Strategii cognitive dupa gen

Tuesday, 06 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa incepem cu un citat :

    El : cred ca e o idee proasta sa publici wikileaks-urile ca pe niste postari/articole. eventual puteai face polimedia.us/wikileaks
    Eu : asa ?

    El : nu ?
    Eu : pai evident eu cred ca nu.

    El : de ce ? :)
    Eu : [explicatie complexa cu studii de keywords si alte chestii juicy pe care nu vi le impartasesc ca-s hain.]

    El : si presupunand ca 1000 de insi cauta intr-o luna si ajung la tine pe pagina toti care-i avantajul tau ?
    Eu : nu e vorba de o mie. e vorba ca la ora actuala eu sunt deja sursa principala de informatii pentru min ed. si acum tocmai am devenit si pentru mae.

Conversatia respectiva n-ar fi cine stie ce interesanta indesine, recunosc, dar cum eram in camera cu o femeie deosebit de inteligenta, i-am aratat-o, si ea a observat ca nu crede ca tipul chiar era de parere ca "nu-i o idee buna", ci pur si simplu voia sa vada ce gindesc pe tema. Punea o problema adica, formula diferit ceva ce s-ar formula in mod comun "crezi ca-i o idee buna ?". I-am confirmat cu foarte convins ca intr-adevar. Dupa care am mai facut citeva observatii, pe care vi le-as sumariza dinjos :

Formularea "nu cred ca-i o idee buna" cind tu incerci sa afli daca e sau nu o idee buna, si eventual de ce-ar putea fi o idee buna e evident improprie in sensul strict lingvistic, spui altceva decit ti-ai propus. Totusi, ea nu-i improprie daca luam in considerare niste probleme stilistice.

Si anume, exista doua moduri principale ale invatarii : unul "cultural", sa-i zicem astfel din lipsa de terminologie in limba romana, cunoscut vulgar drept "toceala" si unul "stiintific", sa-i zicem astfel tot din lipsa de terminologie in limba romana, necunoscut vulgar drept nimic dat fiind ca-i considerat norma si totul se numeste in raport cu el, el neavind nici un nume. Evident, primul mod consta in a memora ce-a zis X sau Y, precum si acreditarile personale ale lui X sau Y, poate fi considerat fara probleme "feminin" in sensul cultural al acestui termen si este perfect adecvat disciplinelor zise "umanioare", pe care inginerii nu le sufera din acelasi motiv din care nu sufera nici politica : principala activitate si unica preocupare e mirositul si degustatul basinilor altora. Neevident, al doilea mod consta in a emite "challenge"-uri (din lipsa de terminologie in limba romana), pe care partea adversa are a le sparge. Acest mod poate fi considerat fara probleme "masculin", tot in sensul cultural al termenului.

Si-acum, intrucit copiii au fost asimilati social femeilor pentru cea mai mare parte a istoriei, pe de-o parte, si intrucit distinctia intre fizic si cultural e eludata cu patima de mintile primitive ori de cite ori au ocazia, a rezultat un sistem de invatamint care se adreseaza copiilor ca si cum ar fi femei : "invatati de-aici pin-aici!". Ca bonus "si cine nu invata, <pedeapsa x>". Evident ca aceasta abordare a actului se muleaza mult mai bine pe tendintele submisive si raspunde mult mai bine aplecarilor masochiste ale femelelor fizice, care indeobste se nimeresc sa fie femei cultural vorbind, adica in capul lor, precum si unei inguste minoritati de masculi fizici, care sunt tot femei, cultural vorbind. La fel de evident aceasta abordare a actului creeaza tensiune in relatia cu persoanele indiferent de gen care-s masculine-n cultural, si uite cum avem o explicatie alternativa pentru problema rezultatelor la Bacalaureat dupa gen, pe linga cea evidenta a stratificarii dupa apartenenta la clase sociale, care raspunde problemelor de raspindire geografica nestandard.

In fine, sa facem o ultima observatie de natura a inflama oamenii cu idei de-a gata : ideea ca gheiala - adica manifestarea si asumarea homosexualitatii - e un ceva tolerabil social, care nu impieteaza de nici un fel la functionarea individului in societate sufera de primitivism. Sigur ca homosexualitatea fizica, inteleasa ca preferinta sexuala, nu are si nici nu prea are de ce sa aiba un impact. Dar pe de cealalta parte, strategiile cognitive ale sexelor asa cum sunt ele se bucura de o indelunga istorie care le-a rafinat pina in punctul in care sunt, cit de cit, minim functionale si minim utile in lume. Daca homosexualul s-ar ghei manifestind pur si simplu, real si bona fide, feminitatea lui culturala inca ar fi ok, dar asta nu se intimpla niciodata : gheul manifesta feminitatea lui culturala asa cum si-o inchipuie el, sau cu alte cuvinte manifesta altceva decit feminitate. Iar ideea ca asa ceva e perfect acceptabil si perfect echivalent cu cele doua identitati culturale in discutie imi pare oarecum dubios : nu avem in fapt nici o garantie ca asa-zisa lui identitate culturala nu-i pur si simplu o colectie de prostii arbitrare.

PS. Cine injura pe-aici ma-sa-i tac-su.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Eu recunosc am dat multe "mark as read" in reader de la o vreme incoace, am incercat sa citesc unele posturi, dar n-am inteles mare lucru, insa sunt sigura ca sunt oameni care le inteleg si le cauta. Desi sunt un pic cam multe, nu cred ca ii incurca prea tare pe cititorii fideli ai tai. E bine ca le-ai publicat. De ce e asa de bine?!? Habar n-am. Pentru ca astfel are acces la ele oricine le vrea... pe principiul "o informatie odata scrisa e sortita cititului" :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Pai nici nu ma asteptam sa citeasca cineva integral si din reader setul wikileaks - sunt 1622 de documente, milioane de cuvinte. Chiar si cel mai hotarit va avea nevoie de luni, poate ani sa le parcurga.

    Si eu sunt de parere ca e bine, da' sa-ti zic o chestie : se cauta persoane sa le traduca in limba romana. Daca ai chef si inclinatie, alege una, tradu-o, public-o si poti zice pe drept cuvint ca ai contribuit cu ceva.

  3. EROU POPORULUI !!

    TRAEASCA TOVARASU ROMIN, II DA EL IN GAT PE AMERICANI

    BRAVO!!!1111

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.