Pentru cei 216 manageri de supermarket care ma cititi :

Wednesday, 27 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cand se introduce si in Romania un supermarket full service, cum au americanii ? Si ticii (adica, aia din Costa Rica) ? Si, practic, toata lumea, cu exceptia jegosilor de noi ?

Ca nu mi se pare tocmai normal sa-mi pun singur cumparaturile in plasa, nu stiu cum sa zic cat mai politically corect, sa nu se inteleaga gresit. Ce-s io ?

Hai ca nu-i asa de greu de gandit cu capul : credeti ca pe un nene care traieste visul american in Romania, cu masini, case la suburbie, groceries de la supermarket si restul il atrageti cu super-reducerea de 1.35 bani la litra de ulei de floarea soarelui ? Credeti ca ala care ar lasa 2-3-5 sute de dolari in supermarket (adica, de exemplu, eu) se uita la preturi ? Hai sa va spun, dintr-o intima cunoastere a segmentului&targetului : Nu se uita. Habar nu are. I se rupe. Sincer.

Omul asta, care se intampla ca e fix clientul ideal al afacerii voastre se uita la doua lucruri : la branduri, si sa nu fie obligat sa-si puna singur cumparaturile in plasa. Si voi, in loc sa bagati la cap (nu ca va zic eu, ci ca scrie in manualele afacerii, puneti mana de cititi) si sa treceti la executie, stati si va scarpinati pe bloguri. Bravo.

Hai si pe partea cealalta : Cat incarca bugetul un prapadit angajat sa bage-n plase ? Hai o mie de lei la luna, ca tot ii criza, sase sute lui, patru la stat. Luna aia are cat, 170 de ore de munca ? Intr-o ora o casa executa marcari de cat, doua mii de lei ? Noa deci, sa vezi minunea matematicii, un bagator in plasa v-ar subtia marginile de profit cu un fulminant 0.19%. Extraordinar. Continuati pe directia strategico-tampitica pe care va aflati acum, scoateti postere de 5,000 de lei care sa anunte cum ati facut o reducere de 0.1% la preturi ?

Ca sa nu revenim la biet manualul ala, care spune clar ca va creste si eficienta (merge mai repede, adica) si valoarea (vin oameni mai cu dare de mana), si nu doar spune, ci se si verifica prin experienta. De prin anii 60. In zeci de tari. Da' nu, ca voi sunteti mai destepti decat 50 de ani de experienta in zeci de tari, este ? Romani fiind. Bravo.

Ma gandesc ca eu voi continua sa-mi fac cumparaturile tot prin alte parti, si voi veti continua sa va credeti manageri de supermarket, chit ca n-aveti nici in clin nici in maneca nici cu managementul, nici cu retail-ul. Douazeci de ani de-acu' incolo, minim. Bravo.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Constantin`s avatar
    1
    Constantin 
    Wednesday, 27 May 2009

    ai pus degetul pe o rana.
    supermarketurile sunt varza la capitolul case de marcat = cozi ca pe vremea lui nea Nicu. numai zic de preturi una la raft si alta la casa.

    eu cand vad cozi la care stai cate 20 min, sau si mai mult cand e perioada de varf, pentru ca nu ai case de marcat mai multe, renunt deseori la a mai cumpara ceva.
    e absurd cand ai mii de produse si mii de cumparatori pe zi sa nu faci cumva ca oamenii sa poata pleca mai repede de acolo cand au cosul plin.

    si tot dupa o matematica simpla, daca in loc de 20 min ai sta doar 10 max, in ideea ca ai 1-2 carucioare pline, daca ai mai putin evident ca stai si mai putin, cum ar fi pentru profitul lor? si pentru timpul nostru?

    e buna si criza la ceva, sper sa-i invete ce inseamna respectul fata de cumparatori.

    eu cand lucram factory planner la o multinationala, apai era jale pentru 0,01% ceva abateri. si de aia, aia sunt multinationala altii nu.
    comertul e comert nu ping pong.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 May 2009

    Fiecare minut pe care omul il petrece asteptand sa plateasca, e timp in care se gandeste nu ce sa adauge, ci ce sa scoata din cos. Sa ai cozi de cinci minute in loc de doua (care e, apropo, MAXIMUM acceptabil) inseamna sa trimiti acasa 10% din vanzari. Asa, ca esti bou. Peste cinci minute nici nu mai discutam, procentele devin ametitoare.

    Dar asa sunt profesionistii de pe-aici, niste copii imbracati in hainele lu' mama si lu' tata, dandu-se ei oameni mari, si jucandu-se de-a meseria, de-a munca, de-a profesiunea si asa mai departe.

