Am ca un dubiu...

Sunday, 15 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ieri fu mare dezbatere la Cluj intre doi prezidentiabili, Antonescu de la PNL si Basescu de la teoretic nicaieri, ca presedinte fiind, n-are voie sa fie intr-un partid, dar practic vorbind, independent ca si fi-sa.

Initial, Geoana propusese o dezbatere cu toti trei. Basescu a refuzat propunerea, c-asa-i el, ocos. Nu poate accepta propuneri. Dupa care, la Cluj, mai la o palinca mai la o horinca, brusc a dat pe goarna o invitatie proprie. Probabil ca s-a gandit ca nu-i va raspunde nimeni, si asa se va putea desfasura cum ii place lui : singur. Antonescu, care prin ceva minune era ori prin zona, ori gata impachetat, i-a facut surpriza si-a aparut.

Nu voi discuta aici calitatea dezbaterii, ideile interschimbate intre ei de preopinenti scl, si nici nu simt ca va pagubesc cine stie ce prin aceasta omisiune. Dar am asa, un dubiu.

Pe langa cei doi, un al treilea personaj, pe numele lui Remus Cernea, si-a facut prezenta simtirea la Cluj, in aula dezbaterii. Am mai discutat despre individ, si raman la aceleasi opinii : e mai mizerabil decat oricare dintre politicienii cei mai mizerabili. Asta asa, el, ca persoana.

Dar in fapt, a reusit cumva sa-si stranga semnaturile cerute de lege, si ca atare este candidat la Presedintia Romaniei. La fel de candidat precum este si Traian Basescu. La fel de candidat precum sunt si Mircea Geoana sau Crin Antonescu. Dar fix si exact la fel de mult, nici o iota mai putin.

Fata cu aceste considerente, a fost in fapt tratat drept cantitate neglijabila, nu doar nefiind invitat formal la dezbateri, in calitatea (castigata de el, nu altceva) de prezidentiabil, de aceeasi natura si factura cu a celorlalti doi, izvorand din exact acelasi loc si in exact acelasi mod, dar si fiind bruscat si practic impiedicat sa participe, prezent in sala fiind.

Oricat imi repugna persoana "ecologistului", tot nu pot sa nu observ ca se batjocoreste Constitutia tarii. Cu ce e mai prejos candidatul Remus Cernea decat candidatul Traian Basescu ? Sigur, presedintele in functie nu reuseste sa discearna foarte bine fineturile astea, si lui I se pare ca-i si prim ministru, si ministru de *, si proprietar al femeilor "tarii" si orice altceva. Nici nu mi-e clar prin ce joc al destinului a ajuns sa se numeasca Traian Basescu, cand e evident ca el e de fapt Troian Alfescu.

Cu ce-s mai prejos cei 250,000 de cetateni care au semnat pentru Cernea decat cei 250,000 care au semnat pentru Antonescu, sau decat ceilalti (asa speram noi, ca astea-s toate sferturi de milion distincte, cu intersectie nula) 250,000 care au semnat pentru Basescu ?

Partea oarecum comica (prin tristetea ei) a intregii situatii e faptul clar, limpede si binecunoscut ca daca Basescu reuseste figura, si mai ia o tura Presedintia la tavaleala, nu doar ca nu vom mai avea veci pururi premier cum n-are nici Putin, dar e improbabil ca vom mai avea partide. Cel mult doua identice, cum au americanii, asta in cel mai ideal-voalat caz. Partea oarecum amuzanta prin tragismul ei este ca Antonescu are bune sanse de-a fi el Cernea din 2014.

Si partea de-a dreptul socanta este ca eu mi-s singurul care pare sa fi observat. Dupa cum vedeti, Romania moderna este un stat constitutional, democratic si de drept. Din parti.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. Pui problema gresit! Nu e o lege care sa impuna dezbaterile ... si ei sunt oameni si se joaca asa cum vor ei!

    Iar cand e la tv, la particulari, patronu invita pe cine vrea el, poate doar pe ungur si becali .. treaba lui ca-i tv`ul lui!

