Sunt patron si am masina lalala

Tuesday, 13 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Patron sunt, masina n-am. Iote ca se poate. Daca tot m-am apucat de aruncat lumina pe problemele aparent foarte obscure ale automobilismuluii, hai sa facem, de curiozitate, o comparatie.

A. Masina in proprietate

 • Leasing, de la 100€ la 500€ lunarii, asta vine de la 5`000 la 25`000 lei pe an, functie de ce Lastun / BMW vi se potriveste.
 • Benzina, cam 7 litri (35 de leiiii) la 100 de km. Considerind un cinci mii de kilometri pe an (ca deplasarile mai lungi le faceti oricum cu avionul, nu conduce nici dracu' pina la Londra ori Viena, sa umble pe urma de nebun sa caute parcare) ar cam iesi un 2`000 de lei si-aici.
 • Reparatiile cit si consumabile pentru masina, adica chestiile alea precum filtre (si cum in Romania nu exista praf deloc, nici nu-i practic nevoie de ele, se poate merge si fara), ulei (Floriol, ce sa mai), cite-o spalare inainte de ploaie si alte marafeturi tot ies 1`000 - 3`000 de lei intr-un an, vorbind statistic. Nu discutam aici de hirburi luate la second de pe care tot la doua saptamini mai pica cite ceva si astfel ajung sa inghita cite 10`000 pe an in reparatii, ca inseamna ca v-ati incadrat gresit la clasa de leasing, 100€ inseamna Logan nou nu BMW din 1975.
 • Asigurari obligatorii, taxe de drum, impozite si alte taxe tot undeva intre 1`000 si 2`000 de lei, functie de caracteristicile masinii, istoria soferului si diverse alte povesti.
 • Costul de oportunitate al timpului pierdut conducind - e, pai ce-ati crezut, ca-i asa simplu ? Munca se plateste. Doua ore petrecute conducind in fiecare zi inseamna sapte sute de ore pe an, care la salariul mediu de 12 lei / ora (1800 lei pe luna, cu luna de munca de 160 de ore) vin inca 1`000 de lei
 • Costuri cu parcarea, fie sub forma timpului pierdut cautind o parcare fara plata, a stergatoarelor indoite si zgirieturilor incasate in timpul beneficierii de serviciile unei parcari fara plata, fie sub forma costului parcarii : 2 lei ora (ieftin!) x 2 ore pe zi (putin!) x 350 zile pe an = 3`000 de lei

Si-acum hai sa facem totalul : (5 pina la 25) + 2 + (1 pina la 3) + (1 pina la 2) + 1 + 3 = de la 13 mii de lei anual pentru un Logan cu absolut minimul minimului pina la 35 de mii de lei anual pentru ceva masina mai de soi (da' nu vorbim de Maybach si Bentley, vorbim de o masina banala in fata oricarei discoteci si la orice nunta de provincie).

B. Taxi

Pot sa va spun direct totalul, pentru ca tocmai ce m-am uitat in contabilitate : am cheltuit 11`729 de lei in 2010 cu transporturi - taxi, ceea ce revine la 6`108 kilometri si ceva fractii.

Lista avantajelor :

 • Zero riscuri pentru mine. Chestia asta trebuie corect inteleasa, asa ca sa insistam. Daca loveste cineva masina, eu dau cel mult o declaratie la fata locului. Nu ma duc la politie, nu am in circa nici un fel de alergatura. Daca opreste politia masina eu ridic cel mult din umeri, si daca dureaza iau alta. Daca moare motorul mi se rupe. Daca se rupe puntea de directie mi se filfiie. Daca se filfiie planetara ma doare-n paispce. Stiti chestiile alea cu "s-a suit beat in masina si-a accidentat o femeie gravida cu gemeni, care-a nascut spontan pe trecerea de pietoni" ? Ei, m-am suit beat in masina ori de cite ori am avut chef, iote ca n-ati citit despre mine asa ceva. Stiti fazele alea cu "sa ne aruncam in masina sa luam bani de la fraieri ca ne-au "accidentat" ? Bre, mi se filfiie mie de ele.
 • Sofer competent la dispozitie. Da, stiu, romanul se pricepe la tot, de-aia is podelele in bai puse-n valuri si asa mai departe, nu mai insist. Ca sa fie clar : nici unul dintre cititori nu e mai competent la volan decit taximetristul mediu. Pentru ca nu e. Indiferent ce crede el, nu e. Ca bonus, soferul meu cunoaste toate strazile din toate orasele in care ma duc. Chiar daca eu nu stiu citi litere chirilice, el stie orasul la perfectie. A, da, voi aveti GPS. Bravo, sunt convins ca ajuta.
 • Masina imateriala. O las unde nu-mi mai trebuie si o iau de unde am nevoie de ea. Cre' ca nu-i tocmai evident avantajul asta pentru oamenii obisnuiti sa-si conduca propriul hirb, dat fiind ca-s asa de invatati cu dezavantajele cit nici nu le mai remarca, da' totusi : nu eu ma duc sa iau masina de unde-am lasat-o, ci ea vine unde doresc eu, si ca bonus nu imi pasa unde-o las, dat fiind ca stiu ca nu ma voi intoarce dupa ea niciodata.

Astea ar fi asa, in mare, o introducere in avantajele folosirii taxiurilor, ca pentru incepatori. Mai sunt, le veti descoperi cu timpul.

Si-n rest, patronul care "are masina" n-are creier. E chiar atit de simplu.

