Nu mai faceti upgrade. La nimic. Niciodata.

Tuesday, 20 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Principala problema pe care-o intilnesc in viata de zi cu zi pe Ubuntu este ca din cind in cind Opera moare la prima incercare de-a deschide un video intr-o sesiune. Ceva cu futex_queue, pur si simplu ramine blocat si tre' omorit din top. Cum eu intru pe youtube o data pe saptamina sau mai rar, nu-i cine stie ce problema.

Dintr-o inclinatie spre toleranta absolut stupida, m-am apucat de-am facut update "recomandat" de sistem la Opera, trecind astfel pe 11.60. Mare gresala.

Prima chestie, ca din motive inexplicabile Opera 11.60 randeaza gresit elementele <ol>, introducind niste spatii aiurea imediat dupa indice si apoi trunchind corpul textului, chestie destul de incomoda datorita notitelor de subsol de-aici de pe Trilema. A doua chestie, ca din motive inexplicabile Opera 11.60 moare cam o data pe ora. Tot paralizia cu futex_queue, dar fara motiv aparent, pur si simplu, de plictiseala ori lipsa de alte activitati. Asa cum poate ca va inchipuiti, sa-mi omori sesiunea si o data pe zi e ceva care ma poate face sa te omor cu o scobitoare, darmite o data pe ora.

Asa ca am dezinstalat Opera, sec. Ca io daca ma enervez odata tot rup. Dupa care cu curl din terminal m-am dus la ei pe site sa iau versiunea veche. Pula versiune veche, deci imbecilii astia inenarabili asa cred ca ii cu software, cu chestii : faci versiuni dupa care faci alte versiuni si stergi versiunile vechi, sa-i fut in git de idioti. Cum sa n-ai pe site lista completa cu toate versiunile de pina acum ?! CUM !?

A, si ca bonus :

muie-canonical-sunteti-imbecili

In caz ca nu va e clar ce se intimpla acolo : flashplugin-nonfree e acum required pentru a instala Opera. Si imbecilii de la Canonical permit asa ceva.

Unde va ajunge lumea asta, spuneti-mi voi ?

Si-acum, sa discutam putin teorie. In primul rind, nu exista o scuza suficienta pentru a produce update-uri, ca dezvoltator software. Fa programul bine de la inceput sau lasa pe altcineva sa-l faca bine. Nu te apuca sa faci ceva gresit, programarea nu e o meserie unde sa fie loc de "am incercat sa", "incerc sa", "cred ca" si alte cacaturi. Programarea e un superset al constructiei de poduri, sau al chirurgiei pe creier : nu merge ca "ai incercat". Ori stii ce faci si faci perfect, ori du-te la maturat strada, ca aia-i o indeletnicire aditiva, daca nu maturi bine din prima poti sa mai treci o data sau de zece ori. Programarea nu este o indeletnicire adecvata pentru toti picatii la bac.

In al doilea rind, nu exista o scuza suficienta pentru a instala update-uri, ca utilizator. Mesajul de-l transmiti tu lumii instalind un update este ca "merge si asa". Ei bine nu, nu merge si asa. De fiecare data cind instalezi un update votezi cu alianta PSDR + PDSR + PSD + FSN. De fiecare data cind instalezi un update produci daune certe si masurabile in bani nu doar tie, ci intregii lumi. E mai bine per total sa calci o babuta in picioare dar sa nu instalezi update-uri decit invers. E mai bine per total sa tii lumina aprinsa, sa lasi motorul masinii pornit peste noapte, sa arzi copaci, sa porti blana, sa amesteci pioneze in mincarea trimisa prapaditilor alora din Haiti, e mai bine sa orice. A instala update-uri e pur si simplu cel mai rau lucru pe care-l poti face pentru viitor, al tau si-al nostru in general. Atita timp cit instalezi update-uri esti un om rau, si orice ai face nu poate sa compenseze asta.

E o politica de care eu unul intentionez din acest moment sa ma tin cu toata taria : nu mai instalez niciodata, cit traiesc, nici un update. La nimic. Niciodata.

