Pluginuri wordpress utile

Thursday, 08 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca n-ati citit diversele articole aparute pe-aici impotriva abuzului de pluginuri, daca v-au scapat exemplele concretei de nenorociri aduse diverselor nulitati cu pretentii la expertiza de abuzului de pluginuri, daca n-ati remarcat alternativele mai simple si mai eficiente oferite pe-aici cu generozitate si asa mai departe, ei… asta este. Aflati acum : pluginurile sunt un lucru rau. Toate.

Toate cu exact trei patru exceptii, si anume :

 1. Un plugin care sa ingaduie abonarea la comentarii pentru cititori. Unul si nu doua, cum am vazut pe diverse bloguri, unul in romaneste unul in englezeste sau alte minuni. Trilema foloseste subscribe-to-comments de Mark Jaquith de prin 2009, cind fu introdus la cererea publicului. Nu mi-a facut probleme de-atunci.
 2. Un plugin care sa afiseze comentariile recente. Trilema foloseste get recent comments de Krischan Jodies, tot de prin 2009. Idem fara probleme de atunci.
 3. Un plugin de cache. Trilema a folosit w3 total cache de pe la inceputul lui 2010, cind traficul a ajuns sa streseze limitele unui singur server si pina in August, cind introducerea continutului platit a redus caching-ul ca solutie tehnica la inutilizabil. Ratiunea de atunci a fost ca mai devreme sau mai tirziu oricum va trebui sa ma mut pe mai multe masini, cu sau fara caching, asa ca oricum nu prea conteaza. Pentru blogurile cu alte nevoi si orizonturi pluginul respectiv ramine o alternativa viabila si utila. De mentionat ca nu are prea mult sens sa instalati asa ceva daca nu rulati pe un server dedicat.
 4. Un plugin de note de subsol. Trilema se cam chinuia cu stelute si mizerii, pina intr-o buna zi (chiar astazi !) cind am dat peste un blog foarte elegant si altfel bine scris de Lucian Mogosanu, unde am citit minunea minunilor, sa va citez :

  S-ar mai putea ivi probabil o groază de feluri de a privi problema. Și vorba lui Wolfram, abordarea asta poate da o altă intuiție în multe domenii, mai mult sau mai puțin serioase sau mai mult sau mai puțin luate în serios.

  Ei bine, asa a si fost : mi-a dat mie intuitia ca-s cel putin sonat sa nu folosesc foarte eleganta solutie de note de subsol a autorului. Ceea ce ma si grabesc sa fac : se numeste WP footnotes, e scris de Simon Elvery si ruleaza fin si elegantii.

Asta este, in caz ca v-a scapat, lista completa si exhaustiva a pluginurilor care pot fi folosite pe un blog wordpress. Si, daca tot suntem la capitolul liste complete si exhaustive, dati un ochi si pe SEO pentru blogeri - ghid tehnic complet, ca eu nu vorbesc degeaba aici.

Si-n rest, sa fiti iubiti!

———

 1. Liviu Constantin, Alexandru Negrea etc []
 2. De exemplu pentru a genera aceasta nota de subsol pur si simplu am inclus textul notei intre doua seturi de paranteze rotunde chiar in locul unde doream sa apara ancora, adica la un spatiu dupa cuvintul elegant []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

 1. citam din clasici

  nu folosesc plug-in-uri

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Thursday, 8 September 2011

  Asa se citeaza ?

 3. nu mai tin minte unde era originalul. ziceai tu ca trilema incarca rapid ca n-are pluginuri sau ceva de genul.

  hatere

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 8 September 2011

  Pare rau, cereri netimbrate nu se primesc.

 5. Lol, lista exhaustiva, pana cand peste ceva timp o sa vezi inca ceva util si mai adaugi ceva in lista paradoxal tot exhaustiva.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 8 September 2011

  Nu este paradoxal. Este necesar.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.