Progresul tehnologic si scaderea calitatii vietii

Monday, 24 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hai sa urmarim putin cercul asta vicios la lucru.

Deci, la anul 1800 cerealele obtinute printr-un set de procedee numite agricultura sunt procesate pentru consum printr-un set de procedee numit industrie. Iese piine sau biscuiti sau ce mai iese. In principal iese faina, pentru ca majoritatea gospodariilor isi produc mincarea prin intermediul unei muncitoare necalificate numita si mama eroina mai tirziu, precum si diverse fete relativ mari si relativ virgine productie proprie a ei.

La anul 1900 se observa ca daca se aplica metoda industriala la productia de piine, iese piine mai ieftina decit ar putea cistiga mama eroina + fetele ei mai mult sau mai putin virgine in timpul in care fac ele piinea din faina, acasa. E drept ca iese si piine mai proasta, da' atita timp cit e mai ieftina si inca si comestibila, ea va fi consumata. De ce ? Pai pentru ca gospodariile sunt in competitie intre ele pentru salariii si atunci ala care traieste din piinea mai proasta si mai ieftina produsa industrial poate accepta un salariu mai mic la servici la el.

Asa ca vrind-nevrind trimitem mama eroina la fabrica si fetele oarecind virgine la videochat, ca nu se mai poate pentru ca sa-ti permiti luxul sa le tii acasa sa-ti coaca tie piine. Patria are nevoi, si nevoile patriei sunt intotdeauna indreptate impotriva individului, mai cu seama ca patria-i intotdeauna aproximata prin stat care-i intotdeauna aproximat prin aia de care zicea Luther.

Deci, piine veche si proasta, produsa industrial, ca-i mai ieftin, si femeile la munca-n fabrici si uzine, ca-s libere [sa slugareasca pentru stat, ca semn al prinosului de recunostiinta ca le-o scutit de-a mai slugari pentru copchii lor acasa].

Vine anul 1950 si se mai imbunatatesc citeva idei procesele de productie, se observa de exemplu ca piinea nu-i neaparat necesar sa creasca de doua ori ca sa fie ingurgitata de niste rumegatoare suficient de flaminde. E suficient sa-i bagi niste bioxid de carbon produs industrial, ca doara-i tot aia, si drojdia tot cu bioxid de carbon creste piinea. Dupa care odata cu descoperirea spumei poliuretanice se observa ca nu-i necesar sa pui mai mult de juma' de kila de griu la kila de faina, ca mai compensezi cu plastic dat prin glucoza, si e bine. Ce, amidonu' din griu nu tot ca un fel de glucoza este ?

Asa ca acum piinea proasta de la 1900 e "specialitati de panificatie", adica "scumpa". Iara "piinea", termenul mediu, normativul s-a mai redefinit o data, si tot in jos. Apropo de "scumpa" ala : aici intervine frumusetea inflatiei, si asta-i motivul principalii pentru care toate statele din toate timpurile ruleaza inflatie : pe masura ce progresul tehnologic ingaduie degradarea calitatii produselor, inflatia forteaza degradarea calitatii vietii, prezentata drept progres, cam pe urmatoarea formula : tu azi cistigi zece dolari pe ora, ce bine iti merge fata de 1950, cind se cistiga un dolar pe ora. Sigur, benzina e doi dolari galonul si atunci era zece centi, un hamburger e acum cinci dolari si atunci era douajcinci de centi (facind pe moment abstractie de faptu' ca ala era hamburgher si asta-i carton vopsit si parfumat) si-un pachet de tigari e zece dolari, adica o ora de munca, fata de cinci centi, adica cinci minute de munca, da-n fine, detalii.