Si ma gindesc sa trec inapoi pe Sarge.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

67 Responses

 1. Dincolo de exemplul clar de fail din articol, totusi as zice ca scrierea de software nu e ca ingineria podurilor.

  E inginerie, dar nu doar a podurilor. Uneori se construiesc cladiri care nu s-au mai vazut, la care nu-i sigur cum vor rezista in timp. Da, programul trebuie construit sa reziste la cat mai multe chestii. Dar tot asa cum o cladire noua nu se face neaparat sa reziste unui atac atomic sau unui uragan (in Romania), tot asa nici softul nu (cred ca) se poate sa prevada tot, absolut toate starile posibile ale masinii pe care va fi rulat. Sau toate starile in care va fi adus, for that matter.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Mei, exista moduri corecte si moduri gresite de-a scrie software.

  Eu nu ma consider un programator, ca am alta meserie. Sa zicem ca sunt un programator amator. Dar chiar si asa, programator amator cum ma gasesc tot am scris citeva zeci de mii de linii de cod in viata asta. Din care minim zece mii pentru web. Vrei sa-ti spun o chestie ? N-am avut niciodata in nici un caz nicicind gauri de securitate in ele. Niciodata.

  Noa de ce crezi tu ? Am avut noroc ? Poate ca am avut noroc. Sau poate ca am scris cod corect, e si asta o alternativa.

  A programa masini numerice nu este o activitate inductiva, nu ne jucam de-a programarea, nu facem chestii "sa vedem ce se intimpla". Programarea este o activitate deductiva, pornim de la un model teoretic si ajungem la textul programului exclusiv prin deductii. Si atita timp cit toate deductiile-s corecte, PROGRAMUL NU ARE CUM SA AIBA NEVOIE DE NIMIC ULTERIOR. E complet, e perfect asa cum se gaseste. Daca practica ne invalideaza modelul teoretic atunci programul trebuie oricum aruncat, iara daca nu, atunci e bun asa cum e, si e imperfectibil asa cum e, ca n-ai ce sa imbunatatesti la el.

  Deci, ia programul meu in considerare starile masinii ? Atunci va fi scris asa fel incit sa trateze toate starile posibile. Nu ia in considerare starile masinii ? Atunci nu conteaza care sunt starile masinii.

  Contrar minciunilor raspindite de imbecili, incompetenti si alti politicieni, e foarte simplu sa scrii cod perfect. E cel mai simplu, de fapt.

 3. Deci, ia programul meu in considerare starile masinii ? Atunci va fi scris asa fel incit sa trateze toate starile posibile.

  Se poate totusi sa treci cu vederea cateva chestiuni la implementare - unele stari, daca tot am apucat sa zicem asa. Nefiind structura programului afectata complet, se poate rezolva peticind codul, fara a fi nevoie sa rescrii totul. Nu din cauza asta a crapat Netscape, fiindca s-au apucat de la 0 de el?

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Depinde cum privesti problema. La un nivel de "business", Netscape a crapat pentru ca in loc sa continue cu peticeala s-au apucat sa-l faca de la zero. La un nivel de programare, Netscape a crapat pentru ca amploaia genul de imbecili care nu scriau cod perfect de la bun inceput. Un fel de "da, a murit de ischemie, da' avea asa un hal de arterioscleroza ca de murit tot murea". Si mai exista bineinteles si discutia de politica externa, cu Microsoftul.

  Spune-mi o singura chestie : cite update-uri a suferit algoritmul bubblesort de la formulare, si de ce ?

 5. Se poate să scrii cod perfect pe o mașină perfectă, într-o lume ideală. Din păcate, în lumea reală lucrurile stau cumva diferit, dovadă că software-ul se fute ușurință din varii motive (sistem de operare, probleme hardware, incompetența programatorului). Deci nu că nu ar trebui să se întâmple așa ceva, ci statistic se întâmplă asta inevitabil, cu probabilitate mare.

  Dacă era cum zici tu, înseamnă că azi puteam la fel de bine să rulăm cu toții CP/M pe un 8080, că software-ul era scris perfect din prima, deci nu mai era nevoie de programe îmbunătățite. Makes any sense?

