Istoria temei Trilemei

Wednesday, 19 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tema sub care apare Trilema astazi, precum a aparut de la nasterea ei si precum va aparea pina la final, pentru ca nu am nici o intentie s-o schimb vre-odata a fost realizata de angajatii firmei mele, dupa specificatiile mele, in vederea acestui proiect. Ultimele teste s-au realizat si versiunea fu declarata finala pe 17 Decembrie 2008 daca e sa credem scriptele, si le credem pentru ca scriptele nu mintesc.

Undeva prin primavara lui 2009 aceeasi tema, sau ma rog, o tema intru totul asemanatoare aparea pe diverse site-uri care se ocupa cu distribuitul de teme pentru Wordpress, fie "free", cu diverse link-uri incluse, fie "premium", pentru niste dolari acolo. Nu m-a agitat foarte mult chestiunea atunci, cum nu m-a agitat si de-atunci incolo, mai ales pentru ca principalele ei distinctii, simplitatea si curatenia, sunt de la natura in patrimoniul comun al umanitatii. M-a distrat amanuntul ca noii proprietari si-au datat "creatia" cu citeva zile-o saptamina inainte de data reala a aparitiei ei pe Internet si-n rest am trecut peste.

N-am inclus specificatii de proprietate in css, cum se obisnuieste, pentru ca nu ma agita chestiunea, pe de-o parte e cel putin naiv sa-ti inchipui ca scalimbaindu-te ca si Madonna devii Madona sau ca folosind tema Trilemei pe-un alt blog devine blogul ala Trilema, iar pe de cealalta, cit priveste bloguri in alte limbi si-n alte spatii, daca reusesc sa foloseasca ceva de pe urma zisei simplitati si curatenii, sa fie sanatosi.

Acestea fiind zise, autorul-proprietar - al dumneavoastra umil eu - poate contribui citeva observatii istorice de cel mai ingust interes. In primul rind, initial gindisem (gresit) pagina ca o entitate inchisa, asa incit imaginea mare din header avea o contrapondere mai mica in footer, pe partea dreapta. Pentru un plus de distinctie sau ce-o mai fi aia am folosit o imagine (realizata de catre mine) a Muzeului de Istorie din Cairo, pe care-o puteti admira si astazi aici. Intre timp am renuntat la acest model, preferind o pagina deschisa.

In al doilea rind, pentru ca intentionam sa schimb imaginea din header la trimestru (o idee infinit mai buna decit schimbarea temei la semestru, cum se practica prin .ro) in design-ul original atit imaginea de header cit si cea de footer se formau in doi pasi, initial incarcind imaginea sursa si apoi adaugindu-i o masca semi-transparenta in format .png pentru a genera efectul de "spartura" pe care-l vedeti acum. Acest proces ar fi trebuit sa adauge un plus de convenienta, putindu-se folosi direct imagini de dimensiunea justa, fara a mai trebui sa fie ele editate adaugindu-li-se o masca.

Totusi, transparenta .png nu e corect tratata de anumite browsere (in special IE) si mai important, odata cu cresterea traficului pina la valori inspaimintatoare incepind de prin 2010 am descoperit, sub presiunea disperarii, ca nu am nevoie sa incarc doua imagini de cite un miliard de ori pe luna doar pentru convenienta de-a nu pregati de la inceput o singura imagine corecta. Ca atare, in versiunile din 2010 si de-atunci incoace imaginea din header nu mai foloseste masca .png.

In al treilea rind, butonul care la ora actuala explica ce si cum cu creditele era initial gindit ca o contrapondere vizuala pentru titlu pe intinderea imaginii-header, un loc in care sa se adauge subtitlul blogului. Destul de repede am descoperit ca subtitlurile care-mi plac sunt ceva mai lungi decit se potriveste acolo, asa ca l-am scos, si am trecut la afisarea lor deasupra liniei, cum se vede la ora actuala. Pentru un scurt moment a fost ridicat din morti cit cu ideea butonului de "apasa aici", si si-a gasit in sfirsit drumul in viata odata cu introducerea continutului platit.

In rest, diverse mici modificari pe ici pe colo, dar nimic semnificativ. Cam asta-i toata povestea.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. de era moca intelegeam pasivitatea ta, dar ai zis ca exista si premiul pe niste dolari? poate fi si 1, dar ala e facut pe munca ta si nu mi se pare just

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 January 2011

    Pai nu tre' sa fie just. Pur si simplu nu-i rentabil, vinde ala de-o Cico, sa ma apuc sa-l urmaresc cu tancu' ? Am utilizari mai bune pentru tancuri, plus ca motorina-i scumpa si dracia baga cite doi-trei litri la kilometru.

  3. @Mircea Popescu

    Lol. Deci tema a fost finalizată de "programatorii tăi" la 17 decembrie 2008 şi ea apare pe net în 2009. Aşa zici tu.

    Dar culmea că eu o găsesc pe un site de teme wordpress (ThemesPreview.com) în 2008. Mbun, tu scrii că i-au schimbat ăia data. Dar tot culmea că un cu totul alt site de şabloane pentru blogger (FalconHive.com) a convertit-o din temă wordpress în şablon blogger în noiembrie 2008, în mai multe variante. Şi dupa aia au preluat-o alte site-uri de şabloane blogger (ca de exemplu btemplates.com). Tot în 2008, ca să vezi ce chestie, s-au înţeles toate site-urile între ele. Ba până şi comentariile încep din 2008 (deci atenţie: nu vorbesc de tema wordpress originală ci de cea adaptată pentru blogger!!).

    Eu zic să-i dai totuşi în judecată, ai mari şanse să câştigi, aş paria că e o conspiraţie mondială la adresa ta.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 16 July 2011

    Vezi raspunsul #2.

  5. Lol, deci clar.

  1. [...] Trilema was started, it was designed and intended as a Romanian language personal blog. Things, obviously, never work as intended on the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.