Si oamenii vor plati

Thursday, 26 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De cite ori se pune problema "cine suporta costurile pentru fructele gindirii", parerea cea mai des auzita este articulata din doua oase, lipite impreuna mai degraba din nevoie decit pentru ca s-ar articula in mod natural.

Primul este ca "informatia sa fie gratis", exprimat in general sub o forma mai "eleganta", ceva precum "sa fie libera". Chiar si cind nu-i vorba de nici un fel de informatie, si indiferent de faptul ca problema libertatii nu are nici un fel de legatura cu problema platii.

E adevarat ca in practica un tip care maninca la restaurant dupa care pleaca fara sa plateasca, sau o tipa care intra in magazin dupa care iese cu niste produse ascunse prin nadragi se vor trezi mai devreme sau mai tirziu cu libertatea sever limitata. Totusi, asta nu stabileste decit o legatura conventionala intre o categorie a libertatii (libertatea hotului) si problema proprietatii. Transferul problematicii libertatii de la faptuitor la obiectul faptei este de altfel o excelenta dovada de imaturitate intelectuala, cam la nivelul de sofisticare al copilului de trei ani, dispus sa bata scaunul pentru ca l-a impiedicat.

Al doilea este ca oamenii sa fie liberi sa plateasca asa cum, atit cit si atunci cind vor ei. Apropo de care chestie, hai sa va istorisesc un experiment.

Un tip, pe numele lui Joshua Bell (si-n cazul ca numele nu va suna nici un clopot, ca sa zic asa, mentionam ca-i un violonist destul de bun, unde prin destul de bun intelegem "unul dintre primii cinci violonisti ai lumii") s-a instalat intr-o statie de metrou, linga un cos de gunoi, a scos o vioara de vreo trei milioane de dolari asa (ia uite, dupa bani va prindeti, daca va spuneam ca-i vioara lui Kreisler nu va zicea nimic, este ?) si-a inceput sa cinte. Bach. Nu mai conteaza ce.

Stiti cine l-a bagat in seama ? Fix copiii. Copiii, de trei, patru, cinci anisori, trasi si impinsi, certati si batuti cu disperarea proprie prostiei de mamele lor. Sa vina odata! Ce tot trag atit! Ochii inainte! Si cine altcineva ? Mai nimeni altcineva. Din cind in cind, intre doua priviri la ceas, unul sau altul. Si-atit.

S-au strins vreo cincizeci de dolari, ceea ce-i destul de bine, dat fiind ca la o reprezentatie descrisa cum v-am descris-o dinsus exista bilete de cincizeci de dolari. La parcare, da' acuma nu toata lumea poate sa asculte din sala. Si s-a verificat calitatea acustica a constructiei, care-a iesit destul de bine. Nu perfecta, dar sigur mai bine decit se asteptau expertii. Pricepeti voi, oameni buni, zidurile sunt mai competente in a fi ziduri pentru Bach decit sunt oamenii in a fi oameni!

Chestia-i documentata de exemplu aici, ca sa nu va inchipuiti c-am scos-o din burta.

Si-acum, liber la comentarii, pentru cei care doresc sa-mi explice cum "scaunul i-a impiedicat si de-aia au cazut ei" si respectiv "oamenii ar trebui sa fie liberi sa". Hai curaj, dreptatea este de partea voastra, din cite inteleg.

Pentru toti ceilalti exista, bineinteles, Visa. Sau Mastercard. Sau Paypal.

PS. "Bell's playing does nothing less than tell human beings why they bother to live."

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

51 Responses

  1. Corect, nimic nu-i gratis pentru ca fiecare lucru are un cost de productie ce trebuie acoperit. :)

    btw, cat costa un articol pe Trilema?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Rotund vorbind, vre-o jumatate de ora din timpul meu. Douazeci de minute. Pe-acolo.

  3. nepretuit din punctul asta de vedere, dar material vorbind, cat?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Pai nu neaparat nepretuit, vezi aici.

    Ca sa ingaduim echivalari cu timpul altora pot eventual mentiona ca acest timp ar fi costat undeva intre 70,000 si 80,000 de euro daca il vindeam drept consultanta [...]