    Astia doi au vrut sa joace in 2, nimeni nu-i putea obliga sa-l ia si pe al 3 lea! :)

    Ecologistul ala tembel nu stiu cum de a strans semnaturi, el e un fel de Bivolaru!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 November 2009

    Daca s-au intalnit intr-un spatiu privat, e foarte bine, dar atunci sa stim si noi.

    Eu am crezut ca s-au intalnit intr-un spatiu public, si anume, aula UBB.

  3. Nope, la singurul Hotel de 5 stele din Cluj! :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 November 2009

    Aham. Argumentul proprietatii e destul de tare...

    Tot am o jena.

  5. exact, s-au intlnit la hotelul opera plaza.

    si daca nu ma insel, cei doi invitati au strans mult mai mult decat 250k semnaturi. eu stiam ca doar 200k iti trebuie.

  6. "si daca nu ma insel, cei doi invitati au strans mult mai mult decat 250k semnaturi. eu stiam ca doar 200k iti trebuie."

    adica trei oameni vor fi difuzati publicului in timp ce ei mananca la un restaurant select. doi dintre ei, imbracati formal, manaca de la restaurant, o ciorba buna de vacuta cu smantana, un fel doi de soi, cartofi prajiti cu gordon bleu si ca desert niste papanasi numai buni cu smantana si dulceata de capsuni si zemura. al treilea, care ia loc cu ei la masa, vine in hanorac, neras, rapanit, isi scoate dintr-o desaga ceva mamaliga rasuflata pe care o imbuca alaturi de o branza uscata si un ardei iute.

    problema e ca totul e filmat si la masa se discuta. cine stie ce prostii poate spune ciobanul?! ca doar e sansa lui sa le spuna, daca nu acum, atunci cand?

    tu ai fi de acord cu scenariul din perspectiva celor doi invitati de seama? eu nu.

  7. Radu Ciocan`s avatar
    7
    Radu Ciocan 
    Sunday, 15 November 2009

    Era chiar ciudat in caz de era acceptat la masa de discutii. Cu toate ca nu sunt intrutotul de acord cu argumentul tau impotriva lui Cernea, circul facut de el l-a ajutat sa sa apara cat de cat prin media. Ca altfel e cenzurat de lupii cei rai.

    Momentan e cam singurul candidat ce poate sustine un discurs ce nu e bazat pe demagogii ieftine. Iar lor le e frica ca exista acei oameni, tineret in general, ce ar pune botul la vorbele lui Cernea. Nu neaparat ca vorbele lui ar putea schimba ceva in sistem, doar asa ca s-ar vota impotriva lupilor cei rai.

    Acum 5 ani majoritatea tarii era uda toata cand a aflat ca a iesit Basescu. Se credea ca e salvatorul tarii. Realitatea a aratat ca a fost cel putin la fel de lup ca si ceilalti. Acum oamenii ce gandesc cat de putin nu vor mai vota cu Basescu. In schimb majoritatea prostilor sunt usor influentati.

    Asa ca iti dau dreptate intrutotul cand ai spus printr-un comment mai vechi ca la fiecare alegeri trebuie votati aia despre care avem impresia ca fura mai putin si taxati aspru ceilalti ce calca stramb. Momentan Cernea ar fi cam singurul ce iese din turma lupilor. Cu toate ca n-are sanse sau chiar daca ar avea si printr-o "minune dumnezeiasca" ar iesi, ar fi doar o oaie intre lupi, oaie ce va avea viata scurta ca oaie sau ceva mai lunga ca lup.

    Asa ca momentan prin comparatie, lupul mai putin rau cu partid decent in spate ar ramane Antonescu.

