O insulta la adresa a tot ce-i frumos si bun

Saturday, 12 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

leaves-of-grass

Leaves of grass e un film nici vorba de-asa ceva. Leaves of grass nu-i un film, nu-i nici macar o incercare de film, nu-i un antifilm, n-are nici o treaba cu cinematografia. E pur si simplu o insulta adusa esteticului, umorului, culturii si inteligentei, asa cum numai americanii-s in stare sa produca.

In el joaca Edward Norton, cam cel mai bun actor nascut din 1960 incoace. Joaca un rol dublu, frati gemeni. Joaca cu tot talentul lui (ingrozitor, inspaimintator, din alta lume), accente, fizionomii, posturi... omul asta pur si simplu creeaza personaje din masa amorfa a realitatii asa cum vintul creeaza valuri.

Totusi, scenariul (scris de Tim Blake Nelson) e atit de ingrozitor de prost incit pe alocuri pur si simplu il bufneste risul la adresa magariei. Eu il consider vinovat pe regizor (Tim Blake Nelson). Atit de vinovat incit ar fi trebuit eviscerat cu ocazia zmeurei de aur de anul trecut.

Stiti cam care-i povestea ? Ca unul dintre cei doi frati a fugit de-acasa de la tara si e un foarte destept profesor. De filosofie. Clasica. Si da-i si lupta cu o reprezentare cit mai pedestra a ce ar putea sa fie asta. Si are succes la studente (fata lui Danny de Vito). Si da-i si lupta cu o reprezentare cit mai pedestra a succesului la studente (de un penibil indescriptibil s-o auzi pe matracuca "vorbind" latineste). Ce sa va povestesc, l-o sedus de ma dor maselele.

Intre timp fratele ramas are... probleme. Cu niste elemente declasate ale societatii. Asa ca-si momeste fratele sa vina sa-l ajute. Cu care ocazie descoperim ca de fapt fratele cel ramas la sapa nu e mai prost, ci la fel de destept ca si celalalt. Si ca adevarata realitate (tm) e la coada vacii (sub forma unei proaste enervante, complet lipsita de orice sex appeal - nu intimplator, intelegeti voi, ci ca sa ne predea lectia ca si femelele fara decolteu sunt atractive sexual).

Si profesorul de filosofie intelege adevarurile imutabile (tm) de la o proasta care citeaza aiurea din Whitman si are idei si impresii de teorie literara in timp ce curata de mate un somn. Ca si ea e inteligenta, nu-i o proasta oarecare. Ca toti is inteligenti, intelegeti voi lectia ? Toti oamenii, inclusiv nespalatii care se bat prin baruri aiurea sunt destepti, doar ca asa aleg ei sa traiasca (tm). Si trebuie respectati pentru ca sunt oameni, exact ca si noi, bagati la cap ce va zic. Idem cu pizdutele urite si ingimfate. Si binele invinge intotdeauna. Si eternul feminin. Si ce frumoasa este natura. Si ce misterioasa este luna. Si ce ploioasa este ploaia. Si toate celelalte clisee.

Filmul este o chestie iesita din scoala realismului stiintific, pur si simplu, de bunavoia lor americanii s-au apucat sa faca un film cu brigadieri silvici, ingineri, vara prafoasa, ciulini din Baragan, "prima iubire", etcetera etcetera veni-le-ar numele de cacaturi imunde.

Ma enerveaza s-o vad pe Lucy DeVito citind aiurea din Catullus (sarmanul Catullus, nu si-ar recunoaste numele) si pe prostu' asta numindu-i citatul, ca sa ne prindem noi ca totusi ce chestie fina se intimpla acolo. Nu-i fina. E jalnica. Ma enerveaza s-o vad pe Susan Sarandon vorbind despre IQ in drawl. N-are nici o treaba, nu merge-asa mai frate.

Am rezistat cam o ora treizeci si opt de minute. Asta demonstreaza ca sunt un individ deosebit de rabdator.

Si probabil inseamna ca urmeaza sa-mi iasa bube pe piele.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. huo

  2. http://www.futilitycloset.com/2011/03/12/a-penny-saved-2/

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 March 2011

    Lmao deci cum ?!

  4. Eu l-am urmarit pt Norton si atat.

  1. [...] lucrurilor : citi troli de Internet se pot lauda c-au omorit un regizor ? Puteti incepe eventual cu Tim Blake Nelson. Parerea mea. Category: Gandesc, deci gandesc Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.