Propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea activității politico-ideologice, de educare marxist-leninistă a membrilor de partid, a tuturor oamenilor muncii. Comentate.

Wednesday, 28 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ca rezultat al profundelor transformări petrecute în anii de după eliberare, al victoriei orînduirii socialiste, al uriașei activități politico-educative desfășurate de partid, în țara noastră s-au obținut rezultate deosebit de importante în lărgirea orizontului cultural, în ridicarea nivelului politic și ideologic, în formarea conștiinței socialiste a celor ce muncesc.

Sare in ochi acordul corect, cam toata lumea astazi ar scrie "[...] a victoriei orinduirii", desi rezultatul e masculin. Nu sare in ochi, desi ar trebui, frazarea absolut monumentala, de-un baroc gotic sa zicem asa : Ca rezultat al (1), al (2) si al (3) in tara noastra s-au obtinut rezultate deosebit de importante in (a), in (b) si in (c). Evident, 3 decurge din 2 care decurge din 1 tot asa cum c se bazeaza pe b care se bazeaza pe a.

Hai sa incercam sa construim fraze echivalente : Ca rezultat al atentiei binevoitoare, al cadourilor bine alese strategic oferite, al unei ofensive continue si neobosite, relatia tinerei Zeta cu tinarul Gambetta a inregistrat un progres deosebit de rapid in mutarea chilotilor zisei de pe solduri pe glezne, in consumarea repetata a intimitatii-n impreunare si in conturarea unor planuri de viitor comune. Sau : Ca rezultat al punctualitatii si seriozitatii, al disponibilitatii frizind placerea masochista de-a face ore peste program (neremunerate), al unei atitudini de limbric in raport cu superiorii, in cariera tinarului Gambetta s-au vazut rezultate deosebit de importante in mariri de salariu, in utilizari discretionare ale bazei fixe a unitatii de productie (cu o curva pe nume Zeta de la contabilitate), in formularea unui plan de a-si inlocui seful.

Este ca vorbeste "despre viata" intr-un mod foarte elevat si impunator ? Poate ca observatia s-ar cuveni sa va puna pe ginduri, intr-o directie sau alta.

Aceasta se exprimă în faptul că întregul nostru popor, toți oamenii muncii, fără deosebire de naționalitate, înfăptuiesc neabătut politica internă și externă a partidului, pe care o consideră drept propria lor politică, văzînd în ea garanția bunăstării și fericirii lor.

Aparent popoarele pot avea mai multe nationalitati, eventual un mozaic de nationalitati. Asta pentru cine are impresia ca multiculturalismul s-o fi inventat la Bruxellesi : iata ca ideologia imperialista a partidului comunist roman urmeaza directia imperialista a partidului comunist bolsevic, care reflecta ca intr-o oglinda politica imperialista a imperialistilor de americani. Statul-natiune este inovatia, nu "poporul de orice nationalitate". Ala-i o constructie cunoscuta-n sfera politicii inca dinainte de Xerxes. Si nici statul-natiune nu-i chiar asa o idee de noua, daca-i pina acolo.

Trecem usor peste problema politicii ca garantie a fericirii, pentru ca aspectul asta nu s-a schimbat si nici n-o sa se schimbe : dintotdeauna ideologia dominanta se propune drept sursa (de preferinta unica) a fericirii indivizilor. Sau cel putin asta-i invata pe corporatisti pe la traininguri si fericire-bildings-uri ce mai fac ei pe-acolo.

Țelul suprem al politicii partidului nostru a fost și este creșterea bunăstării materiale și spirituale a maselor, asigurarea condițiilor pentru afirmarea plenară a personalității, făurirea omului nou, profund devotat socialismului și comunismului. Activitatea politico-educativă constituie o parte componentă inseparabilă a operei de edificare a noii orînduiri sociale, o preocupare de seamă a partidului și statului nostru.

Chestiile astea-s din 1971, va atrag respectuos atentia. Treizeci de ani mai tirziu nu se schimbase absolut nimic, nici in forma discursului nici in continutul lui. Comunismul se poate considera cel mai intins (in timp cit si-n spatiu) experiment stilistic (sau ma rog, estetic) produs de noi. E ceva.

