Nemtii, tot un fel de tigani

Friday, 09 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Va povesteam mai luna trecuta ca sa ma slabiti cu romales si alte cacaturi. Hai sa aprofundam putin problema venind din partea cealalta.

In primul rind, cuvintul barbar, care exista in majoritatea limbilor lumii in virtutea faptului ca exista in toate limbile europene (ca de-acolo se trage lumea, din Europa, aia-i saminta) in virtutea faptului ca se gaseste-n latina (ca de-acolo se trage Europa, de la Rim) nu e o inventie latina (ca astia n-au inventat mai nimic, doar au sistematizat si pus in opera ce-au inventat altii, cam ca americanii asa). E o inventie greaca.

Pentru ca grecilor li se parea ca limba greaca e practic vorbind sfinta (literalmente) iar tot restul vocalizarilor care nu erau limba greaca se puteau aproxima prin ragetele oilor. Bar bar bar! Si aia inseamna un barbar : unu' dintre trogloditii care vorbeste ca oile, nu stapineste limba omeneasca (elina, singura si unica limba omeneasca). Si-n caz ca sunteti curiosi, motivul pentru care multa vreme catolicii au tinut slujbe in latina vine tocmai de la aceasta idee fundamentala a grecilor preluata pe filiera latina de trogloditi dintre picti si dintre nemeti.

Care nemeti, ca sa ne intelegem, a dat dupa toate probabilitatile nameti in limba romana, da' altfel e un nume dat de Iuliu Cezar unui trib germanic oarecare, nu cel mai mare, nu cel mai viteaz, nu cel mai drept, nu cel mai nimic. Doar atita distinctie avea tribuletu' nemetilor ca era invecinat cu slavii. Care deci i-au numit de-atunci incoace (doua mii de ani si peste) немец, adica nemet pe toti nemtii, adica germanii (ca precum vedeti si noi l-am preluat de la rusi ca atare).

Zisul немец cu totul intimplator in limba rusa inseamna muti. Sau poate nu chiar cu totul intimplator. Pentru ca, sa ma intelegeti voi, tar adica цар adica sef de rusi vine de la latinescul Caesar, Cezar, care reflecta pe mai departe splendoarea si centralitatea Greciei (careia direct, si fara a mai trece prin Roma, i se inchina si astazi orientul ortodox adica practic vorbind rusii, plus inca niste fraieri neglijabili pe la marginile rusilor - gen noi). Si-atunci cine nu vorbeste noua elina, adica limba rusa, ieste barbarbar adica... nemet. Mut.

Uite asa se succed lucrurile pe lumea asta, unul dupa altul, si atunci sa ma scuzati daca nu bag prea mult in seama nici un val. Eu stiu ca dupa fiecare val urmeaza oricum un altul, si nu prea are mult rost sa te agiti.

Da' vorba ceea, fiecare cu valu' ma-sii.

———
  1. Nu mut in sensu' de nevorbitor, ci mut in sensu' de prost-nevorbitor, o notiune intre timp disparuta da' care era in forta pina secolul trecut, dind urme precum "am ramas mut" respectiv "mutalau" in limba romana, sau celebrul dumb & deaf, care-i de-a dreptul termen de arta in jurisprudenta si medicina de limba engleza pina pe la 1900. []
Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Calivita`s avatar
    1
    Calivita 
    Friday, 9 March 2012

    Ce conteaza atat de mult istoria si originea!? Important e ce suntem in prezent si in realitate! Iar termenul de tigan este unul jignitor si deranjant doar atunci cand e vb doar de o anumita categorie de oameni, cu anumite comportamente!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Deci cum ?!

  3. Misto teoria, da' nu.
    http://dex-online.ro/nameti/cauta/
    http://dex-online.ro/neamt/cauta/
    https://en.wiktionary.org/wiki/Nemec

    Deci da, latinii le ziceau la niste germani asa albi si blonzi ca fra', cacalau da namile cat dulapu' da doi metrii, nemeti si a ramas in romana nameti, asa ceva mare. Si cum in lologermania era frig gata, oamenii zapezii ce sa mai, ieti.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Vezi sa nu fie din bulgara acuma.

  5. Pai nu sti' ca academia e o adunatura de experti grei cu vaste cunostiinte? Economisti, fizicieni, matematicieni, popi, fiu' lu' fiu' lu' ala sefu' din pcr, baiatu' de la psd, hai sa-l pensionam si pe generalu' securistu' ierou pulii cu un post de corespondent, mai am si io sefu' de la sri o fata mai proasta, o bagam si pe ea membru de onoare pentru herp derp si gata.

    Da' n-ai sursa? Ca asa mai sustin si eu ca etimologia cuvantului cret e in galul crix adus de la ceva legiuni romane, probabil cu legenda lu' spartanu, cretu si baietii aia de faceau pe sefii prin vezuviu ca nu vor ei sa fie sclavi.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Mda.

    Tu ma confunzi cu incapatinare cu wikipedia. Eu nu sunt wikipedia.

  7. Pala nu-l citisem, mda.

    A da uitasem, corect, trilema emana cunostinte de la sine.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Trilema este o autoritate. Wikipedia este o compilatie de autoritati.

  9. Si trilema mai e si izvor dala de autoritate universala incontestabila centralizata si indepedenta, nu?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 March 2012

    Pai foarte contestabila, de ce sa nu fie ?

  11. Garfield`s avatar
    11
    Garfield 
    Saturday, 10 March 2012

    Eu stiu ca dupa fiecare val urmeaza oricum un altul, si nu prea are mult rost sa te agiti.

    Eminescu frate, tu ejti?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 March 2012

    Ti-i ciuda pe succesu' meu ?

  13. Citation needed.

  14. Breiquing niuz, niste tigani au dat foc la un castel vechi de 700 de ani.

    http://krimi.noviny.sk/cierna-kronika/10-03-2012/prva-sprava-hori-hrad-krasna-horka.html

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 March 2012

    Awww.

  16. http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Kr%C3%A1sna_H%C3%B4rka&action=history

    Da bine ma hai ca-i hilar, inainte era clar ca copiii din corturile de tigani de langa castel, acuma s-au dat ziarele la fund si vai antitiganism herp derp.

    Muie.

  17. http://www.topky.sk/cl/10/1303863/Bestialny-cin-sokoval-Kosice--Vanesku--10--mal-znasilnit-cely-romsky-gang-

    Acum cu viol, tot tigani slovaci, tv 0.

    Incep sa cred ca-i vreo conspiratie pentru decredibilizarea romaniei international ca doar cand e vorba de noi se vorbeste.

  18. scinteia`s avatar
    18
    scinteiainsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 4 August 2013

    Interesant era însă că germanii erau mult mai deschişi în ceea ce priveşte relaţiile dintre băieţi şi fete. Noi, în clasa a V-a, aveam „neveste“. Fără să implice ceva sexual, dar ştiu că, în clasă, fetele au venit cu ideea să fim soţ şi soţie. Să ne-alegem. Soţia mea era, cred, Monica Grün.

    http://adevarul.ro/educatie/scoala/interviu-mihai-dobrovolschi-Ii-umileam-profesori-atata-placere-1_51fa6cc4c7b855ff5696491e/index.html

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 August 2013

    Nici comunistii nu ierau mai breji. Si noi am facut faza prin ciclu' primar, cre' ca fu a 3-a.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.