Cum ajungem irelevanti ?

Thursday, 10 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Momentul in care Nicolae Ceausescu, membru in diverse comitete si comitii priveste cu ochii tulburi o multime vociferinda de oameni si striga in microfon "Alo! Alo!" mi-a produs o puternica impresie atunci, si iata ca-l port cu mine si astazi.

Este fara indoiala un moment mitic, individul descopera ca - iata! - poporul nu are neaparata nevoie de Secretarul General. Se descurca foarte bine - poate chiar mai bine - si cu Marinarul cum s-a descurcat si cu Tapul, si cu Bunicuta, nu tre' neaparat sa fie ilegalisti comunisti, nu tre' neaparat sa fi ciugulit din portiile strinse de colegi pentru ai' mai bolnavi la Doftana, nu tre' sa se fi nascut in Scornicesti, nu tre' sa critice asa, aspru, cum stie el*. In schimb, Secretarul General are disperata, imperioasa nevoie de popor. Are nevoie de popor ca de aer, si fix ca si aerul, importanta devine vizibila doar prin confruntarea lipsei.

Este un moment mitic pentru ca nu tin minte in istoria nimanui un moment in care cineva sa-si confrunte atit de acut, atit de vizibil, realitatea propriei irelevante.

Cum ajungem acolo ? Pai, sa vezi chestie, asta-i frumusetea : ajungem acolo exact asa cum am ajuns a fi relevanti. Deci, exact aceleasi obiceiuri, apucaturi, idei, principii, metode care l-au dus pe-un cizmar anonim in purpura Casei Poporului, sa se dea cu barcuta si Lenuta adica-n barcuta cu ma rog, ma-ntelegeti voi, exact aceleasi il vor da si cu capul de zid.

Succesul nostru, al fiecaruia dintre noi atit cit il avem, al fiecarui individ din toate timpurile se intemeiaza pe filtrare. Filtram, zilnic, ce-i "bine" de ce-i "rau", ce "se face" de ce "nu se face", ce trebuie facut azi de ce poate astepta pina miine, sau pina se face de la sine. Filtram ce-i important de ce-i mai putin important, filtram, pina la urma, relevantul de irelevant. Si cum filtram feldlitre, hectolitri, tone de materie bruta in relevant si irelevant, formam in timp niste metode, pe care le tot rafinam, si ne tinem de ele dintr-un motiv foarte simplu : frica.

Se citeste clar si lamurit frica pe chipul Secretarului General in momentul ala, Alo! vai de mine omg. Nu se teme in fata "procurorilor" si "judecatorilor militari", asa cum de exemplu Ion Antonescu se, se teme si se bilbiie (ala-i momentul lui de irelevanta, asa ca situatiile nu-s neaparat comparabile), nu se teme in fata plutonului de executie din ce-am inteles, dar se teme atunci, in momentul ala. Pentru ca nimeni nu se teme de ceilalti, fiecare se teme de singurul lucru care conteaza : ziua in care descoperi ca metoda de filtrare e inadecvata. Ziua in care un fluviu de materie se revarsa si-ti rupe cascarabeta de ti-o construisesi tu. Ziua aia. Ziua. Alo!

Eu de exemplu tratez cu un dispret suveran telefoanele astea noi, de zece ani de zile cel putin. Dar am tratat cu un dispret suveran si Windows-ul, pina la NT nici nu m-am atins de el. Am tratat cu un dispret suveran browserele grafice, pina pe la Opera 7.x nici nu m-am atins de ele. Pe buna dreptate, imi zic responsabilii cu filtrarea din capul meu : sunt cacaturi, si nu conteaza.

