O plimbare pe Capitol Hill

Tuesday, 22 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hai sa ne luam de minuta si sa mergem impreuna intr-un loc unde n-ati fost, si nici nu veti ajunge niciodata : dincolo de porti din fier forjat, trecind prin anticamere cu steagurile, pajurile si figurile celei mai mindre de sine republici, dupa usi capitonate direct in biroul unui congressman al Statelor Unite.

Ora este aproape unsprezece, cetateanul s-a trezit pe la noua si ceva, a mincat de dimineata - breakfast ii zic ei - si s-a lasat adus de sofer "la lucru". At work. Aici.

Dupa biroul greu si impozant, de la stejar in sus spre mahon si abanos sade un cetatean, tuns scurt, intr-un costum de-un anumit fel si culoare standard in anul ala, cu o camasa corespunzatoare modei anotimpului, si-o cravata adaptata exigentelor cel mai recent trasate de comitetul de organizare a balurilor caritabile.

In fata lui se afla trei foi, si doar trei foi.

Prima contine o lista cu toate propunerile legislative pending, adica pendinte, precum si toate pozitiile posibile in raport cu ele. Trei patru capitole cu cite doua-trei subcapitole fiecare.

A doua contine o lista cu toti sponsorii dispusi sa plateasca, si sumele dispuse sa le plateasca, desfasurata dupa capitole si subcapitole. Pentru I, vot pozitiv - Amoco $25,750, Texoco $21,750, Etcoco $whatever. Pentru I, vot negativ -
Pentru II, vot pozitiv - Bank of America $132,250, Wells Fargo $115,800 vot negativ - JP Morgan Chase $76,750, Citigroup $52,500, Charles Schwab $29,000, Morgan Stanley $21,250. Pentru III etc si asa mai departe.

A treia contine o lista cu impactul estimat pentru fiecare subcapitol asupra electorilor, impartiti pe demografie. Pentru I, vot pozitiv - Negrii 20% pentru 20% contra 60% nehotariti ; Cumparatorii de arme 5% pentru 75% contra 20% nehotariti ; grupuri organizate : sindicatul lucratorilor in traforaj. Vot negativ - etc etc.

Cetateanul aduna ban cu ban, compara cu procentele nemultumirilor si trage undeva linie. Eventual, vag, ca o amintire a fripturii mincate anul trecut isi pune problema coerentei alegerii de azi cu cele afirmate in campanie. In campania pentru a fi ales reprezentant al unui milion de americani. Intr-una dintre ele. Mai importanta decit acesta problema, dar nici intr-un caz mai importanta decit problema jonglarii banilor si voturilor, parerea prietenilor si colegilor lui din HR.

Asta-i tot. Ceasul este 11:15, poate chiar 11:20 daca alesul a atins deja virsta la care totul se intimpla mai lent. A insemnat pe foaie ce si-a ales, a lasat scrise doua cuvinte ilizibile pe care ajutorul cel mai inalt in rang, urmas al majordomului de altadata le va interpreta fara indoiala in sensul unei calde si dragastoase notite personale. Indiferent de care chestie, se va apuca de indata sa scrie textele discursurilor prin care deputatul isi va asuma respectivele pozitii, si cu care va raspunde oricaror intrebari, ori ale colegilor, ori ale presei, ori chiar si ale publicului, in improbabila circumstanta ca s-ar ajunge la asa ceva.

Iata-l iesind deja pe usa. Se indreapta cu pas voios spre o partida de golf, sau spre apartamentul destul de scump al domnisoarei care-i serveste drept sticla cu apa fierbinte, sau pur si simplu la plimbare, in improbabila circumstanta ca are chef de asa ceva. Date fiind primele doua alternative, dumneavoastra ati avea ?

PS. Motivul pentru care companiile sunt pe lista a doua, si evaluarile umorilor electoratului pe lista a treia e faptul simplu ca memoria unei companii este de ordinul a doua decade, iar memoria unui elector este de ordinul unui an de zile. Astfel, o paguba de o suta de milioane de dolari aplicata Morgan Stanley are pentru reprezentant un cost de vreo douazeci de ori mai mare decit o paguba de o suta de dolari aplicata fiecarui cetatean din districtul II Ohio, sau IV Chicago sau oricit oriunde.

Spor la munca. Alesul lucreaza pentru dumneavoastra, in cea mai buna dintre lumile posibile.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. e bine, e bine, in Romanica inca nici acolo nu s-a ajuns macar decat gen care este almanahe apocacolapsulila

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Pai incet-incet.

  1. [...] totusi, au practicat-o mult mai indelungat si au ajuns la sisteme mult mai bine organizate si mult mai eficiente decit am ajuns noi vre-odata (ma rog, poate ca pe la 1700 ajunsesem, e neclar). Deci, departamentul [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.