    Tara de lego.

  3. Ce e si mai nasol e ca aceste cozi dau ocazia unora sa-si arate badarania si sa se bage in fata. Astfel, te stresezi si mai mult decat erai.

    La Mega Image stau pe putin 5 minute la o coada si dupa ce se intampla asta, il vizitez din ce in ce mai putin.

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Wednesday, 27 May 2009

    da' sa-ti mestece cineva posmagii vrei?

  5. făniţă`s avatar
    5
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 27 May 2009

    lol

    idealist sună frumos, dar ia să vedem în practică:

    1) de unde ai adunat datele? de unde ştii că o casă marchează aproximativ 2000 lei pe oră? şi fie şi aşa, miile acelea marcate nu reprezintă profitul unităţii respective, ci profitul este doar o mică margine din cifra aceea. acum, cât de mică, nu ştiu, că nu am stat să calculez.

    2) fă un test! ia-ţi un tricou cu, să zicem, real şi du-te benevol, aşează-te la ieşirea de la casă şi pune-te să iei bunurile clientului şi să le aşezi din cărucioare în plase. eu pariez de pe acum că în nouă din zece cazuri, cumpărătorii ţi-ar da peste mână cu, în cel mai bun caz, "nu-mi atinge lucrurile!". ştii, chiar tu scriai că suntem o ţara care consumă puţin săpun pe cap de locuitor?! de aceea majoritatea cumpărătorilor au suferit o aversiune faţă de angajaţii de la supermagazine. şi iertată-mi fie vorba, uneori au şi de ce(şi aici vorbesc în calitate de fost merchandiser într-un asemena tip de magazin).

    3) cumpărătorii români sunt zgârciţi. tot aşa cum în sua, după cum scriai, unii conduc mile întregi pentru două conserve la promoţie, la noi, omu' se zgârceşte când e să dea banii pe două pungi. mai ales că acum se suprataxează datorită noiilor taxe eco. apoi mno, unii vin cu geanta, bag packul ori cu plasa de rafie. alţii preferă să pună lucruile direct în portbagajul maşinii, unde au deja câteva plase stocate ori niscaiva lăzi din ălea pliante.

    trecând peste aceste 3 puncte, oare se mai merită un încărcător, că aşa cred că îi putem spune, ca să nu lungim scriptic meseria omului?

    eu zic aşa. dacă tot sunteţi voi, aceşti tipi, care nu vă uitaţi la bani, facem aşa:

    luăm una bucată lucrător comercial de la careva raion şi îl punem de serviciu în ziua respectivă. hai, fie doi pe timp normal şi vreo 5-6 în timpul orelor de vârf. ăştia de serviciu să poată fi convertiţi la cerere în hamali. cu plata pe oră, evident, pe care îl decid managerii, că nu mă plăteşte nimeni să calculez cât ar trebui să fie tariful.

    tu dacă îl închiriezi pe om, îţi cumpără ce vrei tu, cu sau fără prezenţa ta, cum vrei. ori mergi cu el şi îi dictezi ce vrei şi de asemenea trebuie să îţi răspundă la întrebări despre promoţii and stuff. iar dacă au în stoc la recepţie să fugă să-ţi aducă bunurile în caz că nu sunt disponibile la raion. să şi plătească în locul tău. să îţi pună cumpărăturile în casă. să îţi care coşul la maşină, etc.

    eu cred că ar fi o idee mai bună decât încărcătorul.

  6. făniţă`s avatar
    6
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 27 May 2009

    *lăzi pliabile doream să zic! :P :)

  7. un client care lasa 2-3-4-5 sute $ intr-un supermarket este rar, nu atat de rar precum gripa porcina dar este destul de rar dar la fel de celebru ca si gripa porcina, acum apare unu cum se fac valuri. Un sistem inteligent pentru tara noastra si pentru managerii astia ar fi o chestie cu buton. Se uita casiera la cosu omului si apasa butonu vine hamalu iti incarca sacosa. Dar daca vin eu si imi iau un bax de suc unul de apa plata ceva bere si tigari ce facem? stau sa ma incurc cu ala care imi incarca carutul?
    In iasi unde locuiesc sincer am dat peste acest sistem doar intr-un singur supermarket care este deschis nonstop, ma duc imi cumpar diverse pana platesc am sacosa deja plina si mi-o da si in mana. Imi convine dar sunt fel si fel de intelesuri la aceasta strategie, este utila pe deoparte inutila in tara asta.