———
 1. Doua fete, argumentul economic ; Fizica pentru soferi ; Automobilisti mai prosti decit prevede legea etc []
 2. Cu care ocazie am aflat ca site-urile romanesti de auto sunt ingrozitor de prost facute, mi-a luat cinci minute ca sa nu reusesc sa gasesc raspuns la intrebarea simpla "cam cit platesc fraierii leasing pe masinile «lor» ?" - probabil c-ar merge ceva facut serios aici, fara "document.forms[0].durata_ani is undefined [http://www.123auto.ro/resources/scripts/rate/calc_rate_sh.js - line 103]", fara pop-upuri, fara pagini de spam introduse-n google sa fie si fara tot restul de mizerii. []
 3. Cu ocazia asta am aflat si eu cit costa benzina mmmkay - sunteti cam fraieri, americanii platesc doi dolari, adica nici sase lei galonul, care-i ceva mai mult decit un litru. Sau decit doi. Si ei au si salarii cam un ordin de marime peste. []
Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

90 Responses

 1. Mai da bine zici aici. Liga taximetristilor care asculta farsele trilema la semafor iti ureaza viata lunga si spor la farse.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Sa fie primit!

 3. 2 ore de condus pe zi inseamna cam 60 km. Pe an aia insemna cam 22Mm si nu 5Mm.

  Daca faci 5000 km in 700 ore aia e cam 7km/h. La viteza aia merita sa mergi cu bicicleta.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Trafic urban, in Romania pitoreasca, nu cred ca-s neaparat asa de departe de realitate.

  Problemele cu bicicleta sunt ca poate sa ploua, poti avea chestii de dus (eu de exemplu cumpar cam 1/4 tona de diverse din supermarket la 6 saptamini o data) si nu ruleaza bine fara piste, care piste nu exista. Plus ca pe baieti ii cam castreaza, si eu intimplator sunt baiat.

 5. Deci tu nu știi ce mașină să-ți iei. Ia uite aici super mașină, nu Logan-urile și BMW-urile tale. Unde mai pui că nici nu trebuie să dai bani pe benzină, taxe de poluare, asigurare și alte rahaturi.
  Pentru ieșirile la iarbă verde poți să-ți iei un SUV. Îi pui și o remorcă și gata.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Eu ma gindeam la un model mai adaptat nevoilor mele.

 7. Apoi nu zic ca trebuie sa pedalezi tu:
  http://www.virtualdresden.com/images/bike_taxi_2_w.jpg
  pentru asta ai din cate imi amintesc niste sclave. E bine sa ai in portofoliu si morcovi pe langa bici.
  in principiu ar trebui sa fie fericite ca le oferi sansa sa se mentina in forma si o ocazie de a te conduce.

  In rest marfa se livreaza in general si la domiciliu.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Nu ca n-ar conta argumentele ce le aduci, da' parca la suma adunate nu dau destul. Ma rog, socotelile fiecaruia.

  Sigur ca marfa se livreaza la domiciliu in lumea civilizata. In Romania este un cetatean care a pus pentru prima oara problema sa-i livreze supermarketu' doua folii de apa minerala la el acasa, chestie care aparent fu o premiera.

  Nu mai mentionam cine ca iara se irita haterii.

 9. Iarăși le superi pe alea de la PETA. Vezi să nu se răzbune.
  Îl văzut filmul? Nu-i faci și tu o recenzie?

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  N-am vazut.

 11. Da' chiar, recenzie de film porno inca n-a fost pe-aici?

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Pai daca nu prea ma uit...

 13. Fii antenă, dacă nici camionul de tractare Tim cu fricțiune nu te mulțumește, nu știu ce altceva te-ar mai putea mulțumi.

  Contine:
  - camion tractare Tim cu motor cu frictiune;
  - o manina mica Ray;
  - sistem de prindere am masinilor transportate;
  - o figurina mecanic Meena;
  - o figurina sofer Ben;
  - gard detasabil;
  - balot de fan;
  - remorca detasabila.
  Caracteristici:
  - sunete realiste de motor;
  - tavanul si usa din spate de deschid;
  - buton pentru lansarea masinii;
  - remorca detasabila;
  - carlig pentru remorca.

  @dAImon: eventual unul cu Mircea în rolul principal.

 14. nu eu ma duc sa iau masina de unde-am lasat-o, ci ea vine unde doresc eu

  Sambata am patit chestia: sun la Fan Taxi pe la 18:14 si cer masina. Mi se anunta indicativ Cutare in X minute, n-am inteles exact cate, dupa pronuntie sub 10 oricum. Si stau, astept, admir cum trec toate celelate firme pe strada mea, da' comanda nu mai vine. Tot admirand la astia uit indicativul anuntat - altfel sunam la ei sa intreb. In final am chemat un Tudor care a si aparut prompt in 3 minute.

  Taxi ie un surogat de masina personala cu sofer. Uneori bun, uneori n-au masini sau n-au chef sau e trafic sau alte 10000 de probleme. Masina personala stii clar unde ai lasat-o, macar.

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  @Cristian Pare rau sa-ti dezamagesc muschiul fantezist, da' n-am jucat.

  Camionul tim ma nemultumeste profund. Arata ca un Duplo mai dobitoc facut de chinezi.

  @dAImon In rarele cazuri cind intr-adevar n-apare masina (1-2-3% sa zicem) sun fata si-o intreb dupa adresa, domnita, masina de pe strada X unde-i ? Fara exceptii stie despre ce discutam, nu tre' sa-i dau eu indicativul. Indicativele-s in schimb utile daca umbli cu toante care-si lasa diverse prin masini, ca sa evitam penibilitatea cu "a dus cineva doua proaste si-un ciolovec de pe X pe Y pe la ora Z ?". Ceri direct indicativu' si gata.

  Mie nu mi s-a intimplat inca sa "n-au chef", "n-au masini" etc. Daca e trafic logic vorbind e trafic pentru toata lumea, deci masina personala nu te-ajuta neaparat. Masina personala stii clar unde-ai lasat-o numai si numai daca nu ti-o fura nimeni, de exemplu.

 16. Mda, unde mai adaugi ca pretul combustibilului probabil o sa creasca in continuare...

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  De fapt, modelul in care un tip conduce si restu' ii inchiriaza masina+serviciile e mult mai sanatos decit modelu' in care fiecare vine cu masina proprie, face aglomeratie pe drum si n-are unde-o parca. Ideea de carpooling, mare descoperire ecologico-urbana a vesticilor e in fapt un soi de taxi mai primitiv asa, facem pe taximetristu' prin rotatie si pe gratis, ca noi suntem comunisti primitivi.

