Spartacus

Sunday, 06 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

"Furi, Antoninus ?"
"Nu, stapine."
"Minti ?"
"Nu, daca am incotro..."
"Ai... dezonorat vre-odata zeii?"
"Nu, stapine."
"Te abtii de la viciile astea din respect pentru virtutile morale ?"
"Da, stapine."
"Maninci stridii ?"
"Cind am, stapine."
"Maninci melci ?"
"Nu, stapine."
"Consideri ca a minca stridii-i moral iar a minca melci imoral ?"
"Nu, stapine."
"Bineinteles ca nu. E pur si simplu o problema de gust ?"
"Da, stapine."
"Si gusturile nu-s acelasi lucru cu apetitul, si ca atare, nu-s o problema morala, este ?"
"Se poate aduce acest argument, stapine."
"Roba, Antoninus. Gusturile mele includ atit melcii cit si stridiile. Antoninus, priveste : peste riu, acolo e ceva ce trebuie sa vezi. Acolo, baiete, e Roma. Puterea, maiestatea, teroarea Romei. Acolo este puterea care incaleca lumea cunoscuta ca un colos. Nici un barbat nu poate confrunta Roma. Nici o natiune nu poate confrunta Roma. Cu atit mai putin... un baiat. Hm ? Ihm. Este o singura cale de-a te descurca cu Roma, Antoninus. Trebuie s-o servesti. Trebuie sa te injosesti in fata ei. Trebuie sa i te tavalesti la picioare. Trebuie... s-o iubesti. Nu-i asa, Antoninus ?"

jean-simmons-spartacus

Filmul este ridicol prin absurditatea ideologica la care se deda de dragul nevoilor si asteptarilor privitorilor. O curva-i trimisa unui sclav care o trateaza ca un cowboy sfios pasit afara dintr-un cintec de Johnny Cash. Un sclav arunca pietroaiele pe care le cara ca sa-l ajute pe alt sclav, vezi doamne viata omului e mai importanta decit niste bunuri materiale (o idee atit de recenta incit cultural vorbind nici nu poate fi luata in serios ca idee, e cel mult o aberatie la moda). Femeile danseaza noaptea la focuri de tabara perfect imbracate, doua mii de ani in urma, pe vremea cind festival insemna orgie-n strada. Copii prajesc marshmellows la foc de tabara, capitanu' anonim raspunde ca un lucrator cu ziua din Cuccamonga, "well, we're mostly from Licinius' ranch". Cezar se poarta de parca-i pasa lui de lumea asta, lucru mai fals nu cred ca-i imaginabil.

Filmul mai e ridicol si prin absurditatile paraistorice. Gracchii apar sub forma unui singur personaj, gras si rinced. In realitate erau doi frati, tinerei, subtirei si atletici. Drusus nu apare deloc. Cei doi au fost ucisi de Senat in 121. Spartacus s-a nascut in 109 si-a murit in 71, douazeci de ani mai tirziu. A fost soldat in armata, si nu miner inainte de-a ajunge gladiator. E adevarat ca G C Glaber i-a incercuit intr-o vale si a incercat sa-i infometeze, dar nu-i adevarat c-a neglijat sa-si intareasca tabara : pur si simplu sclavii au facut sfori, au escaladat valea si i-au atacat din spate. E fals ca sclavii ar fi incercat sa mearga drept spre Brundisium (si nu Brundusium) : s-au plimbat prin toate partile dupa noroc si-au ajuns in iarna lui 71 fix la Rhegium, de unde se zice c-ar veni Pompei in film (care de fapt venea din Galia). Cezar s-a nascut in 100. Crassus a chiar comandat o bucata din armata lui Sulla, cel despre care in film vorbeste ca si cum ar fi ceva abominatie a trecutului indepartat. Lista ar putea sa tot continue.

Filmul este insa remarcabil prin citeva scene. Una dintre ele, care-a fost si cenzurata de altfel pe piata "domestica" (adica-n SU) ca fiind "prea sugestiva" o aveti in deschidere. In alta, toti oamenii sunt Spartacus. In inca una Jane Simmons incearca si nu reuseste sa fie Elizabeth Taylor (care din pacate la vremea filmului era deja prea... imperiala-n posterior sa zicem - dac-ar fi avut saptesprezece ani si foamea de-atunci in priviri ar fi rupt filmul asta-n doua, morala fiind ca nimic nu-i mai daunator talentului decit succesul).

