Sfat pentru tinerii antreprenori

Saturday, 12 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Da, inteleg ca-i la mare moda copiatul modelelor de succes. Ca are loc sub aspectul cel mai superficial sau se face mai aprofundat, ca-i partial sau de-a dreptul complet mai putin conteaza, pina la urma.

Fapt este ca tineretul are si tendinta naturala si ocazia neingradita, de cind cu Internetul, sa-si aleaga un model si sa se chinuie in directia aia. Ceea ce-i un lucru bun, in principiu vorbind, alta speranta pentru specia umana nu exista.

Totusi, doua probleme ameninta bunastarea mindrelor vlastare. Prima, intr-o ordine arbitrara, este proasta alegere a modelelor, sau mai bine zis alegerea unor modele proaste. Chestiunea e foarte gingasa, adeseori opinia comuna pe tema nu se suprapune mai deloc realitatii. Pot spune bineinteles ca atitia timp cit m-ati ales pe mine n-are cum sa va mearga prost, da' chestia-i ca asa poate spune absolut oricine, nu ajuta prea mult. E o tema intractabila, n-am ce-i face decit s-o las in suspensie.

A doua insa (tot intr-o ordine arbitrara) e mai usor de ameliorat. Ea consta in diferente obiective intre model si tineret, diferente care ramin din motive previzibile ascunse privirii acestuia din urma (in general motivele alea previzibile sunt ca tineretu' nu vrea sa observe acele parti din drumul pina la model care-s ireductibile, sau pe care nicicum nu le-ar putea trece). Cu alte cuvinte, din dorinta de-a ajunge mai repede din urma caruta idealului, pustimea-i perfect dispusa sa o apuce de-a dreptul prin maracini, sa incerce sa umble prin aer deasupra unei prapastii, pentru ca nu percepe c-ar avea timpul, energia ori resursele de-a urma drumul cel sinuos care-a dus caruta respectiva acolo unde se afla ea.

Am scris toata chestia asta pornind de fapt de la un exemplu concret : am observat in ultimele douazeci si patru de ore un numar insemnat de autori romani scriind text romanesc pentru cititori romani si ei pe domenii .us. De la alcatuiri bizare (oradea.us ?!) pina la domenii cu oarecare tenta de normalitate, dar mi se pare ca se inmultesc.

Problema e cam asa : stiu ca Polimedia se deosebeste de restul de nulitati din piata nu doar printr-o anumita abordare, prin niste calitati si competente, printr-o oarecare forta financiara (minora, in sens obiectiv, dar in raport cu falimentatii din .ro, orice-i peste zero e imens) ci si prin numele de domeniu, care finalizeaza victorios in .us. Inteleg de ce-ar exista tentatia de-a prelua particula si a-ti inchipui c-ai preluat tot restul, nici vorba.

Dar totusi. Eu sunt, chiar daca vorbesc oarecum fluent limba romana, un personaj destul de larg. De exemplu, vorbesc la fel de fluent si limba engleza. Si-am chiar trait acolo. Cum vorbesc si limba spaniola, cum am trait si-acolo (nu-n Spania, ci-n colonii, zic). Spre deosebire de romanul mediu, care-a iesit pina la Viena si pina la Istambul, eu m-am plimbat printr-un sfert din lumea asta. Dar nu ca turist, cu grup organizat. Cu apartamente in chirie, cu prieteni, cu amante, cu afaceri... eu am reusit in vreo trei sau patru limbi, pina la virsta asta, ceea ce majoritatea oamenilor se chinuie sa reuseasca toata viata, si mor tot nereusiti : insertie sociala.

Deci, faptul ca eu imi pot permite sa inregistrez si sa tin un domeniu .us pe care sa scriu in principal in limba romana e o particularitate care tine de si vorbeste in principal despre specificul ciudateniei mele proprii si personale. Ea nu-i universala. Mai important decit atit, regulile spun foarte limpede ca aceste domenii sunt rezervate strict cetatenilor americani si firmelor cu participatie americana. Criteriu pe care eu il satisfac, mai mult sau mai putin intimplator, asa incit polimedia.us e un domeniu sigur pentru mine.

Am mari indoieli ca toti, sau ca macar jumatate dintre mindrii posesori de cutare-cuvint-romanesc.us se chiar afla in aceeasi situatie. Cred mai degraba c-au cazut in urmatoarea capcana : au vazut ca se poate, si-atunci au facut si ei. Pai daca Maricica are, ce, ei is mai fraieri ?!

Adevarul este ca da, se poate. Oricine poate declara ca indeplineste conditiile eliminatorii dupa care isi poate inregistra domeniul. La rigoare, poate minti, isi poate alege un nume imaginar, solutii romanesti se gasesc. Din nefericire, aceste solutii romanesti asigura nepermanenta inregistrarii respective. E stupid si contraproductiv sa te apuci sa muncesti sub un nume pe care intr-o buna zi il vei pierde.