  Eu chiar as dori sa vad impozitele pe orice vehicul incepind de la 10,000 de euro pe an, benzina incepind de la 10 euro litrul, si gata povestea cu poluarea + aglomeratia urbana. Lemingii la autobuz/tramvai, restu' lumii la taxi si adio arme, ambuteiaje, "accidente" de circulatie.

 18. @Mircea Popescu: ești hater. Cum cari tu plasma, cu autobuzul?

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Faci o exceptie si iei un taxi.

 20. mnoa, nu va faceti griji pentru petrol, romania e tara francofona. franta suge acum ceva 1/3 din petrolul libiei si tocmai s-a descoperit petrol in guyana, complet neasteptat. e posibil sa le consumam scurgerile cat de curand. si germania se apuca de inchis centrale si tras tevi din rusia, lol.

  cred ca-i ceva miscare strategica sa se mute banca central europeana in franta.

 21. @Cristian O livrezi acasa respectiv cu o duba/camion cand te muti.

 22. Drept ii ca ar fi trebuit sa sun sa intreb, da' ma grabeam la meciu' de baschet si-am zis ca oricum dupa un rateu nu insist sa le dau bani. Chestie similara cu o tanti de la pizzeria Amedeea care nu s-o uitat timp de 2 ore la sistemul online de comenzi si cand am sunat pe telefon sa clarific m-o intrebat daca totusi n-o mai vreau livrata, evident dupa inca 70 de minute.

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 13 September 2011

  Apai parte din problema poate fi si de abordare. Tre' inteles ca taxiu' nu-i magie, e un serviciu, populat de niste oameni, si managerizat de tine. Ai la dispozitie o secretara (dispecerita) care incearca sa te ajute si-n rest niste soferi cu masini. Management timeshare, cum ar veni. Privit astfel rezultatele vor fi probabil mai bune decit privit drept un fel de sticla fermecata la care freci sau ceva.

  Io n-am prea priceput rationamentu; de-a comanda pizza la domiciliu, in principal pentru ca daca mi-i foame in 70 de minute fac cu mina mea un miel la cuptor, si daca chem sub drapel toata echipa probabil ca gatim intreg cartierul, pe varza. Ce fel de fastfood e ala in peste o ora ? Fast food inseamna "mai repede decit contactul sexual mediu".

 24. O fost nevoie sa ma duc cu familia la gara ca sa prindem trenul spre aeroport si dupa ce transportul public a intrat in greva de protest in seara de dinainte pentru 24h cele 100 taxiuri (pt un oras echivelent cu clujul) au devenit brusc inaccesibile (nici macar nu puteai sa te programezi) si am fost nevoit sa ma duc cu masina proprie pana la gara (unde am si abandonat-o 3 saptamani).

  Deci chastia cu taxiurile e valabila in timisoara cluj si mumbai dar nu o recomand in WE.

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 September 2011

  Trecind peste faptul ca Franta e o gluma proasta de tara despre care nu pricepe absolut nimeni ce cauta de fapt in Europa, ea fiind evident vecina la nord cu Egiptul si la est cu Congo, ultima greva a transportului in comun din Timisoara a fost cred prin 1920.

  Da' trecind si peste asta, sistemul cu taxiuri functioneaza pe verfiicate in Cluj, Timisoara, Boston, New York, San Antonio, San Jose si asa mai departe. De fapt un criteriu esential pentru ca o aglomerare de colibe si alte adaposturi sa se numeasca oras, in ochii mei, este excelenta calitate a serviciilor de taximetrie. Daca nu-s, nu stau.

  Viata e frumos in libertate.

 26. Daca imi amintesc bine Timisoara e singurul oras din ROU unde 5 taximetre libere de sarcina au refuzat intr-o singura noapte sa-mi presteze serviciul de transport. CCA 1997.

  PS. ping dtng

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 September 2011

  Noa deci asta-i una nemaiauzita. Cit de beat erai sau pe cine omorisesi cu scobitoarea sau ce fras ?! Context!

  Ce, o cazut dtng ? Io-l vad.

 28. Era intr-o vreme la moda sa nu iei lumea daca distanta e prea mica.

 29. Mircea Popescu`s avatar
  29
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 September 2011

  Bine, daca am chef sa ma duca de-aici pina acolo ii spun direct ca-i dau cinci lei si fis.

  Nici eu nu vad de ce sa incurc omul, daca distanta mica nu-ti merita un euro si-un sfert fa-o pe jos.

 30. cred ca asteptau curse de belgrad. Nu-mi amintesc detalii. Sigur ca am putut face drumul pe jos da faptul ca pot sa-mi deschid singur o bere nu o impiedicat veci vreo terasa sa-mi presteze servicul.

 31. ti-am dat ping la articol cu dtng

 32. Mircea Popescu`s avatar
  32
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 September 2011

  Mei, nush ce sa-ti zic. Io inca n-am patit alt incident in fo 4 ani de folosinta intensiva decit un pui de meltenel care nu intelegea de ce tre' sa intre cu masina chiar pin' la poarta. Asa ca i-am sunat sefu' de tura, si i-am explicat omului care-i problema, si ca mnoa, ie cazul sa-l invete pe pustan ca el acolo e servitor ca orientare generala-n spatiu. Mi se pare ca oricum n-o facut ala prea multi purici, da' adevaru-i ca nici nu i se prea potrivea meseria.

  Si-n rest cam atit.

  S-a primit.

 33. Apoi in 14 ani se mai schimba lyucrurile. chiar si in romania :)

 34. Mircea Popescu`s avatar
  34
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 September 2011

  Chiar as fi vrut sa vaz taximetristu' care-mi facea figuri in Clujul anilor 1997. Asa, de curios.