  5. lexy229`s avatar
    5
    lexy229 
    Thursday, 26 May 2011

    Ecelenta discutia despre Kant. Uite ca se poate face presa.

  6. "Lasati copiii sa vina la mine." - Mircea Popescu

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @lexy229 Este intr-adevar. Articolul ar putea servi ca manual de scris articole.

    @gheorghe Ala mi se pare c-o fost Mircea Popescul precedent.

  8. La naiba! Ceva mi-a scapat! Informatie la liber? Sau nu? Visa sau mastercard?

  9. lexy229`s avatar
    9
    lexy229 
    Thursday, 26 May 2011

    A hundred feet away, across the arcade, was the lottery line, sometimes five or six people long. They had a much better view of Bell than Tindley did, if they had just turned around. But no one did. Not in the entire 43 minutes. They just shuffled forward toward that machine spitting out numbers. Eyes on the prize.

    J.T. Tillman was in that line. A computer specialist for the Department of Housing and Urban Development, he remembers every single number he played that day -- 10 of them, $2 apiece, for a total of $20. He doesn't recall what the violinist was playing, though. He says it sounded like generic classical music, the kind the ship's band was playing in "Titanic," before the iceberg.

    "I didn't think nothing of it," Tillman says, "just a guy trying to make a couple of bucks." Tillman would have given him one or two, he said, but he spent all his cash on lotto.

    Pai nu?!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @Ambii Pai da.

  11. Critic`s avatar
    11
    Critic 
    Thursday, 26 May 2011

    mdeci MP, tu esti capitalist-MASO. te-au convins Masonii Atei Satanisti Oximoron din SUA.

    desigur ca exista lucruri gratis, in workers paradise.

    atunci cand conduce cu adevarat a 3a putere in stat si afacerile le face statul, nu niste corporatisti amarati presupusi liberali, totul merge mai bine. nici numai este nevoie de bani.

    daca vei scrie pentru Comunitate, vei fi acceptat : vei lucra cot la cot, vei munci acelasi lucru, te vei imbraca la fel si vei manca acelasi lucru.

    dar cultura, adevarata calitate a omului si cea mai importanta, este libera.

    vei avea carnet de Partid, dreptul liber si necenzurat la dezbatere, vei putea citi si scrie orice si vei fi apreciat in Comunitate si in Sistem.

    nu te mai amagi cu bani si false valori americane. astea functioneaza doar in filme. acolo niste baieti albi la costum fac bani pe muncitorii Sistemului negrii, platiti prost. ca in lagare. cand a facut Sistemul asa ceva? cand a suferit Comunitatea asa ceva ?!

    niciodata. esti liber sa decizi.

    tu alegi.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Lmao banii au existat inainte sa se inventeze America. Sau Europa. Sau grecii.

  13. Critic`s avatar
    13
    Critic 
    Thursday, 26 May 2011

    dar unii oameni intelectuali au realizat ca nu sunt buni !

    sa fim seriosi, cine au inventat banii? chinezii care faceau trade cu sabii? pft. orezari. arabii cu sarea? niste nespalati. imperiul roman? prenazisti.

    Patria Comunitara Romana conteaza. Ne-au stricat mongolii aia cu invalizile lor, ungurii si alti raufacatori.

    Si Burebista si etc sunt basme pentru copii. de unde naiba 1500 tone de aur si 3000 de argint. propaganda ieftina. iti dai seama ca daca exista presupusul tezaur in italia si-sau rusia, era returnat de mult, nu?! daca nu e retrocedat, inseamna ca nu exista. oamenii aia nu se joaca cu legea, ce naiba ...

  14. Critic`s avatar
    14
    Critic 
    Thursday, 26 May 2011

    *invazii, lol.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Tu esti un trol atita de incompetent cum nu s-a mai vazut buei :D

  16. factor`s avatar
    16
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    Avionul Cutare ne va duce pe toti la destinatie. Apoi, exista desigur Economy si Business Class. Chiar daca destinatia e aceeasi, depinde CUM calatoresti.
    Menuhin la metrou nu-mi spune mare lucru... Menuhin in concert la Sala Palatului imi spune. Si acolo apare Mastercard. Sau Visa.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    S-o vedem pe bucati :

    I. Cind spui ca "avionul ne va duce pe toti la destinatie" spui cu necesitate ca nu exista liber arbitru. E o pozitie asumata sau o implicatie nefericita ?