  8. "Cu toate ca n-are sanse sau chiar daca ar avea si printr-o “minune dumnezeiasca” ar iesi, ar fi doar o oaie intre lupi, oaie ce va avea viata scurta ca oaie sau ceva mai lunga ca lup."

    emil constantinescu, cheia e la mine! :P :)

    "Asa ca momentan prin comparatie, lupul mai putin rau cu partid decent in spate ar ramane Antonescu."

    daca te uiti in sondajele de pe net, vezi ca asa reiese(ex. sondajul mediafax il da favorit). la sate, crin prinde la babe. deci are sanse mari sa iasa in turul doi contra marinarului. ma gandesc ca de aia si-a permis sa il atace pe geoana, se bazeaza sa ii prinda in mreje pe cei anti-pdl+psd. problema e ca pdl+psd a stat putin(mai putin de un an, chiar) si lumea il identifica mai degraba ca fiind guvernul basescu, decat guvernul pdl+psd.

    in interiorul pnl, desigur e identificat pdl+psd, dar aici gresesc ei, opinia lor nu coincide cu opinia publica.

    antonescu vorbeste bine, e simpatic, are o carisma ok, dar e cam melancolic-coleric, ceea ce s-a vazut ieri foarte bine. practic, din intalnirea de ieri, cel mai castigat a iesit geoana.

    urnele se vor deschide in curand. vom vedea ce va fii. sa speram ca o sa fie de bine! :D

  9. azi nu te laud, Trilemoiule, ba din contra! n-ai nici un motiv sa vorbesti/ scrii asa despre RC.
    chiar daca esti fanul lui endoCrin

  10. Radu Ciocan`s avatar
    10
    Radu Ciocan 
    Sunday, 15 November 2009

    offtopic: vezi ca de azi s-a intamplat ceva si toate updateurile la comentarii mi le-a bagat gmail direct in spam folder.

  11. Valentin`s avatar
    11
    Valentin 
    Sunday, 15 November 2009

    Mircea, am si eu o intrebare .. ba chiar doua.

    Cine e in spatele lui Crin Antonescu ?

    Daca iese presedinte, il va numi pe Tariceanu prim ministru ?

  12. Funny http://remuscernea.ro/2009/09/flacara-democratiei/#comment-154 :))

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 November 2009

    @fanita Bun, e adevarat ca n-as fi de acord sa mananc cu oricine.

    Dar e o mica problema aici, care sincer iti spun ca nici mie in cap nu mi-e cu totul limpede, o simt doar, si voi incerca s-o lamuresc, atat pentru tine cat si pentru mine, sa vedem daca pana in final are vre-o radacina rationala sau e doar confuzie din partea-mi.

    Deci, o calitate privata, precum cea de a fi mancau, este strict la latitudinea individului, din care si decurge si prin a carui vointa se instituie. Tu nu devii mancau (cum nu devii hot, mincinos sau intelept) pentru ca te face altcineva. Ca atare, tot meritul si toata raspunderea de-a fi hot sau mancau, mincinos sau intelept iti revine tie, individual, si ca atare te priveste pe tine si numai pe tine cat mananci, ce citesti scl. Asta-i una.

    O calitate de grup, ca exemplu aceea de a fi sot, sau iubit, sau presedinte de club de bridge, sau cel mai popular din liceu se naste din interactiunea grupului respectiv, care-i da sens (si deci o instituie). Tu poti fi sot doar daca cei doi (tu si cu alta persoana) consimt la asa ceva, cand intreaba primarul, si la fel poti fi iubit doar daca te recunoaste ca atare grupul de doua (sau mai multe ?!) persoane care se iubesc ele intre ele, si la fel presedinte de club de bridge pentru ca asa zice clubul, si popular in liceu pentru ca asa zice liceul.

    Sigur, aceste calitati n-au sens in afara grupului, calitatea ta de-a fi sot nu exista decat in cadrul mariajului tau propriu, in alt apartament el isi pierde puterea, si nu te mai poti instala in patul conjugal al vecinei de la 2 pentru ca "tu esti sot". Ii fi fiind, dar nu al ei.

    In fine, calitatile publice, precum cea de-a fi candidat la presedintia tarii noastre, rezulta dintr-o vointa publica, adica a tuturor cetatenilor, consfintita prin aceea ca-i inscrisa in textul fondator al statului, Constitutia. Tu ca atare nu poti fi candidat la presedintie decat prin licenta, pe care o primesti de la poporul roman, prin mijlocirea statului roman, in virtutea Constitutiei, si in baza respectarii de catre tine a unor criterii.