 35. Si eu o ard in taxiuri, dar nu pentru ca-i mai economic (nu prea e, cu tot calculul aferent...mai ales daca-ti permiti o masina cu consum mic, cu banii jos), ci pentru ca sunt extrem de lenes (da, am carnet) :P

 36. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  36
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Krossfire, la 5-6k de km/an, dpdv economic ii cam tot aia taxiul cu masina. Intradevar, sunt masini economice care au consum mixt de 4,5 - 5 L/100km, dar ca sa simti ca faci economie, ar trebui sa faci macar 100k km. Cu taxiul, 100k de km ar inseamna cam 150 de mii lei, adica, cam 35 de mii de euro. Daca faci 100k de km in 15 ani, nu prea ii rentabil sa-ti cumperi masina (sau masina noua).
  Io am facut cu masina de pe firma 250k de km in 6 ani, fara reparatii, fara costuri suplimentare. Rovinieta ii 28 de euro pe an, schimburile de ulei si filtre se fac la 15k de km si costa 150 de euro, RCA 100 de euro/an, cam 60 de spalari/an, mai vin si de acolo 300 de euro, consumul il am de 4,5% mixt, dar sa zicem ca-i 5, trei schimburi de distributie (originala merge 90k km, apoi se schimba din 60 in 60), 3x500euro, impozitul parca-i 90-10 de lei pe an, nici nu conteaza. Ar iesi in sase ani: rovinieta 6x 28, hai sa spunem rotund 200 euro, rca 100x6=600; spalat 300x6 =1800; carburant 5x2.500 sute km = 12.500l ~12.500 euro; schimburi ulei+filtre 16x150e = 2400euro; masina 12.500 euro; total 30k euro, hai sa mai punem 5 mii de euro pentru reparatii, ca unii mai baga si-n asa ceva, ar fi 35k.
  250k de km cu taxiul ar insemna 1,5lei/kmx250.000= 375 mii lei~ 87k euro.

 37. Conform ultimelor studii aparute prin media de aici 45% dintre francezi nu folosesc de fel transportul in comun (si in franta nu prea exista taxiuri) desi e de 20 de ori mai ieftin si mai rapid (atunci cand dircula) decat masina proprie.

 38. Celalat: Adevarul e ca taxiul e destul de ieftin in Ro, comparativ cu tarile vestice (in Hamburg era vreo 2eur/km si 1 eur dupa primii 10 km, in functie de firma). E ceva comparativ cu 1.39 pe km, no matter what.

 39. Mircea Popescu`s avatar
  39
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  @krossfire E, pai tu esti creativ de-ala.

  Dar da, e incredibil de ieftin, daca privesti dupa pret : mai putin de jumatate din costul litrului de benzina pe kilometru. Daca privesti dinspre salarii insa (ppp), e mai ieftin in New York.

  @Celalalt Hipsterilor A, asa, iote o foarte utila documentare a tezei. Cu multumiri.

  An neglijat bineinteles problema costurilor cu soferul/costurilor de oportunitate cu condusul. Zic ca nu-i totuna, masina nu se conduce singura. Deci, la 250Mm, considerind o viteza medie si de 25km/h, ceea ce eu chiar am dubii ca are loc in urban vre-odata, tot iti ies 1000 de ore. Cit fac o mie de ore din timpul tau, admitind ca nu luam in considerare nimic din celelalte probleme (gen gasit spatiu de parcare, regasit masina in parcare etc).

  @Dr.A Se ofera si explicatii ? Sau numa' ghiceli ?

 40. Oamenii fac sondaje. Nu se ofera nici explicatii nici ghiceli.

 41. Mircea Popescu`s avatar
  41
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Vezi, de-aia-i neinteresant in strainatate.

 42. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  42
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Mircea Popescu, daca as conduce mai mult pri ceva oras gen Bucuresti, Cluj, aglomeratie si alte cele, poate ca m-ar apropia de aia 25km/ora. Io bat mult autostrada, mai mult de jumatate km mi-s pe autostrada, la un drum de Bucuresti ies 120km/ora media, in rest, n-am scos niciodata viteze medii sub 70 km/ora, de regula sunt pe la 85. Daca socotesc cu 80km/ora, ies cam 3 mii de ore (vezi ca la 25km/ora faceam 250k in 10k de ore, la media aia chiar ca aveam o problema). Trei mii de ore de munca inseamna 1 an si jumatate de munca la program de opt ore. La 250k de km as fi platit mai mult taxiurilor cu minim (in afara orasului se plateste cursa dus intors) 50k de euro. Puteam sa platesc un sofer si tot as fi facut economie.
  Treaba asta cu timpul pierdut ii relativa, daca imi luam sofer, in alea 3k de ore tot eram blocat in masina, atat ca as fi putut sa citesc sau mai stiu io ce, da-n rest, chiar sofer fiind, tot ascultam muzica, tot bagam cafele/tigari, tot ma gandeam la naiba-n praznic. Mai ii si partea de confort, la noi, majoritatea taxiurilor sunt loganuri cu soferi mai mult sau mai putin curatei, mai mult sau mai putin priceputi, galagiosi etc. Mie imi place sa conduc, daca prind un drum de mute care sa nu fie aglomerat, imi pun ceva muzica si-s deja multumit. Cand n-aveam masina, ii plateam pe altii sa ma lase sa le conduc masina.

 43. Mircea Popescu`s avatar
  43
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Bun, da' vezi, ce spui tu contrazice din capul locului discutia din articol, care compara condusul in mediul urban. Nimeni nu spune ca taxiurile sunt o alternativa pentur mers pina l Viena.

  De curiozitate am luat la cercetat doua masini aflate-n contabilitatea unor prieteni, si sa credeti sau nu ambele au, dupa ceas, viteze medii sub 7Km/h pe plaje de 2-300,000 de km total. Deci, 25 km/h e o exagerare extrema.

  Chestia cu relativa e asa : depinde foarte mult iarasi de regimul de lucru. Sigur ca daca stai doua ore cap la cap e altceva decit daca stai intre cinci si cincisprezece, hai maximum douazeci de minute o data. Pe de cealalta parte, condusul este o activitate. Sezutul nu este o activitate, nimeni nu te obliga sa pierzi timpul in timp ce sezi, si atita timp cit ai miinile libere si nu tre' sa te uiti la drum ai tot soiul de variante.