 6. Netscape a crapat pentru ca Microsoft dadea bundle cu Internet Explorer si prevedea in termeni si conditii ca 'dvs nu veti instala netscape pe acest calculator'.

  Da' tocmai cu Netscape si competitia s-a dezvoltat html, xml, php, chestii. Glitter shit, favicons, chestii.

  Lolz eu am Opera 11.52 da' tot am instalat oricum flash pula pentru ca nu exista alternativa free.

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  @spyked 'Aidi bre. Reluam discutia de dincoace ? Cite update-uri o avut nevoie LaTeX-ul ? Cite update-uri are nevoie gcc-ul, din 1991 pina in 2011 (douazeci de ani) ? Astea-s povesti, cu necesitatile obiective. Sigur, teoretic vorbind pot sa existe, da' practic vorbind nu exista.

  Noteaza ca eu n-am zis sa nu se faca programe noi. Eu tocmai asta zic : SA SE FACA PROGRAME NOI. Nu feature creep in pula mea, sa nu mai stii ce rulezi.

  @Freud Alternativa la ce ?

 8. Cite update-uri are nevoie gcc-ul, din 1991 pina in 2011 (douazeci de ani) ?

  The current stable version of GCC is 4.6.2, which was released on October 26, 2011.

  The previous major version, 4.5, was initially released on April 14, 2010 (last minor version is 4.5.3, released on April 29, 2011). It included several minor new features

  Iata c-o avut nevoie. Pentru c-or aparut tehnologii noi, procesoare noi, seturi noi de instructiuni, etc.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Vezi sa nu fi avut nevoie.

  Ia fa de-o curiozitate experimentu', trage gcc 1, versiunea stabila din 1991 si vezi.

  Eu am 4.4.3, si nici n-as fi stiut daca nu ma uitam. Puteam la fel de bine sa am 1.

  Faptu' ca toti prostii vor "updeit" si niste tipi care n-au nici o treaba cu gcc-ul ii fac "updeit" sa fie fericiti prostii n-are chiar nici o treaba cu gcc-ul.

 10. Deci practic tu zici de un gcc teoretic, din Sfere Inalte. Da' parca fix asta era diferenta intre matematica si CS, ca ultima-i aplicata si deci error-prone.

  Problema fiind ca seturile noi de instructiuni (ia SSE2 ca exemplu) ofera viteza superioara de calcul comparativ cu starea in care ele nu existau. Iar daca hardware-ul da voie, software-ul nu are alternativa decat sa urmeze. Asta deja e chestiune de economie.

 11. Păi n-o reiau degeaba, I'm making a point here. gcc-ul primește o groază de update-uri incrementale. Ce-i drept, un bugfix din astea afectează cam cel mult 10% din utilizatorii toolchain-ului respectiv, da' să vezi distracție când dai tocmai tu fix peste bug-ul vieții și stai după aia și pierzi zile căutând pe liste un patch. Asta în cazul favorabil în care nu tre să te apuci tu să îl rezolvi.

  Deci nu argumentez faptul că or fi și update-uri cretine și programatori proști. E plin de ei, mai ales în cazul softului menținut în mare parte de comunitate (e cazul Ubuntu). Și n-am nimic nici cu ideea de a nu face update-uri, deși asta poate avea consecințe nasoale pe partea de securitate (inclusiv în utilitare de bază din Linux, precum ls).

  Problema e că browserele (cea mai mare parte a software-ului de fapt) nu funcționează după specificații foarte rigide. Sistemele de operare da, că au hardware-ul în spate; stivele de rețea da, pentru că sunt făcute după RFC-uri, gcc-ul da pentru că are atât specificații hardware cât și specificația limbajului în spate, dar un program oarecare cum e Opera n-o să-ți ofere niciodată garanția că nu se bușește.

