La ce imi serveste mie radicalurile ?

Tuesday, 22 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cam cel mai abundent loc comun in discutia publica romaneasca, imediat dupa prostia cu "vinde si muta-te la tara", e prostia din titlu.

Cite un nauc nedemn, in sensul cel mai propriu, de-a fi absolvit examenul de maturitate (cel putin daca-l dadea cu mine) simte nevoia sa exprime ideile lui reformist-luminate asupra educatiei : problema cu scoala (in Alejd, in Prahova, in Romania si la rigoare pe Planeta si in Cosmos) este ca nu se studiaza ce trebuie. Se studiaza ce nu trebuie. Nu se studiaza chestii practice, dom'le, chestii care saţ fie de folos in viata. La ce imi serveste mie radicalurile ?!

In clasa a douasprazecea eu scriam dupa dictare in limba latina. Profesorul ne dadea cite un textulet de tradus, din romaneste in latineste, in sensul ca-l dicta. Iar eu il scriam, direct pe curat, direct in latina, ii dadeam foaia cind termina de dictat si asta era toata povestea. Restul clasei lucra un ceas la ablative si vocative. La ce-mi serveste mie in viata limba latina ? Doara-i o limba moarta, ce conteaza c-o citesc mai curat decit profesori doctori docenti de la Cambridge ? Stiu si astazi numarul lui Avogadro, sase virgula zero douasitrei ori zece la a douasitreia. Si nu, nu m-am uitat nicaieri, il stiu de pe cind rezolvam probleme de termodinamica cu ochii inchisi. Si va spun si constanta lui Planck si viteza luminii in vid si modulul lui Young si caldura specifica de transfer de faza, pe faze, la o groaza de materiale.

Bun, da' sase virgula zero douasitrei ori zece la a douasitreia ce ? Pai zau asa, ce ? Iote, molecule per mol de gaz ideal la presiune si temperatura normala. La ce-mi foloseste chestia asta, pe care iote ca eu o stiu ? Ma rog, si daca ma apuc sa raspund, ce va faceti ? Cum stiti daca-mi bat joc de voi sau nu, dat fiind ca o buna majoritate habar n-aveti ce-i numaru' lui Avocado ala si la ce serveste el ?

Deci, vorbesc un numar de limbi, si citesc inca si mai multe, parte dintre ele moarte inainte sa-mi intre mie pe mina, restul inca in lucru. Cunosc constante si conventii din matematica pina-n critica moderna asupra lui George Bernard Shaw si-napoi in "stiinte" sociale. La ce-mi folosesc toate astea in viata ?

Oare n-au ele nici o legatura cu faptul ca daca eu vreau sa-mi fac blog imi fac blog, nu ma sug din pix, si daca vreau sa scriu un articol pe zi scriu un articol pe zi, nu trag mita de coada o pe saptamina, si daca vreau sa scriu cinci articole pe zi scriu cinci articole pe zi, si "inspiratia" sade in genunchi intr-un colt pe coji de nuca si-mi cinta ea mie ode ? Hm ? Desteptu' face bani din ce doreste, prostu' din ce poate, da' voi spuneti-mi la ce mi-o servit sectiunea de aur si Cicero in original "in viata", bine ? Ca-s curios, uite, eu unul nu mi-am dat seama, zau asa. Oare la ce-ar putea sa-ti serveasca ?

Asa cum povesteam in articolul precedinte, Sa intelegem corect educatia, dinsa nu-i o bicicleta care te duce de-aici pina acolo. E o bicicleta fixa, nu te duce nicaieri anume. Tot ce conteaza e sa pedalezi. Si, dupa ce-ai pedalat un timp suficient de indelungat, si cu o osirdie suficient de silitoare, iti vei atinge nivelul tau, nivelul tau optim. Care poate fi al meu doar pentru mine, da' care-i pacat sa nu-l afli in orice caz si-n orice conditii, pentru ca spre deosebire de iubi, care nu conteaza, si de job, care nu conteaza, si de sef si de aprobarea colegilor si de tot restul de prostii, nivelul tau esti tu. Nimic altceva nu-i mai autentic tu, si nimic altceva nu-i mai important de gasit pe lumea asta. Da' voi cautati-va in continuare sufletu' pereche, io n-am obiectii, daca asa scrie-n Cosmo asa o fi, cine stie...

Pina una alta, fiecare chestie pe care-o inveti iti serveste la aia c-ai invatat-o. Serviciu mai mare nu-ti poate face, daca ajungi sa recunosti c-ai aplicat-o in fapt intr-o circumstanta anumita sau nu foarte putin conteaza : ceea ce inveti te modeleaza, si atita timp cit nu inveti timpenii, chestii inexistente, ca de exemplu "cum sa crezi in Dumnezeu" sau "cum sa-ti faci prieteni" sau "cum sa scrii articole mai bune in cinci pasi simpli" sau "stiintele educatiei" sau "studii feministe" etc scl, atita timp cit nu te indobitocesti cu ideologii, ci inveti, stiinte, nu ai cum sa pagubesti. Si nici nu conteaza pe ce pista alergi, atita timp cit alergi, nu conteaza in care sectiune a bibliotecii sezi, atita timp cit citesti.

Pina la urma-i foarte simplu si destul de evident, da' te pui cu lenea ? Te pui cu inclinatia indomitabila a omului de-a se minti singur ?

Ei, iata ca ma pun. Ghiciti cum se face ca eu imi permit.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

105 Responses

  1. si despre economie nu ai mentionat nimic? m-ai dezamagit aici un pic. merita sa mentionezi macar curba cererii si ofertei. sau macar formula cantitatii de bani existenta in circulatie. aia a lui keynes.

    si despre lege?! despre lege nimic? eu daca ar fi dupa mine as face ora de legislatie obligatorie incepand cu clasa 1 si pana in ultimul an postdoctoral. ;)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 February 2011

    Nu ca am ales anume sa discut cele mai aparent-putin sustenabile puncte ale ideii, ca sa poata cititoru' veni si zice pe urma, aaaa, da' de bani nu zici ?! De legi nu zici ?! Pai sa vezi acolo ce conteaza sa stii cum curge chestia sa nu pui botu' ca ultimu' fraier la orice sclipici si orice cascheta.

  3. Lol, hai ca ma apuc sa mai invat niste cifre din PI.

  4. Avand in vedere lipsa calificarilor in adevaratul sens al cuvantului in Romania, exista prioritati in invatare. De exemplu, algebra semi-avansata pe hartie si limba latina, nu ar trebui sa fie prioritatile unui economist. Ar trebui sa invete sa opereze PC-ul corect si semi-avansat, limba engleza, notiuni fundamentale de economie, aritmetica de baza, eventual comunicare cu alte persoane s.a.m.d. Pe urma sa adauge pe masura ce evolueaza.