Kirk Douglas e un actor perfect neglijabil. Laurence Olivier e sa zicem acceptabil, si-atit. Peter Ustinov face un rol bun, la fel si Charles Laughton (Mutiny on the Bounty).

Un film inegal. Daca aveti rabdare sau curiozitate, poate fi o idee.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. deci de ce nu da mircea sursa la text?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    La care text bre ?

  3. textul scris latineste

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Citim si noi mai cu talent inainte sa ne agitam [fara talent] ?

  5. Mue.

    Vezi tu ateule, zeii exista, la fel si sufletele si sunt eterni. Copyright-ul nu expira niciodata. Ie o tampienie lumeasca.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    A, ps c-am uitat : valorile care se arunca in film (milioane de sesterti, de la oferta lui Gracchus de jumatate-un milion intreg si pina la evaluarea pagubelor la "o mie de milioane") sunt complet aiuristice. Crassus, cel mai bogat om din istoria Romei si probabil a lumii intregi valora undeva la doua sute de milioane de sesterti, sau cam doua milioane de aurei. Un aureus avind cam sapte grame de aur, rezulta de-aici 14 tone, o cantitate bineinteles neglijabila astazi. Totusi 1.05^2100 = 314`432`947`545`751`380`605`897`626`392`301`819`889`514`675.

  7. N-am inteles ce vrei tu sa zici la "tutusi".

    Mda si de aici uite logica la aurul nu ne ajunge : daca rezervele globale sunt vreo 2000 tone de aur, cam nu ajunge la toti.

    Bine, putem imparti si cu argint, si cu bronz si chiar si cu ceva mai inferior chestia, da-n fine.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Rezervele globale sunt aproximativ 145`000 de tone, +- ce se mai afla la Rosia.

    E absurda ideea ca "nu ne ajunge". De ce sa "nu ne ajunga" ?

  9. Scuze. cele din bancile nationale. Parca atata e. Vreo cateva sute tone au tarile mari, si restul neglijabil.
    __________

    Citesti asta Gheorghe, mai e naspa standardu' de aur? Mai e absurd ca SUA a cerut in WW1-WW2 aur peste aur de la tarile europene in schimb la armament si mancare(faina, grau), pentru ca moneda lor era la pamant?

  10. unrelated : bai eram curios, tu daca tot stai acuma acasa si etc, ma rog, acasa intre ghilimele; de ce nu te mai apuci de inca o facultate?

    macar un master ceva, cat tine ala, un an parca.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Pentru ca nu are cine sa ma invete.

    Numai BNR are > 100 de tone de aur in pivnita. Germania are cam 3`500 de tone, China si Elvetia fiecare peste o mie parca, si asa mai departe. SU au teoretic vreo zece mii, da' eu unul cam am dubii.

  12. Lolo, eu tinusem minte alea cam fara un zerou.

    Mdeci de ce a cazut standardul de aur atunci?

    Nu erau resursele pe glob proportionale sau cum?

    Ca lolz, noi eram una din tarile cu destule rezerve. Ma rog, cica defapt au disparut si le-a pus la loc Ceausescu pentru mandrie nationala, dar astea-s alte povesti.

  13. corectez : de ce nu folosim aurul pe post de moneda?

    cu subdivizii, argint, bronz toate cele.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Standardul aur a cazut in practica pentru ca Statele Unite nu si-au mai putut onora obligatiile de plata pe vremea lui Nixon (probleme cu petrolu') si in teorie pentru ca guvernele nu-s interesate sa mentina un standard fix (pentru ca daca banii-s in buzunarele oamenilor atunci nu mai pot fi cheltuiti aiurea dupa cum li se scoala parlamentarilor, in timp ce daca-s hirtie cu valoare arbitrar setata pot fi cheltuiti). Ca sa intelegi paranteza, gindeste-te de ce Sony, Apple si restu' lumii prefera sa vinda telefoane codate decit telefoane pur si simplu, tot asa cum hp prefera sa vinda laptopuri decit desktop-uri cu zece ani inainte. Si tot asa cum lumea se chinuie sa vinda SaaS si cloudcomputing azi si mai ales miine.

