Modificarile masinariei de mestesugit topuri

Sunday, 25 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe 30 Septembrie, adica Vinerea asta va aparea a sasea editie a Topului Blogurilor Romanestii. Asta inseamna ca am supravietuit sase luni sub focul inamic (cam palid, da' fiecare dupa cum poate). Tot asta inseamna ca am strins deja niste date, care se pot folosi pentru a imbunatati modul de calcul. Mai jos gasiti o descriere completa a modului de calcul cel nou, si apoi discutia diferentelor fata de cel vechi.

I. Topul Blogurilor Romanesti se alcatuieste in baza voturilor si comentariilor acordate diverselor articole adaugate pe fain, de catre o comunitate de citeva sute de autori si cititori de bloguri activi.

II. Pentru fiecare comentariu in cadrul unui articol, domeniul respectiv primeste un punct. Pentru fiecare vot primit de un articol, domeniul respectiv primeste trei puncte. Pentru fiecare articol publicat, domeniul respectiv primeste 84 de puncte (echivalentul punctelor pentru voturile minim necesare publicarii, 28 la ora actualaii.

III. Punctele acordate in conformitate cu paragraful II mai sus se vor socoti pe ultimele sase luni (180 de zile), pina la momentul calcularii topului. Punctele acordare pentru ultima luna (30 de zile pina la momentul calcularii topului) se socotesc tripluiii.

IV. Lista domeniilor care au obtinut minim 100iv de puncte este ordonata descrescator si ala-i topul. Domeniul polimedia.us este exceptat de la participare, fiind publicat hors concours intre paranteze drepte pentru a satisface curiozitatea internautilor.

Pe sistemul anterior se luau in considerare doar ultimele 30 de zile, ecartul intre punctele pentru voturi si cele pentru comentarii era mai mare (10 : 1) si bonificatia pentru articole publicate era mai mica (50 de puncte, echivalentul a 5 voturi, fata de 84 de puncte, echivalentul a 28 de voturi).

Teoretic modificarile aduse ar trebui sa ofere un top mai relevant, imbinindu-se semnale pe termen lung cu semnale pe termen scurt intr-un tot armonios, si de asemenea ar trebui sa reflecte mai adecvat importanta blogurilor care pornesc dezbateri in jurul temelor abordate, chiar daca nu reusesc sa intruneasca sufragiile cititorilor-comentatori.

Pentru orice curiozitati, nemultumiri, suspiciuni, inchietudini si alte manifestari ale spiritului nelinistit al internautului va sta la dispozitie cuminte casuta de comentarii, dinjos.

Spor la bloging!

———
  1. Singura sursa de ierarhie reala in blogosfera romaneasca scl etc, nu mai insistam cu piar-ul, stiti si singuri ce se zice la ocazii de-astea. []
  2. Sistemul dupa care se publica articole e destul de complex, o descriere puteti gasi aici, si mai multe detalii in cadrul Ghidului de Utilizare. []
  3. Evident punctele folosite incepind cu editia a sasea nu sunt echivalente cu punctele folosite cu ocazia primelor cinci editii. O echivalare grosiera s-ar putea obtine inmultind punctele curente cu 3/8 pentru a le obtine pe cele precedente, si reciproc inmultind punctele precedente cu 8/3 pentru a le obtine pe cele curente, dar aceasta conversie nu este matematic precisa, putin functiona cel mult cu titlu informativ. []
  4. Practic vorbind oricine a avut un articol publicat in ultimele sase luni, precum si oricine a reusit sa obtina 12 voturi in ultima luna, sau 34 de voturi in ultimele sase luni, sau o combinatie intre cele doua, precum si oricine a obtinut 34 de comentarii in ultima luna sau 100 de comentarii in ultimele sase luni se califica sa apara in top, niste criterii de eligibilitate destul de ingaduitoare, mi se pare mie. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

41 Responses

  1. Mbun, la cate comentarii a strans cred ca-l vedem si pe [Critic] prin top.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Pai stai asa. Articolul ala la care s-au strins vreo 400 de comentarii era introdus de pe blogul lui ? Ca altminteri mai greu, intra ala.