  Cred ca diferenta-i cu totul cuprinsa in ultima ta fraza. Pentru ca in timp ce faceam determinarile de ziceam chiar la inceputul astui comentariu, mai sporovaiam cu amicii ceia, si unul din subiecte au fost pustanii care-s perfect dispusi sa dea optzeci de lei la zi chirie pe masina numa-n virtutea faptului ca ei nu au masina si deci daca nu dau nu au ce conduce, ori ei vor sa conduca.

 44. ma, o masina nici nu-i chiar asa scumpa. iei una la mana a 2a sau o utilitara deasta de mediu urban, e vreo 3000-5000 euro cu banii jos.

  daca nu vrei benzina, si nu vad ce mare consum faci 5-10 km de acasa pana la supermarket si inapoi, o treci pe gaz.

  costurile alea de intretinere teoretic nu exista, ca mecanicii adevarati aia lasa masina reparata*, nu ca aici ca merge cateva ore si revii la service**. nu prea ai ce mari avarii sa faci tu pe drumuri asfaltate bine ***si etc, pus ulei la timp, verificat bujii, radiator, etc.

  * ** *** deah, asta nu-i romania, ce coincidenta.

 45. Mircea Popescu`s avatar
  45
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Deci tu esti mai inspre capatul de 13,000 lei din socoteala mea originala. Bun. Si ?

 46. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  46
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Mircea, pai condusul in mediu urban inseamna aia cca 5k km/an "la 5-6k de km/an, dpdv economic ii cam tot aia taxiul cu masina", si ziceam ca trebuie sa faci macar 100k de km ca sa simti ca faci economie. La 7k cat faci tu pe an, mi se pare foartre ok sa circuli cu taxiul. Io fac minim 40km/zi doar pana la munca si inapoi din start, daca mi-as face abonament sa meg cu atuobzul, iesc cam tot la banii aia, diferenta fiind data de discomfortul din autobuz si de timpul piedut suplimentar cu autobuzul, ajung cu autobuzul in cca 30 de minute dus, 30 intors + minim 10 asteptat in statie, cu masina firmei fac cam 15 minute dus, 15 intors + comfort.
  Cam asta-i cu masina, placere + conforta, si apoi criteriul economic.

 47. Leasing, de la 100€ la 500€ lunarii, asta vine de la 5`000 la 25`000 lei pe an, functie de ce Lastun / BMW vi se potriveste.

  pai lol, eu vorbeam sa iei una cu banii jos la 25.000 lei, nu in rate.

  si leasing parca e de 4 luni, cum anual.

  americanii platesc doi dolari, adica nici sase lei galonul, care-i ceva mai mult decit un litru.

  la noi dicteaza rusia ce si cum pret. rubla cam suge pula asa ca valoare, deci daia...

  Asigurari obligatorii, taxe de drum, impozite si alte taxe

  cretinitatile astea trebuiesc scoase, parca statul se angaja sa intretina drumuri si etc din banii existenti de impozite; banuiesc ca ei cer bani sa-si acopere factura de constructie de drumuri care defapt e neplatita si pe imprumut, care defapt e datorie externa, criza si etc, lol.

 48. Mircea Popescu`s avatar
  48
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  @CH Mda.

  Acu' pe de cealalta parte, nu mi-e clar cam citi romani locuiesc la 20 de km de locul de munca, la care pot ajunge totusi pe autostrada cu 70km/h medie, dat fiind ca singurul loc care s-ar potrivi dupa distante ar fi Bucurestiul, si acolo daca incerci sa treci din afara inauntru in jurul orei sapte si, cind incep muncile-n general scoti eventual 70 de milimetri pe ora viteza medie.

  Da-n fine, admitind situatia teoretica in care intr-adevar, masina nu are nici un fel de costuri suplimentare, ca-n Germania, si petreci majoritatea timpului pe autostrada, ca-n Germania, si nu exista aglomeratie-n trafic, si spatiile de parcare nu-s o problema, si esti dispus sa platesti lumea numa' ca sa te lase sa conduci si tot restul de prezumptii, putem fi de acord, masina = placere + confort, si apoi criteriul economic.

  In lumea reala insa, situatia sta oarecum invers : masina = nervi si cheltuieli aiurea, pentru rezultate per total mai proaste cam cu 50%.

  @Freud Tu nu intelegi niste probleme fundamentale-n economie, anume mai evidente doua : ca orice cheltuiala de capital revine la o amortizare si ca orice cheltuiala se poate transforma-n anuitatea echivalenta.

  Pretul carburantului la pompa e mai degraba o problema de taxe si impozite. Costul rafinarii e citeva procente, costul titeiului e citeva procente, acciza e trei sferturi.

 49. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  49
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Freud, loganul nou parca ii pe la 6000 de euro, majoritatea taxiurilor sunt loganuri, da ai garantie 4-5 ani sau 60-100k de km (in functie de promotie). Tocmai ce am uitat ca mai intra si cauciucurile 4buc la 60k km = 200e; placute de frana fata+spate/60k km = 100e. Cam astea-s in mod normal cheltuieleile care intra-n costuri.

 50. Mircea Popescu`s avatar
  50
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Cauciucuri ai de fapt 8 bucati, vara-iarna.

 51. Mircea Popescu`s avatar
  51
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Faza super haioasa : comentariul lui Freud #47 e atit de aproape in timp de al meu (#48) incit aici apare in lista inaintea lui, dar in dash imi apare al meu inainte. Cred ca-i primul exemplu de simultaneitate absoluta din blogosfera.

 52. @ch : loganul e un jeg dubios overpriced. da' plm, cica are ceva vanzari in franta si germania la mosnegi, ca e ieftina si au sosele bune. aici o faci una cu pamantul la drumuri neasfaltate cred.

  majoritatea taxiurilor sunt loganuri

  si asta e grav. precum la politie, salvari si pompieri. bine, macar la taxi e avantajos ca viteza mica, mai multi bani pe calatorie. da' cu focu', sanatatea si siguranta cam invers.