  Problema-i că până și chestii gen implementarea IP în Linux au trecut prin câteva versiuni până să se maturizeze. Dar la alea într-adevăr nu mai umblă nimeni, în primul rând fiindcă nu s-a apucat orice gheorghe din deal să studieze IP, în al doilea rând pentru că e greu să mai repari un protocol vechi de 30 de ani.

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  @Alex Mei, eu practic sunt foarte nervos c-am muscat-o de la niste imbecili.

  Da' altfel el nu-i din sfere inalte, inca o data, 4.4.3 e de prin 2010 sau 2009. Astia il livreaza la pachet cu ubuntu lucid. Aparent nu s-o prins nimeni. Pam pam.

  Zi-mi, te rog eu frumos, zi-mi ca de-aia or facut astia 11.6 disfunctional la Opera, ca exista ceva instructiuni hardware noi la placile video si le folosesc pe alea. Via codul Adobe.

  Nu-i ca si cind instructiuni introduse in 1999 nu-s folosite inca nici astazi calumea tocmai pentru ca diversi imbecili de marketijdi se tot caca pe ei cu "product packaging" si alte considerente de spalati pe dinti cu pula.

  @spyked Care groaza ? Numeste doua. Da' din 2011.

  Nefacerea de update-uri nu are cum sa aiba consecinte nasoale pe partea de securitate la programele bine scrise. Si daca s-ar introduce odata si legea raspunderii pentru software, in sensul ca daca ai scris cod care-i exploatat esti pasibil de inchisoare (tu, nu hackaru') plus amenda plus daune sa vezi atunci cum dispare orice interes si orice dorinta de-a "lansa" "produse" ca sa fie.

  Versiunea unsprezece mei om. Versiunea unsprezece la un browser care era cel mai bun de pe piata incepind de pe la 6 sau 7. Din toate versiunile ulterioare nici una nu-i la fel de buna ca alea. Nu ca-n sensu' comparativ, in sensul obiectiv : de trei ani merge-n jos si mai nou cu 11.6 asta merge in jos exponential. Aia e problema.

 13. Zi-mi, te rog eu frumos, zi-mi ca de-aia or facut astia 11.6 disfunctional la Opera, ca exista ceva instructiuni hardware noi la placile video si le folosesc pe alea. Via codul Adobe.

  Nu zic, pentru ca chiar exista si situatii cand programatorii-s tampiti, asta fiind unul din ele. Alta fiind cand eu si alte mii de oameni nu mai fac update nici morti la Flash Player, stiind ca versiunile noi fut chestiile ce inainte mergeau. Tot asa cum oamenii normali downloadeaza, instaleaza si folosesc Nero Lite, care contine doar Burning Rom si Nero Expres - asta de cand suita Nero a ajuns un pachet de bloatware, de pe la versiunea 7 incepand.

  Da' exemplele astea nu-s un motiv sa nu faci update la nimic, niciodata. E motiv sa faci update la strict ce a fost imbunatatit intr-un fel, fie prin rezolvarea erorilor vechi fie prin adaugarea de functionalitati chiar utile.

  Aparent nu s-o prins nimeni.

  Am ca o senzatie ca cei care folosesc gcc in scop profesional au versiunea minima necesara pentru a compila pentru platformele aparute dupa gcc v4.4.3. Pentru c-au facut update.

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Ce platforme au aparut dupa 4.4.3 adica ?

 15. Păi uite, pe branch-ul 4.6 au făcut două update-uri anul ăsta. Exemple concrete de bug-uri rezolvate nu știu să-ți dau, parcă era un patch pentru ARM ce rezolva un bug care ducea la generarea de assembly prost când aveai dimensiunea codului peste 4K. Întâmplător am cercetat problema asta pentru că eram curios cum face gcc-ul să genereze cod eficient pe ARM în cazul respectiv.

  De exemplu pe ARM, gcc 4.6 adaugă suport pentru floating point-ul din hardware de pe Cortex A9 și încă alte câteva unități. Pe x86 e adăugat suport pentru ceva instrucțiuni noi pe Sandy Bridge și niște chestii de suport hardware pentru profiling. Deci mna, la capitolul ăsta lucrurile merg înainte.

