Cea mai mare gresala pe care o fac oamenii

Saturday, 28 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cea mai mare gresala pe care-o fac oamenii intr-o situatie de conflict de interese intre un angajament total si un angajament minor e sa favorizeze angajamentul minor.

Nu prea inseamna nimic chestia asta asa teoretic, este ? Hai sa vedem cu exemple. Ion are o nevasta cu care se intelege bine, ambii cistiga cam la fel de bine, sunt cam la fel de inteligenti, cam la fel de cultivati, cam la fel de puternici. Se respecta, se [inca, mai] iubesc, au o afacere impreuna (a cumpara o casa in rate ca familie e o antrepriza comerciala ca oricare alta), intelegerea e ca vor petrece impreuna urmatoarele decenii. Ion are de asemenea o subalterna sau colega sau ce-o fi, clienta fisneata si care-i place. Nu s-au futut, n-a inceput sa-i faca curte activ, mai flirteaza din cind in cind si-atit.

Pina intr-o zi, cind nevasta ii face surpriza de-a cumpara bilete la ceva concert de formatie ce ascultau ei amindoi cind erau in liceu, iara fisneata-i face o invitatie la stiu eu ce, o cafea sa zicem. Ambele simultan, si sa zicem ca din ceva motiv cetateanul nu poate rezolva situatia ca un boss, adica punindu-le pe amindoua sa-i faca masaj nude. Ca nu-i un boss.

Ei, si-aici e clar ca ori cu care merge o va fute, da' ii va da cu flit celeilalte. Si-atunci el alege sa-i dea cu flit nevestei. De ce ? Pai pentru ca ea "va intelege". Ceea ce-i adevarat, cu cit angajametul e mai mare cu atit toleranta la frustrare e si ea mai mare. Da' pe de cealalta parte daca-l afla-i scoate ochii, nu pentru ca s-a futut cu ceva fisneata ci pentru ca a inselat-o. Ca a insela rareori inseamna intre oameni maturi a te fute cu altii. Cel mai adesea inseamna exact si concret chestia asta, ca tu nu te duci cu ea la concert ca sa mergi cu ailalta la cafea, si-atunci asta inseamna ca foarte mult de-al ei e in ochii tai mai putin decit foarte putin de-al celeilalte ceea ce scoate ghearele din orice felina - cum de altfel e si normal.

Principalul motiv pentru care oamenii (aia mai usurei de capatina) nu reusesc sa tina-n mod placut amante e tocmai gresala asta tipica, o subclasa a eternei Greseli (care consta in a face ce-i usor de facut in loc de-a face ce-ar trebui facut).

Ea nu se rezuma nici intr-un caz la relatii intre genuri, doar ca-i cel mai usor de explicat acolo. Daca seful mediu prins intre o prostie a sefului mare si-o nedreptate ce i se face unui angajat se da cu seful mare tocmai si-a distrus echipa si orice sansa de-a mai forma vre-odata o echipa. Da' vorba ceea, sefului nu-i poti spune nu, nu ? (Nu.) E chiar asa de greu de inteles ca tu esti maritat cu subalternii tai, nu cu sefii tai ? Aparent da. Daca intre clientul ticnit si angajatul indreptatit tu iei partea clientului pentru ca "clientu' are intotdeauna dreptate" tocmai ce ti-ai cacarisit firma, si sa vezi distractie ca fara angajati nu exista clienti da' fara clienti exista angajati.

Si nu-i vorba doar de relatiile de munca. Daca te trezesti chemat la sedinta cu parintii pentru ca plodu' o facut ceva rational si indreptatit care contravine vre-unei politici absurd-stupide a institutiei si tu nu mori acolo cu ei de git ci dimpotriva la iei partea tocmai ce ti-ai futut relatia cu copchilu', si ghici ce : scoli noi se gasesc mult mai usor decit iti vine tie sa-ti faci altu'.

Problema este cu alte cuvinte universala si ubicua, ori de cite ori intra-n conflict ceva adinc cu ceva superficial si voi va dati cu superficialu' pe teoria ca ala adincu' rezista el va puneti in situatia de-a comite cea mai mare gresala pe care-o comit oamenii. Sigur, ulciorul merge de-un numar finit de ori la apa. Sigur nu "toti" reactioneaza adecvat (adica total si violent, bagindu-va direct in pizda mamii d-voastra, de unde sa mai iesiti cind va cheama ei). E adevarat, nu toti, da' problema-i cam asa : singurii cu care chiar merita sa faci angajamente totale is aia care reactioneaza adecvat. Restu-s pleava, si cu ei si fara ei tot degeaba.

E o lectie de viata pe care putinii norocosi care reusesc s-o invete o invata din experienta proprie, si e o lectie pe care mai toti oamenii platesc destul de scump, indiferent daca o-nvata sau ba.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. +1 :D

  2. a iesit cu fostul la o cafea in loc sa-si poarte catusele?

    florine, acuma pofteste cu plus unu' tau. primim. :D

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    @Mihai B Lol nu bai. Plm de-acum tre' sa adaug disclaimere-n articole.

  4. sa citesc Trilema sau sa plec la plimbare prin oras ca-i vreme faina...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    Eu mai scriu un pic si ies cu fetele-n oras dat fiind ca idem, soare.

  6. soare este tot timpul, draga mircea.

    doreai sa sa spui ca in zona timisoarei e senin. sau partial senin. si zi. :D

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    Si hateri.

  8. Multi o fac la neafarsit. E o normalitate...unii invata ceva, altii nu...

  9. @Mihai B
    +1 :D

  10. :))))) felicitari pt misterul dezlegat=))

  11. e acelasi lucru cu parasirea zonei de comfort... atrage prea multe chestii dupa sine, "pretul" platit este "prea mare".. se merge pe premiza, mai bine sa fii de duzina, decat sa fii TU.. e mai usor si ai mai multi "prieteni" cand esti ca "toata lumea"

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 January 2014

    Asa ceva mei Anca mei.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.