Au venit niste copii de la alt bloc

Sunday, 14 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe cind eram pusti, vreo 6-7 ani sa fi tot avut tin minte ca m-a uimit pina la uluiala o intimplare pe care deduc, din moment ce simt imboldul sa v-o povestesc, ca n-am digerat-o complet nici astazi. Precum urmeaza :

Aveam un vecin, de-o virsta cu mine, cam de-o inaltime cu mine, fizic vorbind, dar cam tont altminteri. Si blond. Pe bune. El statea la parter pe-o parte, eu la etajul doi pe cealalta.

Intr-o zi noroioasa de toamna (da' noroioasa fratii mei, lutoasa, inglodata, blocul nostru fusese construit recent, ceva mai dinjos se mai construiau altele, dimpreuna cu intreg socialismul, deci noroi aveam) pustiul asta a gasit nu se stie de unde o teava lunga, sa fi tot avut vre-un metru, si groscioara, in forma aproximativ de S. Probabil de la ceva scurgere fusese.

Si, ori din plictiseala ori din lipsa de activitati s-o apucat el sa faca placinte din noroi, pe care sa le monteze la gura tevii, dupa care sa le azvirle, ca dintr-o catapulta, spre un perete. Teava emitea in acompaniament un zgomot bizar, de trombon dogit. Pustiul era incintat de descoperire, si-a petrecut vreo ora sau poate chiar doua cu distractia asta. Eu ma gindeam oare ce-o sa zica cind va aparea tac-su, un tip solid, mustacios, nu-i mai retin acum ocupatia da' in tot cazul ceva boacter pe undeva, parca.

Si intr-adevar, mai spre seara apare si tatal. Spre norocul lui copchilu' n-avea teava in mina, c-o lasase prin ceva tufe. Si ta-su il intreaba scurt "Ma! Cine-o facut mizeria asta ?" uitindu-se drept spre zid. Ca vedeti voi, ei stateau la parter, si zidu' ala abstract din capul copilului se vadeste ca era de fapt peretele bucatariei si sufrageriei casei lor. Ca sa vezi chestie, frate!

Copchilu' si-o pierdut momentan aeru', se vedea clar pe fata lui ca pur si simplu nu-si inchipuise nici un moment ca asa intrebare s-ar putea formula. L-o luat, cum ar veni, propria casa prin surprindere. El statea si se juca cu putulica-n noroi si brusc, dintr-o data, casa hop! ca-n bancu' ala cu ardelenii. Care noi de altfel si eram, cu totii, fiind blocul intr-un cartier din Cluj.

Dar dupa momentul ala de pierdere si confuzie si-a revenit, si i-o raspuns la tata-so ca, si aici citez exact si intocmai, douazeci si mai bine de ani au trecut degeaba pentru ca eu imi pot aminti momentul cu completa precizie, i-a raspuns "Or venit niste copii de la alt bloc". Deci. Niste copii. Adica el. De la alt bloc. Au venit. Ma-ntelegeti voi ?

"Pai si tu i-ai lasat ?" "Pai erau mari, erau de clasa a saptea!". Deci bun ? Niste copii mari si rai de clasa a saptea de la alt bloc. Sincer va spun ca-s uluit pina in ziua de astazi. Nu neaparat de la intimplarea aia de-atunci, cu un sfert de secol in urma. Nu. Aia poate mi-ar fi trecut, daca nu era imprejurarea ca o tot retraiesc de-atunci incoace! Nu chiar zilnic, da' macar saptaminal, de patru-cinci ori pe luna minim. Minim! am zis!

Cea mai recenta renditie ne vine de la Dragos Manac, un tip despre care eu aveam pina de curind o buna impresie, ca adica ar fi un personaj elegant si civilizat, care din lipsa de alternativa se amesteca intr-o oarecare, limitata masura cu dospeala, jegul si drojdia aglomerata in forma de persoane umane care populeaza zona .ro cum populeaza tot felul de chestii din tara asta.

Si sa citam.