  @mp : lol am vazut si eu asta in sidebar si ai si editat comentariul

 53. DECI CLAR, DUMNEZEU EXISTA SI ISI DA INTERESUL CA LUMEA SA-L CUNOASCA IN PATRIA ORTODOX-ROMANA, IN GRADINA CARPATICA, GRADINA EDEN !!!!!!111111!!

  MIRCEA PULESCU E REINCARNAREA LUI ISUS, SARITI FETELE LA REPRODUCERE, XENU MUIALLAH DUMNEZEU VA IUBESTE !!!!111214124

  CONEXIUNE ASTRALA UPTIME 1488%

 54. Mircea Popescu`s avatar
  54
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Pai in general daca lumea baga comentarii-n timp ce eu scriu, decit sa le raspund intr-unul nou prefer sa mi-l editez dupa publicare, sa se pastreze coerenta discutiei.

 55. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  55
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Mircea Popescu, casa mi-i una, locul de munca ii alta, locul de unde iau marfa ii legat de autostrada si de Bucuresti.
  Pe drumurile judetene&nationale ai voie sa circuli cu 90km la ora in afara localitatilor + 10 km toleranta data de aparatele radar. Daca politia te prinde cu 100 km la ora pe drum national in afara localitatii, nu-ti face nimic, de la 101 ii discutabil. In localitati 50+10= 60.
  In Bucuresti circuli ca naiba 7-10 si 15-22, da n-are treaba, zic, daca as locui in Bucuresti mi-as lua motocicleta si as circula si cu metroul.
  La masina noua ai garantie, ce nu-ti schimba sunt bucse&pivoti uleiuri si filtre, care-s socotite, vezi ca am pus un 5k de euro pentru aia care nu-s norocosi si trebuie sa mai bage in reparatii, ca 10k de euro nu poti sa bagi in reparatii, ca-ti iei alta masina (care mai are garantie inca 60-100k km sau 4-5-7 ani).

 56. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  56
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  Mircea, cauciucuri am vrut sa spun 4 seturi, adica 4 buc/set x 50 de euro bucata = 200e setul.

 57. Mircea Popescu`s avatar
  57
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Bwei sa mor! Deci om. Io discutam de transport persoane in mediu urban. Tu vorbesti de fapt de transport marfa ? Pai nu crezi ca ar fi util sa precizezi din bun inceput ? Hm ?

  Io-s de acord ca ai garantie, dar garantia e de 60-100k si tu ai socotit 250k, si respectiv executia garantiei implica si ea niste costuri. Pentru ca vezi tu, daca eu azi stric masina si miine am nevoie de ea ce fac ? Ma dau cu covoru' fermecat oferit la schimb de service ?

  PS. A, ase ieftine-s cauciucele mai nou ?! Io stiu ca am ramas complet socat mai demult cind un amic o avut nevoie neaparat sa schimbe cauciucele pe tiru' lui unic si singur, si nu i-o ajuns banii, asa ca i-am dat imprumut. Mai tata, si erau ceva de genu' un miliard de lei vechi toate ?! Patruzeci de bucati sau cite plm, am ramas cu gura cascata.

 58. si as circula si cu metroul.

  deah, ala obosit facut prin 80 la vreo 100-250.000 calatori. acuma cifra e cam de 4 ori mai mare, nici n-ai loc sa respiri, mai e putin si ajunge japonia.

  in loc sa se gandeasca la masuri de largire, fac alte statii.

  eroilor e sparta, plm, trimite catre 3 linii, in curand 4. nu sunt sanatosi.

 59. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  59
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  Mircea, mai om, da la 5-6 mii de km pe an numa transport de-ala urban faci, adica pana-n 20 de km pe zi, ti-am zis ca acolo ii ok si taxiul, iesi cam tot pe acolo. Nu-i vorba neaparat de transport marfa, ci de numarul de km. Sunt oamenci care fac 10-15 mii km/luna fara sa transporte marfa. Aia ies deja pe plus daca-si iau masina, o amortizeaza in 3-4 ani (termenul de amortizare in contabilitate parca ii intre 4-6 ani, nu degeaba) si cat ii matine dupa aia sunt pe plus. Io, dupa 100k de km puteam sa-mi casez masina, ca ieseam pe plus. Daca m-o tinut 250k (si inca nu da semne de oboseala) sunt pe plus, cand pica iau alta. Majoritatea firmelor asa faceau, luau masini cu 100k km garantie, km pe care ii faceau in 2-4 ani, deduceau tva 19%, impozit pe profit 16%, impozit pe dividente 16%, dupa care vindeau la 500-1000 euro si luau altele noi, da asta ii alta discutie, ca daca ai de alergat mult cu masina, ii mai bine sa-ti iei masina noua, pe firma.
  Cauciucurile de tir or fi fiind scumpe, ca alea trebuie sa reziste la presiuni serioase, da pentru autoturisme si autoutilitare pana-n 3,5, pleaca de la 150 de lei bucata, cam 35 de euro.

 60. Mircea Popescu`s avatar
  60
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  @Freud Demersuri de largire, tu crezi ca asa merge ? Or incercat americanii de-alea, inca n-or ajuns la capat. Vezi Big Dig, te lamuresti. "The project will ultimately cost $22 billion, including interest and it will not be paid off until 2038."

  @CH Mbun.

 61. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  61
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  Freud, Ce-i drept,n-am mai fost de multisor cu metroiu, da era cam cea mai rapida varianta de circulat prin Bucuresti.
  La capitolul transporturi, stam foarte prost, prin 89 paraca eram penultimii din Ioropa, de ceva vreme imi pare ca ne-or luat si albanezii.
  Astazi am fost la Sanador, am lasat masina la intrare in Bucuresti, am luat metroiu pana la Victoriei, asta pe la ora 14, o fost destul de aglomerat ce-i drept.
  Nu cred ca-i vorba de gandit, cred ca mai degraba de vrut si de putut, daca bine tin minte, s-au facut sute de studii de fezabilitate si proiecte care au inghitit milioane bune de dolari, si cam atat.
  Oprescu autostrada rulanta suspendata zburatoare ftw!!