Detalii pe care vom insista, precum urmeaza : Samuel Clemens (pe care poate-l stiti drept Mark Twain) e vestit pentru obiceiul lui de-a fuma tigari. De foi. Cite patru pina la sase pe zi. Deci vreo juma' de kila de tutun. Obicei inceput la virsta pubertatii, si pastrat nesmintit pina la frumoasa virsta de 75 de ani. Pe care dumneavoastra n-o s-o apucati, pentru ca veti muri. De cancer. Pe care vi-l va provoca fara indoiala fumatul, cum nu i l-a provocat lui Clemens, si nici intr-un caz diversele magarii adaugate in tigari pentru a le face mai ieftine, dupa reteta deja descrisa. Ca si Andy Kaufman tot de fumat o murit, facind cancer la plamini. Sigur, el nu fuma niciodata, da' fumatul ucide, sper c-ati retinut. Nu-s nici intr-un caz toate cacaturile pe care le numim "progres tehnologic" din lipsa de termeni mai buni, precum de exemplu "spirala mortii in chinuri". O, nu.

Revenind la paranteza anterioara : exista un motiv pentru care toti oamenii sanatosi la cap sustin si toate statele fara exceptie se opun monezii deflationare. Va las sa-l ghiciti singuri.

Si-acum revenind de-a dreptul la articol : vine anul 2000 si prin miracolul progresului tehnologic numit manipulare genetica se poate acum manipula de-a dreptul agricultura. Ceea ce reface cercul vicios inca o data : putem produce fie X cantitate de griu de buna calitate, fie X+y cantitate de griu manipulat genetic, de mai proasta calitate. Terenurile care pun griu de proasta calitate produc mai multi bani. Cum terenurile se afla in competitie, bang jbang, toata lumea TREBUIE de-acum sa produca griu de proasta calitate. Pentru ca asa functioneaza economia, daca poti atunci trebuie.

A, ca mai toata lumea in State e acum alergica la "gluten" (doara n-o sa va asteptati sa recunoasca cineva ca-s alergici la minunea progresului tehnologic ?!)... pai ce conteaza ? E mai ieftin griul modificat genetic ? Este. Gata discutia. Atita timp cit vitele il maninca nu intereseaza pe nimeni ca-si varsa matele, ca-s vai de ei si abia cara-n spate mai multe probleme de nutritie decit un muzeu de istorie naturala.

Deci am progresat tehnologic, fratilor. Doar ca azi individul exceptional, ala care-i sa zicem in virful de 1% din societate traieste semnificativ mai prost decit individul mai rasarit de la 1900 (virful de 10%), care traiau deja mai prost decit majoritatea traitorilor la 1800. Progres tehnologic, capitalism, bunastare.

A, sigur, am reusit sa inghesuim mult mai multi oameni in pretentii de "viata buna". Nu mai suntem zece milioane, astia care traim "bine", suntem nominal un miliard, din care 1% traieste bine, deci... tot zece milioane. Doar ca traim mai prost, inconjurati de noxele necesare satisfacerii aparentelor cerute de-o minciuna.

Progresul este fara discutie posibila cea mai nociva, cea mai daunatoare minciuna iesita din procesul electoral. Si eu unul sunt satul pina-n git. Doriti sa discutam de ecologie ? Hai mai bine sa discutam de iesirea din minciuna.

———
  1. chestie fortata de stat prin impozite, ori direct ori prin intermediul alora de le spunea Luther la 1523 ca "The people will not, cannot, shall not endure your tyranny and oppression any longer. The world is not now what it was formerly, when you could chase and drive the people like game." []
  2. Motivul secundar este ca inflatia e echivalentul unui impozit, care se aplica automat si inevitabil, si deci are toate efectele benefice discutate apropo de fortarea lumii in fabrici si uzine []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Monday, 24 October 2011

    http://rocketfizz.com/
    You buffalo wing-flavored soda pop-hating luddite you!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 October 2011

    Obviously I have no flash.

  3. Da, eşti zen! :)

    Tot progres tehnologic se numeşte şi trecerea de la benzină la electric. Am auzit că e mai scumpă benzina electrică da' cică e bună măr!

  4. Cel mai amuzant la asta cu gluten, dat fiind ca am fost la spalololi la astia-n tara, e ca scrie "fara gluten" pe chestii care nu au deaface cu faina sau graul(gen sucuri, lol).