  8. Hai ca mam spart de ras. Si un american daca tear citi sar sparge da nu de ras ca de plans. Ca la ei de mult numai e asa cu plasa. Ca nai voie cu plase mey ca se strica ozonu planetei. Asa ca le duci in mana cumparaturile frumos. Sati para bine ca in Romania trebuie satile pui singur in plasa si nu trebuie sa le duci in spate ca tampiti aia de Americani. E nu mai vina lui Bush.

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 27 May 2009

    @Gabriel

    şi ce ziceam eu nu e tot acelaşi lucru? :D

    uite că unii aplică şi astfel de metode, chit că ar fi mai la est! eu mai am o grămadă de idei care ar fluidiza traficul pe acolo(după cum cred că şi voi), dar nu mă plăteşte nimeni să le expun. şi mai grav, nici dacă m-aş duce pe gratis să le spun cum să crească ei eficienţa afacerii lor, nu m-ar asculta, ba mai mult s-ar şi pişa pe mine. aici are dreptate mircea cu "veti continua sa va credeti manageri de supermarket, chit ca n-aveti nici in clin nici in maneca nici cu managementul, nici cu retail-ul".

    în fine, e vorba de nişte oameni care au ajuns unde sunt pe cunoştinţe şi relaţii cu unul şi altul. iar cazurile fericite în care nu e aşa, abia aşteaptă şi ele să se vadă în funcţie, ca să nu mai trebuiască să vină pe la serviciu(decât vreo două ore pe săptămână), adică să facă la fel ca şi foştii şefi

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 May 2009

    @tecnos Sincer, nu mi s-a intamplat inca. Ce mi s-a intamplat in schimb e ca grobianu' nu cunoaste cum devine chestiunea cu "clientul urmator". Am intrebat-o odata pe o cucoana de mari pretentii "si astea vrei sa ti le platesc eu ?" si foarte s-o jignit, ca asta-i alt mare talent local, sa facem tampenii si pe urma sa ne simtim jigniti, ca adica cum se poate ?!

    @kokofifi Daca n-ar fi case de marcat, dar deloc, as intelege chestia cu posmagii. Dar atat timp cat cer bani, inteleg chestia cu serviciile.

    @fanita Ighen, le-am colectat de pe net, ce sa-ti povestesc, asa mi-a soptit mie o pasarica. Si da, chiar asta-mi lipseste mie, sa fac voluntariat ca sa-i invat pe astia meseria lor. Asta-i chiar un pas inainte fata de simpla consultanta gratis, hai sa le si aduc eu pe banii mei angajatii, imi place ca esti creativ.

    Se merita un incarcator, si din motivele pe care le-am aratat pe scurt, tot asa cum "se merita" injector la motor. Singura scuza pentru a nu-l avea e ca nu te duce capul, baga cu carburatorul inainte.

    In Cairo aveam hamal exact asa cum zici, nu era tocmai rau.

    @Gabriel Este mai rar decat ar putea sa fie, tocmai pentru ca supermarketurile ofera servicii proaste.

    @dadatroll Da' tu de unde stii cum e la americani dragoste ?

  11. zamolxis`s avatar
    11
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Wednesday, 27 May 2009

    whaaa? iti faci cumparaturile tu insuti??? :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 May 2009

    Cand n-am incotro.

  13. Depe bloguri de unde altundeva?

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 28 May 2009

    Ai sta la coada si la "baiatul" care impacheteaza? Sa treci cumparaturile peste un scanner e una, dar sa le cladesti constructiv intr-o punga de hartie e alta. As vrea sa vad romanasul care face asta repede, pe salarul pe care presupun ca l-ar primi. Plus ca te-ar ucide din priviri. This is not America...
    Si babele cu sarsanalele ce mai fac atunci? Sarsanaua de toarta si punga de hartie in brate?
    In plus, mie nu mi-ar placea sa-mi atinga inca cineva alimentele, chiar sub ochii mei. Plus tampoane, chestii, socoteli ;)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 May 2009

    Lmao! Sa vezi tu minune ca ai dreptate, daca ar exista in Romania, probabil ca ar iesi a doua coada.

    Si ce-are, fata mosului, stii tu cati ti-or vazut tamponul pana sa-l alegi si sa ti-l infigi tu ? La restaurant nu mananci ? Cu baieti nu te pupi ? Spirt pe clanta ?

    Cat despre babe, zau, sincer, cu tot respectul : Nu-i o problema rationala. Se pune problema cand facem masini, cum sa le facem ca sa nu muste zulusii din roata ? Daca producem mancare ambalata, ne doare capul ca nigerienii or sa haleasca laptele cu tot cu tetrapak ? Faca cum stiu, doar asa invata, se numeste civilizare, nu ?