    Cu ideea de invatare tot invatare se numeste, oricare ar fi domeniul sunt de acord in masura in care exista domenii critice, esentiale, mai putin esentiale si irelevante pentru dezvoltarea unui om. Adica, sunt sute alte lucruri de invatat pe scara asta a prioritatilor pana la invatarea limbii latine, sau a termodinamicii de exemplu.

    In ceea ce priveste ideea de "Cum sa-ti faci prieteni", crede-ma ca n-ar strica deloc ca mai multi oameni sa invete in adevaratul sens al cuvantului acest lucru. Absolut deloc.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    @gheorghe Ehehehe deci cel mai tare raspuns cu coronita.

    @Vlad Deci el vrea sa fie economist sau vrea sa fie om ? Ca de-acolo incepe toata problema in discutie. Sigur ca cine aspira la statutul de robotel are a invata codul roboteniei lui.

    Nu exista domenii irelevante, si cu atit mai putin exista o ierarhie.

    Nu se poate invata asa ceva, pentru ca nu exista o metoda, exista conventii. Care conventii sunt daunatoare in toate cazurile, indiferent ca participantii realizeaza dauna mai devreme sau mai tirziu.

  6. Sincer eu o vad o diferenta destul de mare intre invatarea de folosire a unui PC si a limbii engleze fata de invatarea limbii latine pentru un om in anul 2011. Sa nu mai zic ca invatarea celor doua iti permite accesul la mult mai multe informatii decat orice biblioteca si pot sa fie baza pentru N alte domenii de studiu.

    Unele lucruri sunt totusi prioritare, parerea mea.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Pai ai dreptul la parerea ta, da' hai sa ti-o pun intr-o perspectiva.

    Deci, anul este 1867, tocmai s-a descoperit aur in Alaska. Dintr-o mie de barbati in putere, noua sute nouazeci si noua simt cum le fierbe singele-n vine, povestea pepitelor trece din gura in gura, de la o suta de grame ajung incet-incet la o tona. Toata lumea alearga, cumpara cai (pretul carora se tripleaza), tirnacoape (280%) si ce-i mai de trebuinta.

    Un singur tip isi deschide un magazin de vindut tirnacoape si ce-i mai de trebuinta.

    Rationamentul celor 999 este ca investind 20$ in tirnacoape si funii, lumanari si conserve etc vor scoate poate pepite de zece mii de dolari bucata. Rationamentul celui 1 este ca investind 10$ in tirnacoape si funii, luminari si conserve etc va scoate douazeci.

    Problema mare la care nu se gindesc cei 999 este ca nu exista 999 de pepite. Avantajul mare, la care nu se gindeste decit un singur om, este ca vor exista 999 de cumparatori de tirnacoape & co.

    In termeni economici, daca esti familiar cu bursa, evolutia indicilor scl, expresia este ca avantajul e "priced in". Adica, si daca beneficiile pot fi cumva (ceea ce nu admit decit teoretic) demonstrate ca fiind mai mici pentru cel ce invata limba latina decit pentru cel ce invata limba engleza, totusi datorita faptului ca oamenii sunt concurenta, nu obiectele, si ca ei urmeaza aceleasi rationamente toti, avantajul acela mai mare trebuie impartit la mai multi. Si per total, iese in general ca-i mai bine sa nu faci ce face toata turma, pentru ca turma tinde sa exagereze, cum s-a vazut acum recent si la noi, cum se intimpla peste tot.

    Pricepi tu ?

  8. Nu doar ca ''daca ei vor sa-si faca blog, isi fac blog'', dar ajung si no.1 in trei saptamani...dar aia e, maestrii nu vor sa ne onoreze cu prezenta online.

    In cazul fenomenului scolar, exista totusi si cateva exceptii, oameni care simt ca nu invata chestii practice pentru ca au maturitatea si experienta de a intelege ce-i aia ''o chestie practica''. Asa se intampla la informatica , in liceu, de exemplu, unde multi nu erau de acord cu metoda de predare. 90% din elevii claselor de info au zis ''Nu ni se predau chestii practice. Profa e naspa''. 10% au zis acelasi lucru, cu adaugarea ''E timpul sa invat singur si sa compar rezultatele''. Evident, lucrurile au capatat ceva mai mult sens odata ce am inteles ce-s alea chestii practice. Ok, nu ti se spune ceva: afla singur, demonstreaza eroarea!

    Cred ca din punctul asta de vedere, problema e chiar mai simpla: ce-s alea ''chestii practice''? Nu ni se dau salarii mari! Dar stim oare ca salarii mari inseamna si impozite pe masura? Eu ar trebui sa fiu manager? Corect, ar trebui..dar poti munci 10 ore pe zi pentru curul muncitorilor si al sefilor directi? And so on...

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Fuarte interesant cum m-ai nimerit foarte aproape de ce tocmai scriam.

    Ori ca idiotii sunt in general de acord ori ca mintile luminate rar sunt in dezacord.

  10. Ori amandoua, vorba lui Cuza :P

  11. Exemplul ala se refera mai mult la modul de procesare a informatiei decat la volumul de cunostinte, doua lucruri total diferite din punctul meu de vedere.

    Una este sa stochezi efectiv cunostinte, economice sa zicem si cu totul altceva este sa si poti sa le interpretezi intr-un mod benefic. Asta cred ca tine mai mult de creierul uman ca si organ decat de cunostintele care sunt indesate in el.

    Concret pe exemplul dat. Se descopera aur, 1000 de "economisti" sunt de fata. Toti aleg sa profite de pe urma aurului. Cei 999 se gandesc si aleg solutia prin care ei il mineaza, direct. Ala singur, merge un pas mai departe cu gandirea si profita de pe urma celor care vor sa profite de pe urma aurului.

    Acum, nu stiu cat tine aceasta "abilitate!?!" de volumul de cunostinte, cat tine de procesare si interpretare de informatie. Da, eu unul consider ca sunt doua lucruri distincte. Evident ca fara invatare nu se poate antrena procesarea dar asta nu inseamna ca invatarea aduce de la sine si procesarea.

    Cam asa vad eu problema. Si ca exemplu personal, eu unul am gasit ca este mai eficient sa invat sa folosesc foarte avansat un smartphone, care stiu imi poate oferi cam ce informatii doresc, decat sa memorez anumite informatii, doar asa...pentru ca pot.

  12. am ajuns aici din intamplare...si am dedus 2chestii... bine 3.
    1. esti inteligent (peste media Romaniei)
    2. esti "cu nasu pe sus"...de unde am dedus punctul 3
    3. din punct de vedere psihologic, ai niste complexe bine "fixate"

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    @Vlad Pai buei om. Unul din o mie a invatat latina, noua sute nouazeci si noua din o mie au invatat engleza. Ca rezultat, utilitatea sociala marginala a unui tip care stie engleza (pentru unul care nu stie) e vreo zece dolari, si-a celui care stie latina e vre-o zece mii. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca ala cu latina isi gaseste ceva de facut de o suta de ori mai usor decit ala cu engleza.