  3. mitzaabiciclista`s avatar
    3
    mitzaabiciclista 
    Monday, 26 September 2011

    Tu, îmi pare mai complex sistemul acesta. Dar tot am o întrebare, sau să-i zicem nelămurire. Sunt articole pe fain propuse unde din 10 comentarii mai mult de jumate sunt de genul: "nu daţi un vot aici?", "dar câte voturi mai sunt nevoie să se publice ăsta?" " haide-ţi cu votul şi pe aici" şi tot aşa. Adică nah, e umpic aiurea. Fiindcă sunt şi articole care poate au doar 2 comentarii destul de la subiect şi va fi mai prost punctat în defavoarea celui la care cel care l-a propus doar cere voturi. Că dacă vor conta aşa de mult comentariile, oricare ar fi ele, la număr să fie, să vezi atunci milogeală pe fain. Dar doar îmi dau cu părerea. Da' nu vreau să fiu înţeleasă greşit, că nu am nimic împotriva celor care-şi plantează comentarii prin care cer voturi la un articol, ci doar că pentru un punct în plus vom vedea o explozie de astfel de comentarii în defavoarea celor cu adevărat interesante.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Pai chiar si este mai complex.

    Apropo de problema cu comentariile aiurea : planuiesc sa intru destul de dur in cetatenii care se tin de de-astea. Hai sa zic ca un comentariu menit sa readuca in atentie un articol uitat poate pe nedrept e o chestie perfect respectabila. Da' miloaga perpetua nu e, si deja am impartit vargute pe tema. Oricum, sub aspectul practic : un articol cu 10 voturi ia 30 de puncte. Un articol cu 3 comentarii aiurea ia... 3 puncte. Parca nu prea merita, sau cu alte cuvinte comentariile nu conteaza chiar asa de mult, a vota e treaba de o secunda, a comenta e sigur mai mult efort.

    Da' orisicit, ce-i facut de om tot de om se si strica. Dupa care tot de om se si repara.

  5. mitzaabiciclista`s avatar
    5
    mitzaabiciclista 
    Monday, 26 September 2011

    Înţeleg ce vrei să spui Mircea, dar să nu uiţi că sunt mulţi care plantează acele comentarii de milogeală, într-un exces enervant, tocmai ca să le fie publicat articolul(cred ei). Altfel, nici eu nu am nimic împotriva celor care reamintesc de unele articole care scapă ochiului sau atenţiei userilor. Tocmai fiindcă asta dovedeşte şi atenţie din partea celui care reaminteşte dar şi un fel de interes (bineintenţionat) în promovarea respectivului articol. Ceea ce nu e rău deloc.

  6. standdowncafe`s avatar
    6
    standdowncafe 
    Monday, 26 September 2011

    Bun...asteptam cu interes rezultatele.
    Mitzo sper ca ai ceva rece la frigider da?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Iesi pe primu' loc zici, standule ?

  8. standdowncafe`s avatar
    8
    standdowncafe 
    Monday, 26 September 2011

    Nu nu...ea o fi tot acolo, prima...ca deja s-a obisnuit :)
    Are doua luni cel putin de primu loc :)

  9. Articolul ala la care s-au strins vreo 400 de comentarii era introdus de pe blogul lui?

    Da, le.misanthrope.be/ce-face-romanul-cand-numa-scrie-pixu

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    @dAImon Intr-adevar. Pai inseamna ca va fi prin top.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    M-am uitat apropo de curiozitate, topul articolelor dupa comentarii :

    351 Ce face romanul cand numai scrie pixul -
    183 Karma Update
    179 Dreptul de a sterge comentarii - SI BLONDELE GAND...
    175 Cat de rusificata este Basarabia
    149 Indignoscarba --
    129 10 lucruri de care bloggerii ar trebui sa tina con...
    124 Cu penisul in gura - SunLog
    117 adina - Fete singure
    109 Agregatoarele de bloguri
    108 Mucegaiuri bine alese- Mi se potriveste pula
    101 Fara chiloti - Papusa Monica -postuma-

  12. Mircea am si eu o propunere. Ce-ar fi sa faci sa putem vedea cine voteaza cu - respectiv cu + comentariile de pe fain?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Ar fi rau.

