Mistere online, sau cu ce m-am mai distrat eu dimineata asta

Thursday, 21 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Poate ca ati auzit de Liviu Alexa, poate ca n-ati auzit de Liviu Alexa. Si intr-un caz si in celalalt, probabil ca ati auzit de el apropo de concertul Iron Maiden de la Cluj, anul trecut, respectiv probabil ca n-ati auzit de el apropo de concertul Iron Maiden de la Cluj, anul trecut.

Ei, pe linga concertul Iron Maiden de la Cluj, anul trecut, Liviu Alexa mai face si ceva portal de stiri (citynews.ro) si respectiv ceva agentie de publicitate (Imagistica).

Si-acum s-o luam usurel cu citate.

Impresia ca online-ul e ieftin
de Liviu Alexa, pe 08 Ianuarie 2009

E criza, toata lumea trece pe online. E mai ieftin, zic toti expertii.
[...]
Cand incepi un ziar cu cateva mii de euro si cumperi sapte calculatoare, spunandu-ti ca vei face mai apoi rost “cumva” de publicitate, atunci inseamna ca nu intelegi presa ca afacere.
[...]
Va spun eu ca nu e. La Citynews.ro, am investit pana acum peste 250 de mii de euro si suntem abia la inceput de drum. Am bagat bani in scule, in conditii de munca, am evitat barterele, am incercat sa instauram un climat propice performantei.

Multi dintre cei care si-au anuntat consolidarea prezentei pe online nu vor avea de unde sa investeasca astfel de sume de bani in web. Iar daca nu investesti, nu poti sa cresti in trafic. Iar daca nu cresti in trafic, nu poti vinde publicitate. Care publicitate, pe online, e oricum tare greu de vandut.
[...]
Ca tot nu ne-a intrebat nimeni, va pot spune ca Citynews.ro nu are niciun fel de probleme cu banii. Urmatorul judet? Oscilam intre Sibiu si Brasov, veti afla unde cel mai probabil la mijlocul lui martie.

PS: Cati radeau de Citynews.ro in noiembrie 2007!

Un articol tare, de fond, cum aspira sa scrie stimabilul. E bine. Mai departe, spicuim bucatele din comentariile aceluiasi, in acelasi loc :

I. Cand vom vedea stiri pt bucuresteni la Citynews.ro?
R. ca sa fiu sincer, habar nu am. daca as vrea sa pastrez exact reteta, ar insemna ca eu sa am cel putin 7 oameni pe fiecare sector. deci 35. plus inca 25 care sa se ocupe de institutiile mari – ministere, guvern, cotroceni, regii, etc. cu resursele pe care le-as aloca extinderii pe bucuresti pot in schimb sa inchid cele mai mari orase din tara. lucru de care ma voi tine. de-as fi baiatul lui patriciu, in 6 luni city ar fi peste tot. asa insa, ma vad nevoit sa ma limitez exclusiv la ce detin eu in buzunar sau la conturile imagistica. daca vom vinde in viitor, poate ca vei vedea urgent rezolvata problema. deocamdata nici sov si nici nea dinu nu m-au sunat :))

adi: imagistica NU a incasat in numele sau ptr citynews niciun fel de pub electorala. nici pe fata nici pe ascuns, nicicum

Mdeci, without prejudice cum zice englezu' fata de proiectul citynews, ce retin eu de aici este ca omul a avut niste bani in buzunarul lui si-n conturile firmei lui (Imagistica), din care bani a investit un sfert de milion de euro pina in 2009 in sustinerea zisului proiect. Suna destul de bine, dar totusi, ce este Imagistica ? Hai sa vedem de pe site :

imagistica

Ei, pe de o parte chestia imi convine foarte mult, ca vine sa-i dea in cap lui Vlad apropo de discutia noastra despre bucuresti. Iata ca pe linga Vitrina de care-a auzit toata lumea mai gasim absolut intimplator si fara a cauta anume inca o firma capabila sa investeasca un sfert de milion de euro in ceva proiect online. Ceea ce spune ceva, ca daca mai sunt inca cinci-sase ca asta in Transilvania deja rezulta ca 60% din bugetele Internetului romanesc vin de-acolo.

