Sustare...
Titlul de tocmai l-ati citit face referire la aia cu sutor ne ultra, pe care foarte frumos si lamurit v-o explica la nevoie musiu Stoenescu, in timp ce articolul pe care urmeaza sa-l cititi nu face referire ci vorbeste de-a dreptul despre o opinie a unui cetatean pre numele lui Calin Morar, de profesie inginer din ce inteleg, opinie pe care-o puteti gasi sub titlul Diploma de necalificare chiar la el pe blog.
Teza de la care porneste inginerul nostru e cel putin in mare corecta, si observatia e factuala : scoala romaneasca produce indivizi necalificati da' cu diplome, care apoi se apuca sa clameze locuri de munca pentru care nu-s pregatiti si salarii pe care nu pot sa le justifice in practica.
Vreau sa dau si eu citeva exemple in acest sens, pentru context. Un chestor de politie observa acum o jumatate de an urmatoarea problema : ori nu se mai permite femeilor sa intre-n politie, ori nu vom mai avea o forta de politie. Pentru ca degeaba trimiti niste copile speriate si pe tocuri (da' care-au tocit patru ani la academie) sa prinda niste infractori de tipul comun la noi in tara. Degeaba le trimiti, ca si-n cazul in care isi iau inima-n dinti si se chiar duc (rar caz) aia le iau, le bat pina le trec gargaunii, le dezbraca in pizda goala, le incarca in masini si le duc la produs in Saint Tropez. A, ca ele au luat note mari la disciplinele de toceala din scoala de politie ? Pai si ? Politiste tot nu-s si nici n-or fi niciodata, ca aia-i meserie dificila, lucri cu oamenii, tre' sa pui mina, titele nu te-ajuta, daca iei doua palme si incepi sa plingi nu esti buna de politist si asa mai departe. Spre alt exemplu, discutia despre calificarea relativa a candidatilor romani fata de ceilalti cetateni ai Uniunii Europene masurata de EPSO. La nevoie se mai gasesc multe, numeroase alte exemple.
Totusi, alaturi cu aceste teze corecte si observatii factuale, Morar amesteca si niste timpenii atroce de ti se ridica parul pe sira spinarii, si nu poti pur si simplu sa le lasi sa treaca. Cu citate :
Sau un student care se pregătește sa predea limba română poate ar trebui sa lase naibii mai ușor o seama de vechituri și sa studieze literatura contemporană, in ideea că poate cu ceva nou ar putea redeschide apetitul demult uitat al elevului de gimnaziu și liceu pentru citit.
Vechituri ? Limba romana nu are o literatura, cei citiva autori disparati care-s buni nu pot fi dati la o parte. Nu ne putem permite luxul asta. Daca nu-i destul Creanga pentru a deschide gustul tinarului pentru lectura, daca nu reuseste Caragiale sa-i faca pofta de viata politica si expresie-n public apai nu are ce, si cum, si nu se poate. A, ca poate fi o idee sa ai si-un Vakulovski la lecturi suplimentare, ca scrie acolo Pizdet si poate-i fix perfect pentru gimnaziu, da, pot intelege. Da' sa scoti clasici ca sa introduci pleava contemporaneitatii mi se pare dincolo de stupid, ca propunere. N-am sa intru in detalii aici, ca prea ne intindem, da' toata discutia asta se gaseste amanuntit notata la articolul care explica diferenta intre Formare si Informare, luati de-acolo.
Platon si Aristotel nu au anticipat raspunsuri pentru problemele societatii moderne carora tinerii ar trebui sa le faca fata astazi deoarece, nu-i asa, ei sunt viitorul. Poate fi util sa cunoastem bazele intemeierii cetatilor si faptul ca la inceput a fost mathemata, dar asta nu-mi va oferi un avantaj spre exemplu in dialogul cu publicul in fata caruia ar trebui sa tin o prelegere filosofica cu impact asupra evolutiei filosofiei de-a lungul timpului.
Cine-a scris aceasta timpenie (despre care inteleg ca-i ceva tinar amant/cunoscut/ruda/ce-o mai fi el de-al autorului citat) nu este doar necalificat de-a murdari Facultatea de Filosofie din orice satuc oricit de neinsemnat cu abjecta lui prezenta de imbecil cu floci pe creier (pe bune zic, nu e nici o exagerare, floci pe creier), da' se si duce la cursuri degraba, ocupind locul pe care poate o oaie de exemplu l-ar folosi cu mult mai bune rezultate si-ar fi mult mai util oricui, incepind cu sie insusi si terminind cu mine daca si-ar petrece tot restul insignifiantei existente sapind santuri prin stufaris undeva.
Pai cum ma dobitocule inenarabil sa-ti inchipui tu ca "nu au anticipat raspunsuri" ? Tu ce crezi, ca prostia-i mereu noua ? Nu-i, draga, e mereu veche, pe vremea lu' Platon si-a lu' Aristotel existau dobitoci inenarabili cu floci in loc de creier exact ca si tine, care aveau exact aceeasi impresie, ca natura facit saltus, ca viitorul urmeaza asa, cumva din aer, ca odata cu fatarea lor in lume totul s-a schimbat fundamental si incepe o noua istorie a unei noi lumi.
