Nicias quidam

Tuesday, 19 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nicias quidam, regii Phyrrhy amicum, ad Fabricius consulem furtim venit ac dixit :
- Si praemium accipiam regem veneo necerem.
Tum Fabricius legatus cum letteris missit :
"Consulem Romanorum Regii Phyrrhy salutem!
Ad nos venit Nicias, familiaris tuus, quod praemium ad nos petivet si te clam interfecisset. Sed nos negavimus vele, quod nobis non placet dolis pugnare. Tu nisi cavebis, iacebis.
Vale."

Fragmentul dinsus nu are sursa, special ca sa-l scot din rabdari pe P. Diddy.

Celalalt motiv pentru care nu are sursa este ca l-am invatat in liceu, mi-a placut foarte mult finalul, "tu nisi cavebis, iacebis", daca nu te pazesti o sugi, si-l stiu de rost de atunci. De rost, literalmente, pot sa vi-l recit, cum pot sa recit un numar de bucatele, in latineste ori in alte limbi derivate, precum de exemplu Tu esti Mircea ? Da-mparate!. L-am scris fara sa-l mai recitesc, sunt chiar curios daca gasiti greseli prin el, de altfel.

Habar nu mai am din ce carte l-oi fi citit, daca n-o fi fost de-a dreptul traditie orala, pur si simplu nu imi mai amintesc sursa. De fapt, din punctul de vedere al Internetului fragmentul este inedit. Ce sursa sa-i dau ? De ce sa-i dau o sursa, cind el de fapt n-are, in cel mai propriu sens, alta sursa decit memoria mea ?

Revenind la subiect, povestioara in limba romana este cam asa : la consulul Fabriciu a venit un oarecare Nicias, intim de-al regelui Epirului, si i-a spus ca daca primeste o spaga, il otraveste pe rege. La care Fabricius a trimis cu scrisoare, "De la consulul romanilor regelui Epirului sanatate, la noi a venit Nicias, pe care-l cunosti, propunindu-ne sa ne scape de tine daca-i dam ceva bani. Noi am refuzat, caci noua nu ne place sa lovim astfel. Daca n-ai sa te pazesti ai s-o patesti. Cele bune."

Ca sa intelegeti, la vremea respectiva romanii erau in razboi cu Epirul, si acest moment s-a petrecut chiar inaintea unei victorii a regelui Epirului. Acea victorie care a ramas in istorie sub numele de victorie pirica, genu' ala de victorie din care nu-ti tre' mai mult de doua-trei ca sa nu mai ai ce pierde (literalmente, in baza observatiei regelui in discutie, care fiind informat ca "victorie!" ar fi raspuns "da, multumesc foarte mult, inca o victorie ca asta si nici nu mai avem nevoie de infringeri").

Contrar asteptarilor dumneavoastra, Senatul a aplaudat acest comportament al consulului lor, si chestia s-a pastrat uite prin veacuri pina in mintea mea ca exemplu de conduita. Exemplu de conduita, da ?

Ei, daca Schwarzkopf Norman, "Stormin' Norman", "Norman the Bear" scl etc, generalul din Golf ar fi primit vizita unui familiar de-al lui Osama Bin Laden, care i-ar fi oferit sa-l otraveasca pe ala in schimbul unei spagi, si Schwarzkopf refuza, trimitind in schimb un curier spre Al-Queda, cu mesajul ca uite ce-o ne-o propus ala, cam ce sanse credeti ca erau sa il aplaude Senatul SU ? Congressional Medal of Honor, ceva ?

Ne-am indepartat o buna distanta de ideile morale ale inaintasilor.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Gellius/3*.html#8

    meh.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 April 2011

    Mnoa bun.

    Usor o alta varianta, da' in zona orisicit.

  3. Amu, stii ca una dintre multele teorii conspirative sustine ca americanii l-ar fi putut demult prinde pe Osama dar n-au vrut, fiindca prezenta lui simbolica le ofera un motiv oficial de a ramane p-acolo, chestie pe care o vrea complexu' ala de-i zice indu-mili-cong dar nu si turmele de (ne)votanti. Ceea ce sugereaza ca poate or fi venit mai multi astfel de curieri si poate americanii i-au trimis mai multe emailuri gen lu' Osama.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 April 2011

    Pai noi discutam aici de ce-a fost sau de ce ar fi putut sa poata fi ?

  5. familia saladin-bin-sulerin-pulerin asta cica sapa tot petrolul de pe pamant arab impreuna cu SUA. ala sta bine mersi undeva intr-un paradis fiscal cred.

    nu vad ce conspiratii poti vedea aicea. Cum a fost Kuwait, Irak, etc. Domnule, arme nucleare. Raporturile oficiale cica aia e goi cu nisip pana-n fund, ce naiba arme nucleare. Da' tot intram.
    Mnoa, nu ne credeti ca-i terorism? Hopa, iote, hatentat la mitrou din Hanglia. Hopa, hatentat pi la Madrid. Ioi, bagam harmata.

    meh, political propaganda.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 November 2019

    Ahaha sufletu' & paradisu' fiscal.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.