    II. Intre un politician care minte si un politician care spune adevarul diferentele ce te intereseaza pe tine sunt de natura "cine are cravata la moda" ? Sau cu alte cuvinte, e mai important cum spui decit ce spui ?

    Precum vezi, problemele societatii multilateral dezvoltate (refugiul in imaturitate, ca ne duce tati oricum la destinatie si refugiul in formalism, ca oricum nu suntem noi capabili sa apreciem fonduri) sunt amplu expuse de discutia asta.

  18. anonimosu`s avatar
    18
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    OK sunt curios: MP, tu ce faceai in situatia data?

  19. factor`s avatar
    19
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    @Critic
    Banii sunt o "convenienta", un formalism pentru schimbul de marfuri. Cum sa-mi cumpar o pereche de Converse? Iau cu mine un camion cu pui crescuti cu boabe? Sau cateva cosuri cu struguri pentru schimb?

  20. factor`s avatar
    20
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    @Mircea Popescu

    In cazul de fata (al avionului...), odata urcat in sandrama, ajungi in acelasi loc cu ceilalti. Chiar daca esti la Economic sau la Business. Ai liber arbitru sa alegi clasa. Si asta face diferenta.
    Sa fiu mai clar: in chestiunea informatiei astazi conteaza ambalajul, continutul "premium". E motivul pentru care de ani de zile platesc pentru contul de email: e configurabil, concentrat (fax, sms, etc), lipsit de spam, filtrat si cu suport aproape instantaneu din partea companiei respective.
    Apoi, exista si Hotmail sau Yahoo...

    Toti politicienii mint. Intre doi care spun ACELASI LUCRU, il aleg pe ala care nu e agramat. Ar trebui sa fac pe dos?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @anonimosu Ii lasam un numar de telefon, in principiu. Practic vorbind asta insemna probabil o carte de vizita, ori cu ceva scris pe spate ori impachetata intr-o suta de [ce valuta o fi avind tara in care se intimpla chestia]. Ori poate amindoua.

    @factor Imi pare ca eludezi ambele probleme.

  22. Critic`s avatar
    22
    Critic 
    Thursday, 26 May 2011

    @factor : evident ca nu vorbesc serios. de felul meu totusi as avea niste reforme economice, cum ar fi incetarea speculatiei si vinderea pe chestii inca nefabricate, o moneda unica pe glob si o valorificare mai reala a bunurilor.

    @mp : looks legit to me

  23. anonimosu`s avatar
    23
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    Numar de telefon ca sa faca ce cu el? Esti si impresar artistic pe langa toate?!

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @Critic Mnoa.

    @anonimosu Buei da' tre' obligatoriu sa fiu impresar artistic ca sa pot vorbi cu un om ? Sunteti apucati toti de lingoare, ce mama dracu', eventual daca vreau sa fut o gagica tre' sa-mi iau intii calificare, ca-s "futator de gagici" ?!

    Poate mergem si bem o bere, ce mare chestie ?! Poate vrea sa mi se plinga citu-i de grea viata si am cum sa-l ajut, sigur ca da, se poate, da' poate ca pur si simplu bem o bere.

  25. Nu stiu, eu vad o continua tendinta spre moca, cel putin al chestiilor de pe internet doar prin simplul fapt ca pirateria este foarte, foarte greu de controlat. Nu stiu ce viitor vor avea aceste initiative cu informatii platite.

  26. E cunoscut cazul si cumva previzibile rezultatele. Cred ca s-a facut ceva si in Ro pe tema asta. Spune ceva despre platitorii de bilete, mai mult decat spune despre ''ignoranta alora din metrou'' :P

  27. factor`s avatar
    27
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 26 May 2011

    Sa fiu mai scurt:

    - Informatia in flux, venita de la evenimente, sa fie gratos. (BBC imi spune de Mladic ca a fost arestat).
    - Informatia "premium" sa se plateasca. (Daca vreau toata istoria lui Mladic, cu imagini si detalii si fara reclame care sa ma deranjeze la citit, platesc!)
    - Alte productii (beletristice, aiuristice...) se platesc sau nu, dupa cum doreste creatorul.