Vreau cei mai buni oameni!
November 11th, 2010 by Dragos Manac

"Create like a god, command like a king, work like a slave."

Toti cautam sa ne inconjuram de oameni extraordinari, indiferent de nivelul lor sau al nostru. Asa, naiv fiind, am ajutat multa vreme tot felul de oameni, in speranta ca le pot da o mana de ajutor sa cladeasca sau sa-si creasca afacerea. Imi aduc si acum aminte de o intalnire in care imi laudam un prieten si mi s-a spus: Nu ma intereseaza cat de destept e, important e sa munceasca pe gratis, iar eu sa incasez banii! Transpira din asta faptul ca motivarea mea in acea vreme era recunoasterea calitatilor, nu banii. N-a fost nici primul si nici ultimul om pe care sa-l intalnesc si care sa aiba o politica de profitat si abuzat colaboratorii. Imi pare rau ca astfel de oameni exista si ii compatimesc pe cei care-si irosesc timpul cu ei.

Mnoa, ma gindesc, te pomenesti ca s-o fi prins careva de ce nu-i ok sa ceri lumii sa munceasca pe gratis, i-o fi dat vre-unuia prin scafirlie de ce ii intreb mereu, dar mereu pe twitter daca diversele "oferte de joburi" de le retwituie unu' de la altu' sunt retribuite sau nu (si ei nu-mi raspund si au impresia ca in felu' asta au si rezolvat problema), s-or fi dumirit de ce eu platesc lumea pe fain, cine stie, Ave Maria, s-o fi prins careva cit e ceasul pe lumea asta.

Da' vezi sa nu.

Asadar, vreau sa gasesc 3 oameni care sa-mi fie alaturi 3 luni intr-un internship in care vom incerca sa validam si sa pornim niste idei cu aplicabilitate internationala.

De ce ai nevoie?

  • Multa energie si o personalitate vesela si pozitiva (eu sunt invers, deci e important!)
  • Un set de principii si valori sanatoase (dispretuiesc sincer smecherasii si combinatorii, nefiind pasionat de meduze)
  • Umilinta, bun simt, ego dezvoltat controlat, coolness (prefer simplitatea, nu baloanele)
  • Capabilitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit (ador oamenii care livreaza)
  • Inteligenta peste medie (nu am pretentia sa intalnesc genii, doar oameni cu mintea brici)
  • Competente tehnice (office, email, twitter, retele sociale, aplicatii online etc. sunt de baza in lucru)
  • Cunostinte avansate de limba engleza (pe bune, va fi folosita mult)
  • Hard skills pe tehnic, publishing sau comercial
  • Capabilitatea dovedita de a lucra in echipa si a coordona alti oameni
  • Dorinta de a citi, invata, creste
  • Minim spirit antreprenorial
  • Abilitati de comunicare dezvoltate<

Ce ti se ofera?

  • Sansa de a lucra in proiecte internationale
  • Posibilitatea de a cunoaste lucruri si oameni noi
  • Ocazia de a-ti demonstra capacitatea si de a-ti vedea limitarile
  • Vei putea creste in 3 luni cat altii in 3 ani
  • Un inceput

Internshipul nu va fi platit, pentru ca nu ma intereseaza noi salariati. Asta nu inseamna ca nu vei putea castiga mult, inclusiv bani, de pe urma activitatii tale.

Deci bun ? Ti se ofera sansa de-a cunoaste oameni noi. Spre deosebire de orice slujba, sau de simplul mers pina in parc, care-i (inca) gratis si el. Si ti se mai ofera sansa de-a lucra la proiecte internationale. "Sansa". E o sansa, in sensul ca pe de-o parte nu poate lucra chiar oricine la proiectele astea internationale, i-o facut ma-sa lui Manac lumea si el e Ministru Plenipotentiar in a selecta cine lucreaza la proiecte internationale. Nu-i ca si cind exista SourceForge, nu-i ca si cind oricine doreste poate participa la unul din zece mii de proiecte Open Source (ce-o fi ala, apropo ?), nici vorba. Va da Manac sansa. Ti se ofera si "un inceput", de parca intre puletii de douazeci-treizeci care se invirt pe bloguri si-n online chiar exista sfirsituri. Toti aveti un inceput, bai, asta sunteti, fiecare din voi e un inceput si nimic mai mult.