  15. Deci clar, SUA e satana ! Ma duc sa fac niste bombe.

    Avem dovezi istorice ca SUA este Satana :
    _______________________________

    1. Sua a inventat apa la sticla, vanzarea apei este interzisa in Legea Islamica

    2. Sua a inventat Gillete, Williams, etc; toate aparate de ras, in Legea Iudaica perciunii nu se rad iar barba este simbol de respect al batranilor de care ei rad acum!

    3. Ei au inventat bancile globale, organizatii globale de conducere, razboaie si toate cele, cand noi ar trebui sa fim doar condusi de Dumnezeu, valabil si la Evrei, si Crestini si Musulmani

    4. Ei au inventat market global, firme peste firme, speculatii, criza : in Legea Cresitna, sfiinti, apostolii si trimisii Dumnezeu doar impart hrana si toate cele.

    5. Ei au inventat pizdanistele de gen Audrey Hepburn sau Marilyn Monroe, toate curve care se machiau!

    Podoabele sunt interzise si la Evrei, si la Crestini si la Musulmani

    INB4 JIHAN PREVAZUT DE TOATE MARILE RELIGII ALE LUMII

    trebuie sa aruncam cat mai multe rachete inspre SUA !

    in special in yellowstone park ! must has billionz hydrogen nuclear winrar bomb!!!!11111

  16. *d

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Mbine, da' sigur esti tu ca nu cumva italienii lu' Papa de la Roma or inventat apa imbuteliata ? Ca de banci sigur lombarzii is responsabili, cit despre comert global evident Hansa, ambele institutii dinainte de 1500 (cind s-o inventat America [de catre spanioli]).

    Faza haioasa fiind bineinteles ca machiaju' s-a inventat prin Persia dupa toate aparentele.

  18. Shhh, nu le spune alora din "Republicile" Islamice care atat venereaza poporul antic adevarul.
    Si nici crestinilor.

    Totusi eu inca mizez pe ceva evrei-egipteni-mesopotami etc, trebuie sa fie ceva ce nu s-a descoperit.

    Mai sunt unii care sustin ca arabii au ajuns prin anul 800 in America de Sud si ceva limbaj nativ prin america centrala, precum nume de orase cam suna a araba.

    http://www.youtube.com/watch?v=D6bARRmEpH8

    Yet another said ancient Jewish civilization contributed "very little" to to the arts and sciences.

    Da, evreii doar s-au remarcat in Germania nazista, gen Einstein si Meitner, ulterior jidanii au facut cele 2 bombe atomice

    One book ignored the Jewish roots of Christianity, saying the faith was founded by a "young Palestinian" named Jesus.

    era negru, lol sau egiptean.

    in fine

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    a) palestinienii nu sunt negri ;
    b) palestinienii sunt mai recenti decit ungurii.
    c) era evreu. literalmente.

  20. Acum na, nici 300 nu-i tocmai film istoric, dar Spartacus chiar a ridicat pretentii de veridicitate la un punct.

  21. Eu ignoram complet aia cu palestinian, ziceam ca-i negru. Oricum au fost evreii alungati ulterior, idea de israel e o tampenie. erau in europa si in caucaz evreii de secole.

    Cum sa fie ma jew.

    Numa' egiptenii aveau mitologia asta cu insarcinari magice. Puteau fi si zoroastrii(adica de prin persia), dat fiind ca e cam aceasi religie si trei magi(astrologi ceva) l-au vizitat la nastere.

    N-au fugit aia inspre Egipt cand i-au dat afara din Ierusalim?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    @krossfire E cu siguranta ceva mai bine decit media filmelor facute de hollywood, sau media filmelor din perioada respectiva. Se vede clar ca au avut consultanti competenti care s-au straduit sa le explice ce si cum cu istoria asta a imperiului, la un moment dat nu mai stiu cine livreaza chiar si-o replica care-i hapt decupata din manuale. Da' io-s bloger, deci critic.

