Voua nu vi-i un pic mila de fizica ?

Friday, 18 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este o glumita de vreo suta de ani incoace care zice ca prima regula a Universului e urmatoarea : ori de cite ori ne apropiem de a identifica regulile Universului, se aude un poc si Universul este imediat inlocuit cu un alt Univers, mai complicat. Chestie care seamana oarecum cu bancul ala cu cadetul de cavalerie care nu prea stia cum se calareste, asa ca atunci cind si-o inseuat calul nu i-o strins chinga suficient de bine (ceea ce se intimpla ca uneori caii mai naravasi se umfla de aer sa nu-i poti stringe) asa ca la trap aluneca incet-incet, cu sa cu tot, spre coada calului. La un moment dat disperat "Dom'sergent sa traiti! Aduceti alt cal ca asta se termina!".

Dar lasind glumitele la o parte : dupa ce-au cheltuit vreo patru miliarde de euro din bani publici ca sa-si faca metrou exclusivist pentru chestii mici pe sub Elvetia si vecini, oamenii de stiinta sperau sa primeasca si ei ceva, ca de exemplu o confirmare a unor teorii. Ca asa se procedeaza, faci o lista de teorii, faci o lista de presupuneri care se bazeaza pe teoriile alea, pe urma alegi ce presupuneri s-ar putea verifica in practica si te rogi de guvern si alti sponsori sa dea dom'le banii sa construiesti un metrou pentru bilute sau ce alte traznai, sa trimiti o bila prin spatiul cosmic, chestii de-astea. Uneori ti se aproba si pe urma urla presa, aceasta colectie de imbecili rau intentionati si daunatori societatii de-si zic "jurnalisti" da' de fapt sunt un fel de maidanezi si-ar trebui stirpiti nu mai tirziu decit ceilalti ca vai, vei distruge lumea. Pe bune acuma, cind se da o lege pentru eutanasierea jurnalistilor ? Ca s-a dovedit ca nu functioneaza castrarea : desi is toti castrati de inmultit tot se inmultesc, ca mucegaiurile probabil, prin inmugurire.

Dar revenind : oamenii aveau niste asteptari, de preferinta sa fie confirmate anumite teorii, da' daca nu se poate atunci si sa fie infirmate, primesc. Rezultatul ? Pai... au fost infirmate.

Alte teorii.

Ca sa fim clari : acum nu mult timp s-au masurat neutroni miscindu-se mai repede decit viteza luminii. Lumea a ridicat din umeri, cine stie ce o fi acolo, si s-a pus pe determinari serioase. Studiul tocmai ce s-a publicat ieri, sub titlul Measurement of the neutrino velocity with the OPERA detector in the CNGS beam. Problema se confirma : neutronii se misca in anumite conditii mai repede decit lumina.

Chestia nu-i explicabila in sistemul teoretic al fizicii cuantice, sau in general al fizicii curente. Nu e clar daca s-a auzit sau nu s-a auzit un poc, dar este clar si indiscutabil ca fizica tocmai ce-a fost invalidata, din nou, in nici o suta de ani.

Asa ca va intreb : voua nu vi-i mila dom'le de disciplina asta amarita ? De cite ori si-a cules piesele imprastiate de explozie-n patru zari, si le-a cusut cumva, cu chiu cu vai, la loc intr-o alcatuire care ce-i drept nu mai semana deloc cu originalul ? De doua ori in ultima suta de ani, de cel putin zece ori in istoria ei.

Chiar n-aveti mila ?

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

47 Responses

  1. nu

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 November 2011

    Retards posting pix with text that's too small to read = retards.

  3. Mircea Popescu posting nigger reply = nigger.

  4. Da' cine zici sa aiba mila aia, ca nu pricep?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 November 2011

    Pai eu ziceam asa, in general.

  6. A pai paganul nu crede in Dumnezeu asa ca da vina pe altii.

  7. No moar theories?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 November 2011

    No moar for you. Come back, 1 year.

  9. Mie tocmai ăsta mi se pare că e farmecul dânsei. Uite, tocmai citeam pe /. că unii se străduie să demonstreze că funcția de undă e un obiect fizic real și nu doar o abstracție matematică.

