Oamenii au tendinta naturala de a alege intregi pozitivi

Monday, 29 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Profesorul meu de fizica din liceu se numea Sandulache Viorel. Fusese director pe cind liceul la care am studiat eu era inca parte din LMF3, chestie care s-a scindat sub presiuni etnice, cladirile si o mica parte a corpului profesoral raminind sa constituie Liceul Teoretic Bathory Istvan (Kogalniceanu nr.2, vis-a-vis de cladirile principale ale UBB), in timp ce majoritatea profesorilor s-au mutat in atunci-creatul Liceu Teoretic Avram Iancu, in cladirea fostei scoli de comunisti, mai in marginea orasului.

Ei, si era tipul asta inalt, cret si negricios un profesor cel putin excelent. Intre timp s-a mutat in Australia, unde a ramas tot un profesor excelent. Pot sa confirm ce zic aia pe-acolo, "my favourite teacher, explains everything perfectly" etc. A fost si-s convins ca este o podoaba meseriei de profesor cit si fizicii ca indeletnicire culturala.

Da' era si o idee... bizar. Oarecum ciudat. Nu in sensul peiorativ al termenului, ci pur si simplu peculiar, termen englezesc din nefericire lipsit de echivalent exact in polifonica limba romana. De-un exemplu sa va ofer o scurta anecdota. Vine el la ora, lumea sedea prin banci dupa pauza si se recombobula, isi indeasa mina in buzunar pina la cot, clipeste din ochisori catre noi si incepe

- Copii... Ati vazut voi vre-odata antimaterie ?!

Moment la care s-a facut liniste completa de pina si mustele stateau smirna, care cu un sandwich muscat si gura inghetata-n muscatura, care pe jumatate intors, toti cu ochii cascati pe el. O clipa asa lunga ca o picatura de miere-n cadere.

- Ce ? Care-i problema ?! foarte mirat Sandulache.

Vedeti voi, dragii mei, nu ne-ar fi uimit pe cutotii nici de-o culoare daca urmatorul pas era sa scoata nebunu' niste antimaterie din buzunar, BOOOM. Dupa care, pe ruinele luminate-n ultraviolet a ceea ce fusese intr-o vreme clasa, etajul, liceul nostru urma sa se scuture de praf si foarte calm, da' tot clipind din ochisori, "Noa, acuma ati vazut". Cam ecce homo, cum se zice.

Ei, si vine cetateanul la ora, orele lui fiind intre foarte putinele de la care rar lipseam, si incepe.

- Oamenii au tendinta naturala de a alege intregi pozitivi.

- Dom' profesor, spuneti un numar! il intrerup eu sec si fara drept de apel.

- Cum ?

- Spuneti un numar. Repede.

Se uita la mine asa, cum se uita el, clipeste,

- Minus cinci.

Ilaritate generala, bineinteles, lectia continua. Observatia nu-i totusi complet deplasata. Sa va dau un exemplu : azi am mers la banca sa semnez hirtiile care tin economia tarii-n miscare (nu zic ca astea ale mele, zic de tipul de hirtii in general), dupa care m-am dus la futut. Pe drum m-am oprit sa cumpar un pepene. Stiti cit costa kilogramul ?

Un leu. Mi l-a pus pe cintar, 6 kile si 470 de grame. I-am dat sapte lei, omul mi l-a pus intr-o punga, l-am pus sa-mi puna doua ca is ingrozitor de slabe cacaturile de pungi de se folosesc pe la noi, uite o buna chestie ce-am putea-o prelua de la americani de exemplu, si m-am dus in treaba mea.

Totusi, de ce nu costa pepenii nouazeci si trei de bani kilogramul ? Oricum toti pepenii vor avea o massa numar rational. Nu-i ca si cum exista pepeni numa' din kil in kil, sau din juma' in juma' de kil. A avea pretul numar intreg nu ajuta cu absolut nimic, pina in final tot o fractie zecimala se va comunica drept pret cumparatorului. Ce va pasa ca vine 1.082 lei kilogramul, daca oricum se inmulteste cu 6,725 sau 5,314 sau cit o fi ? Hm ?

Americanii l-ar vinde la 0.99 sau 0.95, in sensul ca mai degraba l-ar da gratis decit sa ceara 1.00 pe el, sau pe orice altceva. Da' noi avem ce avem cu numerele intregi. Si peste toate mai avem si indrazneala de a-l considera pe Sandulache usor bizar.