Hai daca tot ne-am apucat sa reparam textul, ca prea schioapa-n treiuri :

Țelul suprem al politicii partidului nostru a fost, este și va fi creșterea bunăstării materiale, intelectuale și spirituale a maselor, asigurarea condițiilor pentru afirmarea plenară a inteligentei, a personalității, pentru făurirea omului nou, profund devotat engels-marxism-leninismului, socialismului și comunismului. Activitatea revolutionara, politica si educativă constituie un important ideal, o parte componentă inseparabilă a operei de edificare a noii orînduiri sociale, o preocupare de seamă a conducatorului, partidului și statului nostru.

Este ce frumos e acum ? T(s)-P(P(n))-(aF,E,vF)-(C(B(M,I,S)-M),A(C(Ap(I,P,F(On(P(D((E,M,L),S,C)))). A(R,P,E)-C-(I(I),P(C(I(O(E(N(O(S)))))),P(S(C,P,S)-n)). Pai ? Mai are putin si zboara, mai draga animalule.

Cu toate succesele mari obținute pînă în prezent, în munca politico-ideologică și cultural-educativă continuă încă să persiste o serie de lipsuri, deficiențe și neajunsuri, a căror înlăturare constituie o necesitate imperioasă a mersului înainte al societății noastre.

Vedeti ce gresit ? Trebuia : Cu toate (succesele, reusitele si izbinzile) (mari, colosale, gigantice) (obtinute, marcate, generate) pina (acum, in prezent, la acest moment) continua (inca, deocamdata, pe mai departe) sa persiste (o serie, o multime, un numar de) (lipsuri, deficiente si neajunsuri) a caror (inlaturare, eliminare, lichidare) constituie o necesitate (imperioasa, ineluctabila, indomitabila) a mersului (inainte, in sus, spre mai bine) al (societatii, statului, partidului) (noastre, voastre, lor). Fina tesatura de matase, ce sa mai. Si voi care credeati ca Netbridge a inventat seo spam-ul.

Ținînd seama de cerințele etapei actuale a construcției socialiste, de marile obiective care stau în fața partidului și poporului în făurirea societății socialiste multilateral-dezvoltate, este necesar să se ia măsuri pentru ridicarea nivelului combativității revoluționare și a spiritului militant, partinic, al întregii activității politice, ideologice și de educație comunistă a maselor, desfășurată de organele și organizațiile de partid, de organizațiile de masă și obștești, de organismele de stat, de instituțiile de propagandă, ideologice și cultural-artistice.

Spiritul partinic intr-un popor-natiuni cu un stat care avea un singur partid (care avea un singur conducator). Ce sens are chestia asta ? Si apropo de care chestie, eu tot astept marele roman absurd al comunismului. Marelui Horson Georgewells Orwell i-au luat cam cinci ani ca sa transforme marile reality-show-uri organizate de stalin intr-o carte exceptionala, tantalailor de se simt scriitori in absenta literatura romana uite ca nu le-au ajuns douazeci numarati de la finalul iepocii, sau chiar cincizeci numarati de la 1971 incoace. Ce-a lipsit sa avem si noi un H.G.Orwell al nostru prin toamna lui 1971 ? Sau mai bine sa nu va intreb.

1. — Hotărîtor în înfăptuirea acestor obiective este ridicarea continuă a rolului conducător al partidului în toate domeniile activității politico-educative, creșterea răspunderii și exigenței organelor și organizațiilor de partid în îndrumarea întregii munci de educare a maselor, desfășurată prin intermediul tuturor mijloacelor de influențare politică și al factorilor de culturalizare de care dispune societatea noastră.

Nu sare in ochi, desi ar trebui, problema de acord. Hotaritoare in infaptuire este ridicarea, dat fiind ca ea-i fetita cu virgulita, nu baietel cu ma rog, ce-o fi avind baieteii unde au fetele virgulita, nu stiu, nu ma pricep. Aparent factorii de culturalizare cit si postali de care dispunea societatea lor nu erau chair asa de influenti in politica. E o teorie.

În acest scop se vor întări conducerea și controlul de partid în orientarea activității politico-educative spre promovarea largă în mase a ideologiei partidului nostru, a politicii sale marxist-leniniste, spre creșterea combativității împotriva influențelor ideologiei burgheze, a mentalităților retrograde, străine principiilor eticii comuniste și spiritului de partid. Un accent deosebit se va pune pe prezentarea marilor cuceriri obținute de poporul român — constructor al socialismului, pe sublinierea rolului conducător al clasei muncitoare, care-și îndeplinește cu cinste misiunea istorică în edificarea socialismului, pe cultivarea respectului față de muncă, față de producătorii bunurilor materiale din societatea noastră.