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  http://www.ubim.org/wp-content/uploads/2010/12/Rage1.png

 17. Mircea Popescu va scrie primul browser care va functiona corect intotdeauna si va avea suport pentru toate standardele prezente si viitoare, astfel incat nu va avea nevoie de update. Si se va imbogati de pe urma lui, desi toate browserele sunt moca.

 18. Mircea Popescu`s avatar
  18
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Si va avea si hater incorporat, sub forma unei agrafe de hirtie cu ochi si sprincene.

 19. Aruncatoru de flacari`s avatar
  19
  Aruncatoru de flacari 
  Tuesday, 20 December 2011

  someone called for a hater?

 20. Alternativa la flash player sau chiar la flash insusi.

  Sigur, html5. Mai dureaza vreo 5-10 ani pana se standardizeaza pe tot internetul, ca doara n-or sa vrea adobistii sa faca foame.

  Asta si compresia flash e mai economica ca spatiu si banda.

 21. Tot Firefox ruleaza fin. Sunt la versiunea 8 sau 11 sau naiba stie cat. Din disperarea de a pierde teren in fata Chrome (o crunta realitate), in 2011, Mozilla a scos vreo 5 versiuni complet noi de browser, niciuna care sa justifice schimbarea sufixului...

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Ruleaza o laie vai de capu' lui, nici macar nu mai e folosibil in ultima vreme, eu am 16Gb de Ram si ff e capabil sa-i umple.

 23. Aruncatoru de flacari`s avatar
  23
  Aruncatoru de flacari 
  Tuesday, 20 December 2011

  Mai inchide din porn si videochat.

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Porn si videochat in browser ? Plm de generatie ipadista.

  GOD MADE BROWSERS FOR TEXT, VIDEOPLAYERS FOR VIDEO AND WHORES FOR PORN.

 25. Lolocaust.

  Nu tata, Dumnezeu e ultimate capitalist : e un baiat care are tot ce misca in univers si si-a creat niste proletari, un fel de joc Sims, pe Terra si posibil alte planete, si se sparge de ras ce idiotenie si cata ironie a putut iesi din el, daca exista.

  GOD MADE BROWSERS FOR TEXT, VIDEOPLAYERS FOR VIDEO AND WHORES FOR PORN.

  VCR si casetele sunt moarte, publicitatea i-a convins pe toti ca-s emo si reprimati, deci nici tarfe(oricum la 500 dolari pe luna si jumate aruncati pe mcd nu-s bani si se scandalizeaza mami acasa ca vai fiul meu[...]) iar browserele sunt efectul de lux tehnologic al sendentarismului oricarei societati care-si atinge apogeul : pc-ul gandeste pentru tine. E nevoie de flash pentru ca-i prea greu sa faci download si sa cauti filme .avi, e nevoie de jocuri onlain pentru ca numai sta nimeni cu cd-uri si hdd, e nevoie de cpanel pentru ca pustanii de 15 ani(sau 30 fizic, 15 mentala) nu stiu a vedea logurile raw de acces, folosi ftp, php admin sau direct tabele din sql, chestii; avem autobuze si masini pentru ca-i prea greu sa mergi tu ore in sir si sa calaresti un cal la 200 kg(asta si nu e igienic), etc.

  ps : da' n-am inteles, ai epiphany, dillo, etc.

  ps2 : bai ce muist e google : bagasem epyphany sa vad daca scriu corect, am tastat foarte si rapid si dau enter.

  si ma trezesc ca google imi da search la 'espn' ca avea el autocomplete/autosugest, cacamas sa ma cac in trendu' si tehnologia pulii.

  ps3 : important e textul ala de mai sus lung pana la urma. cred.

 26. Mircea Popescu`s avatar
  26
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 December 2011

  Deci cum ?

 27. Herpala derp de derp.

 28. Aruncatoru de flacari`s avatar
  28
  Aruncatoru de flacari 
  Wednesday, 21 December 2011

  "Plm de generatie ipadista."

  nuca generatia ipadista nu vede video ca nare flash. parerea mea.

