Lupii la stina

Tuesday, 03 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Reporteri fara frontiere, o organizatie de intelectuali barbosi cunoscuti in Romania mai ales de cind au deranjat oamenii muncii din plantatul lalelelor si panselutelor prin Bucuresti acum niste ani a publicat raportul libertatii presei pe 2010.

Romania se gaseste pe locul 52, la egalitate cu Maldivele, si sub adevarate centre ale libertatii si democratiei, unde cuvintul scris e sfint, precum de exemplu Burkina Faso, Bosnia-Herzegovina, Papua-Noua Guinee, Tanzania, Uruguay (stat cunoscut in principal pentru singurul caz de canibalism in grup din epoca postmoderna), Surinam, Trinidad si Tobago, Costa Rica (locul 29, zic eu pe merit), Ghana, Jamaica, Namibia si asa mai departe.

Per total stam bineinteles bine, mai ales pentru ca Italia e pe locul 49 si Bulgaria pe locul 70, deci ne plasam foarte aproape de virful performantelor tiganimii, in care iata ca ne cam inscriem, cel putin de la Unire incoace.

Totusi, merita observate niste chestii. In primul rind, ca in pofida teoriilor promovate cu insistenta proprie bolilor de nervi de catre mass-media romaneasca, libertatea presei nu e in cadere libera in Romania din cauza lui Basescu. Dimpotriva, conform diverselor rapoarte pregatite de terti si alti rauvoitori din strainatate, inclusiv a celui citat, institutiile statului au avut mai degraba un impact pozitiv in speta, sustinind si promovind libertatea presei.

Cei care au avut un impact negativ au fost asa-zisii "moguli", mai propriu numiti proprietari ai "trusturilor" (mai propriu numite maghernite) de presa. Aceste personaje, in general necultivate (si merita notata aici mizeria sufleteasca incalificabila a lui Mircea Dinescu, acest nou Adrian Paunescu, care a avut recent neobrazarea de a-l portretiza pe Sorin Ovidiu Vintu drept "un fel de intelectual", asta in conditiile in care acelasi discuta despre sine in termeni de "golan batrin", criminal in serie scl etc), lipsite de minime principii si de-un minim exercitiu al traiului intr-o societate civilizata au ales in mare sa se transforme intr-un fel de actori ai propriilor lor afaceri.

Aceasta evolutie calificabila probabil undeva intre bizar si clinic reflecta de altfel evolutia vietii fotbalistice a patriei (celalalt subiect, pe linga politica, la care "se pricepe oricine") , in care asa-zisii "proprietari" ai diverselor echipe au ajuns mai jucatori decit jucatorii. Iar jucatorii insisi au devenit un fel de bibelouri, niste simple obiecte decorative, pe care nu le recomanda o functionare anumita sau o utilitate verificabila, ci elemente de natura celui mai pur estetism, precum de exemplu "pretul".

Putem observa ca aceasta evolutie inconstient-irationala urmeaza intru totul boala taraneasca veche a "camerei bune", unde sunt tinute obiecte fundamental inutile (in special prin aceea ca nu sunt utilizate, fiind "prea bune pentru a fi folosite"), o abordare fundamental anti-umanista si contra-realista a vietii oamenilor in lume.

Totusi, revenind la presa : cei care striga zilnic despre oprimarea libertatii presei sunt, cel putin dupa parerea neutra a strainilor, exact cei ce oprima libertatea presei. Poate ca este o tema la care merita reflectat.

Si poate ca solutia ar fi interzicerea presei cu totul. Avem deja Internet, exista bloguri, la ce mai folosesc ziarele ? Polueaza, cel putin la fel de mult precit polueaza si tigarile, de ce s-ar taxa cu noua lei un pachet de tigari dar s-ar da subsidii pentru un ziar ? Mie mi-ar parea o idee buna impozitarea intre cinci si zece lei a fiecarui exemplar de ziar tiparit, si eventual conditionarea licentelor TV de plata unor redevente de citeva sute de milioane de euro per post de televiziune.

Pentru a contracara, nu-i asa, relele efecte asupra societatii induse de perpetuarea acestor racile istorice, vehicule ale distorsiunii discursului public si manipularii mentalului colectiv. Daca McDonalds poate fi taxat pentru mizeriile pe care le adauga in mincare, si e foarte bine sa fie taxat, neAdevarul sau iRealitatea de ce n-ar putea fi, si de ce n-ar fi ?

Sa fie.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Interesant ce s-a inteles aici prin trustizare si cum functioneaza treaba pe-afara.

