Mircea Eliade
Haideti sa ne racordam la problemele timpului nostru. Stiu ca pentru o buna parte din tineretul mai dezghetat Mircea Eliade e o tema importanta, asa ca hai sa vedem cam cum se gindeste si cam pe unde se afla consensul public pe tema asta. Cu citate :
O tehnică a distragerii atenției și a modificării unghiului de abordare care a funcționat atunci, dar care s-a dovedit între timp falimentară. Căci „apatridul“ Norman Manea este un exemplu probabil unic: un scriitor rezident la New York și tradus în numeroase limbi care continuă, de două decenii, să scrie în „limba interiorității“ sale, în românește. Extrateritorialul a devenit așadar, în chipul cel mai vizibil, central, în timp ce contestatarii lui atît de instituționalizați în România se arată tot mai parohiali și periferici, într-un ansamblu cultural globalizat. În fine, scriitorul mediocru are anvergura și detenta unei vedete internaționale, în timp ce faima evaluatorilor săi autohtoni, atît de fini și estetizanți, nu trece, de regulă, mai departe de Nădlac
De aici, poate, și relaxarea plus dezinvoltura dialogală a extrateritorialului. Unul după altul, „argumentele“ cu care a fost pus pe vremuri la punct și-au dovedit precaritatea. Vizînd preponderent persoana, iar nu ideile lui Manea (idei, în fond, de bun-simț democratic, de centralitate ideologică), ele se confruntă acum cu o personalitate omologată ce nu mai poate fi ignorată. Situația este surprinsă cu fină ironie de Edward Kanterian: „Ai început să fii un autor consacrat, nu numai în spațiul german și american, ci chiar și în Franța, care ți-a «rezistat» mult, pînă la Premiul Médicis. Chiar și România a început să-ți cedeze...“.
Dintr-un excelent articol semnat de Daniel Cristea-Enache pentru Observatorul Cultural.
Cine este Norman Manea ? Nu stiti. Cine este Edward Kanterian ? Nu stiti. La ce discutie se face referire, cind a avut ea loc in 1991, unde si de ce a contat ? Cine si ce pozitii a luat ? De "nu ne vindem tara" sigur ati auzit, ca e intrata-n vulgata alaturi de "adidasii intorshien" si "v-am prins vrajitoarelor". Da' ce inseamna, totusi, expresia asta, de unde vine si incotro promitea sa ne duca ? Ce-i aia "democratie originala", si ce-ar fi insemnat ea pentru cultura oricum lipsa a patriei ?
Este a doua oara cind Romania cea parohiala si fundamental periferica este pusa in genunchi, nu de catre forte oculte, ci de catre propria ei incapacitate, inutilitate si igrasie. Nu armele unui complet imaginar si intrutotul absent inamic o pun in genunchi, ci propriile ei picioare de lut. Ce-ar fi trebuit sa fie piatra de temelie, pusa acum douazeci de ani pentru veacuri se vadeste bot de balegar. Stiti care-a fost prima oara, ca am scris despre ea aici ? Nu stiti ?
Lumea se imparte. Incet, fin, pe nesimtite, lumea se transeaza in felii, se aseaza-n transe, se imparte pe caprarii. Cei care stiu. Cei care nu conteaza. Ce s-a intimplat o data acum nici doi ani se va intimpla si a doua oara. Ce s-a intimplat a doua oara se va mai intimpla de-o infinitate de ori, tot mai des, tot mai frecvent, tot mai complet.
Unii copii invata, altii se uita la televizor si se dau pe mess. Unii adulti se afla la curent cu problemele lumii in care traiesc, altii se uita la televizor si se dau rotunzi. Timpul trece incet, fuge pe nesimtite, dupa care vine Bacalaureatul. Vine coasa, si ce parea un singur fir de iarba e impartit sec in doua : o parte care sa faca lumea de miine, o parte care sa se plinga de nedreptatile, lipsa de sansa si nefericirea soartei lor, in timp ce-asteapta caruta ce-i va duce la groapa.
E o alegere. Oricit s-ar stradui mortii cei inca vii sa se convinga ca nu-i, este. Este o alegere. La cite intrebari stiti raspunde ?
La cite intrebari ati ales sa stiti raspunde ?
Friday, 5 August 2011
Oarecum la tema :
Peter Manu.
Saturday, 1 October 2011
Bravos!