Ce tigani si americanii astia...
Anul este 1890, ne aflam in Denver si ne intilnim cu "adevaratul primar", Jefferson Randolph Smith II. Suna impozant, este ?
Soapy Smith, ca asa i se zicea pe strada, si-a cistigat numele cu urmatoarea smecherie : desfacea o taraba la coltul drumului (mai circulat de preferinta) cu niste sapun. Si vorbea el acolo de cit de bun e sapunul respectiv si minunat. Ca daca speli o iapa cu el se face pina dimineata fata virgina si asa mai departe. Dupa ce stringea prin jur destui gura casca, se apuca sa scoata bani din portofel. Hirtii, de-un dolar, de doi, de zece, de-o suta, in care invelea citeva bucati de sapunu' minunat. Pe urma invelea toate bucatile in hirtie alba obisnuita si le oferea la vinzare. Un dolar bucata (pe-atunci doi centi ar fi fost un pret destul de bun pentru niste sapun).
Noa, evident ca toata chestia e o escrocherie, avea oamenii lui tocmiti sa "gaseasca" bani prin ambalajele sapunului, dupa care fraierii se inghesuiau sa cumpere sapun de elita la preturi adecvate. Uneori se tineau si licitatii, asa era de mare cererea, va dati seama.
Bun, si ce mare chestie, o sa ma intrebati ? Un escroc ca atitia altii. Sigur ca da, doar ca asta avea firma, "Londoner, Farley & Smith". El fiind Smith, Farley fiind sefu' politiei din Denver si Londoner fiind primaru'. Cooperativa, cum ar veni, cum fac tiganii de pe la noi, in fotbal sau in online sau pe unde se mai nimeresc ei.
Prin 1896 declara ca "I consider bunco steering more honorable than the life led by the average politician.", adica viata de escroc e ceva mai onesta decit viata politicianului mediu. Cam ca si-n Romania prin 1996, sau ca-n New York-ul din 1861, sau ca-n Statele Unite de prin 2009. Plina lumea asta de tigani, este ?
Cind Davis Waite, ales guvernator pe voturile Partidului Populist (si mare reformist, este ca-i amuzanta potrivirea onomastica ?) s-o apucat sa-i dea afara pe hoti astia s-or baricadat in cladirea primariei, s-or suit cu pusti si dinamita pe acoperis si mnoa, urmau sa-si apere nevoile, si neamul. Si stilul de viata, ma-ntelegeti voi. Traditiile, alea.
Mai apoi s-o apucat sa-l convinga pe presedintele Mexicului sa-l plateasca sa recruteze soldati americani (chestia nu i-o iesit pina la final) si-n cele din urma s-o mutat in Alaska, unde-o construit un telegraf in 1898 care avea fire fix pina la perete, ca telegrafu' adevarat n-o ajuns acolo pina prin 1901 asa. Da' el incasa bani ca sa trimita mesaje, ce-are. Problem ? Profit!
Avea brokeri de actiuni imaginare a diverse companii inexistente (cit si existente daca insistati, sigur ca da, bani sa fie). Avea angajati falsi reporteri si falsi preoti si falsi de toate, ca sa aiba cine se baga in seama cu nou venitii, sa-i duca la diversele false chestii : false hoteluri, false companii de transport si curierat (inclusiv false bilete de tren vindea) si asa mai departe. Orice, numa' sa le ia banii la fraieri. Orice, literalmente, un fals oras cu false ziare si false biserici, cu pseudo-baruri si cvasi-reprezentante auto, o imensa constructie din carton presat facuta sa para un oras daca nu te uiti prea atent. O imensa minciuna.
Caveat emptor, vorba ceea, sau o buna ilustratie practica si cu exemple precum si studiu de caz ca de ce nu-i bine sa-i lasi pe escroci sa se dezvolte-n legea lorii.
Vedeti ce tigani is si amercianii astia ? Is, sigur ca is. Tot ce-i nevoie pentru dezvoltarea buruienilor e completa lipsa a oricui capabil si dispus sa pliveasca. A, si complicitatea fie si tacita a prostalailor de alcatuiesc marea massa.
Succese!
PS. Si nu uitati sa ma intrebati pe mine ca "ce s-o mai ales cu escrocu' de Eugen Simion" de exemplu, da' asa cu tendinta de superioritate-n prostia voastra. Ca intr-adevar, apreciez foarte mult de-astea. E calea spre bogatie tiganie, pasiti cu incredere.
- Cum de nu se scrie brocher, apropo ? Ce zice semanatoristii cu pretentii la lingvism ? N-are opinii ? Dece n-are opinii samanatolingvijdii, li-e prea plina gura de pula mea ? Trist, dom'le. [↩]
- In caz ca nu s-o inteles si-acolo-n fundu' tiganiei : pentru ca impiedica dezvoltarea afacerilor. Motivul teoretic e cel explicat in articolul despre lemon laws - ca adica nu ai timp sa verifici tot cu mina ta si e si prea scump, se pierde o groaza de efort si se izidesc o groaza de resurse cu verificarile astea continue, e mult mai eficient sa te poti baza pe cuvintul altora. O ilustratie practica e recenta prabusire-n vid a complet imaginarei "piete" de advertising online - uite c-a mai trecut inca un an, apropo. [↩]
Saturday, 24 March 2012
Apare numele tau pe produsul unei fraude? Apare. Stfu.
Saturday, 24 March 2012
Wut ?!