  16. kokofifi`s avatar
    16
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 28 May 2009

    Acuma n-o lua si tu literal :) era doar un exemplu. Iar babele sunt un factor important intr-o coada, se vede ca nu te prea omori cu cumparaturile :))))

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 May 2009

    Nici nu :p

  18. Dupa cum ai spune tu, ar fi intradevar jale pentru proprietarii de supermarket. La cozi de 20 minute nimeni nu arunca nimic cin carucior, pentru ca nu are rost..

  19. romania inedit`s avatar
    19
    romania inedit 
    Saturday, 30 May 2009

    Eu n-as vrea sa beneficiez de un asemenea serviciu !

  20. La Mega Image îţi bagă cumpărăturile în plasă, dar din motiv de lipsă acută de spaţiu, nicidecum din prea multă grijă pentru client :p
    şi ca să nu iei şi de pe la alţii lucruri...

    Vezi, noroc cu mine, acum te faci fan Mega Image! :p

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 May 2009

    @Cata Exact.

    @romania inedit Si de ce nu ?

    @Copila blonda Sa stii, tre sa printezi blogu' si sa le ceri discount cand mai mergi :D

  22. omule, eu sper ca textul acesta al matale sa fie o subtilitate (ca sa nu zic "la misto"), ca de nu ai mari probleme. sincer

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 June 2009

    Nu exista probleme mari si probleme mici, exista doar problemele noastre si problemele altora.

    Tu ce probleme ai ?

  24. Nu managerii de magazin pot decide asta. Top managementul retail-erilor da. Multe lucruri de afara nu au fost implementate si la noi. Daca ei nu au mai mult de 2-3 angajati pe un raion, care sa aprovizioneze rafturile si sa aranjeze marfa ( lucru destul de important zic ), te astepti sa-ti puna cineva merindele in pungi ?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 January 2010

    Un manager de magazin bun, adica competent si calificat in meseria lui poate decide asta. Un manager de magazin ajuns acolo pe servicii, relatii, prietenii, fara a fi un meserias, nu poate decide nimic.

    Nu-i logic sa deferim totul "forurilor in drept". Vasta majoritate a problemelor au solutii locale, si motivul pentru care nu si le gasesc este aproape intotdeauna incompetenta localnicilor.

  26. Buna ziua, va trimitem acest mesaj in speranta ca poate va intereseaza un traffic analytics, este vorba de http://www.WTStats.com.
    Putem sa oferim urmatoarele:
    Complet gratuit!
    Nu avem reclame ascunse in codul de tracking.
    Statistici in timp real. Traficul este monitorizat in fiecare secunda.
    Statistici organizate pe perioade de timp: zile, stapamani, luni.
    Statistici legate de referreri.
    Statistici despre browserele folosite de catre vizitatori.
    Statistici despre sistemul de operare folosit de vizitatori.
    Detalii despre rezolutiile folosite de catre vizitatori.
    Fara limitari de date. Nu vom sterge sau limita niciodata statisticile dumneavoastra.
    100% Privat. Pretuim intimitatea dumneavoastra, de aceea statisticile pot fi facute private.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 July 2010

    Pe mine nu ma intereseaza un "traffic analytics", dar pe tine poate ca te intereseaza una dintre urmatoarele trei chestii :

    1 - http://trilema.com/2010/trafic-2/ de cand am scos ga de pe blog
    2 - http://trilema.com/2009/ce-este-t5ro/ un alt de-asta care nu ma intereseaza.
    3 - http://trilema.com/publicitate/ locu' unde se adreseaza oamenii cu probleme de-astea.

    Ca pi-es, ai nimerit un articol de-acum un an de zile.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 June 2019

    This item was meanwhile found, by the way -- it is Costa Rica's Automercado.

  1. [...] luna asta strict in magazine de cartier. N-am mai intrat intr-un Real, Selgros, Billa sau Kaufland de asta vara, cel putin. Ma gandesc ca n-ar fi o idee proasta sa faceti si dumneavoastra la fel. Category: [...]

  2. [...] cat o ceapa degerata in favoarea unui candidat anodin. Opt miliarde de cataloage ale unui magazin prost organizat nu ma vor convinge sa-i mai trec vre-odata pragul. Nu-mi aleg restaurantele, barurile si pizzeriile [...]

  3. [...] si simplu, prostalaul ala care isi inchipuie el ca-i director acolo la supermarket sta si se uita pe geam in fiecare primavara cum ii decade magazinu-n feudalism si [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.