Kolima, lolima, molima...

Sunday, 08 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citind un interviu cu Anne Appelbaum (realizat pe email si publicat din motive inexplicabile pe hirtiei) mi-am amintit de Kolima. Ca asa functioneaza mintea scholar-ului, ajunge sa identifice nume si concepte, de-aia avem spatii Banach si masini Turing. Gulagul Appelbaum, este ca suna ? In fine.

Kolima e o zona la dracu-n praznic unde se gasesc o buna parte din rezervele lumii de metale rare, aur, platina, alea. E zona pentru care s-a infiintat de fapt Gulagul, se poate presupune, dat fiind ca aurul de-aici urma sa finanteze nevoile de capital ale marii revolutii singerii (alaturi de ce-au mai ciupit de pe la noi, de exemplu) in gindirea simplista de om prost a lui Leninii, si oricum dezchiaburirea lasase fara ocupatie un mare numar de chiaburi care pina atunci se indeletniceau cu mentinerea economiei in stare de functionare si-a piinii pe masa oamenilor, chestie pe care ucrainienii de exemplu urmau s-o afle la scurta vreme pe propria piele - dar sa nu ma intelegeti gresit, imi pare foarte bine c-a avut loc Holodomor aia, poate ca asa invata si prostimea ca aia de nu-si stiu apara elitele sunt sortiti s-o suga urit de tot in istorie.

A existat in istorie si-un roman care-a supravietuit nenorocirii aleia, din pacate nu-mi mai amintesc numele, ori de cite ori ma screm imi vine-n cap Solomon Marcus care pe de-o parte-i matematician si pe de cealalta parte e inocent in discutia asta. Sper ca pina public sa-mi revina.

Si-a mai existat in istorie si-un cetatean care-a pictat scene de-acolo, carora le-a fost probabil si victima, Getman pe numele sau.

esenin-si-nudurile

Puteti vedea intregul set cu ceva explicatii-n limba engleza pe site-ul Fundatiei Jamestown. Am cautat ceva sursa ruseasca, da' rusii nu stiu, nu cunosc, n-au facut. Ei is complet inocenti, au venit niste copii de la alt bloc.

Cam asta.

———
  1. Observatorul Cultural, care pare sa se transforme incet-incet intr-un fel de blog tiparit al lui Ovidiu Simonca. []
  2. Merita observat ca inainte de asta se finantau cu atentate teroriste precum ala de la Tiflis/Tbilisi, de exemplu, ce-au murit acolo, 30-40 de armeni ? Fis. []
Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.
Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.