Motte and Bailey

Tuesday, 08 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

windsor_castle_hollar_birds_eye_viewMotte and bailey numeste un tip de castel, ridicat pe un dimb natural sau construit de catre om, si inconjurat cu o palisada ori ceva gard protector. Dincolo de gard se gaseste un sant, eventual umplut cu apa (mai ales cu ocazia asediilor), peste care sant se lasa sau se ridica un pod mobil, dupa necesitati.

Multe astfel de fortificatii au fost ridicate in secolele XI si XII, mai ales pentru ca nu-s foarte dificil de construit si in schimb rezista inamicului remarcabil de bine.

Majoritatea castelelor frantuzesti si englezesti care mai exista astazi si-au inceput cariera pe lume ca motte and bailey, fiind apoi incet-incet dezvoltate, extinse si imbunatatite. De exemplu, castelul Warwick din... Warwick, Anglia, considerat de engleji cel mai cel dintre castelele lor, si pe care am avut placerea de a-l vizita personal cindva prin anii '90 (e impresionant, recunosc) a fost construit de Wilhelm Cuceritorul pe acest tipar de succes, motte and bailey.

De alt exemplu, in timpurile mai recente, castelul Kaufland din Timisoara :

motte-and-kaufland-1

motte-and-kaufland-2

Castelul Kaufland din Timisoara, construit si el precum puteti vedea in imaginile alaturate tot pe modelul motte and bailey, rezista cu succes atacurilor hoardelor de nespalati pentru care noroiul e un fapt obisnuit al vietii de zi cu zi, acolo la tara in satucul unde locuiesc ei. Nu-i deranjeaza. De fapt, le chiar place, ii face sa se simta la locul lor.

Ce cap sa ai tu, mai oameni, sa pui fortificatii in calea cumparatorilor potentiali ai magazinului tau ? A, inteleg, disaignu' era gata facut cind au venit, si nu includea niste alei dinspre strada inspre magazin. S-au gasit milioane de euro pentru a achizitiona o locatie in centru (literalmente 6 minute pe jos pina la Primarie, 600 de metri daca sunt pina-n Unirii), dar nu s-au gasit niste mii pentru a adapta putin planurile. Si cinci ani (sau mai multi ?) de-atunci incoace nu s-au gasit o suta de euro pentru niste saci de pietris, ca n-avem acuma pretentii de dale sau alei de ciment, sa fim seriosi, unde suntem aici, in strainatate ?

Pur si simplu, prostalaul ala care isi inchipuie el ca-i director acolo la supermarket sta si se uita pe geam in fiecare primavara cum ii decade magazinu-n feudalism si nu-i vine nici o idee.

Ce, nu-i normal asa ?! Noroi. Bailey. Problem ?

Category: Rautati si Mizerii
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Cred ca-i un sistem foarte inteligent de triere a cumparatorilor: care vine pe jos nu-i cumparator de care vor ei, asa ca...noroi si apa. Dar sa stii ca nu-i doar in Romania, ca acum cateva zile am vazut mare supermarket aici (MARE) la care puteai ajunge doar in doua moduri: fie pe sosea, fie prin boscheti pe o poteca tupilata si bine garnisita cu maracini.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    Un lucru sa-mi spui : ala supermarket mare da' MARE era intr-o suburbie, legat la autostrada, sau in buricul istoric al vre-unui tirgusor istoric, in perimetrul fostelor ziduri (istorice si ele) ale orasului (dat fiind ca-i de partea ASTA a Circumvalatiunii) ?

  3. Ce-i drept: nu era in buricul istoric. Dar nici Kaufland nu se poate oricum numi supermarket mare si nici prea serios de altfel :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    Io nu inteleg rationamentul asta ca tre' neaparat sa fie mare ca sa te ostenesti sa-l faci bine, da' nu pot nega ca el exista si functioneaza in societate, altfel nu ne putem explica pasiunea pentru SUV-uri, de exemplu. Urite is, scumpe is, nemanevrabile is, ce dracu' te poate face sa-l cumperi ? A, pai ideea ca la un prapadit de lastun nu se chinuie nimeni sa-l faca bine, ca-i prea mic. Aha. Am priceput.

    In tot cazul, modelul ala de supermarket gindit pentru mers cu masina si cumparat de doua-trei sute de dolari o data pe saptamina e un ce functional, doar ca atunci trebuia amplasat in Cheveres. Daca s-or apucat sa-l puna intr-o zona unde traficul pietonal e mai ridicat decit traficul auto, tre' adaptat situatiei concrete, ce mai atita discutie.

  5. Mare ca nume, nu ca dimensiune fizica.

  6. misto... mie mi-a placut castelul, tronul si sala de arme ale lui William din Caen. pe care le-a avut inainte sa cucereasca

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    William kix azz!

  1. [...] ca initial am inteles gresit, punind in circa supermarketului Kaufland o imaginara vina. Am inteles acum (si nu ezit sa-mi cer cu aceasta ocazie scuze negustorilor respectivi) ca nici [...]

  2. [...] sunt mai in urma cu cultura Europei din care de curind fac parte. Da' ca prin supermarket-uri hale cu pretentii se gasesc afisate-n acelasi raft, unul linga altul, otet de Modena linga zama de la spalarea [...]

  3. [...] well behind the culture of that Europe they pretend themselves a part of. But that in supermarkets pretentious abandoned warehouses you can admire, on the same shelf, elbowing each other, Modena vinegar and water used to wash pipes [...]

  4. [...] I can't imagine anyone whose culture these orcs are so very ineptly appropriating could even recognize the item for what the locals pompously label it [...]

  5. [...] consideration, but in any case : as much a central artefact of 2nd iron age civilisations as the motte was the first ; and its encounter in the field just as [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.