    Unul dintre ele este sa obtii sustinerea unui numar minim oarecare de cetateni, manifestata prin aceea ca ei semneaza o hartie. Ei, si de aici incepe frecusul : Nu presupune oare aceasta licenta niste obligatii colegiale fata de ceilalti cetateni care, ca si tine, obtin licenta de-a candida pentru Presedintie ?

    Sigur, nu se cere sa-ti imparti masa, soprul sau nevasta cu ei, in virtutea faptului ca aveti cu totii o aceeasi calitate publica (aceea de-a fi candidati). Dar oare in virtutea faptului ca te folosesti de calitatea ta publica pentru a organiza un eveniment eminamente public, nu esti obligat sa respecti calitatea publica de aceeasi natura si tarie a tuturor celorlalti care o au ?

    Pana la urma, dezbaterea electorala intre doi candidati este un act public, care apartine de drept spatiului public, sau poate fi o sindrofie privata ?

    Intrebarea e foarte importanta, pentru ca bate in niste locuri anumite din dreptul constitutional. Spre exemplu, daca raspunzi ca in fapt, dezbaterea electorala apartine sferei private a persoanei candidatilor, si nu sferei publice a calitatii lor, de ce nu am permite partide politice care isi expun programul politic doar contra cost ? De ce nu am admite organizatii secrete cu scopuri politice (lucru interzis explicit de Constitutie daca bine retin).

    Dupa cum vezi, e spinoasa.

    @Radu Ciocan Eu nu sunt deloc de acord ca poate sustine un discurs lipsit de demagogie. Pentru mine omul este chiar avatarul demagogiei, minciuna politica intrupata. Pur si simplu nu pot sa diger situatia aceea despre care am mai vorbit, in care sustine ca-si da foc pentru a protesta faptul ca politicienii promit si nu fac, dar neavand din capul locului cea mai vaga intentie sa faca. E dincolo de ridicol, pentru mine.

    @fanita #2 De bine n-are cum fi, dar sa speram ca nu va fi de rau :)

    @kokofifi Nu-i suparare sa nu-mi dai dreptate si sa nu ma lauzi, dar mi se pare ca rationamentul e usor defectuos daca ajunge sa-mi explice optiunile in termeni de "esti fan x". Eu nu-s fan "endocrin", ca nu-s fan in general. E drept ca sunt liberal, dar sunt liberal demult, si voi ramane liberal mult dupa ce nu va mai auzi nimeni de Crin. Cum ti-ar parea sa-ti raspund ca "apoi logic ca nu intelegi, doar tu esti mai koko, asa". Nu-i frumos, si nici just nu-i.

    Cat despre obositorul personaj, am explicat in articolul la care se face legatura de ce anume imi displace, nu vreau sa repet aici, dar daca vrei sa articulezi un contra-rationament la obiect, isi are locul in comentariile de-acolo.

    @Radu Ciocan #2 Pai fi bun si marcheaza-le ca nonspam. Asa-i gmail, mai destept decat lumea.

    @Valentin Cine-i in spatele lui Crin nu stiu eu, cum nu stie probabil nici el. In spatele lui Basescu cine-i, pana la urma ? Lucrurile astea le aflii dupa 50 de ani, daca le aflii vre-odata. In spatele lui Iliescu in 1990 primavara cine-o fost ?

    Dar, daca iese presedinte il va numi cel mai probabil prim ministru pe primarul Sibiului, si e oarecum indoielnic daca Tariceanu va mai prinde ceva sau nu. Poate. Prim ministru nu prea cred.

