La Sconosciuta

Thursday, 12 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

La Sconosciutai spune povestea unei ucrainence-n Italia. O fata pe gustul meu, o fata care-si tine banii la ea pentru ca acolo-s in cel mai sigur loc din lume, o fata care merge-n supermarket cu opt mii de euro-ntr-un gangster roll spre groaza manifesta a putoilor de la "securitate", o fata care cumpara un castel de jucarie de sase metri patrati pentru a imbuna o copila de care are nevoie in timp ce maninca din tomberon (literalmente), si cind maninca din tomberon o face eficient. O fata care nu ezita sa omoare dintr-un singur gest o babuta simpatica - singura italianca de-a incercat s-o trateze ca pe-un om - iar cind o face apai o face fin si pare-un accident.

O fata care-a trait o viata grea, o fata adusa in Italia dupa toate aparentele pe filiera sirba, o fata care-a gustat sfichiul din partea unora pentru care nu conta defel daca moare sau supravietuieste si violul cetluita-n funii. Din pacate alte cai de-a ajunge o fata care sa merite bagata-n seama nu se cunosc si nu s-au descoperit inca, asa ca oricit de incomod ar fi... asta este.

O fata naiva, care nu stie (inca ?) sa-si planifice miscarile si nu-si cunoaste forta nici intinderea alonjei, o fata care cauta in sertare fara sa-si puna manusi, intra fara arma si iese din noroc - dar nu mult noroc, putin noroc, fix cit e nevoie noroc, din care stoarce tot ce se poate stoarce si-i ajunge, spre norocul ei. O fata care sparge orice, absolut orice, dar tine socoteala la tot ce-o spart. Chiar daca la cite greseli...

O fata care-a lasat in urma un baiat, frumos si tantalau, care-i promitea chestii-n virtutea faptului ca doara ce, el nu-i barbat (nu) ca oricare altul (tocmai) si-i dadea capsuni. Pe care ea inca-i maninca, tot din acelasi bol chiar daca-i oarecum altul in punctele care nu conteaza. O fata care nu-i, cu alte cuvinte, o constructie fina a unei miini pricepute, ci o pura intimplare, orfevraria naturii. Se mai intimpla. Rar, dar se mai intimpla si parca cu osebire se intimpla ucrainencelor. O fi de la aer, le-o fi bagind ceva in apa.

O fata care-i intimplator, absolut absolut deloc intimplator singura capabila sa creasca copii, cel putin atita timp cit asteptam din partea copiilor sa creasca-n sensul de-a iesi oameni din ei. Ca ea. O fata care-i bineinteles o tirfa, ca de altfel orice fata de-si merita numele, chestie care-i limpede pentru orice copila de noua ani si altfel complet opaca pentru diversii "adulti" prosti ca lemnul (da' nu-i problema, ca citind multe retete se poate invata a gati daca n-ati stiut).

O fata mai inalta decit toate italiencele din jurul ei, si-o fata care-a fost foarte distrata-n viata ei. Asa ca nu si-a dat seama cind a devenit femeie.

Filmul se inscrie cu gratie in noul val romanesc, doar ca-i facut de-un regizor roman ceva mai batrin. Si foarte, foarte fin.

———
 1. La Sconosciuta, 2006, de Giuseppe Tornatore cu Kseniya Rappoport []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

 1. Ce pana mea, nu l-am gasit pe nici un tracker romanesc, cautand si dupa titlul in italiana si-n engleza :/

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Thursday, 12 January 2012

  Pai pacat ca merita vazut.

 3. Pai ce cauti la tracker romanesc, cautati reluari din dragoste ripate sau ce?
  Cine cauta gaseste.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 12 January 2012

  6Gb pe 2 seederi, cam cit dureaza asa ceva ?

 5. Yeap. Acesta se poate numi film.

  @Alex Nu cauti unde trebuie.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 12 January 2012

  Comentariu care-mi aminteste de urmatoarea situatie suprarealista : patru pustani de doua sexe-ntr-o masina la ceva miez de noapte, cind intre gifiituri si sunete umede se aude urmatoarea frintura
  - Da' unde pizda ma-sii ti-i...
  - Nu cauti unde trebuie.

 7. mei, eu prin remarca ca n-am gasit pe trackere romanesti voiam sa spun ca n-am gasit pe trackere romanesti.

  pe astea straine .. pfootere, dup-aia tre' sa-mi caut si titrare. da ce-i aici?!

 8. pletzalcoatl`s avatar
  8
  pletzalcoatlinsigna de criptograf 
  Tuesday, 17 January 2012

  No hable ingles?

 9. Acu' ca recitesc asta vad ca am dat link la cel din 83 si nu 06.

  Lmao.

 10. http://trilema.com/2012/la-sconosciuta/

 11. rahat, am dat ce nu trebuia: http://www.exxagon.it/dioriginesconosciuta.html

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Monday, 13 February 2012

  Mda.

 1. La Sconosciuta pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Acest film pe care vi-l recomand....

 2. [...] live across the street. I see you every morning naked, with your windows wide open. I do not show myself, it'd make you [...]

 3. [...] bidets and every pimp ever's absent stables of mothers ? That "every pimp ever" may perhaps come with exceptions (though they seem rather of psychotropic origin than outright historical occurences), but in any [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.