Oamenii se platesc, Manac tata. Daca nu ai bani cu care sa-i platesti, asta nu-i un merit, si nu e o chestie de lauda. Nu ma intereseaza pe mine, cum nu intereseaza pe nimeni care conteaza-n lumea asta ce spin poti tu pune pe ideea ca "nu am abilitatile, competentele si resursele pentru a-mi gestiona salariatii", spunind in loc ca "nu te intereseaza", auzi colo, ce chestie, il intereseaza miezul nucii fara coaja, si niste pere malaiete. Muieti is posmagii ?

Daca nu ai bani cu care sa ii platesti atunci poate, poate va puteti intelege la actiuni. Vii cu proiectul pe masa si poate cineva isi face mila de tine si lucreaza pentru x% din actiuni. Se face chestia asta masiv la nivelul vostru, adica intre oameni saraci, sau ma rog, "la inceput", de ani de zile, e plin Stanfordu' de asa ceva, au chiar si sali speciale unde pustanii sa se intilneasca si sa negocieze de-astea.

Dar nu se face, niciodata, nicicum, mizeria asta pe care o incerci tu. Pe care o incercati toti, impreuna si separat, fiecare. Incep sa cred ca e o problema de rasa, nu mai e o simpla chestie de circumstanta, sincer sa fiu. Incepe sa mi se para ca sunteti defecti, structural, genetic, si incep sa suspectez ca niciodata nu va iesi dintre romani altceva decit mizerie si invidie, ura si gunoi, toate dospite dintr-un imens, nemasurabil, abisal dispret pentru ceilalti, venit fara indoiala dintr-un indescriptibil dispret pentru sine.

Trist.

PS.

Aursulesei Tudor
November 11th, 2010 at 9:21 pm

Hei, acum vreo 2 ani am fost la un interviu la tine. M-ai refuzat, dar peste o luna am fost angajat cu un salariu aproape dublu fata de cat ti-am cerut tie, si pana in ziua de azi nu am dus-o prost, deloc. Angajatorul meu, cu toate ca nu avea pregatirea ta tehnica, a vazut potential in mine, si m-a luat; m-a sunat a doua zi, nu peste o saptamana.

Raspuns: Nu te-am angajat pentru ca nu am considerat ca esti persoana potrivita. Din pacate nu-mi amintes interviul (am intervievat sute de oameni in ultimii 8 ani). Nepotrivirea cu jobul respectiv in firma noastra nu inseamna ca nu esti capabil sau ca nu ai o anumita valoare, ci doar ca eu consider ca nu e momentul potrivit. E o decizie cu care pot sa traiesc, fara a avea pretentia ca am avut mereu dreptate. E mai bine sa regreti ca ai refuzat un om bun decat sa angajezi unul slab.

Ti-am cerut ceva de genul 400 de euro pe luna, si ai parut foarte jignit. Acum vii si iti torni cenusa in cap: “N-a fost nici primul si nici ultimul om pe care sa-l intalnesc si care sa aiba o politica de profitat si abuzat colaboratorii. Imi pare rau ca astfel de oameni exista si ii compatimesc pe cei care-si irosesc timpul cu ei.”.

Raspuns: Ai inteles gresit ce am spus in fraza de mai sus. Cu siguranta nu imi turnam cenusa in cap. Tot cu siguranta nu a fost o problema de salariu daca nu ti-am zis acest lucru. Acum doi ani 400 de euro pentru un job tehnic era un salariu destul de mic, asa ca sunt sigur ca nu banii au fost problema.

