Mircea Eliade

Friday, 05 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Haideti sa ne racordam la problemele timpului nostru. Stiu ca pentru o buna parte din tineretul mai dezghetat Mircea Eliade e o tema importanta, asa ca hai sa vedem cam cum se gindeste si cam pe unde se afla consensul public pe tema asta. Cu citate :

O tehnică a distragerii atenției și a modificării unghiului de abordare care a funcționat atunci, dar care s-a dovedit între timp falimentară. Căci „apatridul“ Norman Manea este un exemplu probabil unic: un scriitor rezident la New York și tradus în numeroase limbi care continuă, de două decenii, să scrie în „limba interiorității“ sale, în românește. Extrateritorialul a devenit așadar, în chipul cel mai vizibil, central, în timp ce contestatarii lui atît de instituționalizați în România se arată tot mai parohiali și periferici, într-un ansamblu cultural globalizat. În fine, scriitorul mediocru are anvergura și detenta unei vedete internaționale, în timp ce faima evaluatorilor săi autohtoni, atît de fini și estetizanți, nu trece, de regulă, mai departe de Nădlac

De aici, poate, și relaxarea plus dezinvoltura dialogală a extrateritorialului. Unul după altul, „argumentele“ cu care a fost pus pe vremuri la punct și-au dovedit precaritatea. Vizînd preponderent persoana, iar nu ideile lui Manea (idei, în fond, de bun-simț democratic, de centralitate ideologică), ele se confruntă acum cu o personalitate omologată ce nu mai poate fi ignorată. Situația este surprinsă cu fină ironie de Edward Kanterian: „Ai început să fii un autor consacrat, nu numai în spațiul german și american, ci chiar și în Franța, care ți-a «rezistat» mult, pînă la Premiul Médicis. Chiar și România a început să-ți cedeze...“.

Dintr-un excelent articol semnat de Daniel Cristea-Enache pentru Observatorul Cultural.

Cine este Norman Manea ? Nu stiti. Cine este Edward Kanterian ? Nu stiti. La ce discutie se face referire, cind a avut ea loc in 1991, unde si de ce a contat ? Cine si ce pozitii a luat ? De "nu ne vindem tara" sigur ati auzit, ca e intrata-n vulgata alaturi de "adidasii intorshien" si "v-am prins vrajitoarelor". Da' ce inseamna, totusi, expresia asta, de unde vine si incotro promitea sa ne duca ? Ce-i aia "democratie originala", si ce-ar fi insemnat ea pentru cultura oricum lipsa a patriei ?

Este a doua oara cind Romania cea parohiala si fundamental periferica este pusa in genunchi, nu de catre forte oculte, ci de catre propria ei incapacitate, inutilitate si igrasie. Nu armele unui complet imaginar si intrutotul absent inamic o pun in genunchi, ci propriile ei picioare de lut. Ce-ar fi trebuit sa fie piatra de temelie, pusa acum douazeci de ani pentru veacuri se vadeste bot de balegar. Stiti care-a fost prima oara, ca am scris despre ea aici ? Nu stiti ?

Lumea se imparte. Incet, fin, pe nesimtite, lumea se transeaza in felii, se aseaza-n transe, se imparte pe caprarii. Cei care stiu. Cei care nu conteaza. Ce s-a intimplat o data acum nici doi ani se va intimpla si a doua oara. Ce s-a intimplat a doua oara se va mai intimpla de-o infinitate de ori, tot mai des, tot mai frecvent, tot mai complet.

Unii copii invata, altii se uita la televizor si se dau pe mess. Unii adulti se afla la curent cu problemele lumii in care traiesc, altii se uita la televizor si se dau rotunzi. Timpul trece incet, fuge pe nesimtite, dupa care vine Bacalaureatul. Vine coasa, si ce parea un singur fir de iarba e impartit sec in doua : o parte care sa faca lumea de miine, o parte care sa se plinga de nedreptatile, lipsa de sansa si nefericirea soartei lor, in timp ce-asteapta caruta ce-i va duce la groapa.

E o alegere. Oricit s-ar stradui mortii cei inca vii sa se convinga ca nu-i, este. Este o alegere. La cite intrebari stiti raspunde ?

La cite intrebari ati ales sa stiti raspunde ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Mircea Popescu`s avatar
    1
    Mircea Popescu 
    Friday, 5 August 2011

    Oarecum la tema :

    Analiza bibliografiei ultimelor 3 articole publicate de Laurenţiu Popescu în ultimele 3 numere din JCMM indică din nou un număr substanţial de autocitări şi faptul că majoritatea lucrărilor autocitate au fost publicate în JCMM: în numărul din aprilie 2011, cu 42 de referinţe bibliografice, dintre care 22 sînt autocitări, iar 15 din acestea din urmă au fost publicate în JCMM; în numărul din mai a fost publicat un articol al academicianului Popescu cu 26 de referinţe bibliografice care includ 10 autocitări, dintre care 7 au fost publicate în JCMM; în sfîrşit, articolul publicat în numărul din iunie are 76 de referinţe bibliografice care cuprind 15 autocitări dintre care 10 publicate în JCMM. Cum în aceste trei luni JCMM a publicat 55 de articole, rezultă că cele 32 de autocitări au contribuit cu 0,58 la factorul de impact al revistei pentru această perioadă. Media autocitărilor academicianului Popescu în aceste 3 numere ale revistei este de 32,7%. Comparativ, aceste autocitări au o frecvenţă substanţial mai mare decît cea înregistrată în reviste medicale de prestigiu, cum ar fi New England Journal of Medicine (11,7%), Lancet (12,2%) si Cell (15,7%).

    Peter Manu.

  2. Bravos!

  1. [...] Preda? Petrescu? Voiculescu? Istrati? Minulescu? Hai, poate Cărtărescu? Sebastian? Manea pe care nici nu-l știe mai nimeni? Și mai cine? Și mai ales, cum [...]

  2. [...] ridicul. Absurd nume. Nemaiauzit nume, nu-i asa, dragii mei compatrioti care n-auziserati nici de Norman Manea [...]

  3. [...] recomandari de la Manolescu venea dat fiind ca n-o auzit nimeni de Manolescu pe-acolo, ca nu-i Norman Manea nici Manolescu asta, sa se fi auzit in strainatate de el acuma) a ajuns bietul sa chiar creada si [...]

  4. [...] ca n-o dam in ceva false opozitii si "nu ne vindem tara" (iar faptul ca ba da, fix incolo o dam, douazeci de ani mai tirziu spune iarasi niste chestii despre calitatea intelectuala a membrilor juriului). Cum se masoara [...]

  5. [...] partidului si s-au strins in jurul tovarasului Croitoru. M-am simtit tradat. Mai tirziu, dupa 1990, Norman Manea – care facea parte din Comitetul Sectiei de Proza – a considerat ca „erou l-am asteptat de la [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.