Pe de cealalta parte, ar fi si probleme. Una la mina ca de Imagistica nu prea a auzit lumea. Nu zic ca deloc acuma, sa nu fim hateri, da' nici nu poti zice ca-i Vitrina. Si pe de cealalta... mai frate, avem o problema : daca tu te apuci sa-ti pui in header ambalaje, dupa care in josul paginii un disclaimer ca nu-s ambalajele tale si zici ca esti firma de publicitate... pai... nu stiu, da' este posibil sa "nu intelegi cu ce se maninca" chestiunea, ca tot se gratulau diversii in stinga si-n dreapta cu chestia asta prin comentarii la articolul citat.

Chestie care ne forteaza sa investigam mai in profunzime :

IMAGISTICA ADVERTISING S.R.L. J12 /3932 /2005 CUI 18115097
Bilant 2009

Capital social subscris si varsat : 200 RON
Cifra de faceri: 4,050,874 RON

Deci e bine, 4 milioane pe 2009 inseamna cam... hmm, aproape un milion de euro, in advertising sunt margini destul de ok asa, daca omul a scos un 30% rata de profitabilitate inseamna ca si-a putut permite sa investeasca sfertul ala de milion exclusiv in 2009, deci da, se sustine ce zice el.

Profitul net: 0 RON
Pierderea neta: 2,070,783 RON
Stocuri: 9,638 RON
Disponibilitati banesti / Casa si conturi la banci: -419.623 RON
Creante: 171,063 RON
Capitaluri: -2,540,506 RON
Salariati : 3

Dintr-o data parca ar fi o problema. Si anume, ca daca zisul Liviu Alexa avea suficienti bani cit sa-si permita sa piarda juma' de milion de euro in 2009 (sau un milion si jumatate de euro din 2005 incolo, ca asa se situeaza datoriile totale, 6,627,652 RON la 1 Ianuarie 2010), probabil ca il stiam macar din vedere dinainte de-a pleca din Cluj, si nu-l descopeream intimplator pe Internet prin 2009 sau cind.

Am ca o senzatie ca un reporter de investigatii bun ar putea scoate ceva din povestea asta, mai ales daca ne apucam sa facem proiectii inspre viitor care sa uneasca momentul 8.01.2009 (250,000 euro investiti) cu momentul 1.01.2010 (inca 500,000 de euro investiti ?) cu momentul 31.04.2011 (inca 300 ? 400 ? 500,000 de euro investiti ?). Ai cui bani si de unde, dat fiind ca publicitatea este, nu-i asa, "oricum tare greu de vindut" si nici un fel de publicitate electorala, nicicum hmmm...

Da' pe de alta parte am ca o convingere ca in Romania nu mai exista reporteri de investigatie, buni sau slabi, deloc, de nici un fel. Sa dea asta un comunicat de PR ceva, eventual, sa aiba si ziaristii romani ce publica pe post de investigatii la gazetele lor.

Asta e.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. mnoa, ejti doar invidios si hater.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    Relativ hater si aproximativ invidios.

  3. anonimosu`s avatar
    3
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Thursday, 21 April 2011

    Sorin Ovidiu Vantu ; Dinu Patriciu ; Dan Voiculescu.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    E o teorie, dar n-o prea creditez. Compara Dan Voiculescu isi ia masina zburatoare si Verdict: Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea cu Dan Voiculescu a depus la Senat o cerere pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu si Dan Voiculescu respinge decizia ÎCCJ şi face recurs.

    Neah, e ceva localnic de prin Cluj, dar chiar nu am de gind sa fac eu treaba jurnalistilor de investigatii, zau asa.

  5. deci recunosti. ai tu ceva cu oamenii care muncesc cinstit, sunt platitori de taxe si fac si profit

    in alta ordine de idei, tocmai am auzit de cityplm.ro

    cred ca erau mai profitabile si pariurile sportive.

    daca aia e in ce a bagat el 250k , gtfo.

    mai bine deschidea un magazin in fata blocului.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    Da' o facut profit ?!

  7. Liviu o preluat in general ziaristi clujeni care nu s-au mutat la bucuresti. Ca sa fim cinstiti nu se murea de foame in presa locala clujeana daca aveai oarecare conexiuni nici in 1996 si nu cred ca se moare nici azi desi standardul "mort de foame" a variat semnificativ in toti anii astia.

  8. pletzalcoatl`s avatar
    8
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Thursday, 21 April 2011

    Poate ca face profit pe citynews si pierdere pe Imagistica, ce mare lucru?