    (cred ca acuma devine limpede analogia Economic/Business class.)

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @vlad Iti spun eu daca vrei : urmeaza ghetto-izarea, impartirea in marele staul al celor ce primesc nimic da' pe gratis si insulele celor care isi permit sa plateasca.

    Pina la urma cam asta si ilustreaza articolul : nu oricine are dreptul la muzica, nu oricine are dreptul la Bach. Daca-l duci pe Mozart la stina crezi ca s-or ridica oile in doua picioare ? Nu s-or ridica. Ele au alte probleme decit Mozartu' tau.

    Chestia asta se intimpla deja in spatiul comun de zi cu zi, unii-s in SUV-uri altii pe biciclete, unii in vile pazite altii la bloc... sa-ti inchipui tu ca va sta lumea in loc sau ca da doua parale cineva pe nevoile ori lipsurile tale e o naivitate de tot hazul.

    Realitatea e mult mai simpla decit atit : nu platesti, nu ai. Nu ai, nu ai de unde plati. Nu platesti, nu ai. Spirala descendenta. Pe de cealalta parte, platesti, ai. Ai, ai de unde plati. Platesti, ai. Spirala ascendenta. Intre cele doua fluiera vintul, si-n rest ramine-asa.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    @krossfire Posibil, depinde de unde privesti chestiunea.

    @factor Ce zici tu e exact ce zic si eu, pina la urma.

    Si intimplator exact cum si functioneaza chestia, ca design, si cum functiona ea in practica, pina la momentul cind au mincat americanii nebunele-n 2001.

  30. Informatia nu poate fi niciodata proprietatea cuiva. Sa luam un exemplu, Mircea Popescu descopera perpettum mobile si vine un hacar si o fura si-o pune pe interneti. Conform principiilor copyright Mircea Popescu se poate duce la fiecare dintre site-urile astea si sa le zica sa scoata informatia aia de pe site, ca cica e a lui, dar o asemenea pretentie este nefondata, pentru ca informatia nu-i apartine lui, ci este o proprietate a elementelor acelui sistem, pe care ar putea s-o observe oricine daca ar avea timpul si inteligenta necesara. Deci cum ar putea Mircea Popescu sa dovedeasca ca oamenii aia care-au pus informatia pe site n-au descoperit-o ei insisi? Sau dupa asta Mircea Popescu devine proprietarul conceptului in sine? Dubios.

    Sau, un violonist compune un cantec de-asta de vioara. Il vede in tigan si se apuca tiganul sa-l cante la metrou, la fel de bine. Ce-ar fi sa vina compozitorul sa-i ceara bani, ca n-are voie sa cante cantecul ala daca nu-i da x bani. Cum o sa-l opreasca, ii da politia amenda de fiecare data cand il prind cantand? Ii sterg memoria?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Sau un tip isi face el bani, exact ca si banii adevarati, doar ca facuti de el pe imprimanta.

    Cum l-ar putea opri ?! E absurd, sa-i dea amenda de cite ori il prind cu banii si sa-l bage la inchisoare de cite ori incearca sa-i preschimbe pe haleu si alte chestii ?!

    Probabil ca si PDL-istii de frunte si-ar putea face niste diplome absolut identice cu alea reale, ajungind si noi astfel sa avem conducatori dusi pe la scoala. E de bine.

  32. Critic`s avatar
    32
    Critic 
    Thursday, 26 May 2011

    zici ca-i naspa comunismu' asta, nu?

    http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/25/china-prisoners-internet-gaming-scam

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Ahahahaha bai frate...

    Genial.