Este ca suntem cel putin fascinanti ?

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

45 Responses

 1. Scump... Eu nu dau mai mult de 10 bani pe kilogram...

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Monday, 29 August 2011

  Si ce faci cu cei cinci lei astfel economisiti ?

 3. Pe mine mă exasperează prețurile alea americane. Îmi dau impresia că încearcă să mă prostească pe față cu superofertele lor.
  Apropo de bancă și numere întregi, ia uite aici cec de toată frumusețea.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Monday, 29 August 2011

  Ie, o stiam. E si veche.

  Nu doar ca incearca sa te prosteasca pe fata, dar chiar fucntioneaza. Primu' vinzator de pepeni care se prinde ca pretu' poate fi si 0.95 nu tre' sa fie 1 leu va simti pe propria piele chestia.

 5. occam razor ftw?

 6. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  6
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Monday, 29 August 2011

  Mai ales că la noi nici nu se dă restul la ban ca la americani, deci în final tot atât de mult încasează. Unde mai pui că dacă ar fi cu actele în regulă, restul nedat intră direct în buzunarele lui și nu trebuie să-l împartă cu statul.

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Monday, 29 August 2011

  @Freud Explica.

  @Cristian Iti scapa chestia fundamentala. Sigur ca in final tot sapte lei primeste, doar ca primeste de la mai multi oameni : pe linga aia care cumpara indiferent, ca aia vor ei la momentu' ala, se mai adauga aia care cumpara pentru ca percep ca-i ieftin, fiind sub 1.

 8. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  8
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Monday, 29 August 2011

  @Freud: bagă formula pe Wolfram Alpha.

 9. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  9
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Monday, 29 August 2011

  Nu mi-a scăpat, de asta am și zis mai ales că. Ce-i drept mai indicat ar fi fost să zic în plus sau pe lângă asta. Ce să-i faci dacă eu nu-s blogger și nu le am cu scrisul (la fel ca Monica cu orgoliul mioritic, de pe blogul Dianei).

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  Careia i-am raspuns ase frumos si cu citate tatatat doar ca Diana doarme-n front si eu zac in moderare.

  O, cruda soarta si infidela.

 11. solutia cea mai simpla e cea mai buna.

 12. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  12
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  Exceptionalismul personal? Las' că nici tu nu ești mai prejos. De ce n-oi avea o listă cu oameni care au voie să dea linkuri sau o listă cu saituri permise mă depășește. Ori niciuna din alea și o limită de 1-2 linkuri de comentariu. Ori de ce nu, invers, o listă cu saituri interzise (zoso, arhi?!) sau comentatori mai „răuvoitori” (Lotus?!). I-am tot zis Dianei de problema asta, dar n-a rezolvat-o. I-o fi plăcând să modereze :-) În fond și masochismul e o formă de BDSM.

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  @Freud Bine totusi ca nu te-ai apucat sa explici literele.

  Ce tre' sa explici cind te pune cineva sa explici ie cum ai rationat tu aplicind ceva teorie la ceva caz concret, nu care-i teoria. Ca stim teoria.

  @Cristian Pentru ca daca primesti eleventi bilionz de comentarii pe zi e prea multa munca pentru server sa caute prin mega-liste de site-uri permise, la ultima parte, si pentru ca nu discriminez intre comentatori la prima parte. Plus ca-s sadic. Plus diverse alte motive. Oricum nu retin sa fi interzis f'un comentariu cu link-uri pina acum.

 14. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  14
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  Deci omul e mai rapid decât calculatorul când vine vorba de moderare? :-) Iar dacă tu ești sadic, de ce n-ar fi și alții sadici? Nu mă pot plânge de cenzură nici aici și din câte îmi aduc aminte nici pe vreun alt blog. Cel mult mi-am luat înjurături că pun prea multe linkuri.
  Nu mi-ai răspuns totuși la întrebare, de articolul ăla e vorba? Dacă da, a apărut între timp comentariul.

 15. @Cristian

  Da' nu sunt răuvoitor. Aparenţele uneori înşeală...

  @Mircea Popescu

  Eu am mâncat azi pepene cu 0.59 lei kilogramul. E adevărat că nu din piaţă. Ideea cu 95 de bani e bună. Ideea cu 99 de bani (cum se practică prin magazine la diverse produse) e proastă.

