Persuasiune si adevar

Thursday, 28 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

persuasive-bullshit Chestia din stinga s-ar traduce in romaneste cam asa : "Semnul dupa care se recunoaste un barbat matur e o anumita cicatrice pe care-o poarta : ori amintirea unei femei perfecte pe care n-a cucerit-o, ori a unei iubiri perfecte intre timp pierdute. Oricit de mult te-ar iubi, singurul motiv pentru care-i aici cu tine este ca ea nu mai e acolo cu el."

E o prostie imunda, ceea ce nu-i remarcabil. Plina lumea de prostii imunde. Ce-i remarcabil insa e cit de persuasiva se gaseste ea. Poate cea mai persuasiva dintre toate prostiile imunde (greu de facut un studiu pe bune pe tema asta, asa ca vorbesc din ghiceala).

Deci, pornind de la o perfect justificata insecuritate a cititorului, bazata de ideea de bun simt ca sigur exista exemplare ale speciei mai reusite, sub orice criteriu arbitrar ales am incerca o ierarhizare, textul analizat continua propunind presupunerea implicita ca persoana iubita (care-i cu necesitate in virtutea acestei stari perceputa drept perfecta) a intilnit deja minim un astfel de exemplar mai reusit.

Asta-i primul punct in care textul eludeaza ratiunea (si notati ca nici macar n-am ajuns la partea data explicit, inca lucram la prezumptiile pe care se construieste, sau cu alte cuvinte minte inainte sa deschida gura) : e perfect adevarat ca e posibil (si nu necesar) ca iubitul sa fi intilnit minim un exemplar mai reusit. Dar e fals sa presupunem ca a intilnit exact unul. De fapt, a presupune ca a intilnit exact unul e egal de indreptatit cu a presupune ca a intilnit exact zero. Sau cu alte cuvinte, textul a comis deja eroarea pe care chipurile isi propune s-o indrepte.

Sa lasam pe moment la o parte observatia de bun simt ca-i posibil sa fi intilnit multe exemplare mai reusite, eventual in cazul limita (in care chiar e in mod obiectiv fiinta perfecta de pare a fi femeii indragostite) le-a intilnit chiar pe toate. Ca perfectii astia tind sa se cam cunoasca intre ei, au si facebook special numa' pentru ei. Deci, ce carnaj s-o fi intimplat acolo, hm ?

Sa lasam asta la o parte pentru ca deja ar duce la rezolvarea problemelor puse de text, si n-am ajuns nici macar sa-l citim, si sa continuam. Deci, daca a intilnit deja o fiinta absolut perfecta, si cum toate persoanele sunt perfect interschimbabile intre ele (un rezultat necesar chiar daca neprevazut al teoriei ca oamenii a) au o capacitate finita de-a iubi si b) sunt capabili s-o investeasca integral intr-o singura fiinta), rezulta atunci ca ar prefera-o neaparat cititoarei pe perfecta ceea.

Cumva solutia evidenta ca barbatu' poate iubi bine mersi de la o suta de femei diferite in sus (asa cum de altfel in practica el chiar poate) nu trece filtrul ciudat al incercarii asteia de-a gindi cu curul, cum n-a trecut nici dinsus observatia simpla ca daca exista una perfecta poate ca exista o suta, sau o suta de mii (asa cum de altfel in practica ele chiar exista).

Prostia este pina la urma incercarea de-a refuza alteritatea. Diverse paralogisme destinate a justifica abordarile unice, alea-s prostia.

Intre timp, in lumea reala, cam singura marca certa a barbatului matur este ca nu da doua parale pe prostii. Idem si pentru femeia matura, ca sa vezi minune.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

 1. Celalalt Hipsterilor`s avatar
  1
  Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Thursday, 28 July 2011

  Ati mintit poporul
  Cu calpulatorul

 2. Mircea Popescu:

  Interpretarea ta este anapoda. De exemplu amintirea unei iubiri pierdute nu exclude amintirea mai multor iubiri pierdute, după cum faptul că-ţi aminteşti ce ai scris ieri pe trilema nu înseamnă că nu-ţi aminteşti şi ce ai scris alaltăieri sau într-o altă zi. Unde scrie amintirea unei singure iubiri pierdute?

  Eu cred că mesajul textului este următorul: pierderea unei iubiri perfecte, adică o pierdere crucială pentru tine, o situaţie dramatică fundamentală, este de natură să te facă să te maturizezi mai mult decât orice altceva.

  Interesant faptul că tu poţi fi chiar femeia perfectă pentru el, dar atât timp cât încă nu te-a pierdut, tot imatur va fi.

  În timp ce sigur că nu se poate trasa o regulă absolută şi universală, mesajul cu certitudine nu ar trebui invalidat sau ridiculizat.

 3. Semnul dupa care se recunoaste un gurmand matur e o anumita cicatrice pe care o poarta: felul perfect de mancare pe care si l-a dorit dar nu l-a mancat, sau l-a avut si l-a mancat inainte de a fi, de fapt, gurmand. Oricat de mult i-ar placea ceea ce si-a ales acum in farfurie, mananca doar pentru ca acea mancare de demult nu mai e acum in farfuria lui.

