Darlocii

Tuesday, 10 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Totul a inceput acum vreo doua secole.

De fapt, stim exact cind a inceput totul, ne-au zis : pe 23 Iunie 1895, cinci zile dupa batalia de la Waterloo. Atunci a pornit un ciclu determinist de evenimente care aveau sa sfirseasca cu criza din 2008-2015, invazia (fara declaratie de razboi) Iranului de catre trupele Statelor Unite (fara mandat ONU, ca de obicei, si de data asta fara aprobarea NATO, in urma veto-ului Statului Islamic Fundamentalist المملكة المتحدة) de pe 19 Noiembrie 2015, declaratia de alianta a Russiei cu Iranul de pe 22 Noiembrie, declaratia unilaterala a "independentei" republicilor baltice, Romaniei si Bulgariei fata de Uniunea Europeana emisa de la Moscova pe 12 Februarie 2016, declaratia de razboi a NATO contra Russiei de pe 13 Februarie, in fine declaratia Indiei si Japoniei de partea aliantei nord-atlantice care-a dus la alaturarea Chinei aripii Russia-Iran in urma unor atacuri coreene si asa mai departe.

Iarna nucleara este in practica exact ce ne-am inchipuit in teorie. Din ce putem observa cu camerele ramase functionale, nici un fel de vegetatie nu a mai crescut nicaieri de opt ani. Oceanele sunt complet inghetate pe toata suprafata pe care-am reusit s-o examinam, temperatura medie la sol n-a depasit inca niciunde si cu nici o ocazie zero grade. Chiar daca nivelul radiatiei la sol ar permite poate supravietuirea pe-o durata medie de douazeci sau poate chiar treizeci de ani, ceea ce-ar fi suficient pentru conceptie si reproducere indiferent de cit de mare-ar fi rata teratogenezei, totusi ce rost are ? Fermele hidroponice functioneaza la fel de bine si sub pamint ca si deasupra, ba inca mai bine aici jos, e mai cald.

Nici un om n-a mai respirat aerul liber si n-a mai privit cerul direct de minim cinci ani, parca in 2019 s-a facut ultima incercare de explorare a suprafetei. Traim cu oxigen produs sintetic in cea mai mare parte (chit ca bogatii-si permit sa traiasca-n gradinile hidroponice), reciclam aerul, reciclam apa, reciclam cacatul, reciclam, reciclam, reciclam. Asta e.

Darlocii au aparut acum doua saptamini. Din ce zic ei stiau ce urmeaza de-acum o suta si treizeci de ani, si-au pornit la drum de-atunci. Din ce zic ei ne-au privit evolutia inexorabila pe masura ce se apropiau de sistemul solar. Din ce zic ei nu-i prima oara. Din ce zic ei e a optzeci si saptea oara.

Ei sunt o specie foarte avansata, ajunsa la niste virfuri ale dezvoltarii pe care sincer sa fiu noi nu le intelegem. Principala lor preocupare e un fel de karma, sau asa ceva, practic sa faci fapte bune sau recunostiinta altora pentru fapte bune, ne-au tot explicat dar nu pot spune ca are sens sau ca am inteles mare lucru asa ca de la o vreme ne-am plictisit : ei sa explice, noi sa incercam sa pricepem ce vor. In tot cazul, ne ajuta foarte mult, din ce zic ei atmosfera va fi curatata si radioparticulele indepartate in inca doua sau trei luni. Au niste masinarii uriase pe care le-au construit din orbita cumva cu niste roboti teleghidati care filtreaza tot.

Planul lor e sa curete din nou atmosfera si suprafata, sa aleaga ce se mai poate alege din genotipurile in viata, sa le aleaga pe cele complet neafectate de radiatie si apoi sa cloneze o noua populatie umana. Nici unul dintre adulti nu a trecut testele de integritate nucleara, mai ales mitocondriale. Aparent trebuie sa ai toate mitocondriile intacte, ca nu se repara. E imposibil asa ceva pentru oricine a trait la suprafata. Ai nostri ziceau ca ar putea alege genotipuri pe bucati de la mai multi oameni pentru a crea un singur genotip functional, dar ei au zis ca nu pot face asa ceva, ca e "interventionism" si nu-i voie. Tot ce pot face e sa aleaga.