Daca nu iti gasesti oameni valorosi, probabil ar trebui sa iti schimbi metodele de evaluare; pe mine m-ai ratat.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. Hehe, tura asta te-am îmboldit telepatic și ni că a mers! ;)

    Păzitul blocului de invazia inamicilor de la blocurile din zonă, era o activitate de bază! Strategii, tactici, capcane, corturi, julituri, cazemate, pungi cu apă și câte altele... ehe, ce vremuri!

    Manac recrutează sclavi? Îi ceva aluzie subtilă asta? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 November 2010

    Mai ales iarna, atunci se putea zidi eventual un bloc de aparare de jur imprejurul blocului real. Sau eventual, la o anumita distanta. Sau se putea zidi blocul inamicilor, sa nu mai poata iesi. Sau.

    Nu crez ca te recruteaza pe tine, ca nici de te-ai duce n-ar sti ce sa-ti faca.

  3. Ie și când oboseam, făceam alinațe cu alte scări și ne regrupam. Nimic nu se compara cu înfrângerea prostalăilor de la scara 14!

    Și am uitat să menționez că și io tot la etajul doi am copilărit.

    Hai no, chiar așa pacoste mi-s? :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 November 2010

    Pacoste ? Nici vorba de pacoste. Cit, stii bancu' cu cele doua bile ?

  5. Pai nu asta e visul oricarui anteprenor sa munceasca toata lumea pe gratis si el sa incaseze? Si nu e visul oricarui angajat sa stea degeaba si sa faca bani cat mai multi?
    Ca nu este posibil si capitalismu care se raspandeste inca nu i-a invatat lectiile necesare este alta poveste.
    este el oleaca de ipocrit acolea, si putin bazat pe naivitatea tinerilor cu aspiratii numa ca hai sa fim seriosi, cine nu-i?
    Ideea e ca omu mai trebuie si sa ceara ca sa i se dea, ca nu se mai plateste pe tabela structurat ci fiecare in parte. Vrei salar mare, arata ca ai capacitatea si pe urma negociem coae ca asa-i frumos. Si cand vin aia sa mi te fure ca sa te exploateze ei iar mai negociem odata, ce PLM doar suntem prieteni. Da daca mai vin odata si ai pretentii prea mari pentru ce cred eu ca poti sa faci pentru mine dpdv financiar pai du-te maica.
    Pe gratis nu se munceste. Este un pacat la fel de mare ca si crima cu premeditare, furtul de la orfani si vaduve si sodomia,, indiferent daca ai tu impresia ca ii faci aluia un bine, atat timp cat el produce ceva se cheama ca e strigator la cer.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 November 2010

    Nu este visul oricarui antreprenor, mei.

    Inteleg perfect de ce intr-o lume care percepe antreprenorul drept ala cu "sa munceasca toata lumea pe gratis si el sa incaseze" destui tipi se percep drept "de stinga", pe teoria ca asa ceva nu-i nici bine, nici etic.

    Totusi, intreaga poveste este o bucatica de propaganda marxista, ramasa in mentalul romanesc ca sechela a dejo-ceausismului. Ea nu descrie un adevar, ea descrie o falsitate cu aparente de adevar pentru niste oameni ce n-au cum sa se convinga singuri, in asa mod si de asa natura incit ei sa se creada si sa se simta "de stinga". Propaganda inainte de razboi era mult mai inteligenta si mult mai eficienta decit porcarelele ulterioare, bag seama, ceea ce intimplator arata vocatia marginala a socialismului : se descurca mult mai bine in minoritate decit la putere.

    Revenind, un antreprenor e echivalentul unui filosof exact asa cum un inginer e echivalentul unui geometru : se preocupa de aplicarea concreta a chestiunilor care pe ceilalti ii preocupa cel mult teoretic. Ca atare, antreprenorul e un agent indispensabil nu doar al "bunastarii", indiferent cum definesti tu bunastarea, dar de-a dreptul o piatra de temelie a oricarei forme de organizare sociala in care oamenii pot trai ca oameni (si nu re-devenind bestii).