  Da' eu zic ca-i doar o reclama pentru capacitatea femeilor perfecte de a maturiza multi barbati. Sau o reclama la antidepresive pentru femei.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Sau pur si simplu o prostie. Nu tre' niciodata subestimata eventualitatea prostiei.

 5. pai si nu exista compatibilitatea perfect genetica?

  lasand afara aberatii poetice si pseudosentimente, vrajeli imaginare. adica poza de mai sus.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Nu. Exista incompatibilitate genetica, da' nu exista compatibilitate genetica. Notiunea-i construita artificial, din lipsa incompatibilitatii.

 7. lolz, adica vrei sa spui ca nu exista doua specimene cu cel mai xx% compatibilitate intre ele?

  eu cand ma interesasem de cum functioneaza hormonii si etc, am inteles ca futaiul "iubirea" intre doua specimene apare dupa feromonu' lu' baiatu' si feromonu' lu' fata detecteaza ca ba, cica adn-ul sa combina cat de cat, bun pentru reproductia speciei.
  deci banuiesc ca "iubirea" aia perfecta ar herpa derp cel mai cel mai cel scor compatibil intro gigea si un gigel.

  bine, adevarul e ca specia s-a reprodus din mama cu fiul si tata cu fiica, pana ce culmea parelel cu o populatie suficient de mare si religia a devenit tabu si atunci era ceva mai diversificat. bine, tot biblia aia spune ca daca barbatu' tau crapa trebuie sa-l futi pe cumnat sau daca nevastata moare poti sa-ti futi fiicele, dar deh.

  controverse peste controverse.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Feromonii sunt substante chimice folosite in semnalizare de catre insecte. Exista ipoteza, bazata pe absolut nimic (ma rog, pe observatia factuala ca femeile traind impreuna isi regularizeaza ciclul) ca ar exista ceva asemanator si la oameni. Nu exista, chiar daca oamenii (in special femeile) reactioneaza la compusii metabolici rezultati din descompunerea testosteronului pe care-i preiau olfactiv sau gustativ de pe pielea barbatilor (apropo de care chestie).

  Mai departe, fie sirurile Z2RoZGZnaGRmZ2hkZm91IGNhbiBlaXRoZXIgdXBsb2FkIGEgZmlsZSB1c2luZyB0aG
  UgJ0Jyb3dzZScgY29udHJvbCBiZWxvdywgb3IgeW91IGNhbiBwYXN0ZSB0aGUgdG
  V4dCB5b3Ugd2FudCB0byBlbmNvZGUgaW50byB0aGUgbGFyZ2UgdGV4dGFyZWEu
  IFRoZW4gcHJlc3MgdGhlIOKAmEVuY29kZeKAmSBidXR0b24uIA0KDQpGaWxlcy9zd
  HJpbmdzIGFyZSBsaW1pdGVkIHRvIDEwTUIgLSBhbnl0aGluZyBsYXJnZXIgdGhhbiB0
  aGF0IG1heSBmYWlsIUltcG9ydGFudCBDb25maWRlbnRpYWxpdHkgTm90aWNlIChjb
  GljayB0byBleHBhb3UgY2FuIGVpdGhlciB1cGxvYWQgYSBmaWxlIHVzaW5nIHRoZSA
  nQnJvd3NlJyBjb250cm9sIGJlbG93LCBvciB5b3UgY2FuIHBhc3RlIHRoZSB0ZXh0IHlv
  dSB3YW50IHRvIGVuY29kZSBpbnRvIHRoZSBsYXJnZSB0ZXh0YXJlYS4gVGhlbiBwc
  mVzcyB0aGUg4oCYRW5jb2Rl4oCZIGJ1dHRvbi4gDQoNCkZpbGVzL3N0cmluZ3MgY
  XJlIGxpbWl0ZWQgdG8gMTBNQiAtIGFueXRoaW5nIGxhcmdlciB0aGFuIHRoYXQgbWF
  5IGZhaWwhSW1wb3J0YW50IENvbmZpZGVudGlhbGl0eSBOb3RpY2UgKGNsaWNrIH
  RvIGV4cGFvdSBjYW4gZWl0aGVyIHVwbG9hZCBhIGZpbGUgdXNpbmcgdGhlICdCcm
  93c2UnIGNvbnRyb2wgYmVsb3csIG9yIHlvdSBjYW4gcGFzdGUgdGhlIHRleHQgeW91I
  HdhbnQgdG8gZW5jb2RlIGludG8gdGhlIGxhcmdlIHRleHRhcmVhLiBUaGVuIHByZXNz
  IHRoZSDigJhFbmNvZGXigJkgYnV0dG9uLiANCg0KRmlsZXMvc3RyaW5ncyBhcmUgb
  GltaXRlZCB0byAxME1CIC0gYW55dGhpbmcgbGFyZ2VyIHRoYW4gdGhhdCBtYXkgZ
  mFpbCFJbXBvcnRhbnQgQ29uZmlkZW50aWFsaXR5IE5vdGljZSAoY2xpY2sgdG8gZX

  Care doua sunt "cele mai compatibile" ?