Nu, ca trebuie disecata asta, i-o bijuterie. Deci : In acest scop (al influentarii culturalizarii combativizarii scl) se vor intari conducerea si controlul (anume al nu se stie cui dar presupunem ca al alora raspunzatori de exigente-n paragraful precedent, nenumitii "eu sunt cel care sunt" al aparatului comunist) in orientarea activitatii politico educative.

Hai sa aplicam ideile tezelor sefului partidului si statului vostru, tovarasul asa si pe dincolo in viata, cum ar veni. In munca. Deci, eu sunt sef de autobaza si constat ca prostovanii de soferi sar bordurile, fac concursuri si alte liniute si vin cu masinile varza la baza, ambreiajele arse, suspensiile franjuri, trombopoieza in pioneze. Grav. Ce fac ? Pai intaresc dom'le conducerea si controlu' in orientarea masinii. Concret ? Iau niste super-glue si-i lipesc cu miinile de volan ?

Problema evident nu-i de slaba conducere si control, ci de proasta conducere si control. Asta inseamna ori ca am angajat niste betivani iresponsabili, ori ca le cer sa faca chestii care nu se pot face (precum de exemplu ar putea fi sa conduca pe soselele din Romania, alea gindite cu curu' gras al unei proaste indragostite de ace de par si altfel complet certata cu dinamita). A "intari conducerea" e cel mai tembel eufemism posibil, si nu ma surprinde cit de bine se potriveste ca fundal retoric cu idioteniile de le emite ultimul lider socialist ramas (inca) in viata ori de cite ori are ocazia. Asa-s ei, atita pot, asa interactioneaza cu lumea.

O sarcină esențială a muncii politico-educative desfășurate de partidul nostru este educarea tuturor celor ce muncesc în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nețărmurit față de patrie, al hotărîrii de a nu precupeți nimic pentru apărarea cuceririlor noastre revoluționare, a independenței și suveranității țării, pentru întărirea și înflorirea continuă a României socialiste.

Asta cu verbul "a precupeti", folosit obsesiv in discursurile comunistilor dar intotdeauna cu forma negativa a infinitivului (a nu precupeti nimic) m-a uimit o buna bucata de vreme. Ce pizda ma-sii poa' sa insemne, ca nu exista in limba romana asa traznaie ?

M-am lamurit relativ recent, in somn. Vine de la precupeata. A precupeti este actul precupetei, cea care se tocmeste. A nu precupeti inseamna a angaja mijloace-n deplin dezinteres fata de eficienta angajarii lor. Cheia ultima a absurditatilor regimului din punct de vedere economic (singurul domeniu cu care se preocupa cu adevarat, vezi "respectul față de producătorii bunurilor materiale" anterior, indiferent de perpetuele sustineri contrarii) este continuta tocmai in aceasta abordare defazata.

A nu precupeti inseamna, pina la urma, a izidi. Cele doua sunt echivalente. Daca discursurile moralizatoare s-ar trece printr-un sed s/a nu precupeti/a izidi/ ele ar cistiga imens cit ce priveste relatia cu realitatea : ar deveni dintr-o data inteligibile. Si iata cum descoperim o neasteptata (dar nesuprinzatoare) legatura-n practica intre cele doua regimuri surori, socialismul si fascismul. Ambele sunt obsedate de propria extinctie, ambele lucreaza deliberat si activ catre Ragnarok. Ideile zarghite ale cautatorilor de chivotul legamintului prin desert si anihilarea lumii intr-o baie de focii raspund aproape exact in "neprecupetirea" zarghitilor astorlalti. Deci, de-aia n-aveati de mai nici uneele, draga : pentru ca daca nu precupetesti nimic rezulta cu necesitate ca n-ai de unde sa ai nimic, oriciti producatori de bunuri materiale ar lucra la asta.

În procesul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate este necesar să se acționeze în continuare pentru cimentarea și mai puternică a unității și frăției dintre oamenii muncii români, maghiari, germani, sîrbi și de alte naționalități, care, animați de aceleași interese și aspirații, realizează laolaltă toate valorile materiale și spirituale ale țării, participă cu însuflețire la lupta pentru propășirea patriei comune — Republica Socialistă România.

