Open office uber alles

Saturday, 09 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am mai zis asa in treacat si oarecum teoretic & din avion despre Open Office, dar simt nevoia sa insist, mai la obiect.

Deci, fie un fisier de ~60 Mb, un CSV continind cam 212,000 de linii. Ce facem cu el ? Pai, il deschidem. Cu Open Office (de preferinta pe Linux, dar nu-i obligatoriu).

open-office-1

Vai, dar ce-avem aici ? Un splash in care ne putem selecta limba si charset-ul, precum si delimiterii ? Folosind chiar si ce delimiteri arbitrari dorim noi ? Vai dar chestia asta parca ar putea sa fie utila... Vai si putem specifica per coloane tipul lor, precum si delimiteri pentru text precum si diverse alte smecherii ? Pai si ele ar putea sa fie utile!

Sa continuam deci. Dupa 14 secunde (literalmente, atita ia sa deschida 60 Mb de CSV, plasindu-l frumos in coloane cum ne-am inteles) :

open-office-2

Animalul tine 212 mii de linii. Faceti chestia asta pe MS Office/Excel, uite asa, din pura curiozitate, de ce nu incercati ?

Si, daca tot ne-am apucat de acrobatii, sa si sortam ceva, bun ?

open-office-3

200k+ sortate dupa trei criterii in... sub o secunda. Nici n-am simtit cind, nu se vede pe top/sysmonitor. Incercati, zic, de curiozitate numa', incercati pe excel.

Exista o diferenta intre a putea deschide un fisier de o dimensiune arbitrara si a-l procesa cum iti vine tie in citeva clipe si-a plinge linga ecrane albastre. Acea diferenta se traduce in productivitate, si-n eficienta. Sau, ca sa citez din literatura de specialitate,

To the primitive mind, any sufficiently advanced technology would be indistinguishable from magic

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. OO.org is dead

    long live http://www.libreoffice.org/

  2. Mihai B`s avatar
    2
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 9 July 2011

    le-am discutat la bere, chiar azi, astea cu open office vs ms office, man. da' vad ca nici aici nu scap de ele. :-< poi revin maine cand se incarca creditele, comentez si imi dau cu parerea. asta daca nu mor in somn. :d

  3. proxy bah. e cu bac-ul, naiba sa-l ia ce enervant.

    ah si OO e chiar dead. din vara anului trecut cei care se ocupau in mod principal au zis adio OO de plictiseala si au creat LO. OO e acuma mentinut ceva partial intre ei si restul dastia retarzi open, munca pe gratis, comunitate si etc.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Buei, intelege o chestie : faptu' ca nu mai exista niste cocosi care sa faca "update" e un +, nu un -.

  5. opensource is communism.

  6. Mihai B`s avatar
    6
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 9 July 2011

    @Critic

    daca bag proxy de pe telefon trebuie apoi iarasi sa intru de pe ipul normal ca sa pot comenta safely.

    on-topic:

    companiile care lucreaza cu un asemenea volum de date au softuri specializate care le permit sa lucreze cu ele in conditii de siguranta si securitate. parca asa suna ceva definitie prin nush ce manual corporate.

    dar trecand pe asta, open office e foarte bun pentru patronul avar, care nu isi permite sa isi ia ms office. ca mno, vine pulitia si da amenda, daca nu ai ms office pe licenta. in romania. ca astia lucreaza pe windows, nu pe mac os, plm.

    dar eu stiu ca imi vei stoarce o lacrima si vei afirma ca tu nu folosesti win, ca win sucks, etc. si ca ms office nu-i portat pe mac os si din alea. fals. a aparut ms office 2011(ultimu'), care e foarte portabil si e configurat mai ales pentru mac os. daca e mai bun sa nu :-j decat officeul free, apoi nu mai stau la povesti, ca doar sunt atatea studii si comparatii, cred ca poti gasi opinii din partea ambelor tabere care sa iti poata forma suficiente argumente pentru a opta pt unul dintre cele doua moduri de office. eu personal as alege oricand ms office cu sau fara licenta.

