Problema cu banana

Saturday, 26 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Probabil ca ati remarcat, iara daca n-ati remarcat va atrag eu atentia ca americanii nu stiu cum sa desfaca banane.

Da, la fruct ma refer, al' de creste in banan (care nu-i un pom, apropo, si nici macar un arbust, ci e un fel de iarba).

Ei bine, confruntat cu fructul bananului zis banana, americanul il desface in mod eronat si gresit tragindu-l de coada, de parca-i mita, ceea ce el nu este. Da, fratilor, de coada, de partea de care sta biet agatat in pom (chit ca de fapt nu-i pom, ci iarba, doar ca foarte inalta).

In timp ce romanul il desface in mod corect*, infigindu-si ghearele, unghiutele, extensiile, manichiura sau ce mai are la dispozitia degetelor (ba la rigoare de-a dreptul dintii) in capat, adica acolo unde fusese in tinerete floarea, exact la antipozi si diametral opus fata de codita. Ati vazut floare de banan apropo ? C-aveam pe-aici pe undeva (#8 si #14, pentru siguranta).

La prima vedere va inchipuiti probabil ca nu-i mare lucru (tm), asa cum va inchipuiti tot soiul de chestii, ca de exemplu Basescu duce tara de ripa, ca Geoana ar putea, sau ar dori s-o salveze, ca Antonescu ii liberal sau ca Botezatu ii designer de moda. Aceste inchipuiri sunt fara exceptie false : Basescu nu duce tara de ripa, ci de gard, Geoana nu ar putea si nici nu ar dori s-o salveze, desi are in minte un alt gard, Antonescu nu-i liberal ci un soi de Pagliacci, Botezatu nu-i designer, ci gheu.

Iara problema cu desfacutul bananei e de-o importanta covirsitoare din motivul simplu al deosebitei ei universalitati. Toti romanii desfac banana de la cap, si numai ei. Nu doar americanii, ci cam tot restul lumii, inclusiv aia de traiesc in tari care produc banane, gen prin Africa si America centrala desfac bananele de la coada, adica un se-nfige-n trunchi (nu trunchiul pomului, ca nu-i pom, ci al ierbii-banan, ati retinut).

Cam doi ani de zile m-a fascinat preocuparea ca de ce oare, de unde apare acesta diferenta inexplicabila ? Antropolog, deh. Scandal, dispute cu prietenii, ca de ce desfac banana in mod gresit, cacum ii ala gresit, ca de unde stiu io care-i gresit si care nu, ca ala te murdareste pe degete, ca si maimultele fac asa ba nu fac asa da' de cind ne luam dupa maimute, ca hir, ca mir, ochi dati peste cap, amenintari cu bataia (da' nu ma tem, pentru ca stiu sa ma apar).

Dupa care i-am gasit intr-un final si rezolvarea : bananele verzi nu pot fi desfacute in modul normal.

In concluzie, mostenirile epocii de aur nu-s numai chestiile de care aveti cunostiinta. Sunt destule bucatele pe care nu le veti descoperi decit plimbindu-va prin lume.

---------
* Il desface, pe el, pentru ca subiectul implicit e fructul, care-i masculin, nu banana, care-i fructul, si deci la feminin. Ati inteles logica sau sa mai repet o data ? Sa repet ? Mbine. Il desface, pe el, pentru ca subiectul implicit e fructul, care-i masculin, nu banana, care-i fructul, si deci la feminin.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Io am avut o revelatie cand am invatat sa desfac banana cu doar o singura mana (no pun intended), dar si mai mare a fost cand am invatat sa desfac o portocala fara s-o zemuiesc...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 February 2011

    Io odata am batut o domnita pina o reusit sa cojeasca portocala fara sa-i rupa coaja (lasind-o intr-o singura bucata, adica). O fost fain.

  3. Nu. Nu am prins logica.

    Eu o desfac si asa si asa. Chestie de chef.
    Uneori imi place sa-i rup coada nah si dupa procedeul e identic. Numa' ca banana capata o aroma deosebita daca intai de a fi mancata bucatica cu bucatica mai intai este usor ros invelisul ala subtire si usor rizos si papate fibrele alea. Dupa care ... pur si simplu ti se topeste in gura.

  4. Eu fiind de prin '88 asa desfac fructul cela de la coada. Bunica-mea de la cap. Mistery solved.

  5. capatul cu floarea al bananei are niste resturi care apar in varf atunci cand o deschizi de la capatul ala. Pornind operatiunea din capatul celalalt aspectul bananei e mai "placut" privirii.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    @Luka D No comment.

    @dAImon Elementary, my dear Watson ?

    @Dr.A Pai resturile sunt tot acolo, ce te faci cind ajungi la scadenta ?

  7. le lasi in coaja. nu-i musai sa absorbi

  8. Deci iată: http://www.youtube.com/watch?v=8Hdajei5i7Q

  9. cipslim`s avatar
    9
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 1 March 2011

    mno ca maimutele le rup in doua de obicei si dupaia mananca ce e inauntru.
    Alea great sunt mai finute, urangutanii in special.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    @Dr.A Asta poate ca pe la strainezia unde lumea arunca mincare tati. Io nu-mi permit de-astea.

    @spyked Lol just.

    @cipslim Oare pe unde-o fi urangutanita ?

  11. Stimate autor,

    Aş cam vrea să te întreb ceva: pentru a fi "cel mai bun blog romanesc" e suficient, în viziunea ta, să îţi imaginezi că este?
    Hai să-ţi tratez, aşa...din plictiseală, imaginaţia: "romanesc" e cel mult varianta unui absolvent de maxim 4 clase pentru un bun al romanilor, care romani nu sunt totuna cu românii. Ori te apuci şi scrii în cea mai pură latină (şi-atunci vei deţine, fără doar şi poate, nu doar "cel mai bun blog romanesc", dar şi unicul), ori descoperi limba română (atât scrierea, cât şi citirea - motiv pentru care am dubii în privinţa capacităţilor tale de a parcurge comentariul meu) şi faci supremul efort de a o folosi.
    Oricum, mult succes în tentativa ta de a fi tăticul celui mai bun blog indiferent de spaţiul de referinţă (cartier, sat, palier, dormitor).

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 March 2011

    Stimate Vlad, pentru a fi "cel mai bun blog romanesc" un blog trebuie sa fie cel mai bun blog romanesc.

    Romanesc asa cum il interpretezi tu nu-i, in limba romana, ceva ce tine de latini, care-s un popor, ci ceva ce tine de romane, care-s carti. La feminin face romanesca, "o scena romanesca", "un decor romanesc".

    Da' apreciez foarte mult diverse lectii despre diverse chestii neintelese livrate de cetateni cu idei si pareri proprii. Am si eu de ce ride.

  13. ramicori`s avatar
    13
    ramicori 
    Saturday, 19 March 2011

    mie nu imi plac bananale, asa ca nu o sa fiu niciodata pus in situatia de a desface o banana.

  14. http://www.youtube.com/watch?v=2z-OLG0KyR4

    Side note. Îmi place cum descopăr treptat toate prostiile care ţi-au preocupat freza de-a lungul timpului. Trilema is truly great for understanding that life serves no purpose.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Pai cam asta e si ideea cu blogurile.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.