 62. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  62
  Celalalt Hipsterilor 
  Thursday, 15 September 2011

  @Mircea, daca bine tin minte, (parca) pe la inceputurile blogului aveai sofer angajat, ce-o patit biet?

 63. Mircea Popescu`s avatar
  63
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Aveam, pentru ca-mi perpetuam obiceiurile din Cluj, dinainte sa plec in lume. Da' intre timp am constatat ca-i mai ieftin si mai eficient sa ma lipsesc.

  Plus ca fetele au cam toate carnet.

 64. @mp : si totusi s-a facut. lasa ca putem chema cubanezi, chinezi, nord-coreeni, etc.

  ori e acuma, ori niciodata si ajungem sa-l demolam cu totul. in vreo 50 de ani cand s-o mari populatia enorm si s-or mai si incorpora localitati in apropiere de bucuresti la capitala pentru spatiu si etc, o sa fie dezastru.

  statiile noi sunt cel putin ceva mai largi, dar au futut alte parti precum prea putine aparate de cartele si spatiu la iesire, etc.

 65. lol si massachusetts e condusa de un negru. y u all so politically correct fail.

 66. Mircea Popescu`s avatar
  66
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 September 2011

  Umm, daca la ce ziceam eu te referi, nu, nu s-a facut. E in lucru. Trebuia sa se fi facut, de-acum zece ani sau ceva, da' inca e in lucru. Si se va termina. Cindva.

  Bucurestiul nu are nici un fel de viitor. E cam ca LA, asa, viitorul lui e sa se transforme-n Bakersfield.

  Nu vad ce vina are Patrick in discutie, el e guvernator din 2007. Mitt Romney e capul rautatilor acolo. A, si cu Cellucci, sa nu-l uitam pe Cellucci.

 67. Cum se spune în latină la mașină (automobil)?

 68. Vadim Tutor, Noua Dreapta, PUR si BOR`s avatar
  68
  Vadim Tutor, Noua Dreapta, PUR si BORinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Friday, 16 September 2011

  vehiculum.

 69. sau machina sau carrus. muie cookies.

 70. @Freud: mulțumesc! Iarăși ți-au căzut greu la stomac prăjiturelele lui Mircea?

 71. Mircea Popescu`s avatar
  71
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 September 2011

  @Cristian Tot soiu' de trolls wannabe intra cu nume cica smechere dupa care-si uita si se dau de gol.

 72. Dar Freud nu se dă de gol. Toată lumea știe că are personalități multiple. Omul nu-i normal la cap.

 73. ololo.

 74. Mircea Popescu`s avatar
  74
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 September 2011

  @Cristian Citam din niste paraziti ai societatii :

  Pune-ti lantul, arata-ti ceasul,
  Mareste pasul,
  [Ritmul e]
  Ritmul e fierbinte, incepe dansul.
  Toata lumea se distreaza când fac pe nebunul
  Piesa noastra de cacat va fi numarul unu.
  Animatoarele frig,
  [Vrei sa iesi in evidenta?]
  Dar nu vor sa ma vindece de abstinenta.
  Doamnele ma iubesc,
  Sunt baiatul fin
  Cu negru sub unghie si parfumul ieftin.
  Fanii ma privesc cu drag
  [Prin luneta]
  Din ziua-n care am fugit amenintat de chiureta.
  imi place sa ma vad pe TV in cadru,
  Multumesc lu' mama ca mi-a pus televizor prin cablu.
  Am 113 centimetri,
  Sunt inalt in ochii tai,
  Cu pantofii mei de lac las urme 53, ma vrei?

 75. Asta-i a treia lecție de romantism?

 76. Mircea Popescu`s avatar
  76
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 September 2011

  Cre' ca asta-i prima.

 77. Mi-am adus aminte ca avem o problema [sau, cel putin, de una tineam minte(+ o corectare de facut, 10-15k km/an, nu lunar)], tu spuneai de transport urban, io ii tot dadeam inainte cu nr. de km. In aproape noua ani de muncit la drumuri, am prins doua anchete de trafic, am facut enspe studii pe puncte negre (adica acolo unde se intampla sa se 'produca' mai multe accidente), am lucrat cu soferi si mecanici auto, da nu mi-am pus niciodata problema (si nici n-am auzit, execptand vreo doi omi care s-io luat cate o dacie si un trabant ca sa mearga cu ele pana la rau, la pecsuit, parca 500 de lei bucata - masina, nu undita) ca cineva si-ar cumpara autoturism doar pentru transport urban (nici nu prea vad care-i rostul in a-ti lua autoturism doar pentru a circula prin urbe). Io fac 4-5 cinci drumuri de Bistrita si minim unul de Cluj intr-un an, asta inseamna cam 5-6k km dintr-un foc (aproape de cat ai facut cu taxiul intr-un an), cu masina ajung cam in 6 ore, daca mai vor ai mei sa si oprim la ceva restauran ca sa mancam, ajung la 7~7,5 ore. Cu trenul fac 16 ore, adica mai mult de dublu.
  Ma gandesc ca cine isi cumpara masina nu o foloseste doar sa circue prin urbe cu ea, ca nu-i prea vad rostul, in cazul asta. Aia care-si iau masina (ma gandesc ca) se duc la buna sau la bunu cu masina, la mare si la munte, la Nehoiu, la moasa-sa pe gheata, de asta ma raportam la nr de km.
  De aia am si spus ca ar trebui sa circuli cu masina macar 100 de mii de km, pentru ca la km astia, platesti cam 35 de mii de euro daca circuli cu taxiul, iar cu o masina de pana-n 10k, se mai duc inca 10k pe carburanti si restul si se face oarecare economie. Daca faci 100k de km in 20 de ani, ma gandesc ca schimbi macar doua trei masini, si atunci se duce naibi economia.

 78. Mircea Popescu`s avatar
  78
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 28 September 2011

  Pai tocmai fix cum zici, vezi si #57 etc.