    Imi displace, in tot cazul, acest etern argument al - pina la urma - mizeriei umane, ca "sa fim seriosi, cine nu e", ca "sa arunce primul piatra" si alte cacaturi rau intelese de la sursele lor si inca mai prost aplicate. Nimeni nu e, in sensul ca cine e e nimeni. Oricine sa arunce piatra, chiar si o piatra.

    Sodomia nu-i pacat, da-n rest ce zici tu acolo este, si-ntradevar.

  7. pai nu mey ca si eu is anteprenor deci ce marxism vrei sa-mi bagi mie pe gat? Pozele alea cu capitalistu cu punga de $ in brate si copii plangand de foame?
    Eu zic ca ideal pentru orice afacere ar fi sa aiba cheltuieli zero astfel incat profitul sa fie cat mai mare corect?
    Ca este imposibil e normal numai ca spre asta se tinde in mod idilic.
    A ca tii la staful tau ca la un fel de extended family si ca te intereseaza personal ce se intampla cu "ai tai" asta mi se pare nu numai normal dar chiar necesar. Insa sa nu ne imbatam cu apa rece ca toti suntem oameni numa ca in procentaje diferite.
    Cu ce nu sunt eu de acord in toata povestea capitalista este specula necontrolata, monopolul, predatory pricing si alte cacastori care duc inevitabil direct in comunism. Ca comunismul este un efect al capitalismului, nu invers.

  8. Nu cred că e ăla la care mă gândesc io. Deci spune. :D

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 November 2010

    @cipslim Fals. Vezi de exemplu Ford. Nici vorba de-asa ceva, nu doar ca-i o simplificare naiva, dar e o simplificare naiva care tradeaza completa neintelegere, e din plamada teoriilor copilaresti despre "cum se fac copiii".

    Comunismul nu este un efect al capitalismului, comunismul este un efect al prostiei. Toti oamenii sunt lenesi, de la natura. Atunci cind lenea se combina cu prostia rezultatul este comunismul si, fara multa supriza, foametea. Atunci cind lenea se combina cu inteligenta rezultatul este capitalismul si, tot fara multa surpriza, bunastarea. Cu tot cu viciile si perversiunile ei, ca de exemplu teoretizarea comunismului.

    Monopolul nu este o practica capitalista, e o practica comunista. In fapt comunismul doreste si tinde sa aplice monopolul universal.

    @Mari Cica se dau doua bile unor oameni, care se tin la racoare in celule izolate o saptamina. La final, cind li se da drumu', se inspecteaza ce-or facut cu bilele. Neamtu' facuse din ceva paie si ce mai gasise pe jos prin celula un sistem centrifugal care facea cartofi prajiti si-ti radea barba. Indianu' sedea nustiucum si bilele invirtindu-se in jurul lui iti aratau lamurit trecutul, prezentul si chiar viitorul. Romanu' sedea si fluiera. Fara bile.
    - Ma, si bilele ?
    - A, bilele... pai... una s-o stricat si pe cealalta am pierdut-o.

  10. comunismul este un efect al capitalismului salbatec si al oligarhiei.
    Insa capitalismul duce la socialism si asta se intampla cand clasa de mijloc se subtiaza prea tare sau este in dificultate din cauza clasei de sus. Clasa de jos nu poate avea capacitatea sa controleze votul de una singura decat in momentul in care depaseste o masa critica. Iata deci ca un capitalism salbatec sau liberalismul total pe care il promovezi matale este la fel de idilic ca si comunismul deoarece devine o dictatura de facto, cei cu foarte multi bani ajungand sa dicteze cine e in parlament si ce voteaza, cum functioneaza justitia etc.
    Avem insa fenomenul globalizarii care fiind fara precedent, nu se pot prezice efectele lui.
    Iata China, un succes al socialismului, devine pe zi ce trece mai puternica. Si iata India, un exemplu de capitalism salbatec, cum sucomba miscarilor paramilitare Maoiste si este controlata in sud de partide comuniste.
    Ziceai undeva ca majoritatea oamenilor sunt prosti. Well guess what? Majority rulles.