Pentru ca spre deosebire de romani, americanii enforseaza cu seriozitate regulile, se delisteaza zilnic domenii fraudulent inregistrate cu miile, nu pentru ca vrea un politician sa fure numele respectiv, ca pe la noi. E o diferenta fundamentala, care tine de cultura. La noi obiceiul este ca daca nu ai voie atunci "nu poti", si daca "ai putut" inseamna ca aveai voie. La americani dimpotriva, ai voie sa faci absolut orice doresti. Poti sa intri intr-o banca, sa-i ceri oficiantei toti banii si ea ti-i va da. Ti-i va da, pentru ca ei asa gindesc, respecta autoritatea si cuvintul individului. Ca dupa aia vei avea de dat socoteala politiei, asta este, problema ta. Trebuia sa te gindesti inainte la asta.

Aceasta diferenta nu se aplica doar la jefuit banci sau inregistrat domenii, ci este universala, si v-ar prinde bine s-o tineti in atentie cind tratati cu vre-un american. Daca ii spuneti ca sunteti negru, oricit de alb apareti la chip el va va crede. Autentic, cu onestitate, "fraierul" de american va va crede. Pentru ca atita respect acorda ei cuvintului persoanei.

Daca insa dupa aceea va descoperi ca de fapt n-ati spus adevarul (da, e chiar atit de fraier incit tre' sa descopere, nu-i destul ca v-a vazut la chip), ba chiar va descoperi ca n-ati comis o gresala, ci o frauda (mintind, adica, cu buna stiinta), l-ati pierdut, definitiv si irevocabil, drept client.

In speranta ca toata povestea asta v-a chiar folosit la ceva, cu drag, al dumneavoastra...

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. aaa btw... apropo de limita aia de credite:
    :~$ sudo poff dsl-provider
    :~$ sudo pon dsl-provider
    :~$ plog
    si se poate vedea ca am alt ip...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 February 2011

    Pai si ?

  3. Lasa ca trecem pe ipv6 si-o sa avem gazilioane de ip-uri.

  4. Comentariul lui F culmea ca e la subiect. Trilema accepta ca ai IP nou, chit ca ar putea incerca sa enforseze verificarea "persoanei" si prin cookies si alte metode de autentificare. Daca tu nu te simti incat sa platesti ..

    (me included, sa nu ziceti ca-s lupu' moralist :D)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 February 2011

    @gheorghe Pai si ?!

    Bre, ori is beat ori se intimpla ceva, toata ziua de azi am petrecut-o intrebind siderat diversi "pai si?!". Oameni! Nu-nteleg ce-aveti cu mine ?!

    @dAImon Mei, alea trei linii de bash is pasibile sa-i aduca un beneficiu net de 0,003 euro. In care conditii sunt cel mai prost platite linii de cod din toata istoria bash-ului din '50 pina astazi.

    Cu alte cuvinte, daca scrii bash pe 0,1 eurocenti linia ai probleme mai mari decit mine.

  6. Domeniile .us pornesc de la 4 $ si cica e convenabil ( nu stiu pe ce site ce ofera astfel de servicii am vazut)...

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 February 2011

    Apai mi se pare ca se gaseau ceva tld-uri si la 90 de centi daca-i pina acolo.

  8. Dorin Victor Vasile`s avatar
    8
    Dorin Victor Vasile 
    Monday, 14 February 2011

    @f @gheorghe & friends: nu inteleg de ce va complicati; si eu ma confrunt cu aceeasi problema cu lipsa de credite, na, e criza dar google is my friend.

    Sistemu' de credite nu ascunde numele articolului asa ca pot sa caut pe google orice articol (site-ul trilematic este indexat temeinic) cu "inurl:numele articolului" si apoi il citesc in tihna din cache-ul de la google. Ce-i asa mare filosofie? Dupa ce il citesc din google pot sa comentez direct pe trilema, ca din cache nu poti pune comentarii :)

    Acu', sigur, se poate ca la un moment dat sa se ascuta lupta de clasa si dl. Popescu sa il motiveze pe google sa nu mai cache-uiasca articolele dar pana atunci noi, astia care traim din credite putine nu cred ca ar trebui sa ne facem probleme :)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    Nu se-ascute. De altfel, asa fu de la bun inceput.

  10. Andrzejric`s avatar
    10
    Andrzejric 
    Saturday, 5 August 2017

    I consider, that you commit an error. Let's discuss. Write to me in PM, we will talk.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 August 2017

    Rite.

  12. Claudiaviego`s avatar
    12
    Claudiaviego 
    Saturday, 18 November 2017

    Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":
    captchas breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
    and more than 8400 another subtypes of captchas,
    with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
    You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

    Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
    Good luck!

    P.S. XEvil 4.0. break Google ReCaptcha2 too;)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 November 2017

    Cool.

  14. Richard Picks`s avatar
    14
    Richard Picks 
    Thursday, 1 March 2018

    Hello guys, my name is Richard Picks!

    I`m an academic writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
    Writing has been my passion for a long time and now I can`t imagine my life without it.
    Most of my books were sold throughout Canada, USA, Old England and even Australia. Also I`m working with services that help people to save their time.
    People ask me "Sir, Richard Picks, I need your professional help" and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

    Professional Writer - Richard - [url=31daysbooks.com]31 daysbooks[/url] Corp

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2018

    Tucker Max called from the pool of dripwater at the bottom of the porn industry ; he wants his shitty "business idea" back.

  16. AndrewMoG1`s avatar
    16
    AndrewMoG1 
    Friday, 29 March 2019

    Hello there :)
    Anybody home?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 March 2019

    Yeah ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.