Sigur ca sunt cacaturi, sigur ca nu conteaza. Pe masura ce trece vremea insa, chestiile din lada cu "irelevant" devin tot mai relevante, si chestiile din lada cu "relevant" devin tot mai irelevante. Asa-i construita lumea, din ceva motiv. Si intr-o buna zi descoperi, prin forta imprejurarilor, ca in fapt dupa criterii obiective continutul de relevant si irelevant din cele doua canistre etichetate clar si citet "Relevant" si respectiv "Irelevant" este exact egal. 10% in fiecare, acelasi 10%, sau 20 sau 50 sau cit o fi. Mai spre 1%, dar putin conteaza : daca-i egal inseamna ca muncesti degeaba, si aia-i ziua. Alo!

Uneori ai ghinion si mori, ca te-mpusca. Putin conteaza. Putin conteaza ceilalti in orice discutie despre sine. Ce conteaza e alegerea mult mai simpla si mai dura pe care realitatea ti-o pune-n fata : esti tu capabil sa schimbi fundamental mecanismul de filtrare ? Sau mori ? Ca aia-i chestia, indiferent daca te impusca sau nu te impusca, odata ce-ai decis ca nu mai esti dispus sa-l schimbi ai murit, indiferent de orice altceva. Esti mort ca mortii, o masinarie a la Rube Goldberg, de invirtit invirte de facut nu face nimic.

In principiu viata vesnica necesita o capacitate indefinita de perfectionare a selectorului, si-o rabdare Sisifica, mai ales fata de imprejurarea comuna-n practica de-a descoperi ca s-au comutat categoriile : irelevantul de ieri e fix relevantul de astazi.

Imi face placere sa va anunt ca lucram la asta, si regret sa va informez ca nu suntem primii.

---------
* Cita lume a studiat problema suficient de serios cit sa-mi poata scrie o lista cu ce credea Ceausescu ca-s punctele lui forte ? Ce-ar fi scris Ceausescu in CV ? Uite idee de subiect la Istoria Recenta, scrieti CV-ul lui Ceausescu asa cum si l-ar scrie el. Sa vezi acolo note de 2 si de 3, nu cred ca trece multa lume nici dintre masteranzi, lasa undergrazii.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. pot sa dau o replica dintr-un clasic in viata- autorul- replica fiind a tatalui meu, personaj- intr-un roman destul de bun,alatadata invatat in scoala:
    sa-i ia dracu pe toti!
    de la a anumita virsta e bine de tinut minte:))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Asa! Asa!

  3. pai nu?

  4. acuma, irelevant e chiar irelevant. nimeni nu stie ce inseamna, nici macar studentessele alea de care ziceai tu ca-ti citesc blogul si ma critica pe mine:))

  5. ca sa fim seriosi, totusi, ce i-a trebuit lui Iuliu Maniu sa devina irelevant? Zilele trecute ar fi trebuit sa ne amintim de el. Toata acea generatie de diplomati, mniistri, decimata dupa 45, este irelevanta pentru noi( nu se vorbeste despre ea in cartile de istorie, in media, nu exista in constiinta nationala). De ce?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Da' io mi-am amintit de el, chiar ziceam de marea gresala.

  7. cel mai bine se vede in ochii celui care o iubeste si stie ca o va pierde. desteptarea lui cheusescu este un exemplu irelevant. :)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Hehehe n-ai tu virsta sa intelegi ce cu adevarat conteaza, la douaji de ani sigur ca amoru-i marea problema a lumii, de parca nu exista un ocean de miliarde de gauri.

  9. vorbim de sentiment, nu de statistica. ;)

  10. Eu de exemplu tratez cu un dispret suveran telefoanele astea noi, de zece ani de zile cel putin. - La fel cu laptopurile. Le ignori, le ignori...pana au 80% din piata si te trezesti ca ce voiai tu nu mai exista. De ce ? Pentru ca ceilalti nu le-au ignorat si pentru ceilalti reprezinta majoritatea. Exista curba lui Rogers pentru asta...totul e sa-ti dai seama la timp in ce bucla esti :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Dap, este ce zici. Faza haioasa este ca acu on the premises de exemplu am doua desktop-uri cu quad core pe ele, 2-4 gb de memorie si combinat vreo patru tb de harduri, iara laptop unul singur, 650Mhz, 40Gb hard, cumparat cu nu mai retin da' vreo 80 de parai asa. Deci ce umilinte o inghitit de la mine laptopurile in ultimii zece ani nu cred ca impart cu nime'.