 29. try for skyfire, nene! ;)

 30. Mircea Popescu`s avatar
  30
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 21 December 2011

  N-am avut niciodata nimic facut de Apple. Ceea ce inseamna ca Apple sunt mai rai ca Adobe, de la care macar am folosit softu' de tipografie.

 31. Glumeam cu rulatul. Chrome il joaca pe gat si Chrome e plin inca de hibe.

 32. Mircea Popescu`s avatar
  32
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 21 December 2011

  There's no pan like deadpan domnu' :D

 33. Chrome e un jeg al lui Google care doar permite sa blochezi cu totul cookies sau sa le permiti cu totul, ca le convine la Google, Micro$oft, Adobe si etc sa-si lase jegurile third party acolo. Asta si faptul ca Google primeste niste statistici, liste din istorial si etc, RZL.

 34. man, skyfire is not an apple product. ala-i safari, parca. serios zic... incearca skyfireul, ca tre sa fie versiuni modate pe linux si pe urma mai povestim. ;)

 35. Mircea Popescu`s avatar
  35
  Mircea Popescu 
  Thursday, 22 December 2011

  Skyfire is a mobile web browser which renders requested web page on a proprietary server and relays it to the browser on the end user's mobile phone which

  Eh ?

 36. pai nu ti-ai luat mobil destept ce foloseste skype si suna direct de pe net? :d glumeam. stiam ca e vers si pentru os-uri mai obosite, gen ubuntu. ;)

 37. Mircea Popescu`s avatar
  37
  Mircea Popescu 
  Thursday, 22 December 2011

  Ubuntu pe un pentium 1 sparge un windowz de-ala de-al tau pe ce quad core doresti tu. Casastii.

 38. ;)) mai, nu te contrazic. e rapid, ca doar l-am testat. da' din pacate jocurile il sparg pe el, saracu. :( ubuntu e bun pentru netbook cu procesor atom si doi giga ddram slabut. :d

 39. Mircea Popescu`s avatar
  39
  Mircea Popescu 
  Thursday, 22 December 2011

  Pai unii mai si fut gagici...

 40. Youtube is currently testing HTML5, but does not list Firefox as a supported browser. While Firefox can display HTML5 video, Youtube uses a patented codec to encode the videos, making it unusable by open-source software like Firefox.

  Ah ironie domnu' care nu vroia flash.

 41. Mircea Popescu`s avatar
  41
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Vezi discutia mai pe larg la Accettura, daca te intereseaza.

 42. Deci tati, tot propietar e si tot cu codec. Mumu. Same shit, diff names.

 43. Mircea Popescu`s avatar
  43
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Gugle is evil.

 44. Implementarea nu-i proprietară, doar că riscă să încalce niște patente de pe urma cărora Mozilla Foundation pot să se aleagă cu niște procese de toată frumusețea, asta-i toată povestea.

  Da' deja e veche, Mozilla au înțeles deja că nu prea au de ales.

 45. Mircea Popescu`s avatar
  45
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Eu aia ii sugeram tinarului, ca-i o discutie din 2010, da' aiurea, are el rabdare sa citeasca si atentie sa priceapa ? De undie...

 46. Deci flash si gura mica.

 47. Ca fapt divers eu mi-am dezactivat toate plugin-urile în Chromium și mi-am pus Flash blocker în Firefox și nu simt că viața mea s-ar fi schimbat în mai rău. Ba dimpotrivă, mă ține bateria cinci ore în loc de două, ceea ce ilustrează foarte bine cât de rău poate fi Flash pentru sănătatea sistemului chiar și atunci când șade în background.

 48. Pai tati, workstation e una, playstation alta. Laptop nu-i de fite, ii de mail si prezentari portabile.

  Ca fapt divers get firefox sau opera.

 49. Să-ți iei matale laptop și să-l folosești doar pentru mail, al meu e la fel de general purpose ca orice alt calculator. A, și vezi că am auzit io că tranzistoarele de la workstation-uri se duc la fel de repede când le ții la frecvențe mari pentru timp îndelungat. Mult succes cu Flash-ul Adobe-ului șmecher și util și toate cele.