  14. Mda de ce?

  15. meh, acum ca am vazut comentariile, cred ca trag blogul pe dreapta si atunci ies din top ca e 404.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Pai ca lumea s-ar apuca de meta-votat, nu "votez comentariu' asta ca imi/nu imi place" ci "votez comentariul asta pentru ca e votat de X sau scris de Y care m-o votat pe mine etc".

  17. Oricum se voteaza articolele pe baza de ,, te votez ma votezi'' precum si favoritisme inlesnite de prietenii, ca sa zic asa

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Bun, si ce legatura are una cu cealalta ?

  19. Ca nu se schimba lumea daca bagi sa se vada cine da vot negativ. Ca se mai da vot negativ si asa, pe ochi negrii

  20. ba da, defapt asta e si esecul facebook.

    lumea da like aiurea pentru ca e trend, nu o chestie personala.

    cultura consumatorilor.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    @Lilly Asta nu-i o legatura mei fata mea, pe de-o parte. Pe de cealalta, "nu se schimba lumea" se poate spune despre absolut orice, si deci n-are cum fi un argument.

    Negri. Albastri. Kilometri.

    @Freud Are si trendul ratiunea lui.

  22. @Lilly: dacă omul nu vrea, nu vrea.

  23. Vad de ce nu mai sunt morcovi in gradina..
    Mersi de clarificare

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 September 2011

    Cum ie cu morcovii zici ca n-am prins metafora asta ?

  25. N-are logica, ignora:-j

  1. Modificarile masinariei de mestesugit topuri pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Posibil sa va intereseze chestiunea....

  2. 27
    Toate topurile, topul | Mind Porn (via Pingback)
    Saturday, 1 October 2011

    [...] Astfel Topul Blogurilor Româneşti, realizat pe baza comunităţii Fain, urmând nişte reguli clare şi raţionale, este cu siguranţă la ora actuală cel mai relevant top al blogurilor [...]

  3. [...] puncte, bazat pe 120`289 voturi si 34`982 comentarii. Bloguri alese dintr-un total de 2559. (Detalii privind modul de calcul) PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  4. [...] : scor 649`933 voturi 109`379 comms 42`334 Bloguri alese dintr-un total de 2`668 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  5. [...] : scor 584`131 voturi 106`611 comentarii 41`270 Bloguri alese dintr-un total de 3`014 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  6. [...] : scor 514`990, voturi 95`634, comentarii 39`248 Bloguri alese dintr-un total de 3`240 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. PPS. Stelutele si Mos Craciun. Category: Meta psihoza Comments [...]

  7. [...] : scor 464`109 voturi 89`361 comentarii 37`918. Bloguri alese dintr-un total de 3`456 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  8. [...] : scor 495`954 voturi 86`068 comentarii 36`754. Bloguri alese dintr-un total de 3`771 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  9. [...] : scor 396`461 voturi 76`771 comentarii 29`690. Bloguri alese dintr-un total de 3`891. (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  10. [...] : scor 349`743 voturi 65`878 comms 21`251 Bloguri alese dintr-un total de 3`842. (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  11. [...] pare ca ala cu cine doreste buton e fix la locul lui, nu sunt probleme. Pot intelege chiar si de ce modificarile sau observatiile n-ar prinde loc mai sus (chit ca mi s-ar parea judicios ca ordinea lor sa fie [...]

  12. [...] : scor 311`061 voturi 55`433 comentarii 17`480 Bloguri alese dintr-un total de 3`780 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  13. [...] : scor 272`152 voturi 48`457 comentarii 14`243. Bloguri alese dintr-un total de 3`579 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  14. [...] : scor 267`595 voturi 44`744 comentarii 12`151 Bloguri alese dintr-un total de 3`490 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  15. [...] : scor 258`493 voturi 40`368 comentarii 10`665 Bloguri alese dintr-un total de 3`105 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  16. [...] : scor 235`927 voturi 38`657 comentarii 10`678 Bloguri alese dintr-un total de 2`955 (Detalii privind modul de calcul). PS. Serviti-va cu butoane. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.