Io sa fi fost om al muncii turc eram destul de nemultumit la faza asta. Sau croat. Sau bulgar. Sau ucrainean. Sau sacui. Sau osan. Sau tigan. Sau armean. Sau tatar. Sau asa mai departe, cred ca ati prins ideea.

Cit despre propasire, in caz ca sunteti curiosi ce-i cu aceasta alta monstruozitate barbara neexistenta-n limba romana, sunt in masura sa va explic ca-i formata din cuvintul dac "pasire" (a pasi, pas) la care s-a adaugat prefixul trac "pro", care inseamna inainte. Deci, inaintare, propasire, totuna. Este ca-i fascinant ? Singura problema ramasa in suspensie este cu cine lupta dom'le partidu' unic in tara cu un singur popor de mai multe nationalitati, cine-i retine de la propasire ?

Retorica stupiditatii e schioapa fara un dusman.

Este datoria organizațiilor de partid să combată cu fermitate orice tendință și formă de exprimare a naționalismului. Munca politică trebuie să acționeze hotărît împotriva oricărei manifestări de indisciplină, de încălcare a normelor de conviețuire socială, în direcția dezvoltării respectului față de avutul obștesc, față de legile țării, pentru întărirea legalității socialiste și a ordinii publice.

Va vine sa credeti ? Pe bune acuma. Republica Socialista Romania nu doar ca nu se considera un stat national, da' considera ca orice tendinta si orice forma de exprimare a nationalismului trebuie combatuta. Cu Fernet astaa, fermitate. Nu stiati amanuntul, este ?

Nationalismul inseamna, bineinteles, etnicism in limbajul mai modern, este recunoasterea unor granite inconvenabile politicului, care nu prea sufera sa i se spuna fo' doo cind se apuca de distrus peisage.

Conducerea și organizarea întregii activități politicoeducative cad nemijlocit în sarcina birourilor și comitetelor județene de partid, a organelor de partid de la toate nivelurile, a activiștilor care lucrează în domeniul propagandei, a tuturor comuniștilor.

Ori dintr-o regretabila gresala de tipar ori dintr-o premonitorie scapare de culegatorie, cuvintul politicoeducative se naste, iata, in 1971. Consemnam pentru curiosii colectionari de cuvinte care n-au apucat un secol. Remarcam folosirea corecta a nivelurilor precum si ideea comuniunii directe intre "tuturor comunistilor" si conducerea/organizarea intregii activitati. Destul de periculoasa abordare a vietii politice, chiar daca nu trece de nivelul discursiv. Intr-un sens, faptul ca un partid comunist dintr-un stat totalitar isi permite sa spuna asa ceva atesta cam cit de anemica era inclinatia poporului-nenational in directia organizarii si activismului politic. Consemnam pentru aia care au impresia ca romanii sunt placizi incepind de ieri sau ceva. E veche, domnilor.

În realizarea tuturor acestor sarcini, un rol important trebuie să-l îndeplinească — sub conducerea partidului — sindicatele, organizațiile de tineret și femei, toate organizațiile de masă și obștești din patria noastră.

Ei da, iata ca si identificam problema : curvele si golanii, dom'le, aia-s baiul. Altfel barbatii ar cam fi suficient de oi cit sa cladesti cu ei socialismul. Sau orice alta neprecupetire.

Mnoa, cam atit ca sincer sa fiu m-am cam plictisit. Poate continua altcineva.

———
  1. Si ca tot ridem de prosti, asta pentru cine are impresia ca clema de pizda s-a inventat acum, recent. De cinci sute de ani se tot inventeaza, asa cum se tot inventeaza si cinematografia 3D de prin 1920. []
  2. Apropo de care chestie, e perfect imaginabil ba chiar probabil ca daca nemtii dezvoltau arma atomica s-o fi folosit pur si simplu din principiu, fara consideratii militare, explicind la nivel teoretic ca ei is rasa speciala si deci radiatiile le fac mai degraba bine, da' in fond pentru motivul simplu ca le satisfacea Weltanschauungu'. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Este ce frumos e acum ? T(s)-P(P(n))-(aF,E,vF)-(C(B(M,I,S)-M),A(C(Ap(I,P,F(On(P(D((E,M,L),S,C)))). A(R,P,E)-C-(I(I),P(C(I(O(E(N(O(S)))))),P(S(C,P,S)-n)). Pai ? Mai are putin si zboara, mai draga animalule.