  La chestia cu drumurile de : tu faci sa zicem sase drumuri de Bistrita si 2 de Cluj intr-un an. Te tine asta 5-6 ore. Un an de 365 de zile de 24 de ore fiecare inseamna atunci ca cele 8 drumuri de 7 ore = 56 de ore ocupa 0.6% din cele 8760 de ore ale masinii aleia. Gasesti tu undeva instalat in productie utilaj care sa lucreze la o capacitate medie de 0,6% si sa fie productiva chestia ?

  Ca pina la urma cam asta-i discutia.

 79. Daca imi amintesc bine Timisoara e singurul oras din ROU unde 5 taximetre libere de sarcina au refuzat intr-o singura noapte sa-mi presteze serviciul de transport. CCA 1997.

  Plm, am ajuns la vorba doctorului.

  Saptamana trecuta, am de carat o cutie de carton voluminoasa de la punctul A la punctul B. Intre puncte is cam 20j de minute de mers pe jos, deci o cursa taxi de 2 km ce face maxim 5 ron.

  Sun la Tudo, toti operatorii ocupati. Fan imi cauta sofer 5 minute si nu-mi gaseste. Car imi cauta sofer 3 minute si nu-mi gaseste. Euro imi cauta sofer si-mi gaseste unul singur da' daca astept 8 minute. Mnoa, astept, ce sa fac. Trecem pe langa o statie taxi pe drum, plina de masini in asteptare.

  Astazi iar, chestii de carat de la B la A. Sunat Tudo, n-avem. Fan cauta cateva minute, n-avem. Car cauta cateva minute, canci. Renuntat la carat chestii, nu era urgent.

  Problema asta o am mai mereu la cursele scurte de 5-6 ron .. vin doar daca au chef, si nu prea au.

 80. Mircea Popescu`s avatar
  80
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 October 2011

  Apai in singurul caz in care am avut asa ceva de facut i-am pus in vedere fetii ca sa faca bine sa-mi trimita masina chit ca-i cursa scurta, ca i-oi da la ala ceva peste. Ceea ce mi-o trimis.

  E dintr-un punct de vedere si de inteles, ma rog, depinde si de ora etc. Agenti liberi.

 81. @Mircea Popescu
  Nu-i impiedica nimeni sa aiba tarif de pornire cu 2-3 km inclusi in pret daca nu vor sa faca curse scurte.

 82. Mircea Popescu`s avatar
  82
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 October 2011

  Apai perfect adevarat, da' cum majoritatea clientilor lor is studenti lihniti veniti pe suta de euro a lu' tati din Tg Jiu, mnoa. Nu e practic la marketing.

  Logic gindind, mai bine adaugi tu din oficiu 2-3 lei la cursa aia 1 din 100 cind ai ceva pietri la rinichi, n-ai umbrela scl si vrei sa te duca cinci metri decit sa adauge ei peste tot si pe urma sa complicatii diverse.

  Teoretic privind mie mi-ar conveni sa faca km 2.5 lei, adica foarte ieftin, in loc de 1.7 lei, adica cit de ingrozitor de batjocura de ieftin e acuma, sub aspectul ca efectiv nu inteleg ce treaba au toate ametitele cu curu-n taxi din banii economisiti mincind saorma. Da' pe de cealalta parte am incredere ca asta de la Tudo e intr-o pozitie mai buna ca mine sa evalueze, si daca el zice ca la 1.7 is veniturile maximale, foarte bine, decit sa aiba 1000 de oameni slujbe pentru teoriile mele mai bine sa aiba 2000, n-am nimic impotriva.

 83. Imi pare o prostie sa refuzi clienti.
  Care zici ca-i problema de marketing la ce am zis eu ?

 84. Mircea Popescu`s avatar
  84
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 October 2011

  Ca daca ai 5 lei pornirea pierzi cam 2/3 din clienti, care-s ce ti-am zis eu dinsus.

 85. pai nu-i pierzi ca oricum ii refuza soferu

 86. Mircea Popescu`s avatar
  86
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 October 2011

  Haha. Drept.

  Este o banda ingusta pentru mintile rationale da' larga cit toata universalitatea pentru romani intre cele doua limite, si acolo le place lor sa traiasca.

 87. Daca e sa citez:
  "Considerind un cinci mii de kilometri pe an (ca deplasarile mai lungi le faceti oricum cu avionul, nu conduce nici dracu’ pina la Londra ori Viena, sa umble pe urma de nebun sa caute parcare)"
  ...jur ca pana la Londra o sa iau avionul, insa Viena e aproape, socotind din zona Timisoara, faci chiar mai putin decat face trenul de la Bucuresti la Sighisoara si numarul Kilometrilor e aproape dublu in primul caz ;)... de altfel n-as face cam 40k Km/an, deci din punctul matale de vedere sunt nebun clar ! :)))
  + eu nu halesc taximetristii, o fi o specie deosebita, dar tot un soi de manelaro-tigani is majoritatea, parol !

 88. Mircea Popescu`s avatar
  88
  Mircea Popescu 
  Thursday, 27 October 2011

  Apai asta cu halit taximetristii... depinde si cit de manager esti, natural adica. Daca esti genul de om caruia cei din jur i se supun in virtutea faptului ca impune el, asa, spontan, ca i se cunoaste superioritatea ca o aura, nu poti sa ai probleme. Daca esti genu' care nu exista decit in virtutea functiei, si afara din birou lumea te ia de slujnicuta... mnoa, asta e, soferii deranjeaza.

  Mai poate fi si chestie de bun simt al locului, ca de Bucuresti mi se pare ca nu raspunde nimeni.

 1. [...] bani, e stockbroker de-ala ca mine asa, are nu mai retin exact ce model de Mertan decapotabil cum eu n-am si respectiv Rover sau cum ii zice - sta si se uita la televizor cind dintr-o data ii suna la usa o [...]

 2. [...] 4 Sapaturile de le zice Big Dig, despre care am mai zis in treacat atunci cind povesteam de viol si [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.