  11. Porcul de York`s avatar
    11
    Porcul de York 
    Tuesday, 16 November 2010

    O problema de rasa ? Dar noi suntem o rasa defapt ? Ca a fi o rasa .. nu-i asa de ici de colo. E o discutie lunga si rusinoasa. Oricum fain articol.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 November 2010

    @cipslim Nu stiu despre ce vorbesti tu acolo, da' nu-i de pe lumea asta.

    @Porcul de York Cred ca prostia-i o rasa. Cel putin pare a fi.

  13. Hehe, ăsta era bancul la care m-am gândit, doar că nu vedeam legătura...

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 November 2010

    Pai tu esti bila. Ma rog, impreuna cu cealalta sunteti doo. Cu care diversi altii ar face diverse altele. De exemplu ca in banc. Da' a' nostru' ce sa faca ? Una o pierde si-ailalta o strica.

  15. Tot nu m-am prins unde bați. Io-s aia pierdută sau aia stricată ? :D

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 November 2010

    Tu esti aia pierduta, stricato :D

  17. În cazul ăsta trebuie să fac cumva să mă regăsesc. :P

  18. Cand am fost mici toti faceam prostii, iata ca baiatul a stiut sa se scoata in fata tatalui si dand vina pe alticineva a scapat de o pedeapsa sau chiar o bataie. A fost inspirat si a dat vina pe alti baieti mai mari. Culmea a fost ca murdarise exact peretele casei lor.

  19. Ce-i surprinzator e cat de urgent a stiut sa gaseasca un tap ispasitor. Cre' ca-i chestie de genetica.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 November 2010

    @Mari Zici tu ? Poate ca nu, fata me, cine stie peste ce mai dai :D

    @Danut Tu esti de la scoala de rezumate online ?

    @dAImon Asta cu gasitul de explicatii/justificari e cam la toti oamenii inferiori principala utilizare a gindirii abstracte. Pentru sarcini utile n-au decit "traditii" la dispozitie, da' pentru ast cacat pot folosi metode de-o complexitate absolut abisala, mai ceva ca un filosof amator.

  21. Apoi, dacă stau bine să mă gândesc, cam ai dreptate dumneata. :P

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 November 2010

    Se mai intimpla :D

  1. [...] ma citez singur inca din timpul vietii, ca sa va obisnuiesc cu ideea pentru cind n-oi mai fi. Continuons : [...]

  2. [...] medii, cu salarii medii. In caz ca va intrebati de ce toata lumea alearga dupa gratuitati si incearca sa momeasca pustimea mai naiva sa lucreze pe gratis, raspunsul este fix aici : in toata piata sunt exact 250 de locuri [...]

  3. [...] Cine se fofileaza n-are drepturi, ca tocmai asta-i esenta fofilarii : obtii mai multa agilitate, sa "poti face ce vrei tu" in schimbul renuntarii la protectiile de care se bucura ceilalti sobolani. Dupa care, daca se demonstreaza ca te-ai fofilat in directia gresita... pai asta e, o sugi, si chiar nu intereseaza pe nimeni ca tu pur si simplu iesisesi la o plimbare-n piata, fix in timpul altercatiilor cu fortele de ordine, asa s-a nimerit, iar geamurile le-au spart niste copii veniti de la alt bloc. [...]

  4. [...] Puteti vedea intregul set cu ceva explicatii-n limba engleza pe site-ul Fundatiei Jamestown. Am cautat ceva sursa ruseasca, da' rusii nu stiu, nu cunosc, n-au facut. Ei is complet inocenti, au venit niste copii de la alt bloc. [...]

  5. [...] Cind eram copii "aveam batai" sau cu alte cuvine ne gaseam in conflict cu niste copii de la alt bloc. [...]

  6. [...] Back in the days of childhood we "had fights" or in other words found ourselves in a conflictual state with some kids from another condom-inium. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.