    Mai deunăzi citeam despre un individ care studiază rețele complexe (drept chestii pur matematice) și a găsit că din complexitatea aia emerg niște proprietăți foarte interesante. În fine, tipul susține că rețelele complexe ar putea fi controlate mai ușor (dacă ar fi să le vedem drept „control systems”) și că aplicații pot fi găsite în lumea reală în domenii variind de la sociologie până la medicină; ceva în genul: privești tumora drept o rețea de celule și le controlezi prin diverse metode creșterea, ajungând până la urmă să elimini cu totul sistemul din organismul uman.

    În concluzie: milă, we must have none.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 November 2011

    They called him the merciles spyked green teaworm ? :D

  11. Spre rușinea mea nuș cei aia, da' întreb cu nerușinare: cei aia teaworm?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 November 2011

    Apai asta e o faza epica, dat fiind ca avataru' tau consta in ceva ce seamana a vierme care gindeste "TEA".

    noiframe=http://www.gravatar.com/avatar/2053de28b98f77085498cbe65dbd7f36?s=332&d=http%3A%2F%2Fwww.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D32&r=X>

  13. A, da' nu gândește. Avatarul e luat dintr-un comic în care personajul principal (o chestie de-i zice Rice Boy) îl întreabă pe altul într-un mod foarte englezesc dacă vrea ceai. Chiar nu mi-a trecut prin cap că ar putea să îl vadă cineva așa, da' na.

    În fine, ceva despre modelul ăla de rețele: http://en.wikipedia.org/wiki/Barab%C3%A1si%E2%80%93Albert_model. În josul paginii sunt și link-uri către niște paper-uri care par cât de cât legit, atât doar că stomacul meu matematic nu prea are răbdare să digere fizică statistică. Mai intuitiv (și mai pe limba mea), pare a fi descris un model în care nodurile relaționează (într-un mod care depinde de aplicația concretă) în jurul unor așa-zise hub-uri, care-s la rândul lor noduri și exercită influență mare asupra celorlalte noduri din rețea.

    Bănuiesc că blogosfera ar putea de exemplu să fie modelată astfel, deci teoria nu-i strict legată de problemele fizicii.

  14. universu' face boc... ca sa fac o gluma de autobaza

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 November 2011

    @spyked Problemele apar bineinteles de indata ce emergenta retelei prezinta proprietati defensive, adica-si reconstituie alte huburi pentru a le inlocui pe cele care-au fost compromise informational. E si asta o problema in realitate.

    @F Eu ma intreb ce va fi cind va ajunge presedinte Ben Dover sau ceva.

  16. Mie imi pare ca infirmarea nu s-a produs(inca).
    Problema nerezolvata fiind aparent si intre altele ca cetatenii folosesc undeva timpul comunicat de sistemul GPS care se produce pe sateliti in miscare.

  17. Din ce am înțeles, modelul lor ia în calcul și corecții relativiste legate de măsurătoarea prin GPS. Also, e deja a doua rulare a experimentului, rezultatele fiind aceleași.

    Eu aștept doar să văd dacă o să reiasă același lucru și din experimentele altor grupuri de fizicieni, din câte știu se lucrează la asta. Nu m-ar mira ca după mai multe confirmări să se construiască un accelerator special pentru asta.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 November 2011

    @Dr.A Aia o fost una dintre explicatiile propuse acum niste ani, doar ca intre timp a fost invalidata din ce-am inteles eu.

    @spyked Zece-douazeci de miliarde, scoate lumea din criza.

  19. Primul test publicat o fost acum ceva luni de zile nu ani. Eu nu am citi nimic cum ca au rezolvat partea cu GPs-ul. O sa aflam oricum in cateva luni un an dupa ce se verifca si in alta parte.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 November 2011

    De fapt primele masuratori care arata neutronii ajungind prea repede au vre-un an vechime sau asa ceva.