    @Catalin :p

  14. sa rectific: "vom vedea ce va fii", fii->fi, imi cer scuze!

    pui problema corect, treaba e insa ca exista si interese. am mai auzit una, alta despre cernea, dar am devenit mai curios in seara asta si cum aveam ceva timp, am cautat sa vad cine-i si ce vrea. am gasit o gramada de demagogie nihilista, din aia de tip marian bataiosu, pentru cunoscatori.

    individul are si cont pe hi5. am zis ca sigur o sa ma amuz, intru pe acolo, ma uit pe la poze. la comentarii, gagicile ii scriu ca il vor vota. intru si eu sa vad cine-s gagicile. 16, ani, 17 ani! :D

    problema aparitiei pe scena a lui cernea asta, in fata tripletului de foc, ar fi urmatoarea: le cerne din voturi. la toti trei. si asta nu e bine deloc pentru ei. eu sunt sigur ca daca l-ar fi lasat acolo, ar fi inceput cu faze de genul: in 20 de ani ati tot schimbat puterea intre voi, dar in afara sa furati si sa ne mintiti, nu ati facut nimic, tara asta are nevoie de o schimbare... aceea sunt eu!

    sigur ca are dreptul cernea sa isi spuna parerea... dar, jocurile sunt facute!

  15. sa compeltez: jocurile sunt facute la mase mai mari!

  16. *mese

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 November 2009

    Lol. Eu nu neg ce spui tu, dar problema cu sita rara a jocurilor ce-s facute este ca azi cade prin gaurele un Cernea, pe care nici un om rational nu-l regreta, duca-se, dar maine poate cadea singura alternativa reala.

    Sa nu uitam ca la primele alegeri post Revolutie, PNL a luat un procent si-o frunza verde.

  18. No, eu din tot balamucul n-am inteles cine dracu a organizat tot evenimentul.

    Omul zice ca i s-a interzis participarea de catre stafful de campanie al celorlalti 2 catindati ?!

    http://remuscernea.ro/2009/11/zi-trista-pentru-democratia-din-romania/

  19. btw, n-ai o optiune acolo ca aia de-or comentat inainte sa nu mai stea in spam cand baga linkuri?

  20. Valentin`s avatar
    20
    Valentin 
    Sunday, 15 November 2009

    Of of of, Mirciulica ... :-|

    Nu ma bag sa comentez ca zici ca tu nu sti, dar sa susti ca nea Crinuletz nu stie .. s-avem pardon.

    In spatele lu' nea Nelu a fost kgb-ul, se stie si s-a stiut ..

    Cat despre Crin si ce face el acum .. ii dau dreptate lui Catarama.

    Hint: Si eu am vrut sa fac facultatea de istorie-filozofie. La preexaminare m-am declarat fan Immanuel Kant. Mai apoi profu meu de filozofie din liceu - Ion Dragu, care preda cursuri si la "Stefan Gheorghiu" - mi-a dat un mare 3 fara sa ma "asculte", de era sa nu intru in examenul de bac .. dar facultatea tot am facut-o. La politehnica, autovehicule rutiere ...

    Hint 2: In PNL am fost si eu. Pana s-a spart in PNL Campeanu, PNL-AT, PNL-cd (unde am ramas o perioada, dupa care m-am lasat de politica partizana), etc.

    PS: Are dreptate fanita in comentul nr 15.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 November 2009

    @dAImon N-am, si nici nu doresc. La ora actuala, cand aprob un comentariu am a raspunde la intrebarea "este acest comentariu spam". Daca as avea ce zici tu, ar trebui sa raspund la intrebarea "este acest comentariu spam, sau va contine unul dintre comentariile viitoare link-uri catre cine stie ce dracovenie". Prefer sa n-am a raspunde la intrebari despre viitor.

    Dar da, e mare confuzie cu participarea/organizarea chestiei, nu-i clar cine-a platit pentru ea si din ce bani, suntem de rasul curcilor, zau asa, daca ar auzi Kohl saracu' ce chestii se intampla pe-aici pe la noi cu toata seninatatea mai c-ar plange.

    @Valentin Nu stie ma. N-are de unde sa stie. Tu crezi ca Obama stie cine l-a pus pe el presedinte ? Hai sa fim seriosi. Oamenii aia nu discuta cu oameni ce apar la TV, si nici n-ar avea cum sau de ce.

    O parte din problema vine din aia ca nu numim aceeasi chestie prin "a sti". Eu folosesc termenul in sensul cel mai stiintific, tu pari sa-l folosesti intr-un sens mai degraba jurnalistic, (se banuieste cu oarecare temei oarecum demonstrabil dupa parerea oarecum public exprimata a cel putin doua persoane oarecum distincte = se stie).