  Cât despre a doua chestie, nu.

 50. E ma, in limita bateriei. Te futi in el de laptop mereu la incarcat. Nu merge intensiv.

  Ala-i bun de tastat cod, chestii.

 51. Mircea Popescu`s avatar
  51
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Da' de curiozitate intreb, tu Freud ai laptop ?

 52. Vai ce hateri domnule. Nu, am desktop. Insa am avut un laptop pe mana vreo 2 saptamani. Numa'n priza a stat ca deh, e cam anti-incarcare sa-l folosesti in timp ce se incarca, dupa ce s-a descarcat bateria.

  Face urat la multimedia, resurse putine, hardware avansat scump... meh.

 53. Păi e, asta zic. La scris cod mă ține cinci ore, la văzut un film trei, iar dacă țin un flash deschis scade la două. Am stat să caut asta pentru că nu știam din ce motive ține atât de puțin. Am băgat frumos powertop și am văzut că Chromium îmi tot scotea procesoarele din sleep, după care am dezactivat plugin-urile și am observat că fenomenul nu mai apare.

  Deci nu-i problema că-s eu hater pe Flash. Problema e că dacă se întâmplă să deschizi un site cu Flash sau să rămână plugin-ul deschis și să tragă un leak, ăla o să mănânce cicli de procesor în prostie. Chestia se observă mai ales pe procesoarele mai vechi, unde utilizarea procesorului crește la 100% din cauza asta și ACPI-ul o să tragă frumos frecvența la 2GHz. Sigur, pe workstation-uri nu stă nimeni să se uite la aspectele astea, dar asta nu înseamnă că ele nu contează. Așa mai bine dezactivezi din capul locului frequency scaling-ul și ți-ai redus viața procesorului la jumate, asta apropo de toți indivizii care se laudă că fac ei overclocking da' habar nu au ce fac.

 54. Mircea Popescu`s avatar
  54
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Eu tot nu inteleg de ce nu te apuci tu de minat bitcoin serios, apropo. Esti unu' dintre aia care s-ar pricepe la ce-i acolo, bani se pot face, ce-astepti exact ?

 55. A, și apropo, pe Ubuntu există plugin de youtube pentru Totem. Nu mi se pare extraordinar, dar tot e o alternativă la Flash.

 56. Mdeci de ce ti-e site-ul ala down, ca vroiam sa ma uit acolo first place daca te ocupi cu programare, ca nu retineam exact.

 57. Legat de bitcoini, na, știi cum e, fiecare cu ce-l doare. Pur și simplu nu mă preocupă domeniul în momentul de față. Momentan lucrez la nuclee de sisteme de operare, care-s cu totul alte bălării, și întâmplător io-s unul din ăia care cred că consumul de energie contează (și aparent sunt câteva firme mari care tind să fie de aceeași părere).

  Also, nu-s foarte cunoscător în domeniul hardware, adică știu cum funcționează hardware-ul strict pentru a programa software low-level eficient și cam atât. N-am mai programat un FPGA de vreo trei ani.

 58. Pfai, deci nu știu cum mă sincronizez io de văd replicile de aici fix după ce dau send.

  @Freud: Problema de fond ar fi că Romtelecom sunt nașpa, dar erau cam singurii care ofereau IP fix la servicii non-business când mi-am făcut abonamentul. Acum iar o să zică Mircea că nu exiști pe Interneți dacă n-ai uptime 99.99%, ceea ce-i adevărat. Iar eu unul o să am uptime bun când îmi fac un abonament serios la Internet și când companiile de electricitate n-o să mă mai saboteze în mod sistematic, cum au făcut-o în ultimii cinci ani sau de când îmi hostez eu site-urile singur.

 59. Mdeci tocmai mi-am pus Chrome(heh, tot n-are sa optiune sa ma intrebe la fiecare site in parte de cookies) si vad ca la Optiuni->Privacy->Content->Plug-ins are click to play iara Opt->Uth-> Background Apps debifare. Should fix problem nao?