    Si cei alergici sunt cei batrani, 60-80 ani. Sunt curios care mosneag manca el in 20-30 pe vremea lu ma-sa cu vaca la tara grau/faina fara gluten, de a ajuns el alergic in democratie, cand da lol ie cu gluten; dat fiind ca glutenul e o proteina ce se scalda in amidonul din seminte de grau si alte cereale.

    ps : site-ul merge si fara flash.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 October 2011

    @Meneopol Observa cum am ajuns deja la limita tolerabilului, asa ca se rezolva problema prin legi. A, becurile cu mercur is mai scumpe si lumea nu le poate suferi ? Nu-i nimic, dam o lege, Philips sa traiasca.

    @Freud Nu era griu fara gluten. Era griu fara impuritati. Si eu sunt alergic de exemplu la fibre sintetice. Daca ar avea statu' dupa voia lui, s-ar zice ca sunt alergic la "imbracaminte". Nu-s. Doar la imbracaminte proasta.

  6. tot cu genetica se fac din 7 1

  7. Mircea, ia să te văz eu fără fain și dtng.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 October 2011

    Bai, n-am inteles nici unu' nici altu' ce tindeti a zice.

  9. Cred ca toti suntem scarbiti de cum am ajuns...iar partea cea mai proasta este ca nu exista remediu. Deja ce s-a distrus ramane distru ( ma refer la mediu si calitatea vietii)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 October 2011

    Cam asa ceva.

  11. Alergia la gluten intra cam in aceeasi oala cu cancerele si bolile ''genetice'' descoperite subit (bine, cancerul exista in diferite forme de cand lumea, ce s-au modificat au fost incidenta lui si formele de manifestare). Sunt bolile ''lumii moderne''.

  12. @Mircea Popescu: ce-ai face fără alea două, gazeta de perete? Iar f cred că a vrut să spună că genetica îți permite să ai o producție de 7 ori mai mare, cel puțin din punct de vedere cantitativ.

  13. Meh, s-au prins pana si niggeri cu modificatele genetice, au fost ceva scandaluri prin africa cu ajutoare umanitare cum ca d'le ie corupt guvernu si vor sa infometeze populatia, se plangeau aia ca le trimit modificate genetic ca sa obtina dependenti de ele, plus ca-i pericol sa-i imbolnaveasca pe aia care oricum sunt vai de mama lor.

    Degeaba productie mare.

    http://www.opendemocracy.net/globalization-trade_economy_justice/article_1876.jsp

    http://www.africanconservation.org/forum/thread-for-gm-the-environment/11485-first-gmo-seed-scandal-in-africa-south-africa-contaminates-the-continent.html

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 October 2011

    @krossfire Mda.

    @Cristian Cum adica ? Pai tot ce-am facut si inainte de a le introduce. Ca eu le-am introdus, remember ?

    Si daca f aia vrea sa zica sa fie sanatos, ca mie mi se rupe daca linga mine mai maninca zece sau o suta, eu nu consider asta un beneficiu, ca sunt inca o suta de putoi de educat, in loc de inca zece. Pe mine ma intereseaza calitatea vietii mele.

    @Freud Mda.

  15. Toate lucrurile au pana la urma un maxim de care nu se mai poate trece. La fel este si cu tehnologia. Va exista un haos care va duce totul la inceput

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 October 2011

    Da' pe ce te bazezi ?

  17. pletzalcoatl`s avatar
    17
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 29 October 2011

    Multiplexes caused the moviegoing experience to undergo a fundamental shift, and very few would argue that the shift was for the better - it went from well-appointed theaters with well-dressed, butler-like staff (something that is now seen only in special cases, like the Kodak and Chinese Theatres in Hollywood) to massive, fairly spartan auditoriums with floors covered in dropped popcorn and spilled soda (both of which are ridiculously overpriced), staffed by young people making minimum wage and not particularly happy about it — movie theater jobs are often considered to be next to fast food in terms of crappy, humiliating employment for teenagers.

    Yay for progress!

  18. Pletz can't into romanian language?

  19. i think she accidentally English.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 October 2011

    Mda.

  21. Daimon actually hater.

    unrelated

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 December 2014

    Mircea, ia să te văz eu fără fain și dtng.

    Mnoa, uite ca. Vezi ce prost esti ?

    Nu vezi, bineinteles, fiind prost, ca asa functioneaza mecanismul asta.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.