  34. @Mircea Popescu Sau ca sa nu depasim proportiile: un gigel downloadeaza de pe youtube ultimul video de la CreativeMonkeys si il reuploadeaza. Ce-i facem, il bagam la parnaie de fiecare data cand face asta? Poate ca CreativeMonkeys simt ca au pierdut miliarde de potentiali unici dinaia de pe interneti in urma actiunii, deci au avut paguba de triliarde de uberdolari din cauza acestei actiuni...

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Mnu, ii poprim veniturile realizate din activitatea asta, sa si le imparta cu aia. Chestie pe care de altfel imi pare c-am mai discutat-o.

  36. Lol, si cum faci asta, il pui sa completeze declaratia 200? :))

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Mei, teoria asta cu veniturile ascunse merge la venituri mici in tari sarace. Practic nu-i functionala, orice face bani cit de cit serios are angajati, sedii, contabili, conturi in banca si-asa mai departe.

  38. Si daca cineva fura informatia aia si nu face bani? O lasi asa? De exemplu 90% din populatia planetei iti fura informatia si nu face bani, e ok in cazul asta? :)

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 May 2011

    Pai daca nu face bani ce adica fura ?! Cum furi ceva ce n-are valoare de schimb ?

  40. Pai in loc sa vanda energia rezultata din dispozitivul perpetuum mobile, o folosesc pentru ei insisi, sau in loc sa vanda mai departe filmul piratat de pe internet, il vad ei...

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 May 2011

    Totusi, cum furi ceva ce n-are valoare de schimb ?

    Bonus :

    Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum ședea
    Își lungea nasul aiurea, p-alții fără a-i vedea;
    Trecând unul din prieteni: - Ce miroși ? l-a întrebat.
    - Vecinul meu – el răspunse – gătește scumpe mâncări,
    Și de-al lor miros mă satur, trăgându-l cu gust pe nări.

  42. Am vazut mai de mult clipul... dar nu m-am gandi asa demult la implicatiile psihologice sau practice legate de "vrei - platesti" mai ales ca multi platesc, dar ceea ce au platit nu e ceea ce asculta (in cazul de fata), ci vanitatea: "am fost acolo", "am dres", "am luat parte la marea..."

    Ce am simtit eu atunci la primul contact cu experimentul si ceea ce simt si acum (nu prea evoluez se pare...) este tristetea ca trecem si ratam momente unice cu indiferenta prejudecatilor: nu se poate intampla ceva frumos pe strada asta, in statia asta, nu pot trai ceva maret in Muntii Macin de doar 467m inaltime...

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 May 2011

    Buna observatia cu Muntii Macin, ca-s prea scunzi.

    Stii ce altceva nu este posibil ? Nu este posibil sa te iubeasca o fata cu tite mici. Ca-s prea mici, si deci nu te poate iubi. Ca n-are cu ce. Logic, nu ?

  44. Nu stiu cum ai trecut tu de la Macin la iubire, dar ca sa-ti dau o replica as incerca: este posibil sa te iubeasca un barbat cu tite mari si sa compenseze =))

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 May 2011

    Hehe, pai apropo de chestia cu Macinul care-i prea mic, saracul, nu poti trai ceva frumos in compania lui.

    Da' replica se noteaza :p

  1. [...] Si oamenii vor plati [...]

  2. [...] doar pentru aceleasi motive pentru care oamenii vor plati ca sa asculte muzica buna, ci mai ales pentru ca romanii merg in magazine ca la Mol : nu-i o [...]

  3. [...] cu implementarea concreta a ideii asteia este ca lasati de capul lor oamenii nu vor plati. Pur si simplu, daca un instrument in valoare de milioane folosit de unul dintre cei mai buni... [...]

  4. [...] intolerabila-i ineficienta. ———Apropo de care chestie, Harlan Ellison respectiv Si oamenii vor plati. [↩]Ca de exemplu. [↩] Category: 3 ani experienta Comments feed : RSS 2.0. Leave [...]

  5. [...] that aside : people will not pay. Joshua Belliii used a million-dollar Stradivarius for a few hours in the subway. His total take [...]

  6. [...] pay you a buck a head your returns are 10`000`000%. On the other hand it costs a hundred bucks to put up a good show, and in the unlikely case you find five thousand guys to pay a hundred each you'll barely reach [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.