  Eu sunt un prost. Luati aiurelile pe care le-am scris mai sus ca atare.

 16. ahahaha mesaj nou in footer la lotus.

  dala de supermarket, turcesc? hua

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  @Cristian Io nu ma plingeam neaparat de Diana, pur si simplu ma vaietam de situatie, bine ? Pot si io sa fiu nerabdator fara motiv si etc, bine ?

  Da, de ala era, i-am si raspuns intre timp lu' Adrian/Pista etc.

 18. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  18
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  @Lotus: era doar un eufemism. N-am găsit un cuvânt care să cuprindă comentatorii care nu-i plac lui Mircea.

  @ⓜⓘⓡⓒⓔⓐ ⓟⓞⓟⓔⓢⓒⓤ ❃ ❂ ❁ ❀ ✿ ✾ ✽ ✼ ✻ ✺ ✹ ✸ ✷ ✶ ✵ ✴ ❄ ❅ ❆ ❇ ❈ ❉ ❊ ❋ ❖ ♲ ♺ ☞ ☃ ☀ ☂: poți să fii nerăbdător, dar tot n-ar strica să-ndrepți situația măcar în cazul trilemei. Fii și tu un exemplu pentru ceilalți bloggeri.
  Apropo de cenzură, cumva linkul către zoso de aici a fost cenzurat?

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  Nu ? Sau adica cum sa fie cenzurat ?

  Nu-s pentru a transforma Trilema intr-un indreptar de link-uri contribuite in comentarii. Situatia in care comentatorul stie ca respectiva chestie are un cost e perfecta pentru nevoile mele. Sau cu alte cuvinte, nu cred ca-i o problema, dimpotriva, e o calitate.

 20. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  20
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  În loc să ducă către zoso duce către imageshack.

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  Eu vad ca duce catre ceva articol de la zoso. Daca te uiti in sursa paginii e link in regula.

 22. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  22
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  Mda, se pare că face un redirect. Dacă nu-i cu supărare bag și eu un acum un link către el ca să verific ceva http://www.zoso.ro/jarah-mariano/

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  Uritica chinezoaica sau ce-i.

 24. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  24
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  Se pare că zoso redirectează vizitatorii trilemei către http://img97.imageshack.us/img97/3591/losere.jpg . Am setat network.http.sendRefererHeader pe 0 în Firefox în about:config și nu mai face redirectarea cu pricina.

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  Intr-un fel are dreptate : tre' sa fii cel putin dobitoc sa trimiti referer.

 26. i-a mai zis cineva lui Cristian ca-i obositor nickul lui? if not, here goes: e obositor.

 27. da, eu.

 28. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  28
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  @dAImon: s-a mai zis. Insignele cer sacrificii.
  @Freud: încă mai aștept să analizezi cum trebuie insignele lui Mircea.

 29. ce sa zic? da mircea fumeaza, da mircea are obsesii sexuale, da mircea e obsedat de priapus, da insignele au forme de priapus, da mircea ar trebui sa fie bolnav mintal, lol.

  io n-am 3 masterate de pseudologie, nu ma intreba pe mine, or fi altii mai competenti.

  eventual, e posibil, nu garantez nimic, sa poata un pseudolog dinasta sa formuleze ceva concret fara sa repete ce e scris deja prin toate cartiile pe care le considera dovezi si practici solide.

  la fel e si la PR, marketing, economie, administratie si ietc, numa' iexperti.

  ____________________

  http://en.wikipedia.org/wiki/Awards_and_decorations_of_the_Soviet_Union

  mi-as pune una dintre astea la gravatar, dar sunt prea mari.

 30. Mircea Popescu`s avatar
  30
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  @Freud

  mi-as pune una dintre astea la gravatar, dar sunt prea mari.

  I am surrounded by incompetence!!!

 31. stai ca nu m-am facut inteles : ele de felul lor sunt facute sa fie mari, pot sa fac resize, dar se pierd detaliile.

 32. Mircea Popescu`s avatar
  32
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 August 2011

  http://www.gravatar.com/avatar/b0dcf9d00425343e095025947309f057?s=332&d=http%3A%2F%2Fwww.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D32&r=X

 33. dar se vede in miniatura pe blog in cadranul de poza, lmao jew can't into understanding.

