Politistul cel de toate zilele

Thursday, 10 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stai aici sa te vada ambulanta sa fii bine! Auzi ? Stai linsitit.

Citatul pe care l-am scris dindus cu litere ingrosate (pentru ca n-am avut caractere mai mari la dispozitie) apartine unui politist anonim, la datorie intr-o piata oarecare dintr-un orasel care nu conteaza.

Suntem bineinteles de acord noi cu noi ca politaii astia sunt niste gunoaie subumane, niste inamici ai societatii, distractiei si bunei dispozitii, niste obositori si niste abuzivi care strica orice adunare cit de cit mai rasarita. Sigur ca da.

Problema-i cam asa : un cetatean statea drept pe cele doua picioare ale lui intr-o ceata lipicioasa si rece, acoperit de ceva chestie galbena, reflectorizant-ridicola si incarcat cu tot soiu' de echipamente. L-am vazut eu, in timp ce ma grabeam sa ajung la caldurica, intre sini si pulpe fragezi si fragede. Un cetatean statea drept pe cele doua picioare ale lui in timp ce tinea de-un tip de virsta medie, cam ravasit, cu un rucsac in spinare si niste blugi cam jegosi pe picioare, care tragea-n toate partile ca un prost.

Asta dupa ce-l fugarise vre-o suta de metri, ca "stai dom'le, un' te duci, hai aici, hei!" Noroc ca tipul nu perambula chiar drept si nici prea sigur, ori ca era beat ori schiopat ori ce patise. Da' de fugit fugea de la locu' faptei, unde accidentase prin impact o masina. Sau ma rog. Nu mi-e clar ce se chiar intimplase, nefiind de fata, da' rezultatele cam astea erau, o masina de politie oprita in trafic cu luminile beculind, o alta masina oprita cam hacana intr-un loc unde nu exista trecere de pietoni, pentru ca trecerea de pietoni e douajidoi de metri dinjos pe drum, si-un tip cam nesigur pe picioarele lui.

Mnoa, politaiul e ala care are a fugi pe drum dupa indivizi care fiind suficient de iresponsabili cit sa se arunce-n trafic, iata minune ca-s si suficient de iresponsabili sa incerce sa scape cu fuga. De ambulanta. De eveniment. De, pina la urma, viata lor. Uite-asa, uite-atita ii duce pe ei capul, atita pot, atita stiu si-atita fac. Politistul e ala care trebuie sa, da' ingaduiti-mi sa va citez, bine ?

You know what the worst part of being a cop is ? 8 hours a day all you hear from people are lies. I didn’t do it, I wasn’t there, somebody else, blah this, blah that.

Am mai zis ? Da, am mai zis. Asa-s io, plicticos, si ma si repet. M-am zaharisit, de la o vreme.

Deci. Nu "sa va fie de bine", neutru si neimplicat, cum zic chelneritele. Nu "sa fii sanatos, voia la dumneata, marfa la mine", complet indiferent, cum zic negustorii. Nu. Ci autoritar. Sa fii bine! Dorestie sa fii bine, are o metoda sa te faca bine si ti-o va aplica. Ca sa fii bine! Auzi ?

Intre decerebratii care au atins iata virsta maturitatii fizice da' nu si virsta maturitatii intelectuale, nici pe departe, si hotaritii care iti ordona sa fii bine, ca-n filmele proaste cu eroi din vremea razboiului ramine totusi ceva spatiu. Pentru ca dezinteresul total, pina la abstragere din lume si abdicare de la responsabilitate, cit si interesul intrupat, exagerat prin totalitatea lui, prin aspiratia lui la universalitate intemeietoare sunt extreme.

Sunt extreme, si-ntre ele e un spatiu. Politeia. πολιτεία. Un cuvint grecesc important si intraductibil, cum obisnuiesc grecii. Cuvintul de la care vine si politicos si politie (asta din urma pe filiera "francizei de politie" acordata prin charter unora dintre burgurile europene). Cuvintul matrice al problemei cit si-al solutiei.

Pentru ca, aplicind cele mai moderne principii ale matematicii asupra situatiei sociale, suma agregata a diferentei intre oameni asa cum sunt si oameni asa cum ar trebui sa fie se vadeste, macar in parte dar cu semn schimbat, distribuita-n circa politailor. Agentilor politeii. Aia care tin de nebun sa-l vada ambulanta, sa fie bine.

Pe scurt spus, cu cit mai nesuferiti sunt politaii pentru societate, cu atit mai defecta e societatea respectiva. Simplu.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. ai caracterele de la h3 daca vrei mai mare.

    iar articolul mergea linistit la Cocietate, zic eu.

    oricum, bine exprimat :)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 February 2011

    Dar mersi.

    Mergea, da' fiind pina la urma povestea unei intimplari din drum, mnoa.

  3. Si medicii si atunci cand chiar isi fac meseria si profii intra cam in aceeasi categorie. Dar nu politaii sunt nesuferiti (zic eu) pentru societate, ci anumite abuzuri (cum am remarcat recent in Italia ca se apucasera sa patruleze pe niste amarate de trenuri regionale de navetisti legitimand lumea asa ca sa-si faca o lista si fara macar sa dea vreun motiv oarecare).

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 February 2011

    Si le-ai dat ?

  5. Ce sa le dau?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 February 2011

    Actele la control. Nu aia ziceai ?

  7. A. Le-am dat dupa ce mi-au dat un fel de explicatie despre cum fac ei niste controale. Nu pot spune ca ma tenta sa ma plimb pana la sectie. Ce-i drept mi s-a intamplat o singura data sa mi le ceara, desi i-am vazut cam in fiecare zi.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 February 2011

    Mnoa, diferenta intre cetatean respectabil si necetatean, in practica altora. Vaz ca nu-s singurul.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.