  Poti eventual, daca stii ca "Q nu merge cu X" sau "9 nu prea merge cu 3" sa elimini unele dintre ele, deducind ca restul tre' atunci sa fie compatibile. Dar cam asta-i tot.

 9. @Mircea Popescu
  Ce-i aia incompatibilitate genetica?

 10. btw http://en.wikipedia.org/wiki/Pheromone#Humans

 11. Maaaa... da unde-i Mitza? Si-o fi facut operatie estetica la gura dupa ultimele doua concursuri? :D

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  @Dr.A De exemplu chestia cu rh negativ.

  @Hipsterilor http://trilema.com/2009/alogia-aphasia-si-prostia/

  @Morom3t3 Ea mai mult pe fain presteaza. De ce, ti s-o lipit de suflet ca marca de scrisoare ?

 13. de exemplu "chestia cu Rh negativ" nu-i o incompatibilitate genetica.

 14. @mp : asa?

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  @Dr.A Zau ? Da' ce-i ?

 16. pai rezulta indivizi viabili cel putin la prima sarcina.

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Da' exista boala hemolitica si la sarcina curenta, nu-i o regula ca ea se va manifesta doar la sarcinile urmatoare. Intrucit interfereaza (potential) cu dezvoltarea normala a fatului, si survine din nepotriviri genetice intre parinti, ie un exemplu in discutie.

  Nu insist ca ar fi singurul sau cel mai bun, pina la urma.

 18. @ Mircea: e vorba ca mi s-o dezlipit de asta micu' si-i simte lipsa.

  Zice pe la amiaza: "Ba Morom3t3, tranzvesteste-te si hai pe YM ca vreau sa ma iau cu cineva-n gura". A dat peste un tigan si, dupa ce a terminat cu el (vezi printre ultimele postari) am inceput sa ma intreb cu cine s-a luat nenorocitu' in gura, ultima data. Si uite-asa ajunsei la coana Mitza.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Deci cum ?!

 20. problema apare la mama dupa ce se dezvolta odata anticorpii. in fapt daca implantezi ovulul intr-o mama purtatoare nu-i nici o problema. Adica ovulul fecundat e viabil.
  La modul general orice nu-i incompatibil e compatibil. in genetica, cum varietatea e une din caramizile de baza mutatiile sunt mai degraba preferabile.

  Nu mi-e clar de ce ai ales sa-ti subminezi postul cu astfel de argumente. Post care altfel avea baze mult mai solide pe care suntem in acord.

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Thursday, 28 July 2011

  Pai problema-i in principal ca ai tu o idee cam vaga despre cum functioneaza boala respectiva, nu altceva.

  In general vei observa fara indoiala ca a tine un blog bun inseamna indeobste a dezamagi asteptarile nejustificate ale diversilor. Din motive de cea mai banala statistica asta implica ca intr-un interval suficient de lung vei fi dezamagit pe absolut toata lumea.

  Pe de cealalta parte privind, "dezamagirile" astea-s un lucru bun : asa se-nvata.

 22. Asta implica abilitatea blogerului bun de a se dezamagi inclusiv pe sine insusi. Zici ca-i posibil in toate cazurile ?

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Cel putin ca posibilitate teoretica tre' sa fie.

 24. Hipsterilor`s avatar
  24
  Hipsterilor 
  Friday, 29 July 2011

  allow me to promote this on curiosity grounds

  http://kwiksurveys.com?u=surveychan

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Mk.

  Era poate mai productiv daca intrebai direct aici.

 26. Hipsterilor`s avatar
  26
  Hipsterilor 
  Friday, 29 July 2011

  defapt nici nu mai conteaza, a fost trollat cam tot, l-am inchis.

  oricum dupa rezultate, ca mai facusem inca unul, dar era incomplet, lurkerii de chanuri au intre 18-25 ani, majoritatea baieti, cu inclinatii comuniste, care urasc inmigrantii de culoare, cred ca nu sunt egali(comunisti, lol, m-am spart de ras), care voteaza, traiesc in europa sau sua , sunt rusi sau scandinavi, atei si au ceva mental disorders.

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Copchii in general nu prea au convingeri coerente, chiar daca indeobste clameaza convingeri foarte profunde.

  De exemplu, daca are un mar e marul lui. Daca ai un mar e marul vostru. Ambele astea-s CONVINGERI!!! doar ca se mai schimba. Dupa cine are maru'.

 28. Hipsterilor`s avatar
  28
  Hipsterilor 
  Friday, 29 July 2011

  mda mie ce mi-a placut sunt niste gigei care au incercat sa ma troleze, au pus homosexual sau lesbiana si cica "i have a sexual disorder"

  mda. am schimb cu parafilie

 1. [...] Persuasiune si adevar [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.