  21. Einstein’s theory of relativity (E=mc2, energy is equal to mass times the square of the speed of light) taught in all schools, is in fact an expression of Shirk(pacat) in al-Asmaa’ waas-Sifaat(atributiile lui allah). The theory states that energy can neither be created nor destroyed; it merely transforms into matter and vice versa. However, both matter and energy are created entities and they both will be destroyed, as Allaah clearly states:
    “Allaah is the creator of all things...”18
    “Everything in (the world) will perish...”19
    The theory also implies that mass and energy are eternal having no beginning or
    end since they are supposed to be uncreated and transform into each other.
    However, this attribute belongs only to Allaah who alone is without beginning or
    end.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Care-i Allah ca nu mai retin, turcaletu' ala mic pe care l-or dat afara de la saormerie ca era mocait si de-atunci traieste in canal si i-or spart aurolacii dintii sa nu bage dinti cind i-o baga-n gura ?

  23. Deah, dupaia a scris o carte ca ce naspa e homo, curan, ca la saormerie ii zicea cumran, ceva bizines ovreu, s-a suparat si pe aia desigur.
    ________________________________

    Deci ce de cretini pe internet :

    "It is amazing that the Prophet (PBUH) mentioned the number of the body joints so precisely, at a time when nobody had any idea about human anatomy. Even now in the 21st century, many people still do not know the number of joints in their bodies, including"

    'A'ishah (A.S.) narrated that the Prophet (PBUH) said: "Everyone has been created with three hundred and sixty Joints. Whoever mentions Allah's greatness (says Allahu Akbar)

    sursa

    Da ma, in anii 600, nu stia nimeni ce contine corpul uman. Egiptenii nu faceau mumii si nici indienii chirurgie. Sunt niste minciuni ale jidanilor de la BBC.
    In realitate la vremea aia iti dadeau potiuni si doamne ajuta, daca nu era doctoru' preaslavitu' minunatu' pullah prin muiamas, murea lumea.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    Problema ar fi alta : daca eu dau o lege ca de miine vorbiti despre mine numa' ca "Mircea, supta-i fie pula in veac" si voi va apucati sa scrieti Mircea SFPV ca sunteti putori si nu puteti da un copy-paste pai nu va fut io fo' doua cu sabia de foc peste oachi prin reprezentantii mei ? Cacanarilor.

    Si cu parantezele alea ce-i ? Ce, e in paranteza ? Baaaaa...

  25. Varianta in arabo-engleza de INRI, Odihneasca-Se-N Pace sau Peace Be Upon Him.

    Ironia arabilor astora e ca ei nu ar fi pagani pentru ca nu au instrumente(icoane, morminte etc) si nici intermediari(popi) pentru Dumnezeu iar Mohamed a fost dar un profet si el insusi a spus sa nu fie idolatrizat; dar atunci cand aud Muiamalah sa-i traiasca pula si dam amenintari cu bombe.

    Allahu Akbar e traiasca dumnezeu, fostul imn al Libiei si Aisha e aia de a spart-o la 9 ani si cica nu-i pedofilie, forta, copila fara decizii, etc, ca asa a vrut bunul alah.

  26. Freudule, da INRI nu-seamnă Isus Nazarineanul Regele Iudeilor?

    You're all over the place, ca de obicei. Angajează-ţi o secretară să-ţi mai aranjeze gândurile.

  27. Ma rog, RIP, Requiescat In Pace.

    E si normal ca la nivelul meu sa comit greseli :> Varsta, experienta, cultura vasta, ietc.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    @cosminmaricari Vezi ca te troleaza, si ce-i mai grav, ii iese.

  29. Asociatia pentru pizde ofensate si ofilite`s avatar
    29
    Asociatia pentru pizde ofensate si ofiliteinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Friday, 30 December 2011

    http://www.reuters.com/article/2011/10/05/us-nobel-chemistry-idUSTRE7941EP20111005

  30. http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9102355/Large-Hadron-Collider-at-CERN-Einstein-was-right-all-along.html

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    May have bla bla.

  32. Pfai, deci mi-a zvâcnit tâmpla când am citit titlul ăla. Ce-i aia că Einstein „a avut dreptate”? De când e fizica aceeași chestie cu Jeopardy? Și mai ales, de când e The Telegraph o publicație credibilă din punct de vedere științific?

