Jocul de fain.

Saturday, 29 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Doua clase de citate, care ilustreaza doua pozitii pe cararuia evolutiei reprezentarilor asupra lumii :

Standdowncafe: omule, Fainul e un joc, nimic mai mult, un joc din care poate reiesi o lectura placuta a unor postari cu mult peste idioteniile pe care le citim in unele ziare sau chiar emisiuni tv ori radio.

~Adrian Melicovici, Super, am intrat in istoria FAIN POLIMEDIA:
MINUS PESTE 12 MILIOANE DE KARMA

Am spus si ca stiu ca a fost cu intentie buna, si chiar eu am publicat articole de la altii de pe blog, dar o singura data ca sa ii introduc in sistem. Apoi daca vor, isi publica ei in continuare articole, si se familiarizeaza.

~Aliceee, pe fain.

Ambele categorii exista in vivo precum se vede. Cea din urma este mai raspindita in spatiul online romanesc, in principal in virtutea primitivismului acestuia.

Se poate observa chiar si de catre ochiul neantrenat fractura si nepotrivirea intre un set de idei izvorind dintr-o societate si o cultura agrara, in care "fiecare tre' sa-si ingrijeasca de gradina lui", sa-si vada de "treaba lui", sa fie "om cumsecade", sa "nu se bage unde nu-i fierbe oala", sa-i nu se uite in curtea vecinului etc scl si Internet.

Care Internet este, ca vrem noi sau ca nu vrem, ca-i permitem sau ca nu-i permitem, ca ne-a cerut parerea sau ca nu ne-a cerut-o, complet indiferent de noi, de nevoile si de problemele noastre, este zic incununarea unei istorii de secole a discursului public, a muncii de echipa in descoperirea adevarului, a metodei stiintifice, a unor mecanisme rafinate, fine si eficiente de stabilire a adevarului prin compararea scriptelor, mecanisme care intr-o societate de curind alfabetizata asa cum este societatea romaneasca nu isi gasesc bineinteles aceeasi dezvoltare, practica si obisnuinta a uzului precit la inventatorii parlamentarismului.

Nu degeaba se chinuie anglo-saxonii de uite cinci sute de ani deja cu stiinta si politica si justitie facute toate intr-un anume, anumit fel. Ei se plimba pe o anumita carare a perfectiunii, si instrumentele facute de ei ca sa-i duca mai repede si mai usor la tinta (printre care multe le-am preluat si noi, Internetul fiind doar unul dintre cele mai recente) duc fix acolo, nu in alte parti. Nu te poti astepta sa te sui in tramvai, sa dai jos hatmanul si sa conduci magaoaia pina la tine acasa, indiferent daca sunt sau nu sunt sine incolo. Asa naivitate, sa-ti inchipui tu ca vei putea conduce tramvaiul unde vrei, nu unde-l duc sinele e clar stigmat de barbarie, el arata ca de fapt n-ai chiar inteles ce e ala un tramvai, si, daca e sa vorbim drept, e fix ce te-ai astepta de la un tigan/taran/meltean/mocan sau cum mai numiti dumneavoastra Neanderthalianul, ramasul in urma, trogloditul.

Cam cel mai insemnat avantaj al primitivismului este reductibilitatea lui, din fericire. Nimic mai simplu decit sa-i arati unui primitiv ce-i lipseste si nimic mai simplu pentru el decit sa inteleaga ce-i lipseste. Puse una linga alta, o birna de-o schioapa si-o birna de-un metru isi releva clar si dincolo de dubii posibile raportul relativ al lungimilor : metrul e mai lung decit schioapa, oricit de slab definita si variabila s-ar gasi in practica aceasta din urma. Si de miine gata, nici pieile rosii nu mai umbla in pielea goala, ci poarta camasi si jiletci, nici spaniolii nu mai navigheaza cu vele, ci cu abur etc.

Ca atare, e relativ simplu de construit metode de-a reduce primitivismul din om, si afara de cazul in care el se incapatineaza stupid procesul este rapid, nedureros si nu formeaza cicatrici.