    @Freud Cam fals ce sustii tu, vezi : היישוב הישן‎/ha-Yishuv. Idem falsa ideea cu egiptenii : cam toate culturile au ideea cu insarcinari magice, e unul dintre miturile fundamentale ale umanitatii.

  23. la ce te referi, ca i-au dat nume de evreu?

    pai care-i problema, sa se adapteze locului.

    ma, provestea cu zoroastru si etc avea 1000 ani vechime inainte de pulete asta isus.

    tacsu' trebuie sa fi fost ceva strain locului, ma-sa era din familia regelui david, ceva ilegitim si etc. -> de aici cred ca ar veni si aia cu regele evreilor, ca era evreu prin mama, deci nu a contat.

    totusi, tacsu' trebuia sa fie ceva invatat. ori arabel dinala, ori egiptean, ori s-au inspirat ei din mai multe locuri pentru povestea crestinismului si n-are de vazut.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Crestinismul are o minima legatura cu persoana istorica bre, ce fras.

    Crestinismul e o creatie europeana, in doua valuri, unul grec si unul franco-german.

  25. Nu e ba, tu minti. Textele alea cu predica lu' Isus e ce a zis, la fel si ce au zis apostolii, si povestile lui Avraam si Noe, totu' pe bune, etc. Ce, doar nu le-au inventat astia pe Niceea, Roma, consilii si etc. Si nici soldatii romani care aveau tendinta sa fure din mitologia tuturor locurilor de le invadau in jocul de-a misticism.

    Pai oricum atunci cand s-a adoptat crestinismul prin Europa, a rezultat un fel amestec cu gnosticism si paganism.

    Eu chiar presupun ca primele versiuni ale crestinismului erau gnostice. Pastele si Craciunul sunt solstii, nasterea cu stea urmarita pe cer, mai erau niste chestii prin biblie, sarpele ala sau dragonul cu 7 capete(planete), virgina cu 12 nu stiu ce, in fine.

    12 apostoli :12 zodii, coroana soarelui in jurul astora, etc.

  26. BNR n-are 100 de tone in pivnita. Are bonuri de aur o parte si abia o parte in pivnita.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Drept ce zici.

  28. Anonimosu`s avatar
    28
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 6 November 2011

    IRL Spartacus n-a fost gasit.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 November 2011

    Bine, aia-i pe de-o parte adevarat, da' pe de cealalta parte pot intelege de ce ar vrea sa-l gaseasca-n film, si-s satisfacut cu nod-u' de-l fac in film, ca adica il cauta, oare cine-i, faze. Nevoile dramatice, am inteles, e ok. Idem faza cu tipa, copilu' etc am inteles-o, desi nu cunoastem sa fi avut ala o tipa ori un copil. Da' cum sa faci film fara tipe, mai ales in conditiile in care dupa reactia lu' Crassus ai crede ca in fapt Antoninus o preferat sa i-o suga lu' barbaru' decit lui.

    Ce n-am inteles de exemplu e de unde aburelile ca aia vor sa plece fara sa jefuiasca, cind ie clar ca tot ce-aveau din jaf strinsesera, ca altfel cum, prestau servicii la callcenter sau ceva ? si cind stim din istorie ca aparent erau doua grupari, una a lui Cirix care voia sa practic steie prin Italia si sa faca pe haiducii la nesfirsit, si una a lui Spartacus care voia sa se retraga "acasa" - adica in principal in Galia si Germania, desi el era teoretic cel putin trac. Si plus toata abureala cu piratii care urmau sa-i transporte, cind ei n-aveau treaba-n colo. Plus onomastica, Tigranes Levantus lolz, adica Տիգրան Մեծ; sau ceva ?

    Enfin si-n fine.

  1. [...] afacerilor unui prieten de-al lor de suflet italian. Naomi Letizia de-alea. [↩]Din Spartacus. [↩]Tipul e talentat apropo, nu tot din interes s-o si insurat ? Adica, avea el ceva proasta [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.