    Da' si merita, nu te supara, mici, calde, proaste, greu de reparat, de modificat, de upgradat ? Pai de ce cumpar eu un calculator ca franciza, ce-s, fraier ? Eu cumpar piese si le asamblez dupa cum imi pusca mie, si astept preturi bune la calitate excelenta, nu frectii de marketing.

  12. Hehe, da' ce tari erau masinariile "a la Rube Goldberg" din desene animate :D

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Ce-i drept lol. Pe mine unul ma fascinau.

    Pe urma a aparut is ceva joc pe calculator, faceai angrenaje din tot felul de tranzai, nu mai retin cum ii zicea.

  14. tim(the incredible machine) series. 3-ul l-am jucat cel mai mult.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Asa, corect.

    Pfoai ce mai construiam la echipamente pe-acolo.

  16. Interesant de urmarit cum omul, indiferent de nivelul lui intelectual, reuseste in majoritatea cazurilor sa se mentina pe curba relevantei fara sa-si dea seama cat efort depune.

    Cel mai la indemana exemplu mie is videoclipurile, cred ca am urmarit asa ceva prin '97 cand a binevoit bunica-mea sa-si traga cablu tv (mtv! atomic!). Cam un an a durat chestiunea, dupa care mi-am luat calculator si am ascultat fix ce am vrut, cand am vrut, fara sa-mi pese de tv. Pana in ziua de astazi inca raman blocat cand primesc link la vreun video nou, "si ce eu ce plm vrei sa spun despre prostia asta?". Acum datorita Twitter mai aflu ce e nou din greseala, lol.

    Da' sa vezi fetili cum se uita cu ardoare si analizeaza ce poarta vedetele, cum urmaresc saiturile cu moda samd .. pana mea, e chestie built-in, dincolo de limitele rationalului.

  17. ai si tu piticii tai, da laptopul meu are linux si e comparabil cu ala de zici tu mai sus, de nici xp n-am putut sa-i instalez pe el, ca n-are cd-rom si nici de pe usb nu booteaza (desi cu linux o face, nush de ce, probabil probleme de drivere)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 February 2011

    @dAImon Sau ma rog, cit efort se depune. Pina la urma asta ar fi principala justificare a existentei revistelor scl, sa te tina cu forta priponit de caruta relevantei.

    Nu cred ca-i built in, decit cel mult la fete, adica femei tinere, adica femei care inca nu-s sigure pe ele si incearca sa se salveze-n turma. Aia da, aia e built in, reflexul de turma al alora de se simt insuficienti.

    @F Pai am, dara ca am.

    Da' pe de cealalta parte, nu pricep logica asta. Adica, piesa cititor de usb functioneaza pe linux da' nu pe xp, atunci logic vorbind inseamna ca-i problema de xp si nu de drivere. Just ?

  19. just, dar incorect exprimat din partea mea

  20. Bun, si-atunci care-i rolul iesirilor in grup "cu baietii", cu firma samd? Hell, cam jumatate dintre modalitatile de a-ti petrece timpul liber par little more than brainwashing activities. Automat, prin simpla egalizare cu restul grupului. Restul egalizarii se face, cum zici, in media.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 February 2011

    Apai depinde si de baieti, zic. Poate ca sufar io de sampling bias, da-n principiu iesitul cu baietii e in cautarea adevarului nu a comunitatii. Motivu' pentru care nu se primesc femei, si se face misto de pizde cu baietii e tocmai ca ele cu asta se ocupa, cauta comunitatea.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.