Cam cea mai simpla metoda de civilizare este bineinteles jocul, si sub acest aspect da, Adrian Melicovici a intuit corect : fain este un joc, si este un joc tocmit anume. Este un joc educativ, este un joc care civilizeaza, este un joc prin a carui jucare se largesc orizonturi. Este probabil cel mai bun mod de-a va petrece timpul online, dintr-o perspectiva a propriei culturi si civilizatii, si poate fi in unele cazuri cel mai bun mod de-a va petrece timpul de-a dreptul.

Distractie placuta.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Sigur sigur, subscriu, multam pentru nominalizare, eu chiar am fost sincer cand i-am raspuns lui Standdowncafe. :)))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 January 2011

    Hehe.

  3. Eu am o intrebare: deci polimedia s-a schimbat? nu se mai pot introduce linkuri de articole, de catre useri, ca inainte - cu sau fara cost?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 February 2011

    Cum sa nu se poata ?!

  5. ok, poti sa zici ca-s o fraiera :D, dar eu nu vad unde ma pot loga, si unde sa pot pune linkurile?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 February 2011

    Cum adica unde sa te poti loga ?! este o cutiuta in sidebar-ul din dreapta, unde e ea de la bun inceput, scrie nume / parola.

    ?!

  7. Deci: aici la comentarii vad un Log in, dar nu vad sa ma logheze de tot pe site, ci doar la comentarii.
    Si unde se pot pune linkurile? La ce sectiune?
    Mircea Popescu, te rog ai putina rabdare cu mine, si explica-mi te rog macar pe scurt .... :(

  8. iar eu in dreapta vad doar atat scris: "Credite: 0. Ce e asta ?" care ma trimite la o pagina despre Trilema.
    Nu nickname, nu logare, nu cont, nimic :(

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 February 2011

    Pai eu am rabdare, nu-i aia problema. Deci, aici pe trilema.com e blogul, care-i Trilema, cum probabil stii, de ani de zile, c-ai mai comentat pe-aici. A existat mai demult posibilitatea de-a te inregistra ca utilizator pe blog, da' am scos-o, de ani de zile, ca nu folosea la mare lucru. Actualmente nu exista, n-ai cum sa te inregistrezi. Credite :0 inseamna ca ti-ai epuizat creditele [de citit Trilema], pagina iti explica ce si cum.

    Pe de cealalta parte fain, care-i serviciul la care [cred ?] ca te referi tu nu-i aici, ci pe polimedia.us/fain, unde iarasi e tot acolo de un an si mai bine, fara mari modificari.

  10. "Pe de cealalta parte fain, care-i serviciul la care [cred ?] ca te referi tu nu-i aici, ci pe polimedia.us/fain, unde iarasi e tot acolo de un an si mai bine, fara mari modificari"
    - da, la acesta ma refer, dar...cum se face ca dau pe linkul de cel de zi cu zi, pe "fain" si in loc sa imi afiseze polimedia.us/fain, imi afiseaza trilema.com?? polimedia.us/fain oricum as da-o, nu mi se afiseaza... Asta eu nu inteleg, ce se intampla, sau fac eu gresit?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 February 2011

    Uhhh... nu-mi dau seama ?!

    http://browsershots.org/http://polimedia.us/fain/

  12. Mircea Popescu, vorbesc serios, nu se mai afiseaza polimedia.us/fain, ci in locul sau numai trilema, nici nu stiu cum sa mai fac sa dau pe fain... :(
    Nu ti-a mai spus nimeni lunrul acesta azi? Am incercat cu Chrome, IE si nimic....

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 February 2011

    Bizar. Sa te cotam dupa IP prin loguri sa videm ce-o fi acolo ?!

  14. Atata vreme cat regulile sunt facute ca sa se promoveze valori si nu kitschuri ... Atata vreme cat jocul nu este utilizat pentru crearea si impunerea egourilor , DA !

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 February 2011

    Pai facem si noi ce putem, domnita.

  16. "Domnita" mi se pare pretentios , Dana ma numesc .

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 6 February 2011

    Hehe, bine Dano, asa sa-ti ramina numele :)

  1. Jocul de fain- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Mircea Popescu si un articol caruia i s-a dat prea putina atentie ...

    "Ca atare, e relativ simplu de construit metode de-a reduce primitivismul din om, si afara de cazul in care el se incapatineaza stupid procesul este rapid, nedureros si nu formeaz...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.