  7. Orice spreadshit e de cacat. Cand am facut chestia asta http://imgur.com/eRoNw&vMWQp&fDiXb a trebuit sa trimuiesc whitespace-uri din coloanele cu notele si pentru asta ori scriam niste VBA obscur, care inca nici nu mi-am dat seama de unde se ruleaza in meniurile office 2010, ori sa-mi bag un plugin. Deci mi-am bagat un plugin scris de un gigel random de pe internet in visual c++ sau ceva, si-mi apare un meniu in plus cu site-ul companiei lui pe post de nume si in meniul ala un singur buton "Trim". Si na, te gandesti, ce mare cacat o fi sa scoti niste whitespace de la inceput si sfarsit, dar pentru o coloana de-aia de note dura de ma plictiseam, ma uita pe youtube si cand ma plictiseam de youtube inca nu era terminat. Pentru o coloana, nu toate.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    @Mihai B Da buei, exact cum zici. Companiile specializate (Polimedia) au softuri specializate (Open Office) pentru a lucra etc bla bla bla. Baga la cap ca nu degeaba vorbim.

    Win sucks, and MS Office sucks worse. Way, way way.

    @gheorghe Bag seama ca tu n-ai auzit de sed. Asta e, toti tre' sa incepem de undeva.

    Pe bune, eu nu inteleg, cred ca va baga astia ceva in apa.

  9. Da mey, am auzit de sed, au auzit si de awk, dar vroiam sa "rough it", sa simt si eu experienta de zi cu zi a corporatistului mediu care numai exceluri freaca.

  10. Dealtfel, awk probabil se pisa pe orice spreadshit, dar n-as putea spune cu siguranta, ca nu prea l-am folosit.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Noa pai atunci ce ai cautat aia ai si gasit.

    Si da.

  12. OpenOffice ca OpenOffice dar aia cu tehnologia si magia e foarte discutabila.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Poftiti la discutii, se accepta.

  14. Presupunand ca totusi propozitia cu pricina nu e doar o forma ceva mai eleganta de a spune "aia sunt tampiti", sensul ei ar fi ca la un nivel primitiv, fara a cunoaste dedesubturile si modul de functionare, tehnologia si magia nu pot fi deosebite.

    Ori imi pare ca exista un test foarte simplu pana la urma (nu l-am inventat eu, dar nu-mi aduc aminte acum referinta exacta): tehnologia functioneaza la fel (zic ca natura efectului, nu ca eficienta samd) indiferent de cine o foloseste, pe cand magia are prin definitie o componenta care tine de persoana magului. In exemplul tau, indiferent cine deschide fisierul acela cu OpenOffice, fisierul va fi deschis si prelucrarile vor fi facute -> tehnologie, nu magie.

    Desigur, toata discutia tine sau nu, dupa cum definesti tehnologia si magia. Dar imi pare ca definitia propusa de Clarke (parca el e cu replica aia, nu?) cam rateaza si ideea de baza a tehnologiei (repetabilitatea clara si deterministica) si pe cea a magiei (abilitate si/sau caracteristica personala a magului).

  15. Mihai B`s avatar
    15
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 9 July 2011

    @Diana Coman

    gresesti. magia ar functiona la fel cum functioneaza tehnologia. cu cat esti un mag mai experimentat, mai puternic, cu mai mare capacitate de mana, vei putea face vraji mai puternice si mai capabile. tehnologia, cu cat esti un utilizator mai experimentat, cu cunostinte mai temeinice, cu atat vei gasi solutia la problema ta in timp mai util si mai elegant, prin formularea unui raspuns cat mai adecvat cerintei.

    ca si comparatie, ia un mag incepator si un calculatorist incepator. in alta camera baga un mag expert si un calculatorist expert. pe urma da-le aceleasi probleme, corespondente domeniului, adica magie si utilizare de tehnologie. sa vezi daca exista diferente in abordare si daca magia si tehnologia functioneaza intr-adevar la fel. :D

  16. macrocomenzi stie?

  17. Ori imi pare ca exista un test foarte simplu pana la urma (nu l-am inventat eu, dar nu-mi aduc aminte acum referinta exacta): tehnologia functioneaza la fel (zic ca natura efectului, nu ca eficienta samd) indiferent de cine o foloseste, pe cand magia are prin definitie o componenta care tine de persoana magului

    Magicianul priceput face astfel încât magia lui să funcţioneze întotdeauna. Sigur, în condiţiile alese de el astfel încât să-i iasă trucul, dar odată reglat mediul rezultatele sunt repetabile. Câte sute de iepuri diferiţi au fost scoşi de "magicieni" diferiţi din jobenuri diferite?

    Tehnologia prin natura ei funcţionează între anumiţi parametri. Îndeplineşte parametrii, ascunde funcţionalitatea tehnologiei şi ai un efect magic. Cum erau privite primele maşini de către -să zicem- săteni? Cumva ca nişte caleşti ale dracului, care merg prin magie fără cai?

