People I Know

Monday, 06 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Poate cel mai prost film al lui Pacino, People I Knowi e povestea definitiva a piaristului.

Absolvent de Harvard Law, al patrulea din clasa lui, Eli nu profeseaza ci "se duce sa-l futa in cur Hollywood-ul". Traieste o viata absolut inutila si perfect irelevanta compusa din cel mai sordid nimic. Invita oameni la petreceri, asta-i ocupatie ? Se preface ca-i mai important, mai cunoscut, mai rafinat, mai central si mai orice altceva decit e-n realitate, o stafie, o coaja goala de om care penduleaza-ntre rigola si vestibulul hotelurilor de lux pe puterea unui pumn de pastile.

Toata lumea, toata lumea aia buna cu care-si face el poze si le afiseaza, sute, mii, inramate pe peretii cocinii-n care-si desfasoara trista indeletnicire, toti potentatii, faimosii, bogatii lumii stiu ca Eli-i nimeni, o cirpa de sters picioarele, da' nu se obosesc sa-i spuna. Pentru ca Eli nu merita nici macar atita efort, si n-are nimeni nici un motiv sa-l trateze drept om. Dat fiind ca Eli nu e om, Eli e piarist, si cu asta am spus tot.

Filmul e notabil, dincolo de valoarea informativa pentru pizdutele nauce din ceva satuc obscur (care n-au insa mai mari sanse sa isi revina-n simtiri privind filmul asta decit au avut citind articolul meu pe tema, fiecare proasta pe limba ei piere) pentru ca se foloseste expresia Tea Party, care se vadeste profetica, si pentru foarte transparenta reprezentare a viitorului politic al lui Arnold Schwarzenegger (Ryan O'Neal e machiat sa arate aproape perfect a Schwarzy), chestie care-i iarasi profetica dat fiind ca Schwarzenegger nu-si va anunta candidatura pentru guvernatorat pina-n August 2003.

Kim Basinger e o dulce, zic ca reprezinta dragostea femeii mature mai bine decit, de exemplu, Meryl Streep in Bridges of Madison County (un film de altfel prost). Tea Leoni e sau macar o fo' o flama de-a mea din tinerete, imi placea fata noa, da' nu pot zice ca le are cu actoria, sau cu orice altceva. Ar fi dragutica da' face-un rasol din rol (artista sturlubatica-n plin autodafe) si-mi pot inchipui lejer doua zeci sau doua sute de altele care-ar fi facut treaba mai buna.

Pacino insusi incearca sa-si iasa din eternul politist "complex" si "invingator", sa fie un barbat ceva mai complicat si ceva mai a la Woody Allen asa, intelectual, astea. Face chiar si-o scena-n dus care m-a socat, daca ma intrebati puteam jura ca nu, n-o fo niciodata-n dus, da' uite ca-mi uitasem de asta. Nu gasesc ca-i reuseste, ovreiasul lui angoasat si Sartre-rian nu seamana a absolut nimic, nu traieste si nu prezinta mai mult interes decit un os vopsit pentru un teckel sirmos.

Per total filmul e, alaturi de Insomnia (un film absolut la fel de prost) unul dintre cele trei filme proaste facute-n anul de trista amintire 2002 de Pacino (al treilea-i o grozavie inenarabila al carei nume va fi sters din istorie pentru totdeauna). Mi-a facut o placere perversa sa-l revad.