 60. Mircea Popescu`s avatar
  60
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  @spyked Bine, eu ziceam dpdv al banilor.

 61. @Freud: Da, deși FlashBlock merge pe Firefox la fel de bine. Avantajul opțiunii ăleia e că blochează orice plugin implicit, adică inclusiv applet-uri java și alte rahaturi. Firefox n-am văzut să aibă așa ceva, dar s-ar putea să mă înșel.

  @MP: Da, dar mie îmi cam crapă obrazul de rușine să-mi zică careva că nu poate să-mi citească blog-ul că-i jos - culmea e că internetul de la Romtelecom are uptime mare de felul lui, dar modem-urile lor DSL sunt îngrozitor de proaste, de data asta a picat când testam youtube-ul pe Totem, adică pur și simplu am crăpat un router de-al lor folosind un soft oarecare. Ăsta e și motivul pentru care momentan folosesc gmail în loc de mail-ul de acasă.

 62. Mircea Popescu`s avatar
  62
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Cam este rusine sa nu-ti poata citi blogul lol, cit si restul. Eu nu inteleg socoteala asta cu self hosting, din aceleasi motive discutate la articolu' cu webfactor, nu mai repet.

  Cind zic ca "dpdv al banilor", chestia-i cam asa : ca miner competent poti cistiga intr-o saptamina mai mult decit vei cistiga intr-un an frecind menta cu academia romaneasca. Sigur, astea-s probleme pe care fiecare le masoara si le decide pentru sine, nu ma apuc sa dau sfaturi sau ceva, da' doar zic : o chestie la care te pricepi e ceruta pe piata, sigur vrei sa stai si sa freci hirtia in continuare ?

  Cit despre competenta : tu zici ca "n-ai mai programat FPGA de trei ani", io pot sa-ti zic ca dintre aia care mineaza pe FPGA vasta majoritate n-or programat niciodata, nici nu stiu ce-i aia. Ai un avantaj comparativ insemnat, daca vrei sa faci ceva cu el.

 63. Deci tu-ți pui Ubuntu și Opera, iar după aia te miri de ce-ți bagă pe gât Flash și alte mizerii? Ha ha ha!!!

 64. Mircea Popescu`s avatar
  64
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  Nu fi hater.

 65. A, păi stai, dacă voiam să frec menta cu cacademia clar nu stăteam în România. Nu, io chiar lucrez la o chestie (adicătelea un kernel, cum ziceam) care în caz că prinde avânt s-ar putea să fie căutată cam peste tot în sistemele embedded, iar dacă nu reușește na, riscurile meseriei. Da' tocmai de-aia nici nu dau detalii, pentru că ar fi complet prematur și mai ales pentru că nu-s deținătorul proprietății intelectuale în cauză. Cert e că există deja producători de hardware care sunt interesați de idee.

  Adică io nu zic că ideea nu-i bună, ba chiar cred că-i o șansă extrem de bună de a inova în domeniul arhitecturilor de calculatoare, atât doar că cel puțin în următoarea jumate de an o să fiu în alt tren cum ar veni. Și apropo de articolul cu valoarea inovației, e aproape sigur că ce zici acolo o să se întâmple mai devreme sau mai târziu, dar ar putea la fel de bine să fie mai târziu. Și se poate în cazul ăsta ca încercările timpurii să dea rateu tocmai pentru că-s implementate înainte să le vină vremea, cum s-a mai întâmplat și cu alte idei de-a lungul timpului.

 66. Mircea Popescu`s avatar
  66
  Mircea Popescu 
  Saturday, 24 March 2012

  A, bun, noa atunci spor cu ce faci tu. Io ziceam asa, la nimereala.

  Solida chestia cu incercaril timpurii, se intimpla chiar frecvent asa cum zici.

  Da' vorba ceea, io am scris, de citit se poate citi, cui i-o folosi om vedea dac-o fi.

 1. [...] nu stiinte. Stiinta-i fizica, muma mea, sau matematica, sau programarea masinilor numerice (nu asa cum se practica ea, din [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.