    More to the point, oamenii ăia se chinuie să formuleze o teorie acolo, nu să vadă cine a avut dreptate. Relativitatea o să rămână mereu un model valid pentru un set de aplicații, cum și mecanica newtoniană e valid pentru unele și tot așa.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    Tinarul nu face dixtinctii.

  34. Într-o altă ordine de idei, aflu că niște băieți s-au apucat să arate (nu îmi dau seama în ce măsură au și reușit pentru că nu pare a fi disponibil încă articolul) că extragerea ecuațiilor din datele experimentale e o problemă NP-dură. Asta nu ne zice mare lucru având în vedere că nu știm dacă e și NP-completă, dar tot mi se pare un rezultat interesant.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    Ma, io nu-mi dau seama de ce-i asta o descoperire pentru ca acum zece ani pe coridoarele facultatii de fizica din Cluj observatia respectiva era o banalitate, cam ca aia ca brunetele o sug mai adinc.

  36. @spyked
    Sa nu uitam ca nici rezultalele CERN n-au fost publicate inca intr-o revista serioasa ci tot scurse prin chestii gen Telegraf au aparut.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    Pai cum adica mo hatere, arxiv nu e buna acuma ? Doar ai linku' in articol.

  38. @MP: Nu neg, dar în cazul ăsta ar fi bine de știut pe unde s-a aflat formalizată ideea dinainte (eu recunosc că n-am fost foarte interesat de subiect, de-aia mi s-a părut ceva ieșit din comun acum). Măcar să aflăm dacă articolul din link aduce ceva nou sau doar încearcă să reinventeze roata.

    @Dr.A: O fi fost și aia o strategie de a mai stoarce niște fonduri pentru cercetare, dar e la fel de posibil ca vestea să se fi răspândit din gură în gură până la un jurnalist avid de titluri senzaționale.

    Chestia-i că din punct de vedere teoretic ar fi fost probabil la fel de ok și dacă reușeau să confirme fenomenul. De altfel există materiale în care unda electromagnetică poate fi încetinită în așa fel încât alte chestii ajung să se propage mai repede decât lumina (în materialele respective). Deci se putea ajunge la o afirmație similară pentru mediul lor de testare, care oricum e foarte particular și a fost destinat obținerii datelor statistice legate de modelul cu bosonului Higgs, care-i legat de big bang & co. Deci aflau probabil că la începutul universului legile fizicii erau diferite față de acum sau ceva de genul, dar deja astea-s pure speculații.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    Apai probabil functiona mai mult la nivelul de "e prea naspa asa ca sa poata fi altfel, mai putin naspa", fara demonstratie proprie.

  40. In my line of work 98% of any preliminary data fails to be later confirmed even in conventional experiments. With 100+ participants in that particularly challenging experiment, one can offer an educated prediction based on the odds.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 February 2012

    Apai bine, aia-i alta chestie. De ce esti atit de inginer ? Noi aici suntem fizicieni teoreticieni, visam, bine ?

  42. In February 2012, the OPERA collaboration confirmed a ScienceInsider report on two possible sources of errors that could significantly affect the reported result.[5] One was a crystal oscillator timestamping events.[6] The other was a fiber connection, which, if loose, would have washed out the faster-than-light effect. Another experimental run is planned after the CERN beam is switched on again in March 2012.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light_neutrino_anomaly

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 March 2012

    A da ? Mnoa.

  44. Ce praf astia, nu puteau si ei sa se gandeasca la tot de la inceput? Trebuia sa-si fi luat un consultant pe cateva sute de euro pe ora.

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 March 2012

    Sugi prafu' hatere :D

  1. Voua nu vi-i un pic mila de fizica - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    *POC* ...

  2. [...] de exemplu in cazul concret, am vazut stirea pe 1, am rubrica de Breaking News, am acoperitii tema neutronilor suprarapizi, ar fi trebuit sa scriu, atunci, urgent, breaking. Da' n-am avut chef. Si neavind chef, n-am [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.