  22. Hahaha Popascul n-o sa recunoasca niciodata, dar avem aici fotodocumentul:
    http://1.bp.blogspot.com/_NP40rzexJsc/SwA8mVcBbzI/AAAAAAAAFeE/rZWLLc5Yo0o/s1600-h/4105360083_f6d43e702f.jpg

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 November 2009

    Lol. Jurnalista trebuia sa te faci.

  24. 13 candidati x 250k semnaturi = 3 mil + 250k semnaturi de sustinere nule si interesectate postantesemimetabidisect

    daca io am 100 de amici care nici unul n-or semnat statistic vorbind nu-i bine

    cred.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 November 2009

    Pai de-aia si ziceam. Am asa ca o suspiciune ca sustinatorii astia is tot aceiasi doiaji de mii care voteaza pentru toata lumea de 10-20 de ori.

  26. Ecolojistu' asta e verde, dar de invidie, iar asta nu e deloc o calitate prezidentiabila. Cine face circ din calitatea sa de outsider nu are flerul puterii. Calitatea numarul unu ceruta oricarui lider este sa fie intr-atat de patruns de pozitia sa de lider, incat sa nu ajunga niciodata in situatia de a face caz de asta. Daca esti pe margine si vrei sa ajungi in ring, prima regula e sa nu marai. Altfel, nu reusesti decat sa-ti dai frustrarile pe fata, iar oamenii n-au incredere in fustrati. Un lider nu-si cere drepturile - si le impune. Nu-si cere voie, pentru ca Politichia nu e o fata mare si nici curva batrana nu e, ci-i o madama in buna regula, in fata careia pana si printii isi scot palaria.

    Smiorcaiala tipului asta imi evoca imaginea unui naufragiat in ale politicii. Se crede pe val, dar in realitate e numai "luat" de val si-i trantit de nu se vede.

    Situatia a fost in felul urmator. Simtind el ca dulaii mari sunt in calduri si au chef de tavaleala printr-un colt de televiziune, el ce si-a zis? "Hai ca-i rost sa ma bag si eu." Numai ca, saracutul, nu bagase de seama amanuntul ca granzii nu de intimidare, ci de intimitate aveau nevoie pentru a se produce. Asa ca, nemultumit fiind de privitul pe gaura cheii, a mai avut si prostul gust de a face reclamatie pe te miri unde ca nu i s-a dat slobod la participatiune. Asa va ajunge sa invete ca reclamangiul nu are stofa de presedinte. Doar material de dat in stamba.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 November 2009

    Tu adevar graiesti, dar chiar nu ma asteptam sa-l auz de la tine. Io te vedeam ecologist orbit pana-n maduva.

    De unde se trage (prin generalizare nejustificata) concluzia ca asteptarile noastre dinspre ceilalti sunt indeobste complet alaturea.

  28. :) da' adevarul e ca nici eu nu ma asteptam sa ma vezi asa de indoctrinat. numai de indoctrinare nu m-a suspectat inca cineva.

    pe de alta parte, avand in vedere ca am oroare de orice forma de gandire aservita (in-the-box) tare-as fi curios sa-mi cunosc si eu "cutia". insa-s pretty sure ca nu-i vopsita verde nici pe dinauntru, nici pe dinafara. deci, de unde impresia? hmmm...

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 November 2009

    Acu sa ti-o spun pe aia dreapta, eu sunt asa un adept fanatic al teoriei cu fail often, fail early, ca mi-e foarte simplu sa-mi formez impresii gresite. Din fericire nici nu ma tine mult.

  30. Hai sa-l dam jos pe betiv! Eu votez Crin Antonescu :D

  31. Ce mai votam in turul doi ?
    Sunt dezamagit de rezultatele primului tur.

  1. [...] Am ca un dubiu 16 12 2009 [...]

  2. [...] intreba Valentin Hornicar mai demult "cine-i in spatele lui Crin Antonescu". Eu i-am raspuns ca nu stie, el n-a fost convins. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.