Piata Universitatii, Cairo

Saturday, 29 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am trait o vreme in Egipt, am prieteni si cunostiinte acolo, inteleg intr-o masura oamenii, functionarea societatii si statului lor, am tinut legatura in ultimele zile... Pe scurt, as fi mai indreptatit si mai calificat decit mai oricine din toata presa romaneasca sa vorbesc pe tema. Cu siguranta mai indreptatit si mai calificat decit mai oricine din blogosfera, social medii scl.

N-am zis mare lucru pentru ca pina la urma nu este mare lucru de zis. Oamenii aia s-au decis in sfirsit sa-si scrie istoria, asta este cam tot ce conteaza pina la urma, noi nu putem nici sa-i ajutam nici sa le aratam calea. Nici daca am fi fost nascuti acolo si-am vorbi masr ca limba materna tot n-am avea ce face pentru ei, precum a descoperit de-un exemplu Ion Ratiu ca n-are ce face pentru noi, acum niste ani.

In rest, situatia este asemanatoare pina la identitate, similara pina la durerea de cap. Mubarak este leit ca doua picaturi de apa lui Ceausescu, nu prin detalii ci prin mecanisme, functii, roluri. Militia este militia, armata este armata, saracimea este saracimea, situatia femeii este situatia femeii, marele vecin de la rasarit este marele vecin de la rasarit...

Din cite reusesc sa inteleg, tocmai ce-a trecut momentul elicopterului, suntem la "armata e cu noi" si la "cadrele ministerului de interne" tremurind de groaza prin case conspirative. Urmeaza probabil Ion Iliescu, Piata Universitatii (probabil ca aia se va desfasura in piata din fata Curtii Supreme la ei), mineriadele, poate si-o alternanta democratica si inscrierea Egiptului in modernintate, pentru prima oara in ultimii cinci sute de ani.

Eu le tin, cu toata sinceritatea, pumnii. Si, daca ma intrebati pe mine, parerea mea este in continuare

eu-traian

Sa fie primit. Egiptul este un loc frumos.

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Flaviu Luchian Comanescu-Balla`s avatar
    1
    Flaviu Luchian Comanescu-Ballainsigna de criptograf 
    Saturday, 29 January 2011

    Noroc istoric le uram :D

  2. Deci o sa ajung si eu la piramide cum aveai tu poza aia, dar doar cu buletinu. si 500 dolari avionu. si inca 1000 statul si haleala ... la dracu, ce se schimba daca intra in UE ca nu ma prind!

  3. al dracu yahoo asta

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 January 2011

    @FLCB Ighen.

    @Ionut Pai ce s-o schimbat si la noi, merge Nokia si-si face fabrica la Aswan.

  5. Mey da cine e opozitia asta? Ca mi se pare ca-s muslim brotherhood. Adica Ok democratic da sa nu iasa altceva

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 30 January 2011

    Ti-or dat astia drumu' inapoi pe neti mei ppl ? :D

    Ce-i drept ca poate iesi destul de mizerabil, da' pina la urma si la noi putea iesi mizerabil. Io sper ca va iesi ce tre'.

  7. Mie mi se pare ca seamana mai mult cu Deutschland `33, decat cu Romania `89, cu muslim brothers in loc de SA. Da`n fine, oi fi io paranoic...

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 January 2011

    Ce, si Mubarak pe post de kaiser ?

    Acu' e drept ca-i chestie de optica si neaparat subiectiva, da' mie nu mi se pare.

  9. Mubarak pe post de kaiser, El Baradei pe post de von Hindenburg, sa vedem cine-i Fuhreru`. Nu tre` sa fie neaparat egiptean, dar evenimentele din tara piramidelor pot conduce la o coagulare a Lumii Arabe, nu neaparat in directia dorita de Occident. Apoi, criza si fanatismul sunt elemente comune acum ca si atunci. Daca nu se gaseste o solutie rezonabila crizei (care-i mult mai profunda decat se lasa a se intelege), razboiul ar putea fi "convenabil" pentru multa lume.

  10. Nuca sin Gaza au fost alegeri libere de s-o ales hamasul de aia zic. Mai e cica ceva partid liberal la vo 3% si niste socialisti.
    Deci problem...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 January 2011

    Eu sunt pentru o coagulare a oricui si-a oricarei tari dupa ce criterii doreste dinsa, si cred cu convingere ca atare chestie e mai buna pentru toata lumea, inclusiv pentru Occident, decit orice alternativa posibila. Mai ales decit orice alternativa "preferabila pentru Occident".

  12. da mey, da asa o fost si cu comunistii ca ei or zis ca-s democrati si poporul i-a ales, si tot i-a ales fo 50 de ani.
    Mantelegi?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 January 2011

    Io te-nteleg, da' ce poci face ?

  14. mey da vezi ca nici astia nu sunt prosti? In primu rand a scos jandarmeria din strada si a bagat armata. Dupaia l-a pus pe seful armatei sa controleze strada si sa inceteze cu luptele de strada, cu looterii si astia. Acuma e un limbo, el a trecut de momentul critic acolo si se merge pe idea: Negociem cu opozitia. A ramas El Baradei sa se certe cu M.B. si sa faca scandal intre ei. Deci se vede treaba ca oamenii au invatat o chestie pe care ailalti dictatori nu prea au inteles-o si anume manipularea strazii. Cand or sa vina M.B. cu pretentiile lor gen Saudi PAC! se intoarce valul. Ca protestu e al foamei nu politic acolo.
    Sincer eu nici nu stiu cu cine sa tin in toata povestea asta, da cred ca mai degraba o sa fie o tranzitie foarte lenta si nu una abrupta.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 January 2011

    Pai la nivel teoretic cel putin cam aia incercase si Ceausescu, ala fusese planu'. Ma rog, prost implementat la o adica, si inca si mai prost comunicat, pe coordonatele lui "vom face totul" si alte marote ale epocii, da' in principiu cam aia era.

    Nu exista protest "al foamei, nu politic". Toate protestele politice sunt ale foamei. Si nici nu exista tranzitie abrupta previzibila, dupa evaluari totul pare intotdeauna ca va fi lent, asa pare ca se misca natura, singularitatile tocmai de-aia sunt singularitati.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.