Bait and switch

Monday, 24 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu se prea folosesc expresii in limba engleza aici pe Trilema, mai ales daca au echivalent in limba romana. Asta n-are, ceea ce e deja un semn destul de trist.

Mecanismul este cam urmatorul : Se face publicitate unui anumit produs, ori serviciu, care poate fi obtinut in anumite conditii (de obicei mai favorabile decat in mod obisnuit). Odata cumparatorul intrat in magazin, chestia careia i s-a facut reclama "nu mai este disponibila", dar se ofera o alternativa, fie mai scumpa, fie mai proasta, fie mai scumpa si mai proasta.

In patria ei, practica este considerata o forma de frauda, in masura in care vanzatorul nu este capabil sa vanda ceea ce oferea initial spre vanzare. In patria noastra, practica este atat de comuna, incat va desfid sa gasiti act de comert care nu contine macar o picatura de frauda de-asta.

Incercati sa cumparati sau sa inchiriati un apartament, si veti descoperi, cu mai multa sau mai putina uimire, ca o buna parte din telali scriu anunturi imaginare, care "s-a dat", existand insa o alternativa. Nu la acelasi pret, ceva mai scump. Nu mobilat, ne. Nu 120 de metrii patrati, 95. Etc.

Incercati sa incheiati un abonament de furnizare servicii internet, de x-pe-branza kB. El scrie, da nu-i. Incercati sa comparati un deviz cu o factura, oricare ar fi ele. Incercati sa raspundeti unei oferte de angajare. Incercati sa faceti orice intelegere oarecare cu oricine, firma mica, firma mare, persoana fizica, sportul national al Romaniei, de la pitipoanca de Dorobanti la mosul cu nuci in marginea soselei, de la banca cutare la magazinul xulescu, este bait and switch. La rigoare, incercati sa va insurati, vedeti atunci. Sau mergeti la doctor, inca aveti bune sanse sa gasiti cate un iresponsabil amoral, care va asigura ca n-aveti nimic. Putin cancer, nu conteaza, e-n regula. Va fi bine. Dupa care nu-i chiar asa bine, da' las, ca "asa se face", omu' si-o facut "datoria de medic". Bait and switch, adica.

Daca nu sunteti dispusi sa va insurati, incercati sa votati. Vine catindatul in campanie electorala, si explica el cum este, si cum va fi, ca va face el. Si primeste voturi, e ales. Dupa care nu mai este cum era, si nici nu va mai fi cum urma sa fie, si el sigur nu face. "Pai am promis, dar nu se poate." Ei, da. Si noi am votat, ca s-o putut. Da' acum, daca nu se mai poate, sa dezvotam, zic. Pai nu ?

In principiu, aiureala asta trebuie sa inceteze, cu totul, si-n toate formele ei, pentru ca nu serveste la absolut nimic. Cat ma priveste pe mine, cred sincer ca singura metoda eficienta de-a-i asigura iesirea din viata si intrarea in istorie este intoleranta absoluta. De-aceea zic, asa, preventiv, ca exista cel putin un nebun liber prin oras de la care credinciosul in BS se poate trezi in orice moment cu scandal, palme (literalmente), procese si asa mai departe, fara a avea nici o vina, el bietul om, ba din contra, facand "cum se face", "datoria" adica.

Si am ca o banuiala ca pe masura ce va trece timpul, se vor inmulti nebunii astia. Zic si eu.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. In romana, "promisiuni nerealizabile" sau "promisiuni fara acoperire in realitate" nu merge?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 August 2009

    Pai merge, da' nu-i exact ideea. Bait and switch nu-i idle promise, are o componenta mult mai clara de intentionalitate.

  3. romania inedit`s avatar
    3
    romania inedit 
    Monday, 24 August 2009

    Pai tocmai asta este problema unora ca societatea a inceput sa se schimbe si trecem de la capitalismul de cumetrie la capitalismul autentic !

  4. Hm. Deci bait and switch ala e un fel de promisiune facuta unei fetiscane de 15 ani c-o iei de nevasta, iar la sfarsit ea are leziuni anale, gemeni, iar el culege capsune in Spania.

    Cat despre banuielile cu inmultirea nebunilor, vezi ca era un gagiu, Brucan, care banuia ca in 20 de ani vom fi crescut cat in 50 si vom privi Europa in crestet. Oricum, tare prescurtarea, fie Bait&Switch, fie BullShit, tot aia e.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 August 2009

    Nu, mai degraba bait and switch e aia cand mergi cu doua fete la plimbare prin cafenele si baruri, da' asa, faine, de 19spce anisori, sani cat cauciucele de tractor etc. Si spui la toata lumea ca tu esti peste, si sa vina intr-o zi la tine la bordel unde lucrezi ca le faci cinste. Atata ca au de mers, e dupa Giulesti o bucata.

    Si cand apare fraierul acolo, douaj de kilometrii afara din oras, constata ca noa, nu-s fetele alea, ca-s altele, si nu-s de 19, ca-s de 38, si nu-i gratis, ca-i pe bani, si asa mai departe. Da' daca tot o batut drumu si-i cu erectia-n mana, bune or fi si astea asa cum is.

    Un fel de ce face Udrea pe post de atras turistii straini, inter alia.

  6. urangutanita`s avatar
    6
    urangutanita 
    Monday, 24 August 2009

    arunca momeala si fugi, o dai cotita... daca dau o fuga prin Obor mai gasesc echivalente si mai ancorate in realitatea damboviteana...

    vad ca si tu aplici uneori tactica, mai ales cu nsfw.
    o sa zici ca e gratis, dar vad ca blogareala, buna sau rea, costa ceva ce nu prea se poate rascumpara - timp :P

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 August 2009

    Adica dice?! Ca daca zic ca-i nsfw, chiar nsfw si este, mnu ? Sau e de asteptat daca-i nsfw sa si vina jos din monitor si sa presteze un numar ? Hmm ?

  8. Pai totul-i o momeala... doar pt a se vinde!

  1. Bait and switch - Mircea Popescu....

    despre orataniie din ograda noastra: vrabia de pe gard si pielea ursului din padure...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.