne imaginam cu totii; ca unele carti se studiaza in.. liceu e adevarat, poate nu ar trebui numite tocmai 'carti de colectie' insa, oamenii buni daca nimic nu e bun, desi se numara printre publicatii si unele ale unor clasici literari, romani sau nu, (mentionez ca nu cunosc toate titlurile)atunci ..noi ce sa mai citim????!!

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Monday, 16 March 2009

  E voila, nimic nu e bun. Sunt o groaza de lucruri bune, obiectia e ca vine o groaza inca mai mare de rahaturi sa le-nece cat nu le mai putem gasi. Ia biblioteca pentru toti, de pe vremea impuscatului, ca referinta. Traducerile nu sunt mereu bune, dar selectia de titluri e mai degraba acceptabila, cel putin.

  Si totusi, e bpt o colectie de lux ? Nu.

  Ia colectia lyceum, tot de pe vremea aia. E o colectie de lux ? Nu.

  Oricare din astea doua le poti compara spre edificare pentru a afla de ce chestia adevarului nu-i nici colectie, nici de lux, nici intr-un caz.

 14. Ce e luxul ? O extravaganta inutila si inaccesibila...
  Ei spun ca e un lux sa cumperi colectia aia. Parca asta sustii si tu nu ?

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Monday, 16 March 2009

  Luxul e o extravaganta placuta si greu accesibila. Spre exemplu o perla e un obiect de lux, in timp ce-un bot de muci de-ai lui Napoleon e o proba de prost gust proprie parvenitilor si altor emanatii din vremuri tulburi.

 16. Cand dai o tura pe aici te duc sa vezi niste mormane de perle.
  Foarte accesibile.

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Monday, 16 March 2009

  Sa stii ca ma tenteaza, decat, e drept ca acolo platesti vre-un miliard jumate chirie pe un apartament facut dintr-o cutie de chibrituri ?

 18. un miliard nu. 500 de para da.

 19. Din dorinta de a folosi artificii stilistice cat mai pompoase si o suita de bombasticisme irelevante ai deviat de la traseu discursului dle blogger(asta in caz ca discursul tau,monologul tau demostenic avea o structura).Cand vei ajunge la valoarea chiar si a unui Karl May atunci sa iti permiti ineptiile astea lingvistice.Pana atunci,esti doar un blogger anonim pentru care chintesenta vietii este reprezentata de o "maxima" marca Mihai Margineanu(misto aliteratie a?:>).Succes la scris in continuare,dar cu atentie.Multumesc.

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 29 July 2009

  @fotis Repeta dupa mine :

  TraseuL ! TraseuL ! TraseuL !

  Hai, pa.

 21. Ai raspuns in genul conversatiilor copilaresti: "Esti prost!", "Ba nu,tu esti prost!"

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 29 July 2009

  Cica mi-am pus gravatar. Merge chestia ?

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 29 July 2009

  Nu merge. Naspa.

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 29 July 2009

  Dar acum ?

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 29 July 2009

  Noa deci ce naspa, gravatarul nu poate fi asociat unei adrese de email daca nu o confirmi cu ei. Stiu astia cum sa scoata lista, dar avem si noi ac de cojocul lor.

 26. skythes`s avatar
  26
  skythes 
  Friday, 9 October 2009

  io (not)

 27. rouademunte`s avatar
  27
  rouademunte 
  Sunday, 11 October 2009

  Nu stiu ..boss!

 28. Tot e bine, ca macar il au pe Tolstoi si acum si pe Shakespeare, nu cred ca trebuie criticati pentru aceasta initiativa. E un inceput si daca se vande si au profit e perfect. Traim intr-un capitalism, daca nu iti convine fa-ti editura si publica tu alta colectie :) Bafta!

 29. Giurca Marius`s avatar
  29
  Giurca Marius 
  Saturday, 4 June 2016

  Am citit din colectia de lux pe Vintila Corbul cu cele doua volume "Calvacada in iad"" . Nu inteleg de ce devalorizati un autor atat de talentat , cartile mi-au facut o impresie buna . Sven Hassel de asemenea .

 30. Acest Mihai Popescu poate s-a retras din activitate, în timp ce autorii blamați de el sunt citiți de milioane de oameni în continuare. Asta se întâmplă când oricine își dă cu părerea despre literatura. An Nou Fericit!

 31. Mircea Popescu`s avatar
  31
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 4 January 2017

  Da. Sau poate chiar invers.

 32. Silviu`s avatar
  32
  Silviu 
  Thursday, 7 June 2018

  Bucura-te ca mai citeste cineva :)

 33. Mircea Popescu`s avatar
  33
  Mircea Popescu 
  Thursday, 7 June 2018

  Da' nu ma bucur.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.