Speranta e acum la copii. Din cei optzeci si noua de copii care s-au nascut de la Coborire sunt unsprezece in Russia, douazeci si doi in China, nouasprazece in Japonia si restul prin America si Europa. Mare parte au si fost deja eliminati, darlocii zic ca Shaania, o negresa micuta si cumintica, de aproape doi ani are cele mai bune sanse.

Daca e indemna o vor clona, apoi in doua-trei luni cind suprafata va fi primitoare ii vor amplasa acolo pe toti copiii. Va trebui sa avem grija de ea, toate cele cincizeci sau cite vor fi, au zis ca vor face mai multe. Apoi cind va creste mare va putea face copii si lumea se va inmulti si se va popula din nou. Ne-au invatat si ce si-ar dori sa facem in schimb, sa le multumim cum ne pricepem noi cit timp ne aducem aminte au zis. Multi le-au facut statui si monumente de toate felurile, din ce-au zis ei nu conteaza forma sau astea, important e sentimentul. Cumva ii ajuta pe ei la karma lor. Ne-au lasat si niste carti scrise cu ce sa facem si chestii, chiar daca nu vom avea tehnologie la inceput ideea e sa le invatam si sa le tinem cumva minte.

Daca nu e indemna... asta este.

PS. Ma autoparticip, ce druga mea.
PPS. Da, titlul este un omagiu adus Master of Orion, un joc de Sid Meier.

Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Ca să citez din Futurama:

    Fry: This snow is beautiful. I'm glad global warming never happened.
    Leela: Actually, it did. But thank God nuclear winter canceled it out.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 January 2012

    Lol adevaru-i ca toata agitatia asta de doi rahati cu "incalzirea globala" eludeaza cit de usor ne-ar fi sa reducem temperatura globala asa umpic.

    De asemenea eludeaza faptu' ca prostiile lui Sagan prevedeau ca-n urma incendierii puturilor de petrol din Kuweit va scadea temperatura lumii cu nustiucite grade. In practica s-a constatat ca nu, nici vorba, deloc.

    Simptomatic, prostiile lui Sagan is in continuare tratate drept "stiinta" de puletii incapabili sa deosebeasca o serie Taylor de pizda ma-sii.

  3. Mircea, te rog sa ma scuzi, dar cred ca afost ecva gresit la link prima data deoarece eu cand am vrut sa citesc pentru note,nu mi-a deschis aici ci undeva un de prezentai tu Trilema, note, etc.Nu era nimci fictiv si deci nu am notat.Uite acum notez daca nu e prea tarziu, doar nota finala.

  1. 4
    Am dat notele « Bordelul Vesel (via Pingback)
    Sunday, 5 February 2012

    [...] http://bordelulvesel.wordpress.com/2012/01/08/1368/ http://trilema.com/2012/pisatii/ http://trilema.com/2012/darlocii/ http://trilema.com/2012/draga-mos-craciun/ [...]

  2. 5
    Concurs de fictiune - evaluare pe oaltaparere.ro (via Pingback)
    Monday, 6 February 2012

    [...] http://bordelulvesel.wordpress.com/2012/01/08/1368/ http://trilema.com/2012/pisatii/ http://trilema.com/2012/darlocii/ http://trilema.com/2012/draga-mos-craciun/ [...]

  3. [...] vorba de extraterestri, finalurile apocaliptice constituie din ceva motiv o atractie deosebita, iar Darlocii e victima sigura a zisei atractii. Textul mai este de asemenea foarte clar si bun de dat exemplu [...]

  4. [...] „Darlocii” e placut la lectura, bunicel asadar, dar inca mai interesant din punct de vedere al  prezentarii evenimentelor surprinse in insiruirea lor cronologica din debut (care constituie, in egala masura, si o buna „argumentatie” / intemeiere pentru ceea ce urmeaza  ca si constructie epica) [...]

  5. [...] Darlocii e un exercitiu-n banalitate, daca n-am vazut povesti apocaliptice de-astea pina la greata... E bine realizata, trateaza tema si asa mai departe, o zi de munca cinstita asteptind un salariu cinstit. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.