    Exemplul e sintetic, ce-i drept, da' tre' sa urmaresti cum e construit nu sa-l transformi in altceva.

    @Pac Ehehe zici ?

  14. Deci pi=3.141592..., atat am tinut minte pe dinafara, da`stiu ca era o propozitie care-ti dadea mai multe zecimale (dupa numarul literelor din fiecare cuvant). O mai stie careva?

  15. pletzalcoatl`s avatar
    15
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Wednesday, 23 February 2011

    @MP - interesting how you turn ppl into psychologists.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    @adi Fix atita tin si eu minte de rost, da' n-am incercat niciodata anume s-o memorizez, cum vrea toarsu' gheo dinsus. Pur si simplu mi-a ramas in cap, nu mai retin de unde da' creca din RATFOR. Idem si cu celelalte, niciodata n-am crezut in memorizare ca abordare-a cunoasterii.

    @pletzalcoatl One of the many gifts, the many talents...

  17. consider ca utilitatea sociala este mai mare, deoarece cererea de limba latina esta infinit mai mica decat cererea de engleza. e drept ca un traducator de latina o sa castige mai mult ca unul de engleza, dar per total valoare limbii engleza este mai mare decat cea de latina

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Pai io de-aia ziceam ca-i un exemplu sintetic. Totusi, sub raportul chestiei despre care se discuta original, "Sa nu mai zic ca invatarea celor doua iti permite accesul la mult mai multe informatii decat orice biblioteca si pot sa fie baza pentru N alte domenii de studiu.", merita observat ca inca se gaseste in limba latina mai multa informatie importanta decit se gaseste in limba engleza, si deci inegalitatea de-o zici tu nu functioneaza.

  19. oamenii au incetat de mult sa mai scrie informatii in limba latina, ele au fost traduse in engleaza. in orice caz cand o sa traducem toate informatiile din limba latina in engleza atunci nu o sa mai avem nevoie de traducatori. Daca limba o sa apara si in google translate atunci toti or sa poata sa traduca singuri

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Ete fis, vai de ele traduceri, zau asa. E foarte usor sa crezi c-ai reusit sa traduci o bucata de text, mai ales daca faci parte din generatia cu engleza-si-pc pe post de cultura. Nu-i tocmai asa de simplu, cum poate constata oricine mai are capacitatea de-a revedea originalele.

    Pe de alta parte, daca medicina o sa apara in google medicate atunci toti se vor putea vindeca singuri si nu vom mai avea nevoie nici de doctori. Exista speranta.

  21. nu poti sa te vindeci doar cu informatii, ai nevoie si de substante si proceduri

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Tocmai :)

    Nu-s nici informatiile astea asa, obiecte, sa le scoti din text cu sapa.

  23. In exemplu dat, nu stiu ce a luat omul ala specific din latina. Este un caz de un om mai destept, ce-i drept, care a aplicat niste notiuni de ... meta-comert (daca exista termenul asta), sau a profitat de ceilalti 999 de oameni care aveau un scop, care s-a gandit sa creeze infrastructura pentru noua ocupatie de miner. De ce este specfic latinei acest lucru? Sau altui domeniu de cunostinte?

    Intr-o lume ca asta in care traim, cunoasterea limbii latine se apropie de irelevanta. Poate or exista oameni care vorbesc in sumeriana. Care este scopul?

    Eu unul, prefer in momentul de fata sa aprofundez cunostintele de IT continuu, deoarece este un domeniu care evolueaza de la zi la zi, si vreau sa tin pasul, decat sa ma apuc de o limba moarta. Si aici intervin prioritatile si ierarhiile de care vorbeam. Si cand ajung la nivelul dorit, tot mai am sute de domenii de care m-as apuca inaintea limbii latine. De fapt, pot sa fac un pariu cu mine, ca nu o voi invata niciodata.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Pai in exemplul dat prospectatul dupa aur = calea batatorita = engleza + PC, in timp ce magazinul de echipmente = calea exceptionala = limba latina. E un exemplu, nu o transliteratie.

    Si in lumea in care traiau cowboii in discutie stiinta tinerii unui magazin "se apropia de irelevanta". Chestia e ca cu cit e mai aproape de irelevanta o stiinta anumita, cu atit mai valoroasa e dinsa.

    Te cred ca nu o vei invata niciodata, si iti garantez ca nu te vei putea compara niciodata cu mine, sau cu altul care o stie. La aplicatii de IT.

  25. Pai inseamna ca a fost un exemplu prost, la care as putea sa vin eu sa adaug ca auzind de ce s-a intamplat, a venit al 1001-lea om, care a obtinut titlu de propietate pe terenul respectiv si in instanta a castigat toate bogatiile de pe urma activitatii prestate acolo. Si aceste cunostinte, tin de... nu stiu ce, de voodoo.

    Privesc stiintele asta din perspectiva evolutiei. Latina e pe moarte, de unde si notiunea de limba moarta. Engleza si IT-ul sunt in evolutie constanta. Atat la nivel de inovare cat si la nivel de volum (mult mai multe persoane le cunosc).

    In viitor, vor fi din ce in ce mai multi care vor cunoaste engleza si IT si din ce in ce mai putini care vor cunoaste latina. Asta se intampla pentru un motiv. A fost un moment in istorie cand si latina era "calea batatorita", dar nu mai este. Din aceiasi categorie face parte si religia care devine o stiinta irelevanta, si e mult mai prezenta decat latina.

    Cat despre legatura dintre latina si IT, as fi tare curios sa vad un articol detaliat, deoarece chiar nu pot sa imi dau seama. Intre dezvoltare personala si IT, poate. Intre dezvoltare personala si latina, poate. Dar intre latina si IT, nu vad...si dezvoltarea asta personala vine din mult mai multe surse, nu doar din stiinta.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Religia nu-i o stiinta. Teologia poate fi o stiinta. Latina te informeaza asupra diferentei, ca sa nu comiti gresala respectiva. Ca atare, iote ca nu-i chiar asa de moarta precit crezi.

    Tot soiul de lucruri sunt "moarte" pentru omul naiv. De exemplu, teoriile lui Keynes la care facea referire Mihai dinsus sunt "moarte" pentru votantii lui Geoana. Sau ai lui Antonescu. Sau ai lui Basescu. Totusi, ei nu sunt morti pentru ele, si daca miine uitam legile lui Newton asta tot n-o sa le omoare, ca ele se descurca bine mersi si cu noi si fara.

    IT-ul este o problema fundamental lingvistica. Daca latina te poate informa de ce nu religie, ci teologie, aceeasi latina te poate informa de ce sa scrii cod sau sa-ti desenezi aplicatiile asa si nu invers.

    Pe scurt, nu contest ca punctul tau de vedere e punctul tau de vedere, dar afirm ca-i absolut naiv.

  27. Latina este moarta in sensul ca nu se foloseste. Totusi invataturile ei s-au propagat peste secole, ia ca exemplu dreptul roman care este studiat ca fundament la facultatea de drept. La fel cum bazele masinilor numerice sunt studiate alaturi de pointeri la orice facultate de informatica, desi limbajele de programare moderne nu mai folosesc asa ceva.