  9. anonimosu`s avatar
    9
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Thursday, 21 April 2011

    citynews.ro
    Name Server: ns1.imagistica.net
    Name Server: ns2.imagistica.net

    Nu prea pare ca ar tine contabilitate separata pentru citynews. Si partea de lulz:

    IP Location: Bucharest, Romania

    Asa sunteti voi pe-acolo prin Cluj, patrioti-patrioti, zici?

  10. Pe de-o parte apreciez ca omul face business si are cu cine in zona. Pe de alta parte cifrele...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    @Dr.A De acord, omul a vazut o oportunitate din directia aia si a incercat, foarte bine si laudabil.

    Confuzia perpetua este bineinteles intre cheltuieli si investitii, adica eu nu ma indoiesc ca 20 sau 30 de oameni angajati l-au tocat marunt de-un 10 mii de euro in toata luna, salarii, taxe, bla bla, probabil si mai bine. Daca adaugam incidentalele si overheadu' sigur ajunge la 20, si deci ca-l costa un sfert de milion de euro pe an magaoaia nu ma indoiesc.

    Dar faptul ca alea-s costurile nu inseamna ca alea-s si investitiile, sa fim seriosi, asta-i gindire de gagica incercind sa justifice cumpararea de posete. Sau cu alte cuvinte, ghinionu' lui ca o cumparat la juma' de pret ceva ce nu facea 1% din costuri. Pentru ca asta-i tristul adevar in domeniu, redactorul mediu angajat pe salariul mediu de-o mie de lei producind cinci sau zece mii de cuvinte pe zi sub forma de zece sau douazeci de articole medii produce intr-o luna valoarea adaugata de vreo zece lei asa. Maximum.

    @pletzalcoatl N-am gasit o firma "citynews", daca exista. Poate. Nu prea cred.

    @anonimosu Probabil ca l-or fi socat alternativele. Patriotismul nu tre' neaparat sa insemne prostie ca sa existe, ma gindesc eu.

    Sau tu ai zis in gluma ?

    @krossfire Cifrele e dujmanoase rau.

    Da' pot zice ca-s absolut de acord cu tine, si eu il apreciez, pentru ca se zbate, si chiar cu mai mult cap decit multi.

  12. In limba romana orice cheltuiala care nu aduce profitul sperat dar ofera o speranta e "investitie". Inclusiv biletele la 6/49 sunt o "investitie".

    Discutand la modul general: bisnisul de subzistenta evalueaza diferit beneficiile. In principiu mai apropiat de cooperativa tribala din era primitiva decat de capitalismul anglosuckson si asta din motive ce tin de satisfacerea pe piramida lui Maslow a nivelelor 1-2 (la baza) si nu 4-5.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    Corect, sau altfel spus "macar am beut si-am mincat toti anii astia".

  14. si sa nu uitam de sex. numa zic

  15. @mp

    ai 'mneata istoricul cu cei care au castigat la loto in romania si cat? ;)

  16. Stelian Ogica. Ala castiga an de an, virtual-imaginar.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    @Dr.A Cine uita de sex uita si sexu' de el. Am zis!

    @Mihai B Mnu. Da' la ce-ti face trebuinta ?

    @Critic La ce intrebare raspunzi, c-am pierdut sirul ?

  18. aia cu loto , meh.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 April 2011

    A, a. Zi si tu @cutare, ceva.

  20. :)) confessions of an economic stalker

  21. Mihai B`s avatar
    21
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 22 April 2011

    pai nu erai tu curios de unde isi permite sa piarda? :)

  22. Mihai B`s avatar
    22
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 22 April 2011

    @Critic

    ogica ala castiga doar audienta. :D

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 April 2011

    @F Noa aia chiar inca nu fusesem. Sa se noteze.

    @Mihai B Hehehe eram asa, facetious cum se zice. Facem umpic de scoala de jurnalism cu ziarizdii.

  1. Mistere online- sau cu ce m-am mai distrat eu dimineata asta pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Ca mi-i lene sa-mi fac updeitu' in articol, il fac aici. Deci tipul care oracaia despre investitii de milioane de euro, despre cei care "nu inteleg presa ca afacere" pentru ca au inceput cu niste calculatoare si nustiuce, tipul care urma sa cucereas...

  2. [...] Un dubios pe numele lui Liviu Alexa injura o clienta, dupa care pretinde ca "totul a fost pentru publicitate", dupa care de fapt nu, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.