Turma si mastita

Wednesday, 19 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dintre animalele cu singe cald, zise si mamifere, putem deosebi la o privire foarte superficiala citeva clase mai importante : rozatoarele, ierbivorele, canidele si felinele impreuna si in fine o clasa generala unde intra tot ce nu-i in rest, da-n principal maimutele si noi.

soarece-si-leopardRozatoarele sunt, in ordinea aparitiei istorice cele mai vechi, si ca atare cele mai primitive in ce priveste structura, "optiunile" daca priviti constructia unei specii din perspectiva cumparatorului de masini. Sunt un fel de Logan, isi fac treaba, si inca a dracului de bine, da' n-au geamuri electrice si nici scaune incalzite. Totusi, asa fara geamuri electrice si scaune incalzite cum se gasesc ei, soriceii, sobolanii, posumii si asa mai departe au aparut inca de pe vremea cind suprafata planetei era dominata de dinouzauri, miscindu-se mai repede decit putea percepe ochiul primitiv al bestiilor stegozauriene, strecurindu-li-se abil printre picioare si furindu-le mincarea. Stiti cum ? Uite-asa.

Urmatoarele la rind, ceva mai evoluate, dezvoltate ca sa ocupe nisa ramasa in urma dupa extinctia mastodontilor pascatori sunt ierbivorele. Pentru a le putea creste dimensiunea de la citeva sute de grame la citeva sute de kilograme (adica trei ordine de marime!) inginerul-proiectant a recurs la tot felul de artificii, gume de mestecat si alte mcguivereli, rezultatul final dind oarecare impresie de aglomerare neregulata, cu patru stomace si cite un singur vitel pe cap de gravida. Lipsesc in continuare tot felul de dotari pe care posesorii echipamentelor editia de lux (recte, noi) le considera absolut standarde, ca de exemplu abilitatea de-a rigii. Faptul ca oile nu-s dotate cu un procesor de rigiiala poate parea o gluma pentru dumneavoastra, dar pe ele sarmanele le costa viata ori de cite ori maninca lucerna umeda, si salvarea consta in a le face o gaura direct pina in stomac!

In fine, treapta urmatoare, felo-canidele sau cano-felinele, cum preferati, recupereaza multe dintre avantajele rozatoarelor (ca de exemplu abilitatea de-a naste un numar mare de pui, sau de-a alerga, inota, sari etc) si primesc si-un numar de rafinari insemnate ale dotarilor existente (simtul mirosului, reflexe scl). Si aici intervine subiectul articolului de fata : indivizii din etapa I, a rozatoarelelor, traiesc singuri, sau in familii. Indivizii din etapa III, ciinii, pisicile si derivatele lor (:p) traiesc singuri, sau in familii. Dar indivizii din etapa II traiesc in turme.

De ce traiesc ierbivorele in turme ?!

Cred ca am un raspuns. Spre deosebire de ierbivore, si rozatoarele si cano-felinele nasc un numar de pui. Spre deosebire de cele doua etape mai primitive, si ciinii si pisicile au in plus abilitatea de-a suspenda lactatia in cazul in care puii mor inainte de-a ajunge la intarcare. Aceasta abilitate le lipseste si rozatoarelor, si ierbivorelor. Spre deosebire de etapa care-o succeda, si de etapa care-o precede, ierbivorele nasc cite un singur pui, rareori doi.

Ca atare, turma este o necesitate absoluta intr-o lume necrutatoare : puii mor destul de des, si moartea puiului sugar condamna ierbivora-mama la moarte. Daca traiesc intr-o turma se vor gasi iezi care sa suga la doua oi, scapindu-le astfel pe ambele cu viata din marea incercare a mastitei potentiale. Si din aceasta chestiune decurge tot restul.

Cum vi se pare ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Ce cini mah?
    Si totusi omul tinde spre psihologia turmei ci nu a haitei, in ciuda faptului ca este un pradator.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 January 2011

    Cinii!!!

    Pradator pe dracu', vezi de treaba.

  3. Te-oi pupat cu o moldoveanca in ultima vreme? :P

    Ba este construit sa fie asa ceva, ca se ascunde el dupa legi scrise si nescrise si constiinte si alte alea, asta e altceva.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 January 2011

    Ma pup cu cite-o moldovianca macar zilnic, ca fapta te mentine cinas, am auzit eu.

    Iara daca o fi cum zici tu, e mai sanatos pornind dinspre practica sa zicem ca-i cum zic eu si eventual daca unii insista sa vada bici in coada de magar si alte alea, asta e altceva.

  5. Daca era asa apai pana acuma erai de 120 de kg, ca dansele pana nu le sfintesti masa apai nu te lasa sa pupi nik, asa am auzit eu :P

    Bene, fie cum zici tu.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 January 2011

    Am inca noroc ca maninc mult da' nu depun nimica.

  7. Deci diferenta intre o turma si o familie ar fi ca in turma se gaseste intotdeauna unul caruia ii trebuie ce se intampla sa produci tu - daca-l dai pe gratis adica - pe cand in familie mori inecat in supraproductie :D

    In plus, asta e potrivire, nici deductie nici rezon. Poate ca-i doar cel mai simplu si eficient mod de aparare pentru ierbivore: intai ca fac cu randul care mananca si care sta de paza samd si apoi ca daca vine pradatorul nu-i musai sa alergi niste foarte repede nici foarte inteligent ca sa scapi - e suficient doar mai repede sau mai inteligent decat ai mai prosti din turma.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 January 2011

    E si asta un mod valid de-a expune concluzia, de fapt. Turma, acest mod al libertatii economice.

    Nu poate sa existe nici deductie nici rezon pentru explicatii ale daturilor preexistente. Tot ce pot exista sunt teorii. Iar teoria asta spune ca ierbivorele-s asa cum le cunoastem noi pentru ca mastita, si nu invers. Toate beneficiile alea, cu turma, cu alergatul, cu facutul cu rindul sunt ulterioare, "daca tot am ajuns aici hai sa vedem atractiile turistice" gen.

  9. dar lupii/cainii stau si-n haita si singuri ...

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 January 2011

    Ce-i drept.

  11. Hm, care e pana la urma diferenta intre turma si haita?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 January 2011

    Nu este. Pe mine nu ma surprinde ca si dintre reprezentantii etapei 3 se vor gasi care sa exploreze posibilitatile behaviorale pe care le ofera solutiile obligatorii pentru etapa a doua.

  13. turmele pasc iarba
    haitele se fut pe iarba

    Acuma mai clar, turma e socialista. Adica acolo ar trebui sa se mearga pe principiul "toti pentru unu" dar de fapt de merge pe principiul "de rupi din codru o ramurea" o varianta " there is safety in numbers"

    Haita e capitalista: grup format cu scopul de a castiga ceva prin cooperare.

    fuai sa-mi fut una ce bun is!

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 January 2011

    Not rly. Turma se compune din Pulea Spataru' si haremu' lui de gagici, haita se compune din Contesa Pizdulina, Contele ei Consort si trupa de belengheri care le duc trena. Tot un drac.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.