    Scoala nu-i facuta sa te pregateasca pentru piata muncii, nu generala sau liceul. Acolo inveti fundamente, bucatele, rupturi dintr-un puzzle mare pe care apoi sa ai libertatea sa ti-l aranjezi cum vrei tu. Specializarea timpurie (e.g. engleza de la 3 ani! calculatoarea de la 2!) nu face decat sa blocheze creierul intr-un anumit tipar.

  28. In cazul in care crezi ca IT-ul este o problema fundamental lingvistica, e clar de unde diferenta de opinii. Mai sunt niste elemente, zic eu mai importante precum creatia, ingineria si designul din spatele unei aplicatii.

    Latina a fost creata odata si a fost folosita de atunci. IT inseamna N aplicatii care fac N functii, de unde si complexitatea de care vorbeam. Sa nu mai vorbim despre dispozitivele tangibile, nu doar cod.

    Cat despre afirmatiile absolute, sunt puncte de vedere si puncte de vedere, dar haide sa alegem afirmatia ca nu suntem de acord, si atat.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    @dAImon Ce intelegi prin aia ca "nu se foloseste" ? Cind pui complementele la acuzativ si subiectele la nominativ ce folosesti ?

    A, ca nu se mai foloseste intr-o cutie pe care sa scrie "limba latina", foarte bine. Nici circuitele logice "nu se mai folosesc", in sensul ca n-am cumparat niciodata o punga de circuite logice. Ce se invata in anii initiali la automatica ? A, circuite logice ?! Mnoa chestie.

    Latina se foloseste azi mai mult decit aproape orice, pentru ca-i "baked in" in majoritatea limbilor. Da, si-n engleza.

    De fapt, n-am idee de ce-s asa pornit, pina la urma zicem fix acelasi lucru.

    @Vlad Faptul ca IT-ul e o problema fundamental lingvistica nu-i o credinta a mea. E un fapt. Se numesc "limbaje de programare" dintr-un motiv, nu dintr-o intimplare. "Creatia", ce-i dinsa ? "ingineria", ce intelegi concret prin ea ?

    Latina nu a fost creata o data si folosita atunci, latina a fost creata o data si e folosita fara intrerupere de-atunci incolo, ca orice idee buna. Ca orice bucata de cod, bubblesort n-a fost creat o data si folosit atunci, se foloseste de-atunci incoace.

    Complexitatea de care vorbesti iti seduce ochiul pentru ca n-ai profunzimea de-a-i percepe structura. Asta intre altele din lipsa de limba latina, zic eu.

    Se pare, cu alte cuvinte, ca nu suntem de acord pe foarte multe fronturi.

  30. Latina este o limba care a fost creata, poate fi scrisa, citita si vorbita. Ca mai departe vrei matale sa spui ca literatura latina te poate aduce la un nivel de profunzime, spiritualitate, intelegere a vietii care sa te faca nici mai mult nici mai putin decat un inger inaripat, foarte bine.

    Dar stii ce face IT-ul? IT-ul poate lua TOATA LITERATURA LATINA, adica fiecare cuvintel care fost scris in aceasta limba si le pune pe telefonul meu mobil, sub forma unei aplicatii. Deci, efectiv tot ce tine de limba latina se poate gasi in buzunarul meu, impreuna cu imagini (care nu apartin limbii latine).

    Pe urma, in aceiasi aplicatie, poate sa-mi mai ia si inca vreo 30 de limbi, poate sa imi ia si tutoriale de la universitati cu profesori care te invata, cu interviuri cu mari lingvisti s.a.m.d.

    Poate sa ia toate lucrurile astea si sa le puna, dupa cum am zis mai sus, in buzunarul meu. Si in aceeiasi aplicatie poate sa imi puna si un generator de basini, asa, de amuzament. Toate, in cativa GB de spatiu. Si eu pot sa merg cu toata biblioteca limbii latine, impreuna cu vreo alte 30 de limbi dupa mine in timp ce plimb catelul.

    Acum, care este mai complexa? Ultimul comentariu pe articolul asta...

  31. pletzalcoatl`s avatar
    31
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Wednesday, 23 February 2011

    Hahaha I lolled

  32. @Vlad:
    Am cam pierdut sirul discutiei dar ideea ar fi ca Mircea are latina in cap, iar tu in buzunar. Vezi vreo diferenta?

    PS: Nu prea-mi place sa fiu de acord cu Popescu, da` asta e...

  33. @ Adi
    Ma refeream la complexitatea stiintelor in sine. M-am dat pe mine si pe buzunarul meu un exemplu.

    Nu am comparat nici un moment cunostintele mele cu cele ale lui Mircea Popescu deoarece recunosc fara rusine ca sunt in dezavantaj mare.

    Cat despre sirul discutiei, l-ai pierdut, asta e clar. E bine totusi ca ai simtit nevoia sa faci o interventie.

  34. a deviat discutia aceasta intr-un sens interesant. :D

    eu vad asa problema, la nivel de individual. de cand te nasti, ca om, libertatile tale sunt ingradite de societatea din care faci parte. daca te nasteai acum vreo doua sute de ani cand muschetele erau la moda, de nu erai peste mare, te trimiteau in prima linie, trageai, omorai un dusman, pe urma, pana incarcai, trageau ei, mureai tu. societatea e oarecum mecanizata si formeaza individul in sensul in care ea are nevoie de el. practic nu iti lasa o libertate de a alege, ci iti impune anumite cai de urmat. sigur, putem afirma ca astazi suntem mai evoluati decat in epoca feudelor, cand puteai alege sa fii doar: castelan, taran, mestesugar, "teolog" sau vrajitor. insa lucrurile nu stau deloc asa, si azi suntem prinsi in acelasi rahat, crescuti si pregatiti pentru o infruntare care nu se mai termina.

    ca o fi latina, ca o fi it, ca o fi matematica sau alte inventii necrestine... lucrurile par a fi mereu aceleasi, fara vreun sfarsit. ne bazam pe rationamente economice pentru a ajunge la un mai bine care nu e definit si nici cautat cu adevarat. pana la urma, cred ca o sa ajungem cu totii la o varsta si daca nu om fi prinsi in ceva doctrine, ne vom intreba: baaa... a fost bine ce am facut? viata asta, cum am trait-o, cele ce le-am gandit? sincer, nu prea vad cum popescu ar putea sa isi raspunda cu nu?! el macar a incercat cat mai multe cai, a cautat sa afle. vlad iarasi la cat de indoctrinat e cu it-ul sau, cred ca isi va gasi banii, casa, femeia, masina, copiii si nu isi va mai pune astfel de intrebari la batranete. pana la urma cum e mai avantajos, sa fii antisistem sau sa te mulezi sistemului, asta e intrebarea? :))

  35. @Vlad:
    La ce-ti trebuie sa pui "TOATA LITERATURA LATINA" pe mobilul tau daca nu cunosti latina?