 34. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
  34
  Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 30 August 2011

  @ⓜⓘⓡⓒⓔⓐ ⓟⓞⓟⓔⓢⓒⓤ ❃ ❂ ❁ ❀ ✿ ✾ ✽ ✼ ✻ ✺ ✹ ✸ ✷ ✶ ✵ ✴ ❄ ❅ ❆ ❇ ❈ ❉ ❊ ❋ ❖ ♲ ♺ ☞ ☃ ☀ ☂: n-are steaua aia frumoasă în piept, deci nu e jew.

 35. Catalina`s avatar
  35
  Catalina 
  Saturday, 26 May 2012

  Multumesc ca l-ai amintit pe Sandulache, mi-a placut foarte mult omul asta, un pedagog extraordinar... eu am facut fizica "in particular" cu el, erau musai sa intru la Poli si eram complet out la fizica. M-a luat cu multe insistente si lipsit de speranta in ceea ce ma priveste dar dupa 8 luni eram as la fizica (am si intrat multumita notei de la fizica) si in cea mai mare parte datorita lui.
  Eram curioasa pe unde o mai fi zilele astea...

 36. Mircea Popescu`s avatar
  36
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 May 2012

  Haha ma bucur sa aud.

  Eu sper ca-i merge bine dat fiind ca-i unul dintre cei care chiar o merita.

 37. Eugen Danielescu`s avatar
  37
  Eugen Danielescu 
  Tuesday, 23 October 2012

  Te rog sa-mi spui cum pot sa iau legatura cu domnul profesor Sandulache. Si eu am fost elevul lui dar nu la scoala ci in particular. Il caut de mult.

 38. Mircea Popescu`s avatar
  38
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 23 October 2012

  Dom'le, n-am idee ca n-am pastrat legatura asa strins, mai ales dupa ce-o plecat omu' in Australia sau pe unde plecase initial. Da' intreb sa vedem.

 39. LMF3 era liceul care s-a scindat in 1990 ... LMF2 era Liceul de Informatica ,
  cel caruia ii spune acum Tiberiu Popoviciu ...

 40. Mircea Popescu`s avatar
  40
  Mircea Popescu 
  Thursday, 15 January 2015

  Ah ca bine zici dom'le! Mersi, am corectat.

 41. Extraordinar profesor domnul Sandulache, tare as vrea sa il revad. A fost profesorul meu de fizica in toti anii de liceu, doi la LMF 3 , si doi la Avram Iancu. Cred ca am avut sansa sa avem cei mai buni profesori care puteai sa ii ai in liceu.
  Romana doamna Alina Panfil, Matematica doamna Rodica Mihadas, Fizica domnul Viorel Sandulache si draga noastra diriginta doamna Rodica Fodor la chimie.
  Apropo generatia 1991 Avram Iancu obisnuim sa ne vedem de 2 -3 ori pe an.
  Cine vrea sa ne gaseasca o poate face pe pagina de FB Avramiancu promotia.
  Multumesc Mircea Popescu pentru amintirea de neuitat a inegalabilului nostru profesor.

 42. Mircea Popescu`s avatar
  42
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 26 February 2020

  Pfoai frate ce era Fodor... si eu tot cu ea. Noi literatura am facut cu nevasta lui Muthu, ea inca mai era pe-atunci. Da' o tin minte pe mme Pamfil. Ea era junioara catedrei parca, da' si-acum o vad, parul negru strins in coada si-o bluz-albastra. La mate bine, bun Diaconu, da' idem o retin pe Rodica Mihadas. As zice ca da, cam cei mai buni profesori posibili. Asa era pe-atunci conjunctura sa fie posibil asa ceva. Astazi...

  Tu dac-ai fost din promotia aia cu doi ani la LMF ti-o fi fost mama diriginta, pe ex. Radu Lupsa li-i fi avut coleg, asa ceva ?

 43. Diriginta mi-a fost 4 ani Fodor, am terminat in 1991 la mate-fizica si am avut-o colega pe Luciana Lupsa, daca nu ma insel fratele ei era Radu Lupsa.

 44. Mircea Popescu`s avatar
  44
  Mircea Popescu 
  Sunday, 1 March 2020

  A just, fratele mai mic. Tu ai fost mai devreme, am citit eu gresit ce-ai zis, c-ai terminat in 91.

 1. [...] propunere ii falsa, da' dat fiind ca mintea [omului sarac] se teme de intregi negativi precum si asociaza dupa criterii arbitrare... pai e perfect posibil sa-l poti lamuri pe Gogu sa [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.