———
  1. 2002, de Daniel Algrant cu Al Pacino, Kim Basinger, Téa Leoni. []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 6 August 2012

    Insomnia chiar ca e rāu! Io n-am inteles de ce un om inteligent se chinuie sa-si intunece ferestrele, fāra succes, in loc sa-si astearnā un prosop pe ochi, ceva ! Plus cā Robin Williams, in rol negativ e la fel de plauzibil ca Angelina in rol de mamā de erou antic

  2. Omega Peter`s avatar
    2
    Omega Peter 
    Monday, 6 August 2012

    Aneglina a fost foarte okay in acel rol, nu prea vad viabila comparatia.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 August 2012

    @kokofif'i (ca si baha'i aia) Tin sa-ti precizez ca io de un parigzamplu am oberlicht de-ala la casa, cum pe la voi poate ca nu s-or inventat, ca erau in vagonu' cu fuste lunji pentru muieri tinere si ala mi se pare ca n-o intrat pe narrow gauge. Ca-i mult mai eficient sa-ntuneci geamu' decit sa te legi la cap, plus ca mult mai placut, sau in nemuritoarele cuvinte ale Profetului :

    Eu, având în vedere că am început să-mi constat apariția câtorva fire albe în barbă; Având în vedere că pestrițătura ce mă amenință mă supără foarte mult; Având în vedere că pe de o parte m-am convins, prin experiența altora, că văpseaua pe dinafară lasă multe lacune regretabile la rădăcina firului, iar pe de alta că coloarea se schimbă după variațiile timpului, așa că sunt poznași cari prezic ploaia și vremea bună pe unele bărbi mai sigur decât dumneata și mine pe cel mai sensibil aneroid; Având în vedere că aplicația doftoriilor exteme e mai belalie și cere prea mult timp;

    M-am hotărât a da un premiu de 1.200 lei aceluia care va inventa până în carnaval o văpsea de păr de luat pe dinăuntru. Mă mulțumesc cu orce nuanță, numai durabilă să fie și să-mi permită a dormi nelegat la cap.

    @Omega Peter Pai cite mame si respectiv citi eroi antici cunosti tu ? Altfel da, ea-i mamoasa de felu' ei ca are tite zamoase.

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 6 August 2012

    Da, dom'le, de acord cu tine. Dar nu-i semn de prostie sa faci de douāzeci de ori acelasi lucru si sā astepti alt rezultat? E ca si cum tu ti-ai lipi hârtie pe oberlichtu tāu, in fiecare zi, si in fiecare zi ti-ar pica in cap ( hârtia, nu oberlichtu)

    Celuilalt domn: Angelina nu poate fi mama lui Collin Farrel...acolo n-ajutā douā suvite cārunte pe tāmple.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 August 2012

    Aia nu contest, este, este.

    Uite de exemplu cunosc un cetatean care prin liceu s-o indragostit de ceva colega de-a lui de clasa. Aia avea altele in cap, ala initial urma sa se faca altceva da' s-o dus la aceeasi facultate ca si ea sa fie impreuna acolo (nevorbiti), pe urma tipa s-o maritat (cu alt tip), asta tot astepta sa fuga cu el, pe urma s-o divortat, asta tot ii duce flori si-i scrie poezii...

    Barbatii e ciudati.

  6. kokofifi`s avatar
    6
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 6 August 2012

    Loveable, tho. Asa neajutorati cum sunteti :)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 August 2012

    In care caz de ce nu ti-a placut Insomnia!!!

  8. kokofifi`s avatar
    8
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 6 August 2012

    Pentru Robin Williams

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 August 2012

    Adevaru' este ca ala-i un fel de varianta feminina a idioatei-al-carei-nume-nu-va-fi-pronuntat.

  1. [...] Mielina. Exista un film in care cel mai prost actor al tuturor timpurilor (unul dintre) explica cum si-o petrecut el zece ani din viata incercind sa extraga un miligram de [...]

  2. [...] lui soarele intr-o zi (ca legea atractiei functioneaza). E si el consultant, trainer, probabil ca organizeaza petreceri, face piar, e un om gen. Sau daca nu chiar atunci asa ar fi normal, sa fie si el un om. Pai nu [...]

  3. [...] be honest, I had totally forgotten that discussion ; but then I was watching Al Pacino not fuck Tea Leoni earlier, and... honestly now, it must suck being one of [...]

  4. [...] there's a bunch of feminized retards sitting around thinking they're "doing something". After all they were 4th in their Harvard class! [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.