  18. Critic`s avatar
    18
    Critic 
    Saturday, 9 July 2011

    windoze is getting open http://www.reactos.org/ro/index.html , btw.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    @Diana Coman Deci, pe bucati

    la un nivel primitiv, fara a cunoaste dedesubturile si modul de functionare, tehnologia si magia nu pot fi deosebite.

    Chiar asta se si zice, din ce inteleg eu.

    Ori imi pare ca exista un test foarte simplu pana la urma (nu l-am inventat eu, dar nu-mi aduc aminte acum referinta exacta)

    Sa-ti citez al saselea comentariu scris pe blogul asta. De catre mine :)

    Mie in continuare imi pare ca si definitiile-s corecte si afirmatia valida, atita timp cit intelegem ca problema-i abordata dintr-o perspectiva practicalista.

    @Mihai B Ai o abordare foarte tehnicalista a magiei, inspirata fara indoiala de tehnica prezentata drept magie-n jocuri pe calculator. Magia nu-i aia, de fapt, doar ca saracia ingrozitoare a mediului nu ingaduie altceva.

    @Morom3t3 Fara-ndoiala.

    @dAImon Problema mare-i ca nu depinde de mag. Intelegerea asta a magiei in sensul violului asupra realitatii denota o confuzie mentala (probabil o coruptie tehnicalista datorita vastei abundente de tehnologie-n jurul nostru). Magia e iubire, nu viol, realitatea tre' sa vrea si ea. Nu exista "parametrii" si alte magarii.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    @Critic Haha cool. Sa vedem cit de mult le iese.

  21. Critic`s avatar
    21
    Critic 
    Saturday, 9 July 2011

    mda, sunt alpha din 1998. din cate stii booteaza pe anumite pc-uri, si cam atata. nu mergea nici FF 2.0 pe el parca.

  22. Cristian`s avatar
    22
    Cristian 
    Sunday, 10 July 2011

    @Gheorge: trebuia să adaugi încă o coloană care să depindă de aia pe care vroiai s-o bibilești. Făceai ceva de genul =SUBSTITUTE(A4, " ", "").

    @Mircea Popescu: dacă faci o reclamă, barem fă-o calumea. E Open Office punct org: http://www.openoffice.org/FAQs/faq-other.html#4

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 July 2011

    @Cristia Eu nu contest ce zici tu, da' eu sunt eu insumi, si am politici. Ca de exemplu,

    Andrei Plesu se indigneaza in Dilema - daca nu-i spun numaidecat “veche” se supara vre-un proprietar de marci inregistrate ? da ? sa ma pupe -

  24. Cristian`s avatar
    24
    Cristian 
    Sunday, 10 July 2011

    Știi la ce o suge rău de tot OpenOffice.org? La programabilitate. Din păcate nu se compară absolut deloc cu VBA-ul sau COM-ul oferit de MS Office. Iar documentația e ceva de groază. De codul care ajungi să-l scrii nici nu mai vorbesc, îți dă senzația că scrii C, hai Java cu indulgență în Basic.

  25. Cristian`s avatar
    25
    Cristian 
    Sunday, 10 July 2011

    Politica e una, precizia e alta. E ca și cum ai spune în matematică că a este egal cu A.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 July 2011

    Nu mi se pare ca aiurelile conventionale despre care discutam noi aici (cine are nustiuce trademark) sunt egale, sau macar comparabile, cu taria categoriilor in matematica. De fapt, ideea-i foarte simpla : conventia nu are putere fara uz. Faptu' ca un tont si-o inregistrat el "open office" conteaza fix la fel de mult cit conteaza ca-si inregistreaza nustiucine mirceapopescu.wordpress.com : deloc. Absolut deloc. Chestia asta trebuie intarita cu practica, zi de zi si de preferinta de catre toata lumea. Parerea mea, bine sur.

  27. Cristian`s avatar
    27
    Cristian 
    Sunday, 10 July 2011

    Ție ți-ar conveni ca cineva să intre pe mirceapopescu.wordpress.com în loc de trilema.com? :-)

    De acord cu uzul. Și dacă tot ai pomenit de uz, dacă noul uz e „vreo”, „niciun” șamd când ai de când se te conformezi cu el? :-P

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 July 2011

    Mie mi-ar conveni sa faca fiecare ce considera, si in rest de indata ce noul uz se conformeaza uzului corect.

  1. [...] de o mie si nu de o suta de mii de linii, excel are sanse sa chiar functioneze. Spre deosebire de data trecuta. Aceasta metoda are dezavantajul ca-i lenta, si pe deasupra ca tre' sa ne introducem de mina [...]

  2. [...] Open office uber alles [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.