    I don't usually do spit-takes, but when I do, it's on Trilema.

    Da' ce vrea sa fie reprezentarea ta simbolica, ca nu mi-i clar la prima vedere?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Țelul suprem al politicii partidului nostru

    T(s)-P(P(n))-

    a fost, este și va fi

    -(aF,E,vF)-

    Daca tot programam in Lisp.

  3. Sorry, I don't speak Lisp.

  4. Băi...., bou prost!!! Acuma-ţi place ce-i în această ţară, care este vândută pe trei sferturi şi rămasă fără suveranitate ? Îţi place de capitalismul pe care-l propovăduieşti ? Ei, să rămână de capul tău şi al copiilor tăi ! Eu şi nemul românesc, cel adevărat, aşteptăm să vină COMUNISMUL să facă din nou ordine în această ţară. Tu, nenorocitule, du-te şi fă-te slugoi la vreun hoţ din cei care au prădat acestă ţară. Aşa să ai şi tu sărbătorile fericite cum le au peste 80% din populaţia acestei ţări . Tot atâţia ani să mai ai şi tu, câţi ani mai au bieţii oameni nenorociţi de voi pe care i-aţi lăsat fără bani, fără spitale, fără case, ori i-aţi fugărit din ţară. Ne vom mai auzi, chiar de nu ţi-o doreşti .

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Intre suveranitatea intru timpenie si lipsa suveranitatii intru ratiune ultima e absolut preferabila.

    Conspecteaza articolul despre tarabostes, ca-mi pare adecvat nevoilor tale.

  6. Traiasca NPCR si Ignatescu ! Un sofer sigur va sti' cum sa carmuiasca tara, in vederea avansurilor neotehnologice ale societatii socialiste apoporului romin multilateral dezvoltat si avansat.

    Dar sustin cetateanul. We need new ieconomical theory.

  7. @Petru:

    Daca nu-ti place cacatu` in care suntem acuma, nu-i o solutie sa te-ntorci la cacatu` de dinainte.

    @Mircea:

    Mey, unde ai vazut tu "lipsa suveranitatii intru ratiune"?

  8. Ahahaha, băi bou prost! :))

    Asta-i argumentarea mea la treaba cu Biblia, apropo. :P

    La mulţi ani, c'ya next year.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    @Freud Nu mai bine niste pizda ? Sa ne mai relaxam.

    @adi Pfoai dom'le, long time. Cum mai merge ?

    In scoala, de exemplu. La mine-n harem, cit le priveste pe pizde, de alt exemplu. Si as mai putea continua.

    @cosminmaricari Funny, that's what yo momma said too.

  10. Deh, foarte ocupat. In afara de asta, dupa un timp (relativ lung) de socializat pe net iti cam dai seama cu cine ai de-a face si interactionezi mai putin. Eu personal m-am decis sa intervin pa blogu` tau doar atunci cand vad ca o iei prea rau pe aratura :)).

    Mai la subiect: am inteles ideea da` nu cred ca se aplica si la scara mare.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Deci asa, daca vreau comentarii sa spun enormitati cit mai enorme ? Noa uite asa s-a ajuns in situatia trista in care se zbate presa.

    Discutabil daca se aplica sau nu pe scara mare. Ce exemple sa luam, Texasul ? Tara bascilor ? Propune tu.

  12. Nici chiar asa. Unele enormitati s-ar putea sa-mi scape chiar si mie, he, he! Dar sa zicem ca am inceput sa ma prind cand vorbesti serios si cand faci misto. Si am mai zis ca nu prea (mai) am timp.

    De exemplu, mapamondu`. Acu` sincer, am si uitat despre ce era vorba, tre` sa mai citesc odata articolul.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Ai pus exact degetu' pe cum imi fac io banii : lumea uita si tre' sa reciteasca.

  1. [...] architectural, the beauties of Oxford. True, the place is no longer one-sexed. There are the virguncules of Somerville and Lady Margaret's Hall; but beauty and the lust for schooling have yet to be [...]

  2. [...] mircea_popescu Fine, youxxi ; but can you deny that as "nothing" as they are yet they're more than the decades of grandiose accomplishments [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.