Nu exista noutati in afara istoriei pe care n-o cunosti. Si nu exista intelepciune noua pe lumea asta, dat fiind ca Sofia s-a nascut mult, da' mult inainte de ala mic, urit si schiop de-si zice Yahve si are pretentia sa fie luat in serios ca facator de lumi si oameni.
Doresc sa inchei cu niste apeluri mobilizatoare. Fac un apel la tinarului non-filosof (si fara sanse de-a ajunge filosof pina nu s-o scula ori Platon ori Aristotel sa-l futa mizericordios in cur) sa se duca la stina, ca-i mai pentru el. Sta acolo cu berbecali si ce mai gaseste-n zona si-si exuda propria genialitate intemeietoare de universuri parantetice si-i fericit in prostia lui, macar nu ne mai incurca pe noi, astia de incercam sa traim in lume, nu-n fictiuni stupide de putoi prost. Fac de asemenea un apel la mai adultul da' nu chiar de tot sanatosul inginer sa recite in fiecare seara inainte de culcare urmatorul banc : "Un inginer prinde un purice si-l pune pe o coala de hirtie. Inginerul spune sari! si purecele sare. Atunci inginerul taie picioarele puricelui si-i spune din nou sari, da' puricele nu mai sare. Satisfacut, inginerul publica un articol despre cum puricele are urechile in talpi" pina cind intelege cam care-i chestia cu inductia ca metoda de-a spori cunoasterea. Pentru ca nu orice timpenie se poate intemeia pe orice observatie, oricit de factual corecta ar fi biata aia observatie, sarmana.
Wednesday, 22 February 2012
Sigur ca daca nici Creanga nu le place, n-au scapare. Dar nu e ceva nou ce se intampla, fiecare generatie este la fel. Nici mai buna, nici mai rea. Uite ce zicea Socrate acum 2400 de ani: http://ionut-puerava.blog.com/2011/05/03/nu-s-au-schimbat-multe-in-2400-ani/
Wednesday, 22 February 2012
Am dat ok la pingback, toate parerile sunt bune pana si cele nu doar negative dar exprimate licentios.
Sarmanul student, imi pare rau ca l-am expus -fie si incognito- unor asemenea aprecieri... eu mi-o merit, pentru ca fireste deduc ca nu am ce cauta prin blogosfera :) nu in fata unor asemenea monumente de logica.
Opinia legata de autorii predati a fost preluata de la cativa profesori de limba romana, evident si ei niste cretini in comparatie cu Dvs. Asa suntem noi, cei care nu am fost capabili nici macar sa emigram.
Apreciez ca mi-ati citit blogul, ma si mir cum ati dat de el: are un trafic foarte modest.
Thursday, 23 February 2012
@Ionut Intocmai.
@Catalin Morar Ai cu siguranta ce cauta prin blogosfera, ca sa ne intelegem. Blogosfera este pentru tine aceasta resursa extraordinar de utila, cam in sensul unei rigle de calcul : iti spune daca evaluarea ta din ochi se potriveste sau nu cu realitatea, si iti spune cu o precizie pe care tu singur n-ai sa ai cum s-o atingi pina mori, orice faci. Tu esti util pentru blogosfera pentru ca tocmai din suprapunerea a nenumarati ca si tine (ca si mine, ca si oricine) rezulta precizia aia.
Eu nu am emigrat, eu m-am plimbat, da' la ora actuala locuiesc in Timisoara. Mai important de-atit, Internetul nu poate fi un concurs de cine-i mai smecher, ca nu functionaza asa (in mare parte pentru ca asa-i construit).
Eu citesc cam toate blogurile de limba romana, si asta nu de azi-de ieri, ne apropiem deja de trei ani.
Thursday, 23 February 2012
@Ionut: tare citatul! De națiunea greacă s-a cam ales praful într-adevăr, dar uite totuși că omenirea există în continuare binemersi.
Friday, 24 February 2012
ca animal, omul se adapteaza usor. nu o fi puternic ca rinocerul, agil ca trigul sau mare ca balena si nici organizat ca termitele, dar cel putin ne adaptam si stapanim tot ce e prin jur. mai bine sau mai rau, asta e discutabil. cum si ce tine de caracterul noii/vechii generatii e discutabil. nu prea au de-a face una cu alta. faptul ca nu citim, nu ne respectam parintii & co nu ar trebui sa faca sa disparem ca specie. sigur, urmeaza sa ne creasca o coada si sa fim animale ...
Friday, 24 February 2012
E da' mai da-i in pula de parinti, ce mare chestie or facut ei sa se tot traga pe cur cu respectu' si alea ? Nici pula nu stiu s-o suga cumsecade da' pretentii si figuri cit incape. Daca le dai o tableta nu stiu cu care parte se tine-n sus da' se pling ca altii is inculti. Halal.
Friday, 24 February 2012
Iote cine știe. Da' oare tabla înmulțirii o știu? :-)
Friday, 24 February 2012
Noroc ca aia functioneaza si daca stii si daca nu stii.