  2. flavius`s avatar
    2
    flavius 
    Tuesday, 3 May 2011

    cateaodata sunt niste stiri atat de ireale incat nu iti dai seama ca alte persoana ar putea sa creada in niste nonsensuri. oricum, nu cred ca vor inceta vreodata

  3. Oricum singurul ziar care conteaza in romania e libertatea. Ce, ala nu e liber?

  4. romania inedit`s avatar
    4
    romania inedit 
    Wednesday, 4 May 2011

    Pai odata cu criza au scazut si institutiile mass-media care se puteau sustine prin eforturi proprii .

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 May 2011

    @krossfire Iegzact.

    @flavius Uniforme de soim al patriei nu se mai produc, de exemplu.

    @gheorghe Relativ. E eliberat de constringerea lenjeriei, macar atit.

    @romania inedit Gen EvZ din 1992 ?

  6. romania inedit`s avatar
    6
    romania inedit 
    Wednesday, 4 May 2011

    Inainte de criza erau multe institutii mass-media care se puteau autofinanta !

  7. @romania inedit
    Pfff, da, criza e de vina, saracii de ei. Hai sa facem o cheta sa-i finantam, poate n-o sa mai scrie ineptii. Si ce s-a schimbat fata de "inainte de criza" de se puteau "autofinanta"? Romanul inca plateste 1.5lei pentru libertatea sa zilnica, sau cat mai costa, singurul lucru care s-a schimbat e ca nu mai au smecherii bani sa "autofinanteze" presa sa scrie ce bullshituri vor ei sa ne vanda.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 May 2011

    Pam-pam.

  9. *bump*

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 May 2011

    Ccia bump. Unde te gasesit musiu, pa forum ?!

  11. Si poate ca solutia ar fi interzicerea presei cu totul. Avem deja Internet, exista bloguri, la ce mai folosesc ziarele ?

    Lol, îmi și imaginez ce efecte ar avea asta. În primul rând ar cam trebui garantat un minim de conexiune la Internet prin lege (să poată citi despre Zăvoranu și ăla care n-are bani de abonament), ceea ce nu mi se pare deloc rău (mai ales că tehnic vorbind, ar cam fi realizabil, backbone-urile de net cele mai serioase din țară aparținând de Roedu). În al doilea rând, și cam în antiteză cu primul rând, tot țăranul și-ar cumpăra smartphone să poată citi despre Zăvoranu în autobuz/tramvai, că doar na, ăsta e unul din avantajele ziarelor (de fapt cam singurul), că-s portabile.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 May 2011

    Nici nu stiu cit de in antiteza e primul cu ultimul rind.

    Taranul e taran intre altele [si pentru] ca mina lui e formata pe sapa, nu pe smartphone. Dupa niste decenii de butonat la smartphone cit de taran mai poate fi el ?

  13. După niște decenii probabil n-o să mai fie, dar chestia asta poate avea loc și în decurs de un an. Ce zic e că presa scrisă actuală rezistă tocmai fiindcă-i ieftină, da' în cinci ani de-acum ar putea să-și ia și badea Gheo și muncitorul la Vulcan telefon cu browser (sau tabletă), moment în care într-adevăr ziarele o să dea faliment. Numa să se ieftinească și Internetul wireless. Partea interesantă e că mai devreme sau mai târziu tot o să se întâmple.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 May 2011

    Partea si mai interesanta este ca deja se intimpla. Telefoanele publice cu cartela servesc de exemplu drept buda alternativa celor ecologice, pentru aurolaci.

  15. Lucian`s avatar
    15
    Lucian 
    Friday, 6 May 2011

    ba basescu e de vina! ce... el n-are mogulii lui? :)

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 May 2011

    Daca n-am avea moguli deloc n-ar avea subiect toata discutia asta ca ai cui is mogulii.

    Mi se rupe mie fix in paispe de opiniile despre viitor si alte teorii normative despre "cum sa fie" din capul cine stie carui gainar de prin Roman. Mai bine lipsa.

  17. In 2017 eu nu mai deschid televizorul.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 May 2017

    Da, ca o freci pe ipadu' importat zgiind ochii la netflix sau ce pule maturi.

    Nu esti mai buna decit proasta de ma-ta, macar aia sustinea comunismu' local si ceva taran prost din Scornicesti. Tu sustii comunismu' unor idioti tot la fel de idioti, doar ca din Manassas sau pula mea.

    Proaste amindoua, da-v-as foc.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.