  36. @adi

    sa o poata cita, banuiesc. :D acuma, serios... isi permita sa puna toata literatura latina pe telefon si tu crezi ca nu are si translator? ;)

    in viitor o sa ne invete ca in matrix, de pe dischete. vrei sa pilotezi un elicopter?! cumperi softu'.

  37. *permite

  38. @Adi:
    Ca sa poti accesa operele din literatura pe care vrei sa le citesti si sa ai posibilitatea sa cunosti latina si invataturile ei. Este o optiune, un feature pe care ti-l ofera IT-ul as zice. Discutia ajunsese in momentul de comparatie intre latina si IT ca si nivel de complexitate si am zis ca o aplicatie IT poate sa incorporeze TOATA LITERATURA LATINA, tocmai pentru a-i argumenta aceasta complexitate.

    @Mihai B:
    Eu privesc IT-ul printre altele ca un suport prin care poti accesa toate celelalte lucruri minunate care te pasioneaza din punct de vedere cultural. Ca e muzica, literatura, film, chiar si pictura, sculptura. Poti citi miliarde de cuvinte de pe un suport IT, si asta ar trebui sa-i demonstreze complexitatatea, zic eu. Plus alte mii de functii pe care poate sa ti le mai indeplineasca.

    Si aceasta discutie o purtam pe un suport IT. Ce are in plus IT-ul? Interactiunea asta. Cum Mircea Popescu a pus articolul asta si discutia a generat in niste filozofii le-as zice care el sustine ca sunt specifice limbii latine, eu poate am avut posibilitatea sa aflu de ele, ca si ceilalti cititori, printr-un canal de IT, mai exact, internet, blogging, wordpress s.a.m.d.

    Nu ma refer la persoanele care cunosc stiintele, ma refer la stiinte in sine. NU vreau sa zic ca eu joc baschet mai bine decat joaca Mircea Popescu fotbal , vreau sa zic ca baschetul e mai complex ca fotbalul (a fost un exemplu care nu merita urmarit mai departe). E foarte posibil ca Mircea Popescu sa aiba chiar mai multe cunostinte de IT decat am eu, dar nu asta era subiectul discutiei.

  39. @Mihai B Eu cred ca o sa ajunga sistemul sa se muleze pe noi.

  40. @pletzalcoatl : prea buna pentru limba materna?

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    @Vlad Eu nu vreau sa spun, nu te lasa furat de de-astea, eu spun exact ce spun : limba insasi, nu literatura, limba insasi prin ce permite si ce interzice modeleaza gindirea, si dirijeaza actul ratiunii. Nu-i ideea mea, e o idee veche, o intilnesti si la Blaga, si la Cioran, si la o droaie de filosofi ai limbajului din alte culturi. Pentru o varianta pedestra poti incerca si aici.

    In rest, comparatia de complexitate asa cum o propui tu e disfunctionala, complexitatea nu se confunda cu reprezentabilitatea. De exemplu, tot ce se poate scrie in orice limbaj de programare, precum tot ce se poate scrie in orice limba, si-n toate limbile si limbajele se poate scrie in alfabetul binar. Zero si unu. Totusi, asta nu inseamna ca cele doua numere alcatuiesc impreuna un sistem de reprezentare mai complex decit orice altceva, ci pur si simplu ca-i un sistem de reprezentare complet.

    Complexitatea vine dimpotriva, din ceea ce nu iti ingaduie sa exprimi. Si comparind doua limbaje anumite, Pascal si C, de exemplu, comparam in fapt doua structuri diferite de reprezentare in sensul a doua seturi diferite de interdictii. In masura in care interdictiile limbajului se muleaza bine pe interdictiile realitatii, avem un limbaj bun. In masura in care interdictiile limbajului nu au corespondent in realitate, avem un limbaj prost. Limbaje care-au fost studiate milenii de miliarde de utilizatori, cum este limba latina, au asupra oricaror alternative avantajul ca toate defectele sunt bine cunoscute si bine documentate. Asta-i motivul pentru care programatorii sanatosi la cap prefera sa lucreze in limbaje mature, nu-n limbaje recente, si asta-i motivul pentru care latina e in continuare mai relevanta pentru cultura umanitatii decit limba engleza. Nu inseamna asta ca limba engleza e irelevanta, nici poveste, dar nici sa nu confundam magarul cu calul doar pentru ca noi n-am vazut cal.

    @adi Da' de ce sa nu-ti placa ? Ce-s io, omu' negru ?!

    @Mihai Adevarat a deviat!

    Ce descrii tu acolo e natura umana, n-ai motive sa vrei sa-i scapi cu adevarat, tot asa cum n-ai motive sa-ti belesti iubita ca sa vezi ce-i cu adevarat sub ea. In prima faza, in care-i dai jos pelerina de ploaie e interesant, apoi cind ii dai jos si rochia e si mai interesant. Pe urma, ii dai jos sutienu' si chilotii si tre' sa te opresti acolo, ca daca insisti si-i dai jos si pielea nu iese decit o mare mizerie si-ar fi pacat, si de ea si de tine.

    Sau, in cuvintele mai simple ale lui Adrian Paunescu, "nu cerceta aceste legi..."

    @adi Lasa sa fie acolo.

    @Vlad Mei om, da' si nebunii pot sa "acceseze" tot felu' de lucruri minunate, numa' inchizind ochii. Nu-i aia problema, cu accesatu', realitatea ne comunica prin constringeri, alea-s cheia. Si n-ai cum sa percepi constringerile unui mediu din elicopter, indiferent cum ai invatat tu sa-l pilotezi.

    @gheorghe Ma tem ca aia nu se poate in practica, ca "noi" ne definim prin diferentiere, si-atunci n-are cum, ipso definitio.

  42. pletzalcoatl`s avatar
    42
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Thursday, 24 February 2011

    @pac - dar engleza e limba mea materna.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Lol dar cum este posibil!!1

  44. Offff,vad ca nu o scoatem la capat, dar asta nu inseamna ca sunt de acord. A ajuns discutia la un punct in care ideea de la care a plecat s-a cam pierdut din context. De la primul comentariu pe care l-am avut, am zis ca exista o ierarhie a prioritatilor, a relevantei si tu m-am contrazis.

    Chiar la un moment dat in argumentatia ta, ai spus ca o stiinta este mai valoroasa in masura in care este cunoscuta de mai putini oameni. Din moment ce ai spus ca este mai valoroasa, i-ai atribuit o valoare mai mare, ai spus ca X>Y, deci, i-ai stabilit o ierarhie, o relevanta.

    Mai punem si factorul personal, ca evindent un lingvist indoctrinat nu va fi de acord cu in IT-ist indoctrinat, si vedem ca exista prioritati PERSONALE. Ne mai gandim ca un om nu va putea sa cunoasca NICIODATA toate stiintele si atunci trebuie sa le aleaga pe alea pe care vrea sa le cunoasca.

    Poate in abstract inteleg ce vrei sa zici, fiecare stiinta te dezvolta ca fiinta in felul ei, dar din moment ce nu poti sa le inveti pe toate...ce faci?

  45. @Mircea Popescu Vremurile se schimba, individul o sa capete din ce in ce mai mult control asupra sortii lui pe masura ce o sa apara mai multe alternative descentralizate la institutiile sistemului. Spre exemplu, bitcoin, wikileaks, wikipedia, anonymous, p2p etc.

    Dar sunt 2 probleme:
    1) Sistemul o sa reziste schimbarii si o sa incerce sa saboteze initiativele si cate si mai cate.
    2) Sistemele descentralizate si deschise au nevoie de incredere intre peeri ca sa functioneze, dar din pacate ea nu prea abunda in mediul nostru. Eu sper ca odata cu dezvoltarea criptografiei si inteligentei artificiale sa se poata dezvolta mai multe aplicatii de genul

  46. @MP

    foarte bine explicat. de notat. mai era povestea aia de la inceputul filmului ala a lui gibson despre caderea maiasilor. povestea pe acolo la inceput un saman-mos prin sat, cum se plangeau sarpele, bufnita, jaguarul si alte si mai cate de om, ca a cerut prea multe daruri de la creator si tot are un gol in suflet care nu-l va lasa niciodata sa fie multumit.

    @on-topic

    "fiecare stiinta te dezvolta ca fiinta in felul ei, dar din moment ce nu poti sa le inveti pe toate…ce faci?" acuma zic eu filozofic, dar cine a zis ca nu le poti invata pe toate? a demonstrat cineva acest lucru? :)

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    @Vlad Te-am contrazis pentru ca tu ai sustinut, cel putin aparent, o ierarhie obiectiva, ceea ce nu necesitate nu poate sa existe. Sigur ca oricare-si poate forma arbitrar o ierarhie subiectiva, dar ea nu-i decit propriua lui creatie, asa cum in perioada roz Picasso prefera rozul. N-o sa poti spune ca rozul a fost o culoare preferabila, ci doar preferata.

    Si nu vad de ce sa nu le inveti pe toate ? Care-i problema ?

    @gheorghe Capata pe ma-sa, hai sa fim serios. Capata tot mai mult control teoretic, inteles abstract si maximal, care se traduce in practica in tot mai putin control concret. Iote de exemplu iobagu' din 1500 avea control total asupra unde locuieste, ca locuia in coliba lasata lu' ta-su de bunu-so. Iobagu' din 2000 are control teoretic maxim asupra locuintei, ca "si-o alege", si ca rezultat nu poate spune unde va locui in zece ani. Pai ce facem aici, ne mintim singuri ?

    Increderea e o idee proasta.

    @Mihai B Jap.

  48. io tot n-am inteles ce competenta e 3.1415926535897 sau 2.718281828 de memorie, da'-n fine. bine, oricum nu prea se cer.

    ce, ca ma antreneaza pentru numere de telefon de tinut minte sau ce? am agenta in telefon, pot sa am biletel, etc.

    spre exemplu

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Mei, la bacalaureat te-o pus sa scrii pi cu x zecimale ?

    Despre ce cai verzi pe pereti si heringi rosii-nfipti in ureche vorbim aici ?

  50. inafara bac-ului, aplicatie in viata reala a ce se studiaza in scoala.

    na' uite, la ce imi foloseste mie morometii in viata spre exemplu? e o poveste expirata cu tarani prosti in care un cretin munceste in stil comunist, isi bate nevasta si copii, si nu e in stare sa admita ca unii vor sa aiba viata propie fara el si ca altii pot plati pe niste gigei sa le munceasca pamantul, contrar lui.

    povestea asta e de invatat si reprodus mecanic la ora sau examen.

    asta e de viitor? sau creanga, un pulete care alerga gol sarind garduri, blaga care abera ca omul nu poate cunoaste universul prin stiinta ca dumnezeu cenzureaza, ci doar prin poezie?

    pft.

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Ce te facesa crezi ca esti tu in pozitia sa judeci chestiile astea ?

  52. le-am citit, am luat note pe astea?
    sunt un taran retard pe vremea razboiului?
    sunt un cretin care debiteaza chipurile vrajeli rationale si filozofice pentru ca sunt prea putoare sa ies din cercul meu de cre(s)tini literali si pun mana pe o carte de biologie, de astronomie, fizica ceva?(erau si la vremea aia reviste stiintifice, si asa era moda copiem totul de la francezi si dupaia chipurile suntem mai poeti, cam asta e toata literatura romana, ciordeli de vest amestecate cu legionarisme)

  53. *mai -> noi

  54. hmm, nu m-am exprimat coerent. in timp ce o ardeau astia pe la cercuri literare si facultati la paris, pe langa reviste de poezii puteau pune mana perfect si pe una de stiinta, ca tot erau razboaiele cu cercetatorii in priza de veneau toate noutatile pe tava, mecanica, fizica, gen.

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Da' ei chiar si puneau. Ce te face sa crezi ca nu puneau ?

  56. gen dalea geometrie sacra(lol) prin sali de puleti masonici ritual frenchfag?
    sau ce le venea din germania cu noul hit, psihologia(pseudo, lol), carti de astrologie si fiziognomie?
    ce pacat ca i-au ras fascistii pe astia de pe fata pamantului.

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Aici ar merge aia cu "your head is so far up your ass you can't see jack for the shit all over your eyes".

  58. mda bine scepticule, mai citeste carti, ca tot e activitate burgheza.

  59. Servesc fmm cu ortografie free.

  60. Mircea Popescu`s avatar
    60
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 June 2012

    @Freud Nu-ntelegi tu ca e cu subtilitati.

  61. Una bună de pe Interneți:

    It is only two weeks into the term that, in a calculus class, a student raises his hand and asks: "Will we ever need this stuff in real life?"

    The professor gently smiles at him and says: "Of course not - if your real life will consist of flipping hamburgers at MacDonald's!"

  62. Mircea Popescu`s avatar
    62
    Mircea Popescu 
    Thursday, 16 August 2012

    Depinde si cum zboara hamburgherii aia, dat fiind ca timpul intra la patrat linga acceleratie in legea miscarii.

  63. ... și timpul necesar preparării bucății ăleia de chestie de-i zic ei carne de vită depinde de căldura medie absorbită, da' pe de altă parte căldura instantanee tre să fie sub un anumit prag, altfel se distruge carnea.

    Deci da, nu merge nici aici fără.

  64. In primul rand, esti ateu,nasol de tine, debusolarea lipsei unui viitor te mananca pe interior ,daca maine dai coltu ce se alege de stiinta take, ce satisfactie vei avea ca ti-ai perdut timpul cu latina ,sunt fericit ca stiu latina da pacat ca nu am studiat ADN-ul plate descopeream un leac impotriva cancerului ,nu religia te salveaza ci cunoasterea lui Dumnezeu, creatorul tau si a limbi latine, te asigur ca atunci cand; o sa dai ochii cu el nu o sa faceti cuvinte incrucisate in latina, studiaza Biblia fara popi biserica, doar tu si Dumnezeu . Asta e cunoasterea adevarata. Restul sunt notiuni de baza ca si codul bunelor maniere nu te ajuta nu stiu cat dar e bine sa let cunosti.

  65. In primul rand, esti ateu,nasol de tine, debusolarea lipsei unui viitor te mananca pe interior ,daca maine dai coltu ce se alege de stiinta take, ce satisfactie vei avea ca ti-ai perdut timpul cu latina ,sunt fericit ca stiu latina da pacat ca nu am studiat ADN-ul plate descopeream un leac impotriva cancerului ,nu religia te salveaza ci cunoasterea lui Dumnezeu, creatorul tau si a limbi latine, te asigur ca atunci cand; o sa dai ochii cu el nu o sa faceti cuvinte incrucisate in latina, studiaza Biblia fara popi biserica, doar tu si Dumnezeu . Asta e cunoasterea adevarata. Restul sunt notiuni de baza ca si codul bunelor maniere nu te ajuta nu stiu cat dar e bine sa le cunosti.

  66. Mircea Popescu`s avatar
    66
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 February 2013

    Asa am auzit ca daca zici de doua ori se-mplineste.

  67. Vexare`s avatar
    67
    Vexare 
    Friday, 1 March 2013

    Cesa fake cu diplooma labak rasp ms

  68. Aici doue mia treispe.

    Sa completam inspre ajutorul ajutorarilor diferentierii scolii si stintei.

    An apple weighing 100 grams is on a shelf at a height of 180 cm from the floor. A child bumps into the shelf and the apple falls onto a nearby table. The table is at a height of 1 m from the floor. Calculate the change in potential energy of the apple between its initial state (on the shelf) and final state (on the table). The gravitational field on earth is 9.81 m/s2. Express your answer in units of Joules (J).

    Cica ie college level. Pana la doctorat s-o si afla ca nu cade 'liniar', mai are trei dimensiuni, o rotatie pana la cadere(marul in jurul propriei axe ceva), alea-alea.

    Baietii la hamburgeri cre-ca au avantajul ca in lipsa oricarui sistem de gandire nu pot folosi unul gresit.

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Thursday, 3 October 2013

    Baietii la hamburgeri cre-ca au avantajul ca in lipsa oricarui sistem de gandire nu pot folosi unul gresit.

    Epic.

  70. Un geniu neînțeles:

    Scoala generala si liceul – partea cu note si diplome – ar trebui sa acopere chestii generale si chestii utile. Chestiile care bat in “specialist” ar trebui facute si evaluate la universitate, nu-n liceu. Si toate astea pentru ce? Pentru a tine angajati niste cacati inutili care se infoaie si predau cacaturi si mai inutile (latina, filozofie, matematica peste nivelul clasei a VII-a etc)

    Nu exista nici un motiv valid pentru care un elev de liceu ar trebui sa stie ceva despre integrale/derivate si daca nu stie, nu poate sau nu vrea, hai sa-i futem viata. “Ca asa facem de decenii”. Asa-i. Asa faceti de decenii. Si rezultatele se vad: se bate Romania parte-n parte cu Albania pe titlul de “Cea mai saraca si mai proasta tara de pe continent”. Avem sanse la titlu, zic eu.

  71. Cred ca merge intrebarea asta aici: pe 'vremea ta', voua chiar vi se preda ce era in manuale si erati verificati ca atare, sau se mergea si atunci pe "cunostiinte minime"?

    Conspectez de vreo cateva luni chestii de pe aici http://manualul.info/ , si conspectez iar si inca mai, si-mi lipsesc lucruri. Si dupa ce mai asimilez, vad ca iar imi lipsesc. Si compar iar cu materialul meu de curs, si iar lipsesc lucruri. Culmea functioneaza si fara sa stiu alea. Si cica sunt maistru.

    Spre exemplu prima lectie de Electrotehnica (complementar cu man. Fizica) a 11a e forta Lorentz, care acuma e o chestie undeva inspre sfarsitul clasei a 12a, si e mai mult reprodus formula, dupa ce ai stat un an tot cu forte Newton si trigonometrie (unghiuri de incidenta).

    Deci cum nene brusc copiii sunt prea prosti pentru curent electric, trebuia avansata treaba un an.

  72. Mircea Popescu`s avatar
    72
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 October 2017

    Mei, eu am facut liceu' la "suprareala", gen Cantor proof in clasa a 11a. Sau a 10a nu mai retin. CBS in cealalta, care-o fi fost. Si-n clasa a 7-a le-am dedus formulele pentru motoare termice la olimpiada asa direct, chit ca ele nu se mai aflau in manuale ca se trecusera la anu' urmator. Si tot asa.

    Cu alte cuvinte, cind ne pisam pe tineret ne pisam din motive, chit ca el saracu' n-are cu ce pricepe cam ce-ar fi ele.

  73. Cum se calculează corect valoarea fără TVA, cu aplicație directă în marketing afiliat:

    Fază amuzantă, dar totuși tristă, ieri în afiliere: un afiliat a descoperit că magazinul Answear plătește comisioane mai mici decât ar trebui deoarece calculează greșit valoarea fără TVA a produselor vândute.

    Mai exact, ei fac greșeala clasică de amatori: calculează 81% din prețul cu TVA și zic că aceea este valoarea fără TVA, cea din care apoi se calculează comisionul afiliatului. [...]

    Am dat o comandă test de niște cizme UGG de 1.299 lei cu TVA și în interfața de afiliere mi-a apărut că am vândut de 1.052,19 lei fără TVA, nu de 1.091,59 lei fără TVA, cum ar fi fost corect. Comisionul este de 10% din această sumă, deci afiliatul și rețeaua încasează cu câțiva lei mai puțin decât ar trebui.

  74. Alt latin:

    Question: You wrote that learning Latin in high school “was fun.”

    Torvalds: I can decode some written Latin, although I’ve forgotten most of it, and it really was fairly weak to begin with (I remember being able to read some of the Latin inscriptions in Rome when we visited there 15 years ago).

    (Interview: Linus without Linux)

  75. Mircea Popescu`s avatar
    75
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 September 2020

    Muie Linus.

  1. [...] An example of this curricula quackery -- but merely an example, for worry not, the same quackery is nowadays abundant throughout the Western world -- is what Europeans have called the Bologna Process. In Romania this called for a shorter undergraduate academic cycle and faster integration of to-be graduates in the industry, which led to faster specialization, which is what everyone wanted anyway; "IT companies" want more engineers while kids out of high-school wanna become programmers-with-a-diploma4. Meanwhile, square roots are considered useless by the average high schooler, which is how Popescu came to write his La ce imi serveste mie radicalurile ?5: [...]

  2. [...] An example of this curricula quackery -- but merely an example, for worry not, the same quackery is nowadays abundant throughout the Western world -- is what Europeans have called the Bologna Process. In Romania this called for a shorter undergraduate academic cycle and faster integration of to-be graduates in the industry, which led to faster specialization, which is what everyone wanted anyway; "IT companies" want more engineers while kids out of high-school wanna become programmers-with-a-diploma4. Meanwhile, square roots are considered useless by the average high schooler, which is how Popescu came to write his La ce imi serveste mie radicalurile ?5: [...]

  3. [...] la alea de 500 (desi, daca ar avea minte cit un pui de gaina s-ar gindi si falsificatoru' sa invete limba latina, si sa observe ca mai bine cistigi 49,5 euro da' plasezi falsul usor decit sa cistigi 499,5 euro [...]

  4. [...] inteligent reprezentant al speciei umane. Care se vede treaba c-am fost eu, da' nu disperati, cu munca asidua situatia se poate schimba pina la vizita viitoare (care am inteles ca se va petrece ceva mai repede [...]

  5. [...] oarzana sa-ti inchipui ca abstractiunile "nu au utilitate practica". Am mai discutat chestia asta, La ce imi serveste mie radicalurile, nu mai revin (conspectati si comentariile [...]

  6. [...] cu orice obiective si tranganele doriti, pusa in mina dumneavoastra. Explicatia revine la vesnicul "la ce-mi serveste mie radicalurile" : focalizarea automata e o functie. Focalizarea manuala e si ea o functie. Cele doua pot fi [...]

  7. [...] Pe bune, ar cam trebui sa fie evident atita lucru : din moment ce tu discuti probleme de meta-bloging, din moment ce participi la discutii despre cum este si cum nu este, cum poate sa fie si cum trebuie sa fie si de ce scrisu' pe bloguri rezulta nemijlocit ca te preocupa temele astea. Ca daca nu te preocupau, scriai acolo fara scop si fara rol in continuare pe blogu' tau, nu veneai sa discuti chestii care nu-ti umbresc nici o clipa capsorul. Dar pe tine te preocupa, si odata ce te preocupa nu se mai poate pune problema ca n-ai un rol. Ai. Ai rolul diletantului, si inca in versiunea diletantului stupid care incearca sa sustina ca "e ok sa fii diletant, oricum toti sunt "intr-un fel" diletanti" sau alte labareli asemanatoare. Surorile lui "oricum n-are rost sa inveti fizica de liceu pentru ca fizica "adevarata" e oarecum diferita", sau "la ce-mi serveste mie radicalurile". [...]

  8. [...] sa ma uit nicaieri. Carbonul are 12, azotul 14 si asa mai departe, le retin cam pe toate. Pentru ca nu mi-au folosit la nimic radicalurile, de-aia. [↩]Sapte mii de litri impartiti la 22,4 moli pe litru sa ne dea numarul de moli de [...]

  9. [...] "La ce imi serveste mie radicalurile ?". [↩] Category: Gandesc, deci gandesc Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment [...]

  10. [...] zicem ca cineva ii om bogat pentru ca i-o placut fizica cit si radicalurile cind o fo' mai tinar asa ca acum sta la casa nu in pula ca unele. La aceasta casa el are atasata o [...]

  11. [...] e un bun exemplu de "la ce ne foloseste radicalurile" in practica : faptul ca stiti ca e de zece ori mai probabil sa aiba o singura carte-n culoare [...]

  12. [...] Evident ca fiind educatia un drept inseamna ca toate cheltuielile astea sunt suportate de bugetul public, da' va spun cu toata sinceritatea ca pentru asa ceva nu m-ar deranja sa platesc impozite. Si sa vedeti apoi copii cuminti si ascultatori, respectiv informati cit ce priveste radicalurile. [...]

  13. [...] the blogspace, it made all sorts of cool things, including pretty pictures. [↩]In passing in February 2011 but then in earnest in April. [↩]If you're curious : I bought a few coins here and there, [...]

  14. [...] last time when I ignored repeated pointers of this sort I ended up missing out on Bitcoin for about half a year. So here we [...]

  15. [...] pointless, to the very poorly disciplined smart people in question, a rehash of the ancient La ce imi serveste mie radicalurile ? for slightly better educated people. Consider this point : when a month ago the various alphabet [...]

  16. [...] an old Romanian article dealing with the exact same topic, title roughly translates as "what's the use of square roots to me". The mob you see has no patria, the stupid-and-poor filth is the same - exactly the same - in the [...]

  17. [...] blunt instrument so that you too, one day, may possess a tool as fine, and as unyielding, as mine. La asta-ti serveste tie radicalurile. [↩]Check it out, "noble" is not even in the [...]

  18. [...] with theory" (a pile of nonsense with a lot of fans, among the culturally marginal for reasons of geography or mere youth) but in practice merely conveying a substitute for knowledge and understanding. If [...]

  19. [...] PS. Yes, I pass this, notwithstanding that I'm not from over there nor do the topics covered interest me particularly. And see also La ce imi serveste mie radicalurile ? [...]

  20. [...] reduced the costs of technological processes to the benefit of everyone playing the game. La ce imi serveste mie radicalurile ? ———I had been making q 125 before. [↩]Base value. The concern is that if [...]

  21. [...] is practically speaking money laundering, right ? Also, sex crimes! The folk who don't understand "what benefit do I draw from square roots" and would like to have it explained "how the news relates to them" desire, request, demand! that [...]

  22. [...] by rote ancient textbooks from the mechanicist time of the British empire. Sooo inadequate, #metoo! La ce imi serveste mie radicalurile [...]

  23. [...] Ah yes, here it is : an 88 yo who finally took his Bacalaureat. Took him four years and a lot of prayer, he says. Apparently he didn't wonder La ce imi serveste mie radicalurile ? [...]

  24. [...] can you do ? ———Sorry, what good is chronology to me ? Just the facts, please! [↩]20F Rope Bunny [↩]Fine, so you're aware that pizza exists [...]

  25. [...] still remember it today, having learned it (by heart, and not by rote) in those olden days because to my eyes, now as then, the final vale is the strongest, most elegant counterpoint. Don't [...]

  26. [...] works for you because, and only for just as long as you don't ask that kind of questions ? As that old inquiry went, "if instead I said something else, how'd you know whether I lied to you or not [...]

  27. [...] there were "pictures found on the internet". Afterwards, there's their cunt. And on in this manner, what do I get for being 40 ? Just this, that by merely coming over and sitting down I dig a hole into outright [...]

  28. [...] to swallow anything with zero checks of any kind, let's do a little math shall we ? You do remember this math thing, right ? It's [...]

  29. [...] load of trying my best to resist the urge to just make this a Trilema articlei) : hereii, dear bois of useless preoccupations, here is why exactly spending my time, endless hours upon uncounted hours going patiently through [...]

  30. [...] Neither is